Torty

środa, 27 marca 2013

German Chocolate Cake-ciasto, które wcale nie wywodzi się z Niemiec, jako można początkowo przypuszczać, a z Ameryki. Nazwę zawdzięcza użytemu w oryginalnym przepisie rodzajowi ciemnej czekolady(o zawartość kakao 48%)- Baker's German's Sweet Chocolate. Natomiast czekolada nazwana była dla uhonorowania jej twórcy, którym był Sam German.
Na to czekoladowe ciasto natknęłam się przygotowując Skandaliczny Tort Chrisa i już wtedy wiedziałam, że muszę je zrobić w oryginalnej wersji. Tort jest rewelacyjny. Zdobył u mnie miano najlepszego ciasta czekoladowego, detronizując tym samym ciasto według przepisu Iny Garten. Same czekoladowe płaty są puszyste, delikatne a przy tym wilgotne. Można je wykorzystać do wielu innych tortów. Krem jest zupełnie inny od wszelkich kremów, jakie do tej pory robiłam, lekko karmelowa masa wymieszana ze świeżymi wiórkami kokosowymi i orzechami pecan. Dodaje tekstury i charakteru ciastu. Wszystko połączone w dość spory torcik to zupełna poezja. Świetne ciasto na specjalne okazje- okazałe i do tego niezapomniane w smaku. Bardzo polecam!

german chocolate cake

german chocolate cake

najlepszy tort czekoladowy

English version (click here)

Ciasto czekoladowe( źródło)

Składniki( na 3 warstwy, tortownice 20 cm)

1/2 szklanki gorącej wody
120g dobrej mlecznej czekolady( lub pól na pół z ciemną czekoladą)
2 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki kakao do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 szklanki cukru
220g miękkiego masła
4 jajka( oddzielnie żółtka i białka)
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka maślanki

Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownice wysmarować odrobiną tłuszczu, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki oprószyć mąką.
Czekoladę drobno posiekać, wrzucić do niedużej miseczki i zalać wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy z wodą. Odstawić do ostudzenia.
W misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, sól. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, następnie pojedynczo dodawać żółtka i dokładnie zmiksować. Do masy wlać przestudzoną czekoladę a następnie dodawać mieszankę mąki na przemian z maślanką. W niedużym naczyniu ubić na sztywno białka i połączyć delikatnie z pozostałą częścią ciasta.
Masę rozłożyć równo do foremek( jeśli nie mamy 3 blaszek, ciasto może poczekać na pieczenie). Piec około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Całkowicie ostudzić.

Krem kokosowo- orzechowy:

Składniki:

1 szklanka cukru
340ml mleka skondensowanego niesłodzonego( ew. śmietany kremówki)
115g masła
4 żółtka( lub 3 duże)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 i 1/2 szklanki świeżych wiórków kokosowych
1 i 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów pecan( lub orzechów włoskich)

W niedużym garnku wymieszać: cukier, mleko, masło, żółtka i wanilię. Ustawić na średnim ogniu i gotować, aż zgęstnieje, cały czas mieszając( około 15-20minut). Dodać wiórki kokosowe i orzechy, dobrze połączyć i odstawić do ostudzenia( przemieszać w między czasie kilka razy, aby nie powstał korzuch).

Wykonanie German Chocolate Cake

Krem podzielić na 3 części i przełożyć nim płaty czekoladowego ciasta oraz równo rozsmarować na górze. Boki ciasta posmarować ganache* i wyrównać. Dowolnie udekorować wierzch również używając ganache.

Ganache można zupełnie pominąć i pozostawić tort o naturalnym wyglądzie;)

Ganache

Składniki:

225g dobrej jakości ciemnej czekolady( można 1/4 zastąpić dobrej jakości mleczną czekoladą)
180ml śmietany kremówki

Czekoladę bardzo drobno pokroić i wrzucić do średniej miseczki. Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia a następnie zalać nią czekoladę. Odczekać 2 minuty, aby czekolada pod wpływem ciepła zmiękła i całość delikatnie wymieszać, do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Odstawić, aż ostygnie i zgęstnieje( najlepiej ganache przygotować dzień wcześniej)

 Smacznego:)

german chocolate cake

10:38, anahitka9 , Torty
Link Komentarze (17) »
czwartek, 28 lutego 2013

Pamiętacie jeszcze Torcik chocolate chip cookie z kremem z nutelli? Dziś nowa wersja tego wypieku: Torcik z Gigantycznych Czekoladowych Ciastek, przełożony kremem z likierem Baileys na serku mascarpone. Który jest lepszy? Zdania były podzielone- dla mnie tort ciasteczkowy- czekoladowy  jest jednak znacznie smaczniejszy, mimo, że po pokrojeniu nie prezentuje się tak równiutko i ładnie. Połączenie moich ulubionych czekoladowych ciastek wg Nigelli, z lekko alkoholowym kremem dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam!

Czekoladowy tort ciasteczkowy z kremem Baileys

Czekoladowy tort ciasteczkowy z kremem Baileys

Czekoladowy tort ciasteczkowy z kremem Baileys

English version (click here)

Ciastka

Składniki( na 9 ciastek):
 
150g ciemnej(lub deserowej) czekolady
125g miękkiego masła
50g białego cukru
75g ciemnego cukru muscovado
1 jajko( zimne)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150g mąki pszennej
30g kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
opcjonalnie: 50g białej czekolady drobno posiekanej

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dużą blachę wyłożyć matą silikonową lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Lekko ostudzić. W osobnym naczyniu dobrze zmiksować masło i oba rodzaje cukru, dodać wanilię a następnie letnią, rozpuszczoną czekoladę oraz jajko i dalej miksować. W innym naczyniu wymieszać mąkę, kakao oraz sodę i sól. Wszystkie suche składniki wsypać do masy czekoladowej i dobrze połączyć mikserem. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na 9 części. Z masy, wilgotnymi rękoma, kształtować kulki a następnie nakładać na blaszkę i rozpłaszczyć  na placek o średnicy około 7-8 cm( rękoma lub przez kawałek folii spożywczej), zachowując odstępy między ciastkami( ja piekłam max 3 na blaszce). Piec około 12-13 minut ( im dłużej będziemy je piec, tymbędą bardziej kruche ). Całkowicie ostudzić.

Krem

Składniki:

250- 300g serka mascarpone
125- 150ml śmietany kremówki
2- 5 łyżki cukru pudru( lub do smaku)
3- 4 łyżki likieru baileys( można zastąpić innym likierem lub ekstraktem z wanilii)

Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do serka, delikatnie wymieszać. Pod koniec wlać likier i dobrze połączyć.

Wykonanie tortu:

Ciasteczka przełożyć kremem, dowolnie udekorować. Schłodzić około 2 godzin przed podaniem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)

Czekoladowy tort ciasteczkowy z kremem Baileys

dla porównania Torcik chocolate chip cookie wyglądał tak:

chocolate chip cookies cake

czwartek, 21 lutego 2013

Bardzo okazały, bardzo słodki i dość niespotykany tort. Składa się z dwóch warstw brownies, dwóch warstw ciasta czekoladowego oraz sernika, przełożony jest kremem kokosowo- orzechowym a wykończony ganache. Tort doskonały, kiedy nie możemy zdecydować się na co mamy ochotę:) Zaznaczam, że ciasto jest zdecydowanie dla słodyczo i czekoladoholikow. Jeden taki kawałek potrafił zaspokoić moje zapotrzebowanie na słodycze na cały dzień:) Tort wzorowałam na nieziemskim cieście Chris' Outrageous Cheesecake™ amerykańskiej firmy The Cheesecake Factory. Niestety nie uzyskałam dokładnie takiego samego efektu jak oryginał, ale za jakiś czas dalej będę eksperymentować. Tort jest dość pracochłonny dlatego najlepiej rozłożyć pieczenie na minimum 2 dni.

Ps.
Jeśli będziecie kiedyś możliwość odwiedzenia restauracji lub kawiarni The Cheesecake Factory to szczerze polecam- mają najbardziej niesamowite ciasta jakie kiedykolwiek jadłam!

skandaliczny tort chrisa

Tort brownie,s ciasto czekoladowe, sernik i krem kokosowy

Tort brownies ,ciasto czekoladowe, sernik i krem kokosowy

Brownies( przepis z książki: 'Simple cookery series: Chocolete')

Składniki( na 2 warstwy):

350g ciemnej czekolady
225g masła
225g cukru
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki bardzo mocnej kawy
100g self- raising flour (lub mąki pszennej z dodatkiem 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki sody)

Piekarnik nagrzać do 1900C. Dwie tortownice o średnicy 18cm ( mogą być również 20cm) wysmarować odrobinę tłuszczem a następnie wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciemną czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Cukier, jajka, wanilię oraz kawę dokładnie wymieszać mikserem, następnie powoli wlewać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Stopniowo dodawać mąkę. Wymieszać. Podzielić na pół i wylać do wcześniej przygotowanych form( jeśli mamy tylko jedną- surowe ciasto może poczekać). Piec około 30* minut (ale sprawdzenie najlepiej zacząć już po 20 minutach, w środku powinno być bardzo wilgotne, gliniaste a góra dobrze wypieczona, brownies lepiej piec za krótko niż za długo).

*Wkradł się tu poprzednio mały błąd, musiałam poprawić czas pieczenia- z 45 na 30 minut

Sernik( źródło)

Składniki:

250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
125 g serka mascarpone
2 małe jajka( lub 1,5 dużego)
200g mleka skondensowanego słodzonego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzać do 1500C, umieścić w środku żaroodporne naczynie z wodą ( sernik będzie pieczony z parą wodną*) .Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, boki lekko oprószyć mąką.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Piec w temperaturze przez około 50- 60 minut, aż sernik będzie ścięty ale jeszcze lekko miękki w środku. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

*tortownica w piekarniku powinna stać obok naczynia z wodą, lub na półce nad nim- nie w samym naczyniu)

Ciasto czekoladowe( źródło)

Składniki( na 2 warstwy):

1/4 szklanki gorącej wody
60g dobrej mlecznej czekolady( lub pól na pół z ciemną czekoladą)
1 szklanka mąki pszennej
1/8 szklanki kakao do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
110 g miękkiego masła
2 jajka( oddzielnie żółtka i białka)
1/2 łyżeczki wanilii
1/2 szklanki maślanki

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dwie Tortownice o średnicy 18cm wysmarować odrobiną tłuszczu, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki oprószyć mąką.
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, odstawić do ostudzenia. W misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, sól. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, następnie pojedynczo dodawać żółtka i dokładnie zmiksować. Do masy wlać przestudzoną czekoladę a następnie dodawać mieszankę mąki na przemian z maślanką, na koniec wlać wodę. W niedużym naczyniu ubić na sztywno białka i połączyć delikatnie z pozostałą częścią ciasta.
Masę rozłożyć równo do foremek( jeśli nie mamy 2 blaszek, ciasto może poczekać na pieczenie). Piec około 30 minut, lub do tzw. Suchego patyczka. Ostudzić całkowicie.

Krem kokosowo-orzechowy:( źródło)

Składniki

1/2 szklanki cukru
170ml mleka skondensowanego niesłodzonego( ew. śmietany kremówki)
55g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki świeżych wiórków kokosowych
3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub pecan

W niedużym garnku wymieszać cukier, mleko, masło, żółtka i wanilię. Ustawić na średnim ogniu i gotować, aż zgęstnieje, cały czas mieszając ( około 10-13 minut). Dodać wiórki kokosowe i orzechy, dobrze połączyć i odstawić do ostudzenia ( przemieszać w między czasie kilka razy).

Ganache

Składniki:

225g ciemnej czekolady, minimum 60% zawartości kakao( można 1/4 zastąpić dobrej jakości mleczną czekoladą)
180ml śmietany kremówki

Czekoladę bardzo drobno pokroić i wrzucić do średniej miseczki. Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia a następnie zalać nią czekoladę. Odczekać 2 minuty, aby czekolada pod wpływem ciepła zmiękła i całość delikatnie wymieszać, do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Odstawić, aż ostygnie i zgęstnieje( najlepiej przygotować ganache dzień wcześniej)

Wykonanie ciasta

Na paterze ułożyć jedną z warstw brownies. Krem kokosowy podzielić na 3 części, jedną z nich rozsmarować na brownies, przykryć ją krążkiem ciasta czekoladowego. Ciasto czekoladowe posmarować niedużą ilością ganache. Następnie umieścić na przygotowanych warstwach sernik i z góry również posmarować go cienką warstwą ganache. Przykryć kolejnym krążkiem brownies a na nim rozsmarować drugą część kremu kokosowego. Na górze ułożyć ostatnią warstwę ciasta czekoladowego i dokładnie pokryć ją resztą kremu kokosowego. Boki ciasta posmarować pozostałym ganache, część kremu można również przeznaczyć na dekorację góry ciasta. Tort wstawić na około 1,5-2h do lodówki po zrobieniu, ale najlepiej wyjąć przed podaniem około15-20 minut, aby się trochę ocieplił. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

Tort brownies ,ciasto czekoladowe, sernik i krem kokosowy 

Tort brownies ,ciasto czekoladowe, sernik i krem kokosowy

Tagi: czekolada
11:43, anahitka9 , Torty
Link Komentarze (32) »
poniedziałek, 11 lutego 2013

Walentynkowy tort naleśnikowy Red Velvet.  Kolejne wielowarstwowe szaleństwo:) Naleśniki o pięknym, głębokim, czerwonym kolorze, połączone z jasnym kremem i udekorowane serduszkami.  Do barwienia naleśników użyłam naturalnego barwnika w płynie Dr. Oetkera i przyznam, że byłam bardzo mile zaskoczona intensywnym kolorem( fakt faktem, że zużyłam prawie 3/4 buteleczki;) Krem natomiast trochę się nie sprawdził, połączyłam marshmallow fluff z serkiem mascarpone- w smaku okazał się rewelacyjny, ale niestety torcik po kilku godzinach w lodówce zaczęło się rozjeżdżać. Jako krem najlepiej użyć więc kremu maślanego( np. jak w tym torcie naleśnikowym-kilk) lub ewentualnie połączyć mascarpone z ubitą śmietaną kremówką i cukrem pudrem.  Taki naleśnikowy tort to śliczny walentynkowy prezent, warto jeden z naleśników przeznaczyć na dekorację- foremkami do ciasteczek wyciąć różnej wielkości serduszka i ułożyć je na górze tortu. Kto nie chciałby otrzymać takiej słodkiej walentynki?:)

Naleśnikowy tort walentynkowy Red Velvet

Naleśnikowy tort walentynkowy Red Velvet

Naleśnikowy tort walentynkowy Red Velvet

Składniki (na około 15-17 naleśników, w zależności od grubości,  o średnicy 15cm):

2 szklanki mąki
3 łyżek cukru
1 szczypty soli
1 i 1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej( można zastąpić niegazowaną)
1 i 1/4 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
buteleczka czerwonego barwnika w płynie( ilość w zależności od upodobań)

Wykonanie:
 
Wszystkie składniki wymieszać lub zmiksować na gładką masę( ja przelewam ją również przez drobne sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek). Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać trochę więcej mleka, jeśli zbyt luźne więcej mąki. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, z obu stron.

Smacznego:)

Naleśnikowy tort walentynkowy Red Velvet

Naleśnikowy tort walentynkowy Red Velvet

piątek, 25 stycznia 2013

Osoby, które do mnie czasem zaglądają pewnie zauważyły, że mam  słabość do ciast, które mają bardzo dużą ilość warstw. Do tej pory były to różnego typu torty naleśnikowe( takie jak tu i tu), ale kiedy zobaczyłam zdjęcie pewnego wielowarstwowego ciasta, wiedziałam, że nie oprę się pokusie zrobienia go:) I tak oto powstał tort z gigantycznych ciasteczek( Chocolate chip cookie cake) przekładany kremem z mascarpone i nutelli. Ciasto dość proste do wykonania, chociaż trochę czasu trzeba poświęcić na upieczenie ciasteczek. Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej, aby ciastka zmiękły od kremu- wówczas świetnie, równiutko się kroi. Ładnie się prezentuje, szczególnie po przekrojeniu, smakuje również bardzo dobrze- całość nie jest przesłodzona. Chociaż mnie osobiście na kolana nie powalił, ale wśród konsumujących słychać było głosy, że to jeden z najlepszych tortów jaki zrobiłam.  Oceńcie sami:)
Przepis na ciasteczka pochodzi z tej strony.

Tort chocolate chip cookie

Tort chocolate chip cookie

Tort chocolate chip cookie

English version (click here)

Składniki:

Ciastka( na około 9-10 sztuk)*

2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli
225g miękkiego masła
3/4 szklanki białego cukru
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
50-100g mini czekoladowych groszków do pieczenia lub bardzo drobno posiekanej czekolady

Krem:

400-500g serka mascarpone
6-10 łyżek kremu typu nutella( lub więcej, do smaku)

Nutellę wymieszać dokładnie z serkiem.

Wykonanie:

W misce wymieszać mąkę, sodę oraz sól. W osobnym naczyniu zmiksować na kremową masę: masło, oba rodzaje cukru oraz wanilię. Następnie dodawać pojedynczo jajka( dobrze połączyć przed wbiciem następnego). Stopniowo dodawać  przygotowaną mąkę i dobrze wymieszać. Pod koniec wsypać czekoladę. Wstawić do lodówki na około 45 minut.

Piekarnik nagrzać do 1800C. Gładką blachę wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Ciasto nakładać  przy pomocy łyżki do lodów(  lub zwykłej) na blaszkę a następnie wilgotnymi rękoma, lub przez kawałek folii spożywczej, rozpłaszczyć na okrągły placek o średnicy około 14-15 cm( podczas pieczenia ciastka zrobią się trochę większe). U mnie na blaszce zmieściły się 2 ciastka. Piec 10-14 minut( dużo zależy tu od piekarnika), aż nabiorą złotego koloru( z ciemniejszymi brzegami). Po upieczeniu odczekać, aż chwilę przestygną i delikatnie przenieść na płaską powierzchnię( ciepłe ciastka będą gość giętkie). Procedurę powtórzyć z pozostałą częścią ciasta.
Zupełnie zimne ciasteczka przełożyć cienką warstwą kremu. Dowolnie  udekorować** i wstawić do lodówki na 4-6h. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

*jeśli macie sprawdzony przepis na dobre ciastka tego typu można go spokojnie wykorzystać:)
**u mnie ostatnia warstwa to sam serek mascarpone posypany czekoladowymi groszkami

Tort chocolate chip cookie

Tort chocolate chip cookie

Tort chocolate chip cookie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi