Brownies

piątek, 08 marca 2013

Dwie warstwy brownies przełożone delikatnym kremem jagodowym( a właściwie jagodowo-borówkowym). Przyznam, że brownies powstały do zupełnie innego ciasta, ale ponieważ nie wyszły tak gliniaste jak zazwyczaj lubię, dlatego musiałam znaleźć dla nich inne zastosowanie:)
Takie ciasto, słodkie, ale delikatne, będzie doskonałe na lato z różnymi owocami, szczególnie z lekko kwaskowatymi malinami. Już nie mogę się doczekać :)

ps. Wszystkiego najsłodszego dla wszystkich Kobiet z okazji Dnia Kobiet!!:)

torcik brownies z kremem jagodowym

torcik brownies z kremem jagodowym

torcik brownies z kremem jagodowym

Brownies( przepis z książki "Fat Witch Brownies" Patricia Helding)

Składniki( na 2 tortownice 18cm):

200g masła lub margaryny
75g ciemnej czekolady
1 i 1/4 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100g mąki
szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownice wysmarować margaryną, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać mąką.
Masło i czekoladę rozpuścić w niewielkim garnku na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia.
Cukier, jajka i wanilię zmiksować na jasną masę. Dodać rozpuszczony tłuszcz i dobrze wymieszać. Następnie wsypać mąkę i dokładnie połączyć. Ciasto rozdzielić między tortownice i piec około 25minut(na patyczku wbitym w brownies nie może pozostawać surowe ciasto). Jeśli nie mamy 2 tortownic- surowe ciasto może poczekać na swoją kolej. Ostudzić.

Krem

300-320g serka mascarpone
180g jogurtu jagodowego
2-3 łyżki cukru pudru

Opcjonalnie: 2łyżeczki żelatyny plus 2-3łyżki gorącej wody

Jeśli dodajemy żelatynę składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Dodatkowo: 125g jagód lub borówek amerykańskich

Serek wymieszać z jogurtem i cukrem. Żelatynę rozpuścić z gorącej wodzie, odczekać, aż lekko ostygnie a następnie wlać do kremu i dobrze wymieszać. Dodać połowę jagód.

Połowę kremu wyłożyć na pierwszym placku brownies. Przykryć go kolejnym a na niego rozłożyć pozostałą kremu i posypać jagodami.

Smacznego:)

torcik brownies z kremem jagodowym

poniedziałek, 01 października 2012

W tym roku ogarnęło mnie szaleństwo dyniowych wypieków, przedstawiam dziś kolejny i nie ostatni, przepis: dyniowe blondynki( blondies), a może powinnam je nazwać rudzielcami?:) Ciasto miało być takie jak w brownies- ciężkie, zakalcowate i dokładnie takie wyszło. Puree z dyni nadaje mu dość niezwykły, delikatny smak i dużą wilgotność, do tego jeszcze rozpływające się w ustach kawałki białej i ciemnej czekolady- naprawdę warto spróbować:)

dyniowe blondynki

dyniowe blondynki

dyniowe blondynki

English version (click here) 

Składniki:

100g białej czekolady
30g margaryny lub masła
250g puree z dyni
3 jajka
50g jasnego cukru muscavodo
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
140 mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50g ciemnej czekolady, dość grubo pokrojonej
50g białej czekolady, dość grubo pokrojonej

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 22x 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1600C.
Białą czekoladę( 100g) rozpuścić wraz z margaryną nad kąpielą wodną. Odstawić, aby ostygła.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. W osobnej miseczce połączyć jajka, wanilię oraz puree z dyni. Następnie wlać przestudzoną białą czekoladę i dobrze wymieszać. Do masy dodać mąkę i dokładnie połączyć, pod koniec wsypać 3/4 białej i ciemnej czekolady. Całość przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać, na górze poukładać resztę czekolady. Piec około 30 minut.
Smacznego:)

dyniowe blondynki

piątek, 31 sierpnia 2012

Mam fazę pieczenia brownies. Dziś przedstawiam kolejne: nie ma tłuszczu ani mąki, ale nadal smakuje rewelacyjnie. Dla uzupełnienia" straconych" kalorii należy podawać z gałką lodów;) Wszystko razem to już zupełne niebo... Idealny zestaw na zakończenie wakacji...

brownies bez tłuszczu i mąki

brownies bez tłuszczu i mąki

brownies bez tłuszczu i mąki

Składniki:

550g całych jabłek( 240g po starciu i lekkim odsączeniu)
2 łyżeczki cukru
200g ciemnej czekolady
150 g mielonych migdałów lub innych orzechów
30g kakao do pieczenia
75 g cukru białego
75g cukru muscovado
3 jajka
szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1600C. Foremkę o wielkości 22x22 wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Przestudzić.
Jabłka zetrzeć na drobnych oczkach, lekko odsączyć. Przełożyć do garnuszka, dodać 2 łyżeczki cukru i podsmażać około 6-7 minut, do uzyskania jednolitej masy. Przestudzić.

W misce wymieszać mielone migdały, kakao, sól i oba rodzaje cukru. Letnią czekoladę i puree jabłkowe połączyć z jajkami w osobnym naczyniu. Następnie zawartość obu naczyń dobrze wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Piec około 30 minut. Ostudzić przed pokrojeniem.
Smacznego:)

brownies bez tłuszczu i mąki

piątek, 24 sierpnia 2012

Nie ma się co tu specjalnie rozpisywać, bo sprawa jest prosta: bardzo dobre, szybkie brownies o idealnej mokrej, zakalcowatej strukturze, ale bez mąki i o zmniejszonej ilości dodanego tłuszczu:) Pracuję nad wersją pozbawioną zupełnie masła, margaryny czy oleju, ale póki co zapraszam na kawałek tego ciacha:)

brownies bez maki

brownies bez maki

Składniki:

250g jabłek( waga całych jabłek)
60g margaryny
225g ciemnej czekolady
100g cukru białego
150g brązowego cukru( można zmniejszyć do 100g)
170g drobno mielonych migdałów lub innych orzechów
3 jajka
szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremkę o wymiarach 22x 22 cm wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody( masa jabłkowa ma być mokra, ale nie powinna pływać w soku) Podsmażyć przez 4-5 minuty, aby z jabłek zrobiła się jednolita, wilgona papka. Przestudzić.
Czekoladę rozpuścić razem z margaryną nad kąpielą wodną. Przestudzić.

Zmielone migdały, cukier biały i brązowy oraz sól wymieszać w średniej wielkości misce. Przestudzone puree z jabłek wymieszać z  letnią czekoladą i dodać jajka, całość dobrze połączyć. Następnie masę czekoladowo- jabłkową dodać do zmielonych migdałów i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej foremki. Piec około 25 minut. Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego:)

brownies bez maki

czwartek, 21 czerwca 2012

Czereśnie i czekolada to świetne połączenie a brownies z czekoladą to już zupełnie rewelacja! Ciężkie, gliniaste i niezwykle czekoladowe, wręcz wytrawnie, ciasto a do tego soczyste czereśnie. Jeśli ktoś woli słodsze klimaty, proponuję  połowę ciemnej czekolady zastąpić mleczną. Jedynym, małym minusem tego ciasta jest to, że najlepiej trzymać je w lodówce, w przeciwnym razie trochę kruszy się przy krojeniu. Polecam:)

brownies z czereśniami

brownies z czereśniami
 
Składniki:
 
200g masła lub margaryny
300g ciemnej czekolady( u mnie 60%)
25g kakao do pieczenia
3 jajka
200g cukru
110g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mocnej kawy( 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej na 1/8 szklanki wody*)
2 łyżeczki Kirschwasser- wiśniowej brandy( można zastąpić 2 łyżeczkami ekstraktu z wanilii)
300-350g czereśni

*jeśli brownies ma być słodsze, kawę należy zrobić znacznie słabszą niż w przepisie i część ciemnej czekolady zastąpić mleczną
 
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1600. Foremkę o wymiarach 23x 23cm( może być również trochę większa) wyłożyć( koniecznie)papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysmarować odrobią margaryny. Czereśnie wydrylować i przekroić na pół.
 
Tłuszcz rozpuścić razem z czekoladą na niedużym ogniu, przestudzić. Połączyć mąkę, proszek i kakao. W osobnym naczyniu zmiksować jajka razem z cukrem, aż masa zrobi się jasna. Następnie do jajek dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać i wsypać mieszankę mąki oraz wlać kirsch i kawę. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec dodać 3/4 odsączonych z namiaru soku czereśni i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać a na górze ułożyć pozostałą część czereśni. Piec około 40- 45 minut, lub do momentu, aż przy sprawdzaniu ciasta patyczkiem będą na nim jedynie wilgotne okruszki. Przed pokrojeniem całkowicie ostudzić( i najlepiej schłodzić w lodówce). Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)

brownies z czereśniami

 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi