Z owocami

czwartek, 08 listopada 2012

Zakochałam się w tym cieście, jak tylko je zobaczyłam na blogu Wiosenki27. Dla takiego czekoladoholika, jak ja to spełnienie marzeń: czekoladowe kruche ciasto, połączone z czekoladowym budyniem, do tego cudownie komponujące się maliny a wszystko przykryte kruszonką- oczywiście również czekoladową:) Ciasto nie jest zbyt słodkie, co uwydatnia czekoladowy smak, ale jeśli ktoś woli słodsze wypieki można dodać więcej cukru. Jedyna wada: nie można skończyć na jednym kawałku!;) Szkoda, że nie ma już czereśni lub jeżyn również doskonale by tu pasowały...:) Przepis z małymi zmianami pochodzi z tej strony.

ciasto czekoladowe z budyniem i malinami

ciasto czekoladowe z budyniem i malinami

ciasto czekoladowe z budyniem i malinami

Składniki:

200g margaryny
400g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
4 łyżki cukru( można dodać więcej cukru)

Dodatkowo:

2 budynie czekoladowe
4 łyżki cukru( do budyniu)
700ml mleka
500g mrożonych malin
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej( opcjonalnie)

Wykonanie:

Maliny rozmrozić( najlepiej na sitku). Dwa budynie ugotować na 700ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Odstawić do ostudzenia.
W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Dodać pokrojoną w kostki margarynę i rozdrobnić w dłoniach do uzyskania kruszonki( można całość wykonać również w food procesorze). Wbić jajka i wlać ekstrakt waniliowy. Następnie krótko wyrobić do uzyskania gładkiej, zwartej masy. Uformować w kulę, owinąć w folię i wstawić na około 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 1800C. Formę około 22x 22cm lekko wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Od schłodzonego ciasta oderwać około 1/3 i odłożyć na bok. Pozostałą część wyłożyć dno i około 3-4 mm brzegu foremki*. Na ciasto przełożyć zimny budyń. Maliny odsączyć z nadmiaru soku a następnie rozłożyć na budyniu, oprószyć równomiernie mąką ziemniaczaną. Na całość rozkruszyć w palcach pozostałą część ciasta. Piec około 45- 50 minut. Całkowicie ostudzić przed pokrojeniem. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

*ciasto jest dość zbite i kruche, dlatego najprościej odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać je i układać obok siebie w blaszce a następnie wyrównać i docisnąć dłonią

ciasto czekoladowe z budyniem i malinami

ciasto czekoladowe z budyniem i malinami

czwartek, 19 lipca 2012

Soczyste, aromatyczne brzoskwinie połączone z migdałowym, kruchym ciastem. Świetny letni placek, prosty do przygotowania, nie za słodki i wilgotny. Migdały i brzoskwinie rewelacyjnie do siebie pasują i współgrają smakowo a chrupiąca kruszonka dopełnia całości. Polecam, szczególnie w tak piękny, słoneczny dzień jak u mnie:)

placek migdałowy z brzoskiwniami

placek migdałowy z brzoskiwniami

Składniki:

260g mąki pszennej
100g dobno zmielonych migdałów( można też użyć zmielonych orzechów laskowych)
170g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
kilka kropli olejku migdałowego lub cukier migdałowy

dodatkowo:

700-800g brzoskwiń( waga z pestkami)
3 łyżki mąki i 3 łyżki cukru( do kruszonki)
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka bułki tartej

Wykonanie:

Brzoskwinie pokroić w około 1 cm kawałki i odstawić na bok. Blaszkę o wymiarach około 22x 22cm  wysmarować niewielką ilością margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1900C.
Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać ją razem z mąką lub rozdrobnić w palcach. W osobnej miseczce zmiksować żółtka z cukrem, aż masa zrobi się wyraźnie jasna i puszysta. Do mąki dodać zmiksowane żółtka, śmietanę oraz kilka kropli olejku migdałowego. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli byłoby za suche można dodać odrobinę więcej śmietany. Oderwać z ciasta około 1/4 na kruszonkę, pozostałą część rozłożyć na przygotowanej blaszce.

Bułkę tartą wymieszać z jedną łyżką mielonych migdałów i rozsypać równomiernie na cieście. Brzoskwie odsączyć z soku( jeśli się pojawił) i wymieszać z łyżką mielonych migdałów, następnie owoce wyłożyć na przygotowane ciasto.

Do ciasta odłożonego na kruszonkę dodać 3 łyżki mąki i 3 łyżki cukru a następnie wyrobić i rozkruszyć na ułożone owoce. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

 placek migdałowy z brzoskiwniami 

czwartek, 12 lipca 2012

Zacznę tak nieskromnie, ale muszę to napisać, te drożdżówki są rewelacyjne!:) Puszyste ciasto drożdżowe, przykryte cudownym nadzieniem serowo- kokosowy( które moim zdaniem smakuje prawie jak raffaello;)  a do tego doskonale dopełniające całości, aromatyczne maliny. I jeszcze ten zapach... robiłam zdjęcia, kiedy drożdżówki były jeszcze gorące i myślałam, że wszystkie je zaraz zjem;)
A dzisiejsze drożdżóweczki przedstawiam z okazji Akcji wspólnego pieczenia, na którą zostałam zaproszona przez Agatę/ Jasminę oraz Ervishę. Dziękuję bardzo:)
Przepis pierwotnie miał pochodzić od Agaty, ale ponieważ nie mogłam dostać podstawowego składnika nadzienia, zmieniłam całkiem koncepcję i improwizowałam.

drozdzowki serowo-kokosowe z malinami

drozdzowki serowo-kokosowe z malinami

drozdzowki serowo-kokosowe z malinami

Ciasto

Składniki( na 8 drożdżówek):

350g mąki pszennej
150g mąki pszennej pełnoziarnistej( można zastąpić białą pszenną)
30g świeżych drożdży
190- 200ml letniego mleka
1/4 szklanki białego cukru
1/4 jasnego cukru muscovado( może być również brązowy lub biały)
1 jajko
2 łyżki oleju kokosowego( albo rozpuszczonego masła lub oleju)
pół łyżeczki soli

dodatkowo: roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek

Wykonanie:

Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać 2 łyżeczki białego cukru i dokładnie wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W dużej misce wymieszać obie mąki, sól oraz cukier biały i muscovado. Następnie wlać drożdże, wbić jajko i dodać olej. Całość wymieszać łyżką a następnie energicznie wyrabiać ręką- ja wyrabiałam około 10-13 minut( można oczywiście użyć robota kuchennego z hakiem). Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i wilgotne, ale nie powinno kleić się do rąk. Jeśli będzie za suche, można dodać odrobinę więcej mleka.  Z gotowego ciasta uformować kulę, posmarować ją olejem i przełożyć do lekko wysmarowanej olejem miski. Odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie

Składniki:

150g serka typu Philadelphia
150g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
8-9 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko

dodatkowo: 100-120g malin( można dodać więcej lub wykorzystać inne owoce)

Wykonanie:

Wszystkie składniki( poza malinami) krótko zmiksować na jednolitą masę.

Dużą, gładką blachę nasmarować odrobiną oleju i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1800C.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 2cm i wycinać koła o średnicy około 10cm. Na środku każdego kółka mocno odcisnąć dno mniejszej szklanki. Przełożyć na przygotowaną blaszkę. Powstałe zagłębienie wypełnić łyżką nadzienia a na górze ułożyć kilka sztuk malin. Ciasto posmarować poztrzepanym jajkiem.  Piec około 15- 20 minut, aż drożdżówki nabiorą złotego koloru.
Smacznego:)

Ps.

Zdecydowanie najlepiej smakują w dniu upieczenia:)

drozdzowki serowo-kokosowe z malinami

drozdzowki serowo-kokosowe z malinami

poniedziałek, 09 lipca 2012

Czekoladowe ciasto drożdżowe z  porzeczkami, truskawkami, czekoladową kruszonką i kawałkami czekolady. Jak widać jest pełne pyszności:) Ciasto pięknie pachnie podczas pieczenia a kruszonka jest rewelacyjna. Dla odmiany warto było spróbować wersję czekoladową, jednak dla mnie tradycyjnej drożdżówki nie przebija. Pomysł podpatrzyłam na blogu Moje wypieki, jednak sam przepis znacznie zmodyfikowałam, ze względu na uwagi zamieszczone w komentarzach pod oryginałem.

czekoladowa drozdzowka

Ciasto drożdżowe

Składniki:

500g mąki pszennej( plus dodatkowo 1/4 szklanki, jakby ciasto było zbyt kleiste)
2 opakowania suchych drożdży( 2x 7g)
szczypta soli
130g cukru
2 czubate łyżki kakao
100g masła lub margaryny( roztopić i przestudzić)
240ml mleka( letniego)
2 jajka
100-200g czekolady mlecznej lub ciemnej, albo pół na pół( dość grubo pokroić, ilość według preferencji, ja dodałam 100g)
250-300g truskawek( przekrojonych na pół) lub innych owoców
150g porzeczek lub innych owoców

dodatkowo: łyżka bułki tartej

Wykonanie:

Mąkę przesiać z kakao. Dodać sól, cukier oraz drożdże i dobrze wymieszać. Następnie wlać mleko, przestudzony tłuszcz oraz roztrzepane jajka. Wyrobić na gładką masę ręcznie lub mikserem z hakiem. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleić, wsypać przygotowaną, dodatkową porcję mąki.  Na koniec dodać pokrojoną czekoladę, szybko zagnieść. Uformować kulę i przełożyć do wysmarowanej olejem lub podsypanej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić ciepłe miejsce na około 45- 60 minut, aż znacznie zwiększy swoją objętość.

Blaszkę o wymiarach 25x 35 cm natłuścić odrobiną oleju i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę i palcami równo rozciągnąć na całą foremkę. Górę ciasta posypać łyżką bułki tartej a następnie ułożyć na niej porzeczki oraz truskawki, rozcięciem ku górze. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 35- 45 minut.

W tym czasie przygotować kruszonkę.

Kruszonka

Składniki:

150 g miękkiego masła,
150 g białego cukru
3 łyżki cukru demerara( dodałam zwykłego, białego)
110 g mąki pszennej
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce i palcami wyrobić kruszonkę, w razie konieczności dodać  1-2 łyżki mąki.

Piekarnik nagrzać do 1800C.

Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, wysypać na nie równomiernie kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec 45- 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego:)

czekoladowa drozdzowka

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Bardzo smaczne ciasto z niezwykle lekką, puszystą budyniową pianką i owocami. Idealny wypiek na nadchodzące lato, kruche ciasto można przygotować wcześniej, zamrozić i wykorzystać, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego:) Będzie świetnie smakować z malinami, jagodami czy wiśniami. Ja wykorzystałam brzoskwinie z puszki, ale kwaskowate owoce powinny lekko ożywić delikatny smak placka.  Źródło przepisu(klik).

ciasto z delikatna pianka i owocami

ciasto z delikatna pianka i owocami

Składniki:

Kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej
250g  zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać  pokrojone w kostkę masło i rozdrobnić nożem lub palcami. Następnie dodać żółtka. Całość szybko zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta, jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 nierówne części( 60% i 40%), owinąć w folię i zamrozić.
Piekarnik nagrzać do 1900C. Blachę około 33x 22cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, tak aby równomiernie pokryć dno blachy i lekko przyklepać. Podpiec na złoty kolor, około 20 minut. Odstawić, aby wystygło.

Budyniowa pianka:

5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego( 16g)
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukr( 2 x 40g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

puszka brzoskwiń( pokroić w kostkę) lub 500g innych owoców( mogą być mrożone, nie trzeba wcześniej ich rozmrażać )
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Kiedy spód ciasta wystygnie, ubić na sztywno białka. Nie przerywając ubijania, dodawać po jednej łyżce cukru  wymiesznego z cukrem waniliowym. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlać olej, zmiksować do połączenia.

Na wystudzony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać owoce, lekko je dociskając w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta .
Piec w temperaturze 1900C przez około 30- 40 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)

ciasto z delikatna pianka i owocami

 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi