Przekąski

wtorek, 26 lutego 2013

Dla odmiany proponuję dziś coś niesłodkiego. Zdrowe, chrupiące krakersy, które przypominają mi chrupki chlebek. Krakersy mają rewelacyjny skład, neutralny smak, dzięki czemu świetnie nadają się jako zdrowa przekąska a nawet zamiennik pieczywa na śniadanie czy kolację. Wydawałoby się, że takie krakersy to nic porywającego a jednak ciężko się od nich oderwać:) Przepis pochodzi z książki "The Great British Bake off".

krakersy pelnoziarniste / chrupki chlebek

krakersy pelnoziarniste / chrupki chlebek

Składniki( na około 48 sztuk, w zależności od wielkości):

230g mąki razowej( można zastąpić pszenną pełnoziarnistą)
115g drobnej kaszki manny
1/4 łyżeczki rozdrobnionej soli morskiej( można zwiększyć do 1/2 łyżeczki)
55g sezamu
55g pestek dyni
55g nasion lnu( zastąpiłam pestkami słonecznika)
1 łyżka płynnego miodu
3 i 1/2 łyżki oleju plus niewielka ilość do wałkowania ciasta
210ml letniej wody
dodatkowo: nasiona i sól morska do posypania krakersów

Wykonanie:

Do dużej miski wsypać: mąkę, kaszkę oraz sól. Pestki i nasiona drobno posiekać lub zmielić w młynku do kawy( uwaga, nie zmielić za mąkę;). Dodać do mąki i dobrze wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć miód, olej i wodę. Następnie wlać do suchych składników i dobrze wyrabiać około 5 minut, do momentu gdy masa będzie dobrze odchodzić od ścianek i będzie jędrna. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut.

Piekarnik nagrzać piekarnik do 1800C. Dużą, gładką blachę wyłożyć matą silikonową lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Blat lub stolnicę natłuścić odrobiną oleju. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną z nich rozwałkować na przygotowanej powierzchni na grubość karty kredytowej. Następnie nożem lub radełkiem wycinać prostokąty o wielkości 4x7cm( lub jakiej wielkości mamy ochotę). Krakersy przełożyć na przygotowaną blachę, delikatnie zwilżyć wodą przy pomocy pędzelka i posypać nasionkami i solą( można lekko je docisnąć do ciasta) Piec 15-18 minut, lub do momentu aż brzegi się lekko przyrumienią. Następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki na 30 sekund, aby pozbyć się pary wodnej, zamknąć drzwiczki i pozostawić w piekarniku jeszcze 10 -15 minut. Ja zupełnie pominęłam ten etap, ponieważ przy 4 czy 5 blachach do upieczenia cały ten proces trwałby, jak dla mnie, za długo a i bez tego krakersy były chrupiące. Po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku, do tygodnia.

Smacznego:)

krakersy pelnoziarniste / chrupki chlebek

Tagi: krakersy
11:20, anahitka9 , Przekąski
Link Komentarze (5) »
wtorek, 08 stycznia 2013

Witam w Nowym Roku- oby obfitował w nowe inspiracje i same udane wypieki!!:)

Mimo, że to już styczeń pozostajemy jeszcze trochę w świątecznym klimacie:) Jeśli zostało nam jeszcze kilka pierników proponuję wykorzystać je do Piernikowej Granoli. Taka zdrowa, chrupiąca granola to świetne śniadanie, albo przekąska w ciągu dnia, z mlekiem lub jogurtem a zarazem przyjemne wspomnienie świątecznych smaków:) Przepis, trochę zmieniony, pochodzi z tej strony.

granola piernikowa

granola piernikowa
Składniki*:

300g płatków owsianych
60g ziaren słonecznika
30g ziaren sezamu
150g migdałów( w całości)
100g orzechów lakowych
1 średnie jabłko starte na drobnych oczkach
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do pierników( można zastąpić dodatkową łyżeczką cynamonu)
1 łyżeczka imbiru
60g golden syrup lub miodu
2 łyżki płynnego miodu
50g jasnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju słonecznikowego
4-8( w zależności od wielkości) pierników( bez polewy)
150g rodzynek
100g suszonych żurawin
5-10 sztuk suszonych moreli

* składniki( orzechy, płatki, nasiona, owoce, przyprawy) i ich ilość można zmieniać według upodobań

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dużą blaszkę lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia albo matą silikonową.
W dużej misce wymieszać: płatki, ziarna słonecznika i sezamu, migdały, orzechy o raz połowę pierników, pokrojonych na nieduże kawałki. W osobnej miseczce połączyć: starte jabłko, golden syrup, miód, cukier, sól, przyprawy i olej. Dobrze wymieszać zawartość obu naczyń. Całość rozłożyć równomiernie na blaszce. Piec około 20-30 minut( w zależności jak przypieczoną granolę lubimy), mieszając kilka razy w trakcie. Po ostudzeniu dodać rodzynki, morele, żurawię i pozostałe pokrojone pierniki, wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, nawet kilka tygodni.

Smacznego:) 

granola piernikowa

piątek, 23 listopada 2012

Tak wygląda popcorn, kiedy przejdzie na ciemną stronę mocy;) Dziś przepis jak z całkiem zdrowej przekąski zrobić coś baaaardzo słodkiego i rozpustnego. Złoty popcorn w karmelu z dodatkiem solonych orzeszków, kawałków batoników snickers, zwieńczony rozpuszczoną czekoladą. Uprzedzam, że taka mieszanka jest niezwykle niebezpieczna: po kilku minutach jestem już zupełnie zasłodzona, ale jakaś siła sprawia, że zupełnie nie mogę przestać jeść;)

popcorn a la snickers

popcorn a la snickers

popcorn a la snickers

Składniki:

5 szklanek gotowego popcornu
1/2 szklanki brązowego cukru*
2 łyżki golden syrup-u
3 łyżki masła
1 łyżka wody
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka solonych orzeszków ziemnych
4 mini snickersy
50g czekolady

Wykonanie:

Popcorn przełożyć do dużej miski.
W niedużym garnuszku wymieszać: cukier, golden syrup, masło, wodę i sól. Podgrzewać na średnim ogniu do osiągnięcia temperatury 1200C( Firm ball)- od momentu pojawiania sie pierwszych bąbelków na powierzchni masy, do osiągnięcia tej temperatury, minęły dokładnie 3 minuty. Zdjąć z palnika i natychmiast wsypać proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Karmel powinien się spienić i zmienić kolor na jaśniejszy, mleczno-brązowy. Masę szybko wylać na popcorn i wymieszać, aby pokryć wszystkie ziarenka. Na tym etapie możemy skończyć przygotowywanie popcornu, wystarczy jeszcze dodać orzeszki, pokrojone batoniki, rozpuścić czekoladę nad kąpielą wodną i cienką strużką polać nią ziarenka. Taki popcorn będzie miękki i kleisty. Jeśli natomiast chcemy otrzymać chrupiącą karmelową skorupkę musimy oblany popcorn rozłożyć na blaszce do pieczenia i podpiec około 30-40 minut w 1200C, mieszając co 10-15 minut. Po wyjęciu dodać orzeszki, pokrojone snickersy i polać czekoladą.
Smacznego:)

popcorn a la snickers

popcorn a la snickers

poniedziałek, 16 lipca 2012

Dziś dla odmiany coś słonego. Pyszne bawarskie precelki. Chrupiąca, złota skórka przykrywa miękki, ale sprężysty środek. Piekłam już różne precle i te są zdecydowanie najlepsze. Ukłony za te cuda ślę autorce bloga Śladami słodkiej babeczki, z którego pochodzi przepis.

precle bawarskie

precle bawarskie

Składniki( na 8-10 precli):

500g mąki
30g świeżych drożdży
20g miękkiego smalcu
250ml ciepłej wody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

dodatkowo:

40g sody rozpuszczonej w 150ml wody
1 jajko do posmarowania precli
gruba sól, sezam, kminek lub inna posypka

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na środku zrobić zagłębienie, w które wkruszyć drożdże, dodać cukier, połowę wody i zasypać niewielką ilością mąki, aby powstała konsystencja gęstej śmietany- ja dodatkowo pomieszałam zaczyn palcami, rozdrabniając przy tym drożdże. Odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodać pozostałą część wody, miękki smalec oraz sól i wyrobić gładkie elastyczne ciasto( dodałam 2 łyżki wody więcej, ponieważ ciasto było za suche). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość( moje rosło jak szalone i było gotowe po 30 minutach:)
Wyrośnięte ciasto odgazować( czyli uderzyć w nie pięścią) i krótko wyrobić. Następnie podzielić na 8-10 równych części i uformować wałeczki( grubsze na środku, cieńsze na końcach) o długości 30- 50 cm. Zawinąć w kształt precli.

Dużą, gładką blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 2200C
W garnku zagotować 1,8l wody razem z roztworem sody. Uformowane precle wkładać do wrzącej wody na 30 sekund a następnie przekładać na przygotowaną blaszkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą lub innym dodatkiem. Piec 15-20 minut, na ciemnozłoty kolor( ja piekłam 15 minut). Na dnie piekarnika można ustawić naczynie z gorącą wodą, aby precle miały bardziej chrupiącą skórkę( bez tego również były chrupiące).
Smacznego:)

precle bawarskie

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Szybkie do przygotowania krakersy z dodatkiem zupy cebulowej i szczypiorku. Idealna przegryzka dla kibiców i nie tylko:) Intensywność smaku można "regulować", dodając mniej lub więcej zupy cebulowej- ja lubię, kiedy mają wyraźny smak, dlatego dodaję całą paczkę. Przepis pochodzi z książki "A step by step guide to cakes, biscuits and slices" praca zbiorowa.

krakersy cebulowe

krakersy cebulowe

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej( żółtej)
2 łyżki zupy cebulowej w proszku( ja dodaje 1 całe opakowanie)
2 łyżki suszonego szczypiorku( można zastąpić 1 łyżką drobno pokrojonego, świeżego szczypiorku lub całkowicie pominąć)
125g margaryny lub masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany( lub jogurtu naturalnego)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dużą, gładką blachę wysmarować cienką warstwą oleju i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać: mąkę, sproszkowaną zupę* i szczypiorek. Następnie dodać pokrojoną w kostki margarynę i drobno posiekać nożem lub rozdrobnić palcami razem z mąką.  Następnie dodać śmietanę i całość dość szybko zagnieść w jednolitą masę. Ciasto można również przygotować w food procesorze( malakserze): wymieszać suche składniki ze szczypiorkiem, dodać margarynę i pulsacyjnie wymieszać ją z mąką a na koniec dodać śmietanę, krótko miksować  a następnie zagnieść ręcznie w kulkę.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni, na grubość 2-5 mm. Wyciąć dowolne kształty i ponakłuwać je widelcem. Przełożyć na blaszkę i piec około 14-20 minut, na lekko złotawy kolor( jeśli będą zbyt ciemne zrobią się gorzkawe). Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Smacznego:)

* jeśli w zupie będą duże kawałki zasuszonej cebuli należ je rozdrobić nożem lub rozgnieść np. wałkiem

krakersy cebulowekrakersy cebulowe

 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi