Serniki

piątek, 24 maja 2013

Po małej urlopowej przerwie zapraszam dziś na delikatne serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello. Wilgotne, kremowe mini serniki, niezbyt słodkie, o delikatnym aromacie migdałów i kokosu. Płatki migdałowe tworzą chrupiący spód a biała czekolada oraz pralinki Raffaello dodają odrobinę słodkości do serniczków. Polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za super słodkimi wypiekami. Przygotowanie serniczków jest szybkie i proste a do tego, moim zdaniem, uroczo wyglądają i doskonale nadają się na nadchodzący Dzień Matki!:) Przepis można oczywiście wykorzystać do tradycyjnego sernika w dużej, okrągłej formie.

Źródło: "White Plate- słodkie" Eliza Mórawska

mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

English version (click here)

Składniki( na 12-14 mini serników lub 26 cm tortownicę)

4 jajka
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego( lub z gotowego z wiaderka)
1 budyń śmietankowy( 60g)
150g cukru
200ml śmietanki kokosowej
3 krople olejku migdałowego( najlepiej naturalnego)
3-4 łyżki wiórków kokosowych( opcjonalnie)

dodatkowo:

50g płatków migdałowych- na spód
100g białej czekolady
100g kwaśnej śmietany( zastąpiłam 50ml kremówki)
12-14 pralinek Raffaello
2-3 łyżeczki płatków migdałowych lub wiórków kokosowych- do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami lub tortownicę posmarować margaryną, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki obsypać bułką tartą. Na dno tortownicy/ blaszki do muffinek równomiernie wysypać płatki migdałowe.

Ser utrzeć lub delikatnie zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym jajku a następnie stopniowo wlewać śmietankę kokosową i olejek migdałowy, na końcu wsypać budyń. Krótko miksować. Na koniec dodać wiórki kokosowe( można pominąć, ja dodałam je ponieważ z doświadczenia wiem, że śmietanka kokosowa daje wystarczająco kokosowego smaku, jak dla mnie) i wymieszać łyżką. Masę wylać do przygotowanych foremek lub tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 1600C. Piec, w zależności od wielkości użytych foremek 45-50 minut lub około 60 minut jeśli pieczemy jeden, duży sernik. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika( szczególnie duży sernik, mini serniczki po kilku minutach można wyjąć z piekarnika).

Przygotować polewę- śmietanę i połamaną czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, cały czas mieszając. Masę wylać na ostudzony sernik/ mini serniczki a następnie udekorować pralinkami kokosowymi- można pokroić je na mniejsze kawałki i posypać płatkami migdałowymi/ wiórkami lub ułożyć na górze sernika w całości. Przed podaniem serniczki najlepiej schłodzić  w lodówce.

Smacznego:)

 mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

 

10:46, anahitka9 , Serniki
Link Komentarze (6) »
czwartek, 09 maja 2013

Sernik- cudo! Wspaniały, ciężki, wilgotny, aksamitny. wręcz mazisty sernik o dość nietypowym, głębokim czekoladowo- nutellowym smaku. Całość doskonale wieńczą, wizualnie i smakowo, podprażone orzechy laskowe. Od dawna prześladował mnie bardzo kremowy sernik i w końcu ten przepis spełnił moje oczekiwania w 100%. Sernik ma w sobie coś uzależniającego- jest dość sycący, ale mimo to po jednym kawałku rozglądasz się ciągle za kolejnym;) Bardzo gorąco polecam!

Inspiracja: Gotuję bo lubię 

najlepszy sernik orzechowo- czekoladowy z nutella

najlepszy sernik orzechowo- czekoladowy z nutella

najlepszy sernik orzechowo- czekoladowy z nutella

Składniki( na tortownicę 23cm)*

Ciasteczkowy spód:

1/4 szklanki podpieczonych, drobno posiekanych orzechów
200 g ciastek typu digestive( u mnie z czekoladą)
100 g masła

Masło rozpuścić. Ciastka dokładnie rozdrobnić przy pomocy food procesora lub wałka. W misce wymieszać ciastka oraz drobno posiekane orzechy, wlać masło i połączyć do otrzymania tzw. mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23cm wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową mieszankę wyłożyć na przygotowana tortownicę. Wyrównać i dobrze docisnąć( można wyłożyć samo dno lub dno i boki). Tortownicę z zewnątrz bardzo dokładnie uszczelnić folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Masa serowa:

350g białego sera z wiaderka
400g serka typu philadelphia
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
3/4 szklanki ciemnego kakao do pieczenia
1 szklanka brązowego cukru
1/2 szklanki Nutelli( dodałam 2 czubate łyżeczki więcej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 1700C. Na środkowej półce ustawić dużą blachę, do której należy lać wodę.
Twaróg i serek philadelphia  zmiksować lub utrzeć z jajkami i cukrem. Do masy dodać: kawę- rozpuszczoną w łyżce wody, przesiane kakao, Nutellę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wszystko dokładnie połączyć i przelać do przygotowanej tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawić do większej blachy z wodą stojącej w piekarniku i piec kąpieli wodnej około 50-60 minut. Sernik powinien być ścięty, ale lekko galaretowaty, gdy poruszymy blaszką. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik nie opada, jest idealnie równy, bez pęknięć.

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki śmietany kremówki
łyżeczka Nutelli( opcjonalnie)
niecałe 1/2 szklanki podprażonych** orzechów laskowych

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę razem ze śmietaną, opcjonalnie można dodać łyżeczkę nutelli;) Gotową masę rozprowadzić na ostudzonym serniku i posypać pokrojonymi orzechami. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Smacznego:)

*piekłam w tortownicy 18 cm z 3/4 składników

** orzechy laskowe naprawdę warto podprażyć kilka minut na suchej patelni lub podpiec w piekarnku, dodaje to niesamowitego aromatu samym orzechom, i całemu ciastu

najlepszy sernik orzechowo- czekoladowy z nutella

 

10:54, anahitka9 , Serniki
Link Komentarze (16) »
piątek, 19 kwietnia 2013

Wiosenny sernik z truskawkami i malinami. Bardzo wilgotny a przy tym nie taki ciężki jak tradycyjne serniki. Niestety, to jeszcze nie czas na truskawki i zdecydowanie brakowało im słodkości, dlatego polałam sernik sosem truskawkowym, aby nadać całości trochę charakteru. Doskonała wiosenna i letnia propozycja do wykorzystania z różnymi owocami.

sernik z truskawkami, malinami i sosem truskawkowym

sernik z truskawkami, malinami i sosem truskawkowym

sernik z truskawkami, malinami i sosem truskawkowym

sernik z truskawkami, malinami i sosem truskawkowym

sernik z truskawkami, malinami i sosem truskawkowym

Składniki, na tortownicę o średnicy 20cm( powinny być w temperaturze pokojowej):

450g sera wiaderkowego do serników( lub twarogu 3 razy mielonego)
170g cukru
50g masła
3 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
150g jogurtu greckiego
ziarenka z połowy laski wanilii

dodatkowo:

200g truskawek
100g malin
około 6 truskawek( do sosu)
około2 łyżek dżemu truskawkowego( do sosu)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1600C. Tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło rozpuścić i ostudzić do temperatury pokojowej. Ser utrzeć lub zmiksować z cukrem. Dodawać pojedynczo jajka. Następnie wlać masło, dokładnie wymieszać. Dodać wanilię i jogurt grecki, połączyć. Na koniec przesiać do masy budyń( lub mąkę ziemniaczaną). Całość dobrze wymieszać. Przelać do przygotowanej foremki. Piec około 1h-1h 10 minut, aż sernik nabierze ładny, brązowo-złoty kolor, środek będzie ścięty, ale jeszcze lekko luźny. Sernik pozostawić w piekarniku i studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Sos truskawkowy:

Blenderem zmiksować na gładką masę 6 truskawek z dżemem truskawkowym( można dodać więcej truskawek lub dżemu, w zależności od upodobań) .

Ostudzony sernik polać 3/4 sosu truskawkowego. Następnie ułożyć na nim pokrojone truskawki oraz maliny. Pędzlem rozprowadzić pozostałą cześć sosu na owocach.
Schłodzić przed podaniem. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

sernik z truskawkami, malinami i sosem truskawkowym



wtorek, 09 kwietnia 2013

Naszła mnie ostatnio ochota na sernik. Taki typowy, polski, ciężki sernik, bez żadnych udziwnień i dodatków. Wybór padł na tradycyjny sernik krakowski, ozdobiony kratką z ciasta i polany słodkim lukrem. Na blogu White Plate wyszperałam przepis Pierre'a Herme i się nie zawiodłam:) Sernik był taki jak oczekiwałam: treściwy, dość wilgotny, tradycyjny. Mówiąc krótko- polecam:)

tradycyjny sernik krakowski

tradycyjny sernik krakowski

tradycyjny sernik krakowski

Składniki( na formę około 26x30cm)

Ciasto na spód i kratkę:

250 g mąki
125 g cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii( lub 2 łyżeczki cukru waniliowego)
125 g zimnego masła
1 jajko

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę wysmarować lekko margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia( również boki) lub wysmarować tłuszczem i obsypać delikatnie bułką tartą.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, i wanilią. Masło pokroić w kostki i dodać do mąki. Następnie rozdrobić je palcami rozcierając razem z mąką do powstania kruszonki. Wbić jajko i całość szybko wyrobić, ukształtować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce około 30-40 minut.
Ze schłodzonej masy oderwać około 2/3- 3/4 ciasta( w zależności od tego ile chcemy przeznaczyć na spód a ile na kratkę) i rozłożyć równomiernie na dnie blaszki( można rozwałkować i następnie przełożyć do formy). Ponakłuwać i wstawić do piekarnia na 15 minut. Ostudzić.

Pozostałą część cienko rozwałkować, podsypując ciasto mąką, i wycinać podobnej szerokości, długie paski.

Masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

1 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub z "wiaderka"
8 jajek, osobno białka i żółtka
100 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego( zastąpiłam ziarenkami z jednej laski wanilii)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek( pominęłam)
dodatkowo: 1 żółtko, roztrzepane, lukier*

Wykonanie:

W dużej misce ucierać na jasny krem: masło, cukier waniliowy oraz 200g cukru pudru. Dodawać po 1 żółtku, a następnie po łyżce twarogu. Ucierać tak długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Białka ubić w drugiej misce na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru pudru.
Do masy dodać rodzynki( jeśli dodajemy) i mąkę ziemniaczaną. Następnie dokładnie, ale jednocześnie dość delikatnie wmieszać pianę z białek.
Masę  serową wlać na podpieczony spód. Na wierzchu sernika ułożyć paski ciasta i posmarować je żółtkiem. Piec około 50-60 minut( obniżyłam temperaturę do 1700C). Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi ostygnąć.  Zimny polukrować. Przed krojeniem sernik najlepiej schodzić kilka godzin w lodówce.

PS.

Mój sernik sporo urósł a następnie  trochę opadł, ale równomiernie:)

*zrobiłam lukier na maśle z wanilią- około 150-200g cukru pudru połączyłam z łyżeczką rozpuszczonego masła, łyżeczką ekstraktu waniliowego i 1-2 łyżeczkami wody)

tradycyjny sernik krakowski

czwartek, 11 października 2012

Sernik trochę inny w smaku i strukturze. Dzieki użyciu jogurtu oraz serka wiejskiego zamiast zwykłego twarogu oraz zastosowaniu agar agar w miejsce żelatyny, masa jest znacznie delikatniejsza, lżejsza i bardziej orzeźwiająca. Mango nie nadaje mu tak intensywnego aromatu, jak się spodziewałam, ale i tak smak jest dość interesujący. Obawiałam się trochę użyć agar agar( wcześniej nie miałam z nim do czynienia), ale nie było najmniejszych problemów i wszystko pięknie się ścięło. Polecam na przyszłoroczne lato lub jako wspomnienie gorących, słonecznych dni. Przepis znaleziony Tu.

sernik mango

sernik mango

Składniki( na tortownicę 18 lub 20 cm):

Ciasteczkowy spód:

160g ciastek digestive
70g rozpuszczonego masła

Ciasteczka dokładnie rozdrobnić przy pomocy blendera, dodać rozpuszczone masło i wymieszać, aż do uzyskania tzw. mokrego piasku. Przesypać do tortownicy, wyrównać i ugniatać tworząc zbite dno sernika. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:

800g jogurtu naturalnego( użyłam 500g o zawartości 3,5% tłuszczu i 300g- 1,5% tłuszczu)
400g serka wiejskiego bez dodatków
160g cukru pudru
350-375ml wody
14g agar agar
1 szklanka puree z mango( 1 i 1/2- 2 świeżych mango- można zastąpić mango z puszki)
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty waniliowej

dodatkowo: lniana lub bawełniana ściereczka ew. gęsta gaza do odsączenia jogurtu

Wykonanie:

Jogurt przełożyć na środek czystej ściereczki, zebrać rogi ściereczki i zwinąć w tobołek, wyciskając przy tym nadmiar wody. Można również ściereczkę  z jogurtem ułożyć na sitku, wstawić do lodówki na całą noc, gdzie będzie sączyć się powoli nadmiar płynów. Mamy uzyskać 400g gęstego jogurtu( jeśli będzie mniej- uzupełnić wodą, która odciekła).
Z serków wiejski odlać nadmiar wody( jeśli taki będzie w opakowaniu), następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Wymieszać z jogurtem. Odstawić, aby masa doszła do temperatury pokojowej.
W niedużym garnku podgrzać puree z mango, aż będzie gorące. W osobnym garnuszku wlać 350-375ml zimnej wody i rozpuścić agar agar, następnie ustawić na niedużym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Zawartość obu garnków dobrze połączyć i odstawić, aby mango i agar agar lekko przestygło.
Jeszcze ciepłą( ale nie za gorącą) masę wlewać bardzo powoli do serka i jogurtu, dodać cukier i wanilię. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na przygotowany wcześniej i schłodzony spód. Poczekać, aż sernik osiągnie temperaturę pokojową a następnie wstawić do lodówki( na około 4-5 godzin)

Sos mango

1/2 szklanki puree z mango
2 łyżki wody
2 łyżki białego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2-3 łyżeczkach zimnej wody( opcjonalnie)

W niedużym garnku wymieszać puree z mango, 2 łyżki wody i cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i gotować 1-2 minuty. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Kiedy góra sernika się zetnie, delikatnie rozprowadzić na niej warstwę sosu mango. Ponownie wstawić od lodówki.  
Aby obręcz tortownicy ładnie odeszła od sernika, można ogrzać ją na chwilę owijając dookoła gorączym ręcznikiem lub ściereczką.
Sernik przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

sernik mango

sernik mango

 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi