Tarty
środa, 05 czerwca 2013
Wielką fanką rabarbaru nie jestem, ale co roku staram się wypróbować coś nowego w sezonie rabarbarowym. W tym roku zaczynam od wiosenno-letniej tarty z rabarbarem. Kruche ciasto wypełnione delikatnym waniliowym kremem, zwieńczone lekko kwaskowatym rabarbarem. Całość doskonale wyważona smakowo. Przygotowanie nie jest trudne a jeśli komuś brakuje czasu lub chęci można je jeszcze bardziej uprościć, używając zwykłego budyniu zamiast kremu z przepisu.
Składniki( na formę o średnicy 23cm): Kruche ciasto: 200g mąki( lub 150g mąki plus 50g drobno mielonych migdałów) Foremkę do tarty wysmarować margaryną lub masłem i lekko obsypać mąką. Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać masło i rozcierać je palcami z mąką, aż do uzyskania kruszonki( lub umieścić składniki w food procesorze i pulsacyjnie zmiksować). Następnie dodać jajko, sok z cytryny i łyżkę wody. Szybko zagnieść na jednolitą pasę( w razie konieczności dodać drugą łyżkę wody). Rozwałkować i delikatnie przełożyć do foremki. Lekko docisnąć do boków, odciąć nadmiar ciasta, dno ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 20-30 minut. Między czasie przygotować krem. Krem: 3 jajka dodatkowo: 2-3 łodygi rabarbaru, 4 łyżki cukru Mąkę ziemniaczaną/skrobię rozprowadzić w 50 ml mleka. Pozostałe składniki wymieszać w garnku, dodać przygotowaną mąkę lub skrobię. Garnek umieścić na średnim ogniu i cały czas mieszać, aż masa mocno zgęstnieje( powinna być podobna do konsystencji budyniu). Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Gotowy krem przykryć folią, aby nie powstał kożuch i odstawić do ostudzenia. Krem można zastąpić gotowym budyniem przygotowanym na 400 ml mleka. Piekarnik nagrzać do 1700C. Rabarbar pociąć na 5-7 mm kawałki, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na bok, na minimum 15 minut. Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć, np. fasolą do pieczenia lub specjalnymi kulkami i piec około 15- 20 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i piec kolejne 10 minut, lub do lekkiego zrumienienia. Na podpieczony spód tarty wyłożyć krem i udekorować go rabarbarem. Całość wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut, w 1800C. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem górę tarty można posmarować glazurą( 3-4 łyżeczki cukru gotować z 2 łyżeczkami cukru do powstania gęstego syropu). Smacznego:)
Inspiracja i przepis na krem pochodzi z Tej storny.
niedziela, 06 listopada 2011
Doszłam do wniosku, że figi najlepiej smakują przyrządzone najprościej jak się tylko da. Rustykalna tarta z figami, miętą i miodem to idealna propozycja. Nie wymaga dużo pracy, specjalnych foremek, wydobywa za to wspaniały smak fig, który nie jest zdominowany przez żaden inny składnik. Prostota i dobry smak:) Przepis podpatrzony na tej stronie. Ciasto Składniki: 1 szklanka mąki Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło pokrojone w nieduże kwadraty. Całość rozdrobnić palcami, aby powstały nieduże okruchy. Wbić jajko i wlać ocet, szybko wyrobić do uzyskania zbitej masy (można zrobić to również w food procesorze). Owinąć folią i umieścić w lodówce na 1-2 godziny. Nadzienie Składniki: 400-600g świeżych fig, pociętych w plastry Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 1700C.
poniedziałek, 10 października 2011
Zakochałam się:) W świeżych figach:) Nie wiem, czemu wcześniej ich nie odkryłam. Oczarowały mnie swoim subtelnym smakiem. Oczywiście postanowiłam więc coś z nimi upiec:) Na pierwszy ogień poszły mini tarty z figami i mielonymi migdałami. Niestety po przygotowaniu samego ciasta byłam trochę rozczarowana, zupełnie nie pasowało mi smakowo a poza tym tak wyrosło, że musiałam wydłubać trochę środka, żeby zmieścić nadzienie. Postanowiłam więc zrobić drugie ciasto, tym razem klasyczne do tart. Takie połączenie okazało się znacznie lepsze. Tartaletki są delikatne, nie za słodkie, z wyraźną nutą kardamonu. Podaję przepis na oba spody do tartaletek- do wyboru, chociaż bardziej polecam ciasto2.
Ciasto 1 (przepis z tej strony , na 6 mini tart) 1 i 1/2 szklanki mąki dodatkowo: 6 indywidualnych foremek to tart ( najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy około 9- 10 cm Wykonanie: Mąkę połączyć z proszkiem, dodać masło i drobno posiekać ( jeśli korzystamy z food procesora miksować pulsacyjnie, aż do powstania drobinek podobnych do okruszków chleba). Dodać cukier, wanilię, żółtko oraz wodę i szybko zagnieść na jednolite ciasto, jeśli będzie się zbyt mocno kleić dodać odrobinę (!) mąki ( w food procesorze zmiksować wszystko do momentu ukształtowania się jednolitej kulki). Zawinąć w folię i spłaszczyć na placek. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Ciasto 2 ( z książki "Ciasta pikantne i słodkie" M. Roux, na 6 mini tart- mi zdecydowanie bardziej smakowało) 250g mąki Wykonanie: Do mąki wsypać sól i cukier, dodać masło, drobno posiekać lub rozdrobnić rękoma. Wbić jajko i wlać wodę (można dodać trochę mniej wody i jeśli ciasto będzie za suche- wlać resztę), całość zagnieść na gładką masę. Owinąć folią i delikatnie spłaszczyć, wstawić do lodówki na około 30 minut. Foremki wysmarować niedużą ilością masła lub margaryny i obsypać odrobiną mąki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów. Wyciąć kółka większe o 2-3cm (w zależności od tego jak wysokie są boki foremek) niż foremki i umieścić w tartaletkach, delikatnie dopasowując ciasto palcami. Ściąć nadmiar ciasta. Dno nakłuć kilkakrotnie widelcem. Przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wysypać fasolą do pieczenia, aby obciążyć ciasto. Piec w 1900C około 15 minut. Po tym czasie usunąć folię razem z fasolą i piec tarty, w 1800C, kolejne 10 minut (aż ciasto nabierze lekko złotego koloru). Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Nadzienie (do wypełnienia 6 mini tart): 3/4 szklanki migdałów (około 100g), można zastąpić gotowymi, mielonymi migdałami Migdały (mogą być ze skórką) podpiec w piekarniku w 1800C około 10-15 minut. Ostudzić a następnie zmielić np. w food procesorze z cukrem na proszek (nie musi być zupełnie gładki). Dodać kardamon, masło i jajko i zmiksować na jednolitą masę. Wykonanie tarteletek: Upieczone tartletki napełnić nadzieniem, zostawiając odrobinę miejsca na owoce. Figi pokroić w ósemki i ułożyć w nadzieniu. Piec w 1800C około 30 minut, aż nadzienie zbrązowieje. Przed wyjęciem z foremek odczekać około 10-15 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego:) Na zdjęciu: tarta u dołu, z lewej- ciasto 1, tarta na górze, z prawej- ciasto 2
wtorek, 16 sierpnia 2011
Dziś miałam ochotę na coś bardzo owocowego. Uznałam, że tarta doskonale się nadaje. Taka najzwyklejsza, bez śmietany, sera czy budyniu. Tylko kruche ciasto i owoce. Jak zwykle najprostsze rozwiązania okazują się najsmaczniejsze:)
Ciasto: Składniki*: 130g mąki pszennej Wykonanie: Mąki, sól i cukier wymieszać w misce, dodać pokrojone w kostki masło i razem posiekać nożem lub rozdrobnić w dłoniach. W osobnym naczyniu wlać wodę, sok z cytryny oraz wbić jajko- wszystko wymieszać, dodać do mąki i dość szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć folią i umieścić w lodowce na około 20-30 minut. *moje owalne naczynie ma wymiary przy podstawie 20cm x 13,5cm Nadzienie: Składniki: 400-500g jeżyn lub innych owoców Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 1900C.
piątek, 05 sierpnia 2011
Jedna z najlepszych tart, jakie do tej pory jadłam. Jest tak prosta a smakuje jak lato na talerzu:) Lekka, nie za słodka, z charakterystyczną kwaskowatością porzeczek. Przygotowuje się ją bardzo szybko i jeszcze szybciej znika z talerza:) Bardzo polecam.
Ciasto: Składniki*: 200g mąki pszennej Mąkę, sól i cukier wymieszać w misce, dodać pokrojone w kostki masło i razem posiekać nożem lub rozdrobnić w dłoniach. W osobnym naczyniu wlać wodę, sok z cytryny oraz wbić jajko- wszystko wymieszać, dodać do mąki i dość szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć folią i umieścić w lodowce na około 20-30 minut. Nadzienie: Składniki: 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany** (miałam tylko 200ml więc dodałam 50ml kremowego twarożku ) Wykonanie: Razem ze śmietaną wymieszać jajka, cukier i sól. Piekarnik nagrzać do 2200C. *moje owalne naczynie ma wymiary przy podstawie 20cm x 13,5cm
|
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
SPIS TREŚCI
|