Ciasteczka

poniedziałek, 27 maja 2013

Super kruche, waniliowe ciasteczka z kolorowymi oczkami- rozpuszczonymi  miśkami- żelkami. Uwielbiam takie szybkie i proste przepisy. Ciasteczka bardzo mnie zaskoczyły- nie spodziewałam się, że będą tak delikatne- prawie piaskowe a do tego będą tak wciągające, naprawdę nie da się skończyć na jednym:) Jestem pewna, że dzieciakom będą bardzo smakować- w końcu to ciasteczka i żelki w jednym! Doskonały pomysł na nadchodzący Dzień Dziecka!:) Bardzo polecam!

Przepis ze strony The Baking Robot

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami

English version (click here)

Składniki( na 20* sztuk)

115g masła lub margaryny
1/4 szklanki białego cukru( można użyć brązowy)
1 żółtko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1  szklanka mąki, plus 1/4 szklanki ekstra
2 szczypty soli
1/8 łyżeczki( lub dwie spore szczypty) proszku do pieczenia( opcjonalnie)
20* żelków- miśków( użyłam misiów Grryzli z Biedronki)

Przygotowanie:

W misce dokładnie zmiksować masło z cukrem. Dodać żółtko i wanilię, dalej miksować. W osobnym naczyniu wymieszać 1 szklankę mąki, sól i proszek do pieczenia( jeśli dodajemy). Suche składniki wsypywać w 2- 3 partiach do masła i miksować lub ucierać do powstania jednolitej masy, jeśli ciasto będzie zbyt luźne- dodać pozostałą część mąki( 1/4 szklanki) i wymieszać. Masę ciasteczkową ukształtować w dysk, owinąć w folię i wstawić na 10- 15 minut do zamrażalnika.

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dużą blaszkę wyłożyć matą silikonową lub lekko wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzoną masę podzielić na 20 równych części. Każdą ukształtować w kuleczkę, ułożyć na blaszce w niedużych odstępach i  kciukiem lub łyżeczką zrobić zagłębienie na misia( najlepiej sprawdzić, czy cały miś mieści się w otworkach- inaczej wypłynie z ciasteczka przy rozpuszczaniu się). Żelków nie umieszczamy w ciasteczkach przed pieczeniem!! Surowe ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Po tym czasie ciastka powinny być już prawie dobre- wysunąć blaszkę( można również wyjąć całą blachę z piekarnika) i ostrożnie, aby się nie poparzyć, umieścić w zagłębieniach żelki( jeśli dołki na żelki zrobiłyby się zbyt płytkie można je uklepać łyżeczką;). Blachę ponownie wsunąć do piekarnika i piec około 1-2 minut, do rozpuszczenia miśków. Najlepiej cały czas obserwować piekarnik- w zależności od tego jakiej firmy żelki użyjemy, mogą one mieć różny czas rozpuszczania. Wyjąć z piekarnika natychmiast po rozpuszczeniu się wszystkich misiów, przełożyć na kratkę do studzenia. Po całkowitym ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!
 
* ilość ciasteczek( jak i misiów) zależy od wielkości żelków- im mniejsze żelki, tym mniejsze można zrobić ciasteczka i tym samym będzie ich więcej :)

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami



11:35, anahitka9 , Ciasteczka
Link Komentarze (13) »
poniedziałek, 13 maja 2013

Popularne na Tajwanie, słodkie ciasteczka nadziewane ananasem, kształtowane zazwyczaj w nieduże kwadraciki. Przyznaje, że oryginału nigdy nie jadłam, więc nie wiem na ile smak jest podobny, ale ta wersja jest naprawdę rewelacyjna. Kruche ciasto o wyraźnym posmaku mleka w proszku( mniam;), nadziane słodkim, złotym ananasem. Ciasteczka zniknęły tak ekspresowo, że wczoraj znowu je robiłam, tym razem z nadzieniem ananasowo- rodzynkowo- jabłkowym.  Polecam:)

Przepis podpatrzony TU 

tajwańskie ciastka- babeczki z ananasem

tajwańskie ciastka- babeczki z ananasem

tajwańskie ciastka- babeczki z ananasem

tajwańskie ciastka- babeczki z ananasem

Składniki(12-25 sztuk- w zależności jak duże ciastka chcemy*)

Nadzienie ananasowe

1 ananas
70g cukru
70g miodu

Obranego ananasa bardzo drobno pokroić. Podsmażać około 10 minut a następnie dodać cukier  oraz miód, połączyć. Gotować około 20 minut, mieszając od czasu, do czasu, aż sok się prawie całkowicie zredukuje i zgęstnieje a całość nabierze złotawo- szklistego koloru. Ostudzić.

Ciasto

300g mąki
200g masła w temperaturze pokojowej
60 g cukru pudru
1 jajko
60 g mleka w proszku
1/3 łyżeczki soli

Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać jajko i dalej miksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku i solą, stopniowo dosypywać do masy maślanej. Krótko wyrobić do powstania jednolitego ciasta  jeśli masa będzie za sucha dodać 1-2 łyżki zimnej wody).

Piekarnik nagrzać do 1700C.
Ciasto podzielić na 25/12 równych części. Każdą porcję rozpłaszczyć rękoma lub rozwałkować na niezbyt cienkie kółko. Na środku umieścić zimne nadzienie a następnie dokładnie zakleić ciasteczko. Można je uformować w kuleczki, kwadraty lub umieścić w formie na muffiny( formę należy lekko natłuścić i obsypać mąką). Piec około 15- 20 minut( większe piec 20-25minut), do  zezłocenia się ciasteczek.

Smacznego:)
 
*ja zrobiłam 12 sztuk

tajwańskie ciastka- babeczki z ananasem

11:45, anahitka9 , Ciasteczka
Link Komentarze (3) »
czwartek, 11 kwietnia 2013

Jedne z moich ulubionych ciastek.  Nazwa anzac biscuits wywodzi się od Australian and New Zealand Army Corps - zostały one bowiem stworzone prawdopodobnie dla żołnierzy ANZAC walczących podczas I wojny światowej.

Ciasteczka są super proste do przygotowania i nie potrzeba do nich nawet jajek.  Do tego są uzależniające, często dodaję do nich również ziarenka słonecznika i wówczas kompletnie nie jestem w stanie skończyć je zajadać. Aż ciężko uwierzyć, że tak proste ciastka mogą być tak dobre! Chrupkie zaraz po upieczeniu, po kilku dniach lekko miękną( wtedy są najlepsze:)- świetne do moczenia w gorącej herbacie. Idealne na nadchodzące pikniki i wyprawy rowerowe, można je spakować do koszyka czy plecaka bez obaw, że się rozpadną i podjadać w czasie drogi:)
Inspiracja: "A step by step guide to cakes, biscuits & slices" praca zbiorowa

ciastka anzac / anzac biscuits

ciastka anzac / anzac biscuits

English version (click here)

Składniki( na około 26-30 sztuk, w zależności od wielkości):

1 szklanka mąki
2/3 szklanki cukru
1 szklanka płatków owsianych( mogą być zwykłe lub ekspresowe)
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2-3/4 szklanki ziaren słonecznika( opcjonalnie)
125g masła lub margaryny
1/4 szklanki golden syrup( można zastąpić płynnym miodem)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka wrzącej wody

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dużą, płaską blachę wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać: mąkę, cukier, płatki owsiane, wiórki kokosowe i ziarna słonecznika( jeśli dodajemy). W niewielkim garnku umieścić masło i golden syrup i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia masła i połączenia się obu składników. Odstawić na bok. W małym naczyniu rozpuścić sodę w łyżce wrzącej wody i wlać do garnuszka z masłem. Natychmiast dokładnie wymieszać, soda powinna lekko spienić i rozjaśnić mieszankę. Mokre składniki wlać do przygotowanej wcześniej mąki i dokładnie wyrobić. Gotową masę kształtować w kulki( z około 1- 1,5 łyżki ciasta), ułożyć je na blaszce( zachowując odstępy ) i lekko spłaszczyć palcami. Piec około 10- 12 minut( książka podaje 20 minut, ale moim zdaniem to zdecydowanie za długo), aż do uzyskania brązowo-złotego koloru. Przed zdjęciem z blaszki odczekać by chwilę przestygły. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego:)

ciastka anzac / anzac biscuits



 

środa, 13 lutego 2013

Super proste, ekspresowe walentynkowe ciasteczka S'more z serduszkami. S'more to popularna szczególnie w Ameryce( 10 sierpnia w USA obchodzone jest nawet ich święto:) i Kanadzie biwakowa przekąska: pianki marshmallows zapieka się na patyczkach nad ogniskiem a następnie umieszcza między dwoma ciasteczkami razem z czekoladą, tworząc słodką, rozpływającą się kanapkę. Obecnie S'more dostępne są w sklepach w najróżniejszych formach, od batoników przez mini tarty. Przyznaję, że to jedna z moich ulubionych, szybkich, słodkich przegryzek( również rewelacyjna z masłem orzechowym zamiast czekolady;) Do wykonania tych walentynkowych upominków można wykorzystać ciastka digestive lub inne pełnoziarniste herbatniki a nawet ciasteczka pokryte już czekoladą( najlepiej tylko z jednej strony). Jeśli nie znajdziecie  pianek-serduszek, łatwo je samemu przyciąć i odpowiednio ukształtować. Przy braku czasu na wielkie pieczenie przed Walentynkami takie ciasteczka to idealne rozwiązanie- słodkie, urocze i prosto z serca:) Udanych Walentynek:)

walentynkowe ciastka smore

walentynkowe ciasteczka z serduszkami smore

Składniki:

ciasteczka digestive  lub pełnoziarniste( lub zwykłe) herbatniki( mogą być pokryte z jednej strony czekoladą)
ulubiona czekolada( o ile herbatniki nie są już w czekoladzie:)
pianki marshmallows duże lub mini( poprzecinałam je na pół, aby były niższe)

Wykonanie:

W piekarniku włączyć grzałkę od grilla i ustawić temperaturę 1500C.
Pianki ukształtować w serduszka- tak jak na zdjęciu: wyciąć z góry mały trójkącik a następnie ścisnąć dzióbek na dole. 

serduszka marshmallows

Ciasteczka ułożyć na blaszce, na każdym położyć kawałek czekolady( np. 4 kwadraciki) i przykryć dowolną ilością pianek. Wstawić do piekarnika na najwyższą półkę i zapiekać  około 5-7 minut, aż do przypieczenia pianek. Najlepiej często sprawdzać postępy w pieczeniu, ponieważ pianki marshmallows bardzo szybko potrafią się spalić. Kiedy pojawi się słodkawa woń pieczonego cukru najprawdopodobniej S'more za moment będą już dobre. Ciasteczka można przygotować również w  mikrofalówce( wówczas pianki "urosną", ale nie zrumienią się) lub odgrzać w mikrofali jeśli ostygną. S'more najlepiej smakują prosto po zrobieniu, ale można podawać je również na zimno.

Smacznego:)

walentynkowe ciasteczka z serduszkami smore

walentynkowe ciastka smore

inspiracja

czwartek, 31 stycznia 2013

Niezwykle proste a jednocześnie urocze kruche, maślano- waniliowe ciasteczka. Doskonały Walentynowy prezent, chociaż oczywiście pasują również na inne okazje:) Do wykonania wykorzystałam przepis Pierre Herme- ciasteczka pięknie trzymają kształt a z samym ciastem bardzo dobrze się pracuje, jednak jest jeden warunek: masa musi być mocno schłodzona. Dla osób, które nie przepadają za używaniem sztucznych barwników, proponuję zrobić wersję kakaowo- waniliową:)

kruche ciasteczka walentynkowe

kruche ciasteczka walentynkowe

kruche ciasteczka walentynkowe

kruche ciasteczka walentynkowe

Składniki:

250 g mąki pszennej( plus 2-3 łyżki jeśli ciasto byłoby zbyt luźne)
125 g cukru pudru
125 g masła, o temperaturze pokojowej
1 jajko
ziarenka z 1 laski wanilii

W misce wymieszać cukier oraz wanilię. Do osobnego naczynia( lub na stolnicę) wsypać mąkę. Masło pokroić w nieduże kostki, dodać do mąki i rozdrobnić palcami, aż powstanie masa podobna do kruszonki( użyłam do tego food procesora). Następnie wbić jajko i wsypać przygotowany cukrem. Krótko wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać odrobinę czerwonego barwnika( jeśli barwnik jest w płynie prawdopodobnie trzeba będzie dodać trochę więcej mąki). Każdą z części ciasta zawinąć folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut.

Gładką blaszkę włożyć matą silikonową lub lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, podsypując lekko mąką. Wycinać kółka, serca lub inne kształty a następnie ciastka przełożyć na blaszkę* i dopiero wówczas mniejszą foremką wycinać kształty w środku( ciasteczka nie zniekształcą się dzięki temu przy przenoszeniu). Puste miejsca w ciastkach uzupełnić fragmentami z drugiego koloru, lekko docisnąć na połączeniu. Ponownie wstawić do lodówki na 30-45 minut, aż ciasteczka będą zupełnie zimne i twardawe( ja wystawiłam je na balkon- blaszka była za duża, żeby wstawić ją do lodówki;)

Piec w temperaturze 1800C przez około 10-13 minut, aż nabiorą bardzo delikatnego złotego koloru. Ostudzone przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego:)

*ciastka można przełożyć na sam papier lub matę, aby łatwiej było zmieścić je w lodówce

kruche ciasteczka walentynkowe

ps. Ciasteczka nadają się również do odbijania na nich wzorków( ważne jest wówczas ponowne ich schłodzenie po odbiciu wzorku)

ciastka walentynkowe

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi