Drinki i koktajle

wtorek, 15 stycznia 2013

Uwielbiam sok Kubuś, mogłabym go pić hektolitrami:) Niestety tu gdzie mieszkam nie jest on dostępny:/ Całe szczęście w Internecie można wyszperać przepisy prawdopodobnie na wszystko, więc na domowy sok a la Kubuś też się coś znalazło:) Pozmieniałam trochę to i owo, i tak mam swój własny, upragniony, idealny, superzdrowy, gęsty, marchewkowy soczek Kubuś!:) Wiem, co w nim jest i sama mogę wybierać, jaki smak chcę: z bananami, truskawkami, malinami czy innymi owocami. Mam tylko nadzieję, że w najbliższym czasie nie zrobimy się pomarańczowi, od ogromnych ilości kubusiowego soku, jakie ostatnio wypijamy;) Inspiracja: z tej strony.

sok Kubuś

sok Kubuś

Składniki( na około 1 l soku):

500g marchewek
300-400 ml soku z jabłek( najlepiej bez cukru a jeszcze lepiej domowego;)*
100-150ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1/2-1 łyżeczki cukru( lub więcej do smaku)

opcjonalnie: mały banan, truskawki lub inne owoce
dodatkowo: blender lub mikser do drinków/ koktajli

Wykonanie:

Marchew obrać, umyć, pokroić w talarki i ugotować w wodzie lub na parze, aż będzie zupełnie miękka( około 20minut). Odcedzić i przełożyć do miksera lub miski. Dodać około 70ml soku jabłkowego i zmiksować na zupełnie gładką pulpę. Wrzucić wybrane owoce( jeśli robimy sok wieloowocowy:) i zmiksować. Stopniowo dolewać pozostały sok, dodać cukru do smaku i dalej miksować. W razie konieczności rozcieńczyć wodą, do uzyskania ulubionego smaku i konsystencji. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

*zamiast soku można również spróbować świeże jabłka(około 400-500g) zetrzeć na drobnej tarce i razem z sokiem dodać do marchewkowej pulpy, zmiksować

sok kubuś

 

wtorek, 07 sierpnia 2012

Po krótkiej przerwie powracam na blog jeszcze w urlopowym, koktajlowym klimacie:) Cudowne owocowe, pachnące latem i rumem mrożone brzoskwiniowe daiquiri. Delikatny w smaku, gęsty( konsystencji prawie jak sorbet) i bardzo aromatyczny koktajl. Jeden z moich ulubionych:)

brzoskwiniowe daiquiri

Składniki( na 1 porcję):

2 dojrzałe brzoskwinie
50ml* białego rumu
25ml* Peach Schnapps lub innego likieru brzoskwiniowego
6-8 kostek lodu
kilka kropli soku z cytryny

dodatkowo:

dobry mikser/ blender  lub kruszarka do lodu

Wykonanie:

Brzoskwinie obrać ze skórki( wystarczy wrzucić je na kilka sekund do wrzątku a skórka bardzo ładnie da się zetrzeć papierowym ręcznikiem). Pokroić w nieduże kawałki i zamrozić.
Lód dokładnie zmiksować z zamrożonymi brzoskwiniami i sokiem z cytryny, aż powstanie masa podobna do sorbetu. Dodać oba alkohole i jeszcze raz krótko zmiksować. Przelać do kieliszka i dowolnie udekorować.
Zamrażanie brzoskwiń można również pominąć( drink nie będzie już tak gęsty), należy wówczas obrać je ze skórki i zmiksować na puree. Osobno zmiksować lód a następnie dodać do niego puree brzoskwiniowe, sok z cytryny, rum i likier brzoskwiniowy.
Smacznego:)

*można dodać oczywiście więcej alkoholu, jeśli ktoś woli mocniejsze drinki

brzoskwiniowe daiquiri

 

piątek, 20 kwietnia 2012

Mój ulubiony koktajl kokosowy. Jest najlepszy- bo najprostszy, wystarczą dwa składniki: świeży kokos i mleko. Zapewne nie wszystkim będzie smakować, niektórym może wydawać się za mdły, ale wystarczy dodać plasterek ananasa i znakomicie ożywi to smak koktajlu. Ja robię go zawsze tak gęsty, że zmiksowany miąższ trzeba na koniec wyjadać łyżeczką, ale można koktajl znacznie bardziej rozcieńczyć. Polecam do popijania w oczekiwaniu na kolejne egzotyczne wakacje:)

Ps.
Jeśli ktoś ma kłopoty z otwieraniem kokosów polecam wpis o szybkim i prostym "rozbrajaniu" kokosów i domowym mleczku i śmietance kokosowej(klik).

koktajl kokosowy

Składniki( na jedną porcję):

250- 350ml mleka *
1/4 świeżego kokosa

dodatkowo: mikser do koktajli lub food procesor, lub dobry blender

Wykonanie:

Miąższ kokosowy pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować dokładnie razem z mlekiem. Przelać do szklanki i podawać. 
Smacznego:)

*dodać według upodobania

koktajl kokosowy

koktajl kokosowy

czwartek, 29 grudnia 2011

Zgodnie z zapowiedzią dziś kolejne trzy drinki na bazie szampana. Pamiętajmy, że do tych koktajli nie dodajemy lodu, wszystkie używane składniki powinny być uprzednio schłodzone.

Buck’s Fizz

szampan z sokiem pamaranczowym- Buck's fizz

Buck’s Fizz

Składniki( dla 1 osoby):

60 ml soku pomarańczowego
175 ml szampana lub wina musującego

Przygotowanie:

Do szklanki koktajlowej(  do Martini) wlać sok pomarańczowy i dopełnić szampanem.

szampan z sokiem pomaranczowym

Ritz Fizz

szampan z blue curacao i amaretto Ritz Fizz

Ritz Fizz

Składniki( dla 1 osoby):

1 łyżeczka Blue Curacao
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka likieru amaretto
szampan lub wino musujące.

Przygotowanie:

Do kieliszka do szampana wlać curacao, sok z cytryny i amaretto. Następnie dopełnić  szampanem bądź winem musującym do smaku. Całością delikatnie potrząsnąć  w celu wymieszania składników.

ritz fizz

Morelowe Bellini

Morelowe Bellini

Morelowe Bellini

To jeden z bardziej skomplikowanych drinków w serii, tylko dlatego iż wymaga użycia miksera i większej ilości składników.

Składniki( dla 6 osób):

3 morele( można zastąpić 1 niedużą brzoskwinią)
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki syropu cukrowego*
około  50ml morelowego brandy bądź Peach Schnappsa
szampan wytrawny lub wytrawne wino musujące

Przygotowanie:

Z moreli zdjąć  skórkę i usunąć pestki( skorka łatwo schodzi, jeśli na około dwie minuty wrzucimy owoce do gotującej sie wody).  Wrzucić  je do miksera i dodać sok z cytryny. Zmiksować wszystko dokładnie, po czym dodać syrop cukrowy i ponownie miksować przez chwile. Całość odcedzić,  aby pozbyć się nierozdrobnionych kawałków moreli. Dodać  brandy bądź peach schnappsa. Wszystko razem wymieszać. Rozlać tak powstały nektar pomiędzy kieliszki szampanowe( najlepiej wcześniej schłodzone) i dopełnić szampanem.

*syrop cukrowy: w garnuszku podgrzewać wodę z cukrem( w proporcji  1: 1), aż do całkowitego rozpuszczenia  cukru. Przed użyciem całkowicie ostudzić. Przechowywać w zamkniętej butelce( niektórzy dodają również odrobinę kwasku cytrynowego, co ma przeciwdziałać krystalizacji cukru)

Polecam i życzę szampańskiej zabawy:)

morelowe bellini- szampan z morelami i brandy

środa, 28 grudnia 2011

Aby urozmaicić  sylwestrową noc, zamiast tradycyjnego szampana możemy zaproponować naszym gościom koktajle na nim oparte. Starałem się wybrać te łatwe w przygotowaniu i zawierające popularne składniki,  które zazwyczaj można znaleźć w domowym barku. Dziś zaprezentuję pierwszą część szampańskiej kolekcji  ...a kolejne trzy przedstawię jutro:)

Ogólna zasada dotyczaca wszystkich opisanych drinkow– skladniki powinny byc wcześniej schłodzone, do żadnego z tych koktajli nie dodajemy lodu.

Szmaragdowy brylant

szmaragdowy brylant, koktajl z szampanem

Szmaragdowy brylant

Składniki( dla 1 osoby):

około 25 ml likieru melonowego – Midori
około 75 ml szampana bądź wina musującego

Przygotowanie:

Do kieliszka do szampana wlać likier a następnie dopełnić  szampanem bądź winem musującym. Natychmiast podawać.

szampan z midori



Tradycyjny koktajl z szampanem

szampan z Angostura

Tradycyjny koktajl z szampanem

Składniki( dla 1 osoby):

1 łyżeczka/ kostka cukru
kilka kropel Angostury
około 25 ml brandy lub koniaku( opcjonalnie, jeśli ktoś lubi)
około  100 ml szampana bądź wina musującego

Przygotowanie:

Do schłodzonego kieliszka koktajlowego( do  Martini) wsypać cukier i nasączyć kroplami Angostura, opcjonalnie dodać brandy bądź koniaku i dopełnić całość szampanem. Kieliszek udekorować plasterkiem pomarańczy.

szampan z angostura



Niebieski szampan

szampan z blue curacao

Niebieski szampan

Składniki (dla 1 osoby):

około 20 ml blue curacao
szampan bądź wino musujące

Przygotowanie:

Do kieliszka do szampana wlać blue curacao i obracać nią, pochylaną pod kątem kilkakrotnie, aby likier rozprowadzić po ściankach. Dopełnić  szampanem bądź winem musującym do smaku. Natychmiast podawać.

szampan z blue curacao

 

 
1 , 2 , 3



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi