Tarty

środa, 05 czerwca 2013

Wielką fanką rabarbaru nie jestem, ale co roku staram się wypróbować coś nowego w sezonie rabarbarowym. W tym roku zaczynam od wiosenno-letniej tarty z rabarbarem. Kruche ciasto wypełnione delikatnym waniliowym kremem, zwieńczone lekko kwaskowatym rabarbarem. Całość doskonale wyważona smakowo. Przygotowanie nie jest trudne a jeśli komuś brakuje czasu lub chęci można je jeszcze bardziej uprościć, używając zwykłego budyniu zamiast kremu z przepisu.

tarta z rabarbarem (Rhubarb Tart)

Tarta z rabarbarem (Rhubarb Tart) 

Składniki( na formę o średnicy 23cm):

Kruche ciasto:

200g mąki( lub 150g mąki plus 50g drobno mielonych migdałów)
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
100g zimnego masła, pokrojonego w kostki
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki zimnej wody

Foremkę do tarty wysmarować margaryną lub masłem i lekko obsypać mąką.

Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać masło i rozcierać je palcami z mąką, aż do uzyskania kruszonki( lub umieścić składniki w food procesorze i pulsacyjnie zmiksować). Następnie dodać jajko, sok z cytryny i łyżkę wody. Szybko zagnieść na jednolitą pasę( w razie konieczności dodać drugą łyżkę wody). Rozwałkować i delikatnie przełożyć do foremki. Lekko docisnąć do boków, odciąć nadmiar ciasta, dno ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 20-30 minut.

Między czasie przygotować krem.

Krem:

3 jajka
375ml mleka
75g cukru
30g skrobi kukurydzianej( zastąpiłam mąką ziemniaczaną)
ziarenka wanilii z jednej laski lub łyżeczka pasty waniliowej

dodatkowo: 2-3 łodygi rabarbaru, 4 łyżki cukru

Mąkę ziemniaczaną/skrobię rozprowadzić w 50 ml mleka. Pozostałe składniki wymieszać w garnku, dodać przygotowaną mąkę lub skrobię. Garnek umieścić na średnim ogniu i cały czas mieszać, aż masa mocno zgęstnieje( powinna być podobna do konsystencji budyniu). Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Gotowy krem przykryć folią, aby nie powstał kożuch i odstawić do ostudzenia.

Krem można zastąpić gotowym budyniem przygotowanym na 400 ml mleka.

Piekarnik nagrzać do 1700C.

Rabarbar pociąć na 5-7 mm kawałki, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na bok, na minimum 15 minut.

Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć, np. fasolą do pieczenia lub specjalnymi kulkami i piec około 15- 20 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i piec kolejne 10 minut, lub do lekkiego zrumienienia.

Na podpieczony spód tarty wyłożyć krem i udekorować go rabarbarem. Całość wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut, w 1800C. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem górę tarty można posmarować glazurą( 3-4 łyżeczki cukru gotować z 2 łyżeczkami cukru do powstania gęstego syropu).

Smacznego:)

Tarta z rabarbarem (Rhubarb Tart)

Tarta z rabarbarem (Rhubarb Tart) 

 Inspiracja i przepis na krem pochodzi z Tej storny.

11:17, anahitka9 , Tarty
Link Komentarze (20) »
niedziela, 06 listopada 2011

Doszłam do wniosku, że figi najlepiej smakują przyrządzone najprościej jak się tylko da. Rustykalna tarta z figami, miętą i miodem to idealna propozycja. Nie wymaga dużo pracy, specjalnych foremek, wydobywa za to wspaniały smak fig, który nie jest zdominowany przez żaden inny składnik. Prostota i dobry smak:) Przepis podpatrzony na tej stronie.

galette z figami

galette z figami

 Ciasto

Składniki:

1 szklanka mąki
120g zimnego masła
1 łyżeczka octu jabłkowego( można zastąpić np. białym octem winnym )
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło pokrojone w nieduże kwadraty. Całość rozdrobnić palcami, aby powstały nieduże okruchy. Wbić jajko i wlać ocet, szybko wyrobić do uzyskania zbitej masy (można zrobić to również w food procesorze). Owinąć folią i umieścić w lodówce na 1-2 godziny.

Nadzienie

Składniki:

400-600g świeżych fig, pociętych w plastry
1 łyżka miodu
1-2 łyżki jasnego cukru muscovado (lub brązowego)
opcjonalnie: kilka listków mięty i łyżka płatków migdałowych

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C.
Schłodzone ciasto rozwałkować w formę koła, na grubość około 5- 7mm. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Na cieście układać pokrojone figi zaczynając od środka koła, tak aby zostawić około 2- 3cm brzeg na całym obwodzie koła. Na figach rozłożyć listki mięty i płatki migdałowe, posypać równomiernie cukrem i polać miodem. Ostrożnie złożyć brzegi ciasta do środka, starając się zatykać wszelkie szczeliny (jeśli powstaną). Piec około 35-50 minut, aż ciasto będzie brązowo- złote (ja piekłam około 40 minut).  Odczekać 15-20 minut przed pokrojeniem.
Smacznego:)

 galette z figami

galette z figami

poniedziałek, 10 października 2011

Zakochałam się:) W świeżych figach:) Nie wiem, czemu wcześniej ich nie odkryłam. Oczarowały mnie swoim subtelnym smakiem. Oczywiście postanowiłam więc coś z nimi upiec:) Na pierwszy ogień poszły mini tarty z figami i mielonymi migdałami. Niestety po przygotowaniu samego ciasta byłam trochę rozczarowana, zupełnie nie pasowało mi smakowo a poza tym tak wyrosło, że musiałam wydłubać trochę środka, żeby zmieścić nadzienie. Postanowiłam więc zrobić drugie ciasto, tym razem klasyczne do tart. Takie połączenie okazało się znacznie lepsze.  Tartaletki są delikatne, nie za słodkie, z wyraźną nutą kardamonu. Podaję przepis na oba spody do tartaletek- do wyboru, chociaż bardziej polecam ciasto2.


mini tarty z figami

 

tarty z figami 

Ciasto 1 (przepis z tej strony , na 6 mini tart)

1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g zimnego masła
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
6 łyżek cukru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

dodatkowo: 6 indywidualnych foremek to tart ( najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy około 9- 10 cm

Wykonanie:

Mąkę połączyć z proszkiem, dodać masło i drobno posiekać ( jeśli korzystamy z food procesora miksować pulsacyjnie, aż do powstania drobinek podobnych do okruszków chleba). Dodać cukier, wanilię, żółtko oraz wodę i szybko zagnieść na jednolite ciasto, jeśli będzie się zbyt mocno kleić dodać odrobinę (!) mąki ( w food procesorze zmiksować wszystko do momentu ukształtowania się jednolitej kulki). Zawinąć w folię i spłaszczyć na placek. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Foremki wysmarować niedużą ilością masła lub margaryny i obsypać odrobiną mąki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na około 5mm i wyciąć koła większe o 2-3 cm od tartaletek. Ciasto umieścić w foremkach, delikatnie docisnąć palcami i ponakłuwać dno widelcem. Piec w 1800C 15-20 minut, aż będą złote.

Ciasto 2 ( z książki "Ciasta pikantne i słodkie" M. Roux, na 6 mini tart- mi zdecydowanie bardziej smakowało)

250g mąki
125g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
40 ml zimnej wody

Wykonanie:

Do mąki wsypać sól i cukier, dodać masło, drobno posiekać lub rozdrobnić rękoma. Wbić jajko i wlać wodę (można dodać trochę mniej wody i jeśli ciasto będzie za suche- wlać resztę), całość zagnieść na gładką masę. Owinąć folią i delikatnie spłaszczyć, wstawić do lodówki na około 30 minut.

Foremki wysmarować niedużą ilością masła lub margaryny i obsypać odrobiną mąki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów. Wyciąć kółka większe o 2-3cm (w zależności od tego jak wysokie są boki foremek) niż foremki i umieścić w tartaletkach, delikatnie dopasowując ciasto palcami. Ściąć nadmiar ciasta. Dno nakłuć kilkakrotnie widelcem. Przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wysypać fasolą do pieczenia, aby obciążyć ciasto. Piec w 1900C około 15 minut. Po tym czasie usunąć folię razem z fasolą i piec tarty, w 1800C, kolejne 10 minut (aż ciasto nabierze lekko złotego koloru). Po tym czasie wyjąć z piekarnika.

Nadzienie (do wypełnienia 6 mini tart):

 3/4 szklanki migdałów (około 100g), można zastąpić gotowymi, mielonymi migdałami
5-6 fig (w zależności od wielkości)
1/4 szklanki cukru
60g masła
1 jajko
1-2 szczypty kardamonu (dodałam 1/4 łyżeczki- jak dla mnie trochę za dużo)

Migdały (mogą być ze skórką) podpiec w piekarniku w 1800C około 10-15 minut. Ostudzić a następnie zmielić np. w food procesorze z cukrem na proszek (nie musi być zupełnie gładki). Dodać kardamon, masło i jajko i zmiksować na jednolitą masę.

Wykonanie tarteletek:

Upieczone tartletki napełnić nadzieniem, zostawiając odrobinę miejsca na owoce. Figi pokroić w ósemki i ułożyć w nadzieniu. Piec w 1800C około 30 minut, aż nadzienie zbrązowieje. Przed wyjęciem z foremek odczekać około 10-15 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego:)

mini tarty z figami

Na zdjęciu: tarta u dołu, z lewej- ciasto 1, tarta na górze, z prawej- ciasto 2

wtorek, 16 sierpnia 2011

Dziś miałam ochotę na coś bardzo owocowego. Uznałam, że tarta doskonale się nadaje. Taka najzwyklejsza, bez śmietany, sera czy budyniu. Tylko kruche ciasto i owoce. Jak zwykle najprostsze rozwiązania okazują się najsmaczniejsze:) 

 

tarta jezynowa

Ciasto:

Składniki*:

130g mąki pszennej
70g maki pszennej razowej**
2 szczypty soli
2 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki lodowatej wody

Wykonanie:

Mąki, sól i cukier wymieszać w misce, dodać pokrojone w kostki masło i razem posiekać nożem lub rozdrobnić w dłoniach. W osobnym naczyniu wlać wodę, sok z cytryny oraz wbić jajko- wszystko wymieszać, dodać do mąki i dość szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć folią i umieścić w lodowce na około 20-30 minut.

*moje owalne naczynie ma wymiary przy podstawie 20cm x 13,5cm
**można zrezygnować z maki razowej i użyć tylko 200g mąki pszennej

Nadzienie:

Składniki:

400-500g jeżyn lub innych owoców
3 łyżki cukru (można dodać więcej, jeśli owoce są kwaśne)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mielonych orzechów

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1900C.
Foremkę do tarty wysmarować tłuszczem i obsypać lekko mąką.
Umyte i lekko osuszone owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość foremki plus boki (grubości około 4-5mm). Na dno wysypać równomiernie zmielone orzechy, na to wyłożyć owoce. Piec około 25- 30 minut.
Smacznego:)

tarta jeżynowa

Tarty na wszystkie sposoby

piątek, 05 sierpnia 2011

Jedna z najlepszych tart, jakie do tej pory jadłam. Jest tak prosta a smakuje jak lato na talerzu:) Lekka, nie za słodka, z charakterystyczną kwaskowatością porzeczek. Przygotowuje się ją bardzo szybko i jeszcze szybciej znika z talerza:) Bardzo polecam.

 

tarta porzeczkowa

 

 

tarta porzeczkowa

 

Ciasto:

Składniki*:

200g mąki pszennej
2 szczypty soli
2 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki lodowatej wody
 
Wykonanie:

Mąkę, sól i cukier wymieszać w misce, dodać pokrojone w kostki masło i razem posiekać nożem lub rozdrobnić w dłoniach. W osobnym naczyniu wlać wodę, sok z cytryny oraz wbić jajko- wszystko wymieszać, dodać do mąki i dość szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć folią i umieścić w lodowce na około 20-30 minut.

Nadzienie:

Składniki:

250 ml kwaśnej, gęstej śmietany** (miałam tylko 200ml więc dodałam 50ml kremowego twarożku )
2 jajka
4 łyżki cukru
szczypta soli
4-5 łyżek zmielonych migdałów lub innych orzechów
350- 400g porzeczek lub innych owoców

Wykonanie:

Razem ze śmietaną wymieszać jajka, cukier i sól.

Piekarnik nagrzać do 2200C.
Foremkę wysmarować masłem i lekko obsypać mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość foremki plus boki (u mnie miało grubość ok. 4-5mm i zostało go jeszcze na udekorowanie brzegów tarty). Przełożyć do foremki, nadmiar ciasta obciąć nożem. Na dno wysypać równomiernie zmielone orzechy, na to wyłożyć 3/4 owoców, następnie polać śmietaną z jajkiem a na górę wysypać pozostałą część owoców (lekko je zatopić w masie). Piec około 35- 40 minut. Kroić najlepiej po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego:)

*moje owalne naczynie ma wymiary przy podstawie 20cm x 13,5cm
**śmietana, której użyłam miała 10% tłuszczu, ale sądzę, że wyższe % też spokojnie można wykorzystać

tarta porzeczkowa

  

Tarty na wszystkie sposoby



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi