Zrób to sam

niedziela, 07 sierpnia 2011

Bardzo lubię świeży kokos. Idealnie nadaje się do ciast czy koktajli mlecznych. Jednak siłowanie się z twardą skorupką jest zdecydowanie nie dla mnie, szczególnie, że młotek w moich rękach to niebezpieczna broń;) Całe szczęście jakiś czas temu poznałam prosty sposób otwierania kokosów. Jeśli ktoś ma z tym jeszcze problemy to zapraszam do zapoznania się z poniższą instrukcją. Korzystając z okazji tematu kokosowego, zamieszczam również przepis na domowe mleczko i śmietankę kokosową.

kokos1.Nagrzać piekarnik do 1900C.
Kokos posiada trzy oczka, w dwóch z nich należy zrobić dziurki-np. śrubokrętem, nie powinno być z tym żadnych problemów. Następnie umieścić kokos w szklance tak, aby mogła z niego spokojnie wypływać woda kokosowa. Nie ma ona jakiegoś specjalnie intensywnego aromatu, ale również nadaje się do wykorzystania w gotowaniu czy wypiekach. Można ją przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku około tygodnia.

woda kokosowa2. Kokos, juz bez wody, umieścić na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. W tym czasie powinien popękać w kilku miejscach.

pekniety kokos3. Po wyjęciu kokosa z piekarnika (uwaga będzie gorący :) przy użyciu noża należy rozłupać łupinę i oddzielić miąższ. (Mi poszło bardzo sprawnie i gładko:)

kokosowe wnetrze

4. Następnie obieramy właściwe kokosowe "mięsko" z zewnętrznej brązowej skórki- najlepiej sprawdza się tu obieraczka do warzyw.

obrany kokosI tak przygotowany kokos jest gotowy do dalszej obróbki, możemy go zetrzeć na wiórki (najlepiej food procesorem, ale z tarką też spokojnie można sobie poradzić) bądź schrupać w kawałkach:)

gotowy kokos

 

Mleczko kokosowe (uzyskamy koło pół szklanki):

Składniki:

1/2 szklanki świeżych wiórków kokosowych (około 55-60g)
1/2 szklanki zagotowanego, gorącego mleka

dodatkowo: mikser do koktajli lub blender, gęsta gaza albo kuchenny ręcznik, miseczka

Wykonanie:

Wiórki zalać gorącym mlekiem, dobrze wymieszać i zostawić pod przykryciem około godziny. Po tym czasie przełożyć do miksera i miksować około minuty (blenderem robiłabym to trochę dłużej). Ręcznik umieścić na misce i przelać na niego kokosowy koktajl, zebrać krawędzie ręcznika i bardzo mocno wyciskać, aż cała ciecz wypłynie. Tak powstałe mleczko można przechowywać do 2 dni w lodówce.

Śmietanka kokosowa:

Aby powstała śmietanka kokosowa należy użyć jedną szklankę świeżych wiórków kokosowych( na pół szkalnki mleka) i postępować tak samo jak z mlekiem kokosowym.

Wiem, że jest to całkiem sporo roboty jak na tak małą ilość mleczka tym bardziej, że z jego dostępnością nie ma raczej problemów, jednak ze śmietanką kokosową to już zupełnie inna historia- przynajmniej u mnie jest bardzo ciężko ją dostać, więc czasem warto wiedzieć jak ją uzyskać:)

Za instrukcję oraz przepis na mleczko i śmietankę ukłony śle dla Altona Browna.

 

Domowy wyrób

sobota, 30 lipca 2011

 Brązowy cukier to jeden ze składników, który bardzo często wykorzystuje w kuchni. Jeśli tylko mogę zastępuję nim biały cukier- bardzo lubię aromat, jaki nabierają dzięki niemu wypieki. Niestety jednocześnie jest to produkt, z zakupem którego mam obecnie spore problemy.  Jednak dla chcącego nic trudnego;) Poszperałam trochę na forach internetowych i bardzo szybko znalazłam instrukcję  jak samodzielnie przygotować  brązowy cukier.

brazowy cukier

Składniki:

biały cukier
melasa

dodatkowo: duża miska, blender lub mikser

Wykonanie:

Na każdą szklankę cukru (250ml) dodać 1-2 łyżki melasy, w zależności jak ciemny cukier chcemy uzyskać. Następnie dokładnie połączyć oba składniki przy pomocy blendera* lub miksera (ja użyłam blendera- mikserem szło mi bardzo opornie), jeśli ktoś ma cierpliwość, można to również zrobić ręcznie- rozcierając cukier i melasę widelcem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

*Do blendera, z własnego doświadczenia, polecam skorzystać z wysokiej miski, można nawet nakryć ją i blender ściereczką od góry, inaczej istnieje spora szansa, że będziemy mieli fontannę cukru w kuchni i dużo sprzątania ;)

 

Domowy wyrób

niedziela, 10 lipca 2011

 

Ostatnio ze stron jednego ze sklepów internetowych uśmiechało się do mnie pudełko z kolorowym cukrem do dekoracji i już prawie miałam się odwzajemnić uśmiechem a nawet umieścić je w koszyku, ale dostrzegłam cenę... i już nie było mi tak wesoło. Pomyślałam, że chyba się coś komuś z cyferkami pomyliło albo przecinek postawił nie tam gdzie trzeba... Stwierdziłam, że w ramach protestu sama zrobię taki cukier:) Wykonanie banalnie proste i ekspresowe. Może jeszcze komuś ten pomysł się przyda:)

 kolorowy cukier

 

Składniki:

cukier
barwnik w płynie (mój barwnik był w formie pasty, więc rozcieńczyłam odrobinę w niedużej ilości wody)
pudełeczko z pokrywką lub słoik

Wykonanie:

Cukier wsypać do pojemnika, wlać do niego kilka kropli barwnika, w zależności od tego jak intensywny kolor chcemy uzyskać. Zamknąć pokrywką i potrząsać pojemniczkiem, aż do równomiernego zabarwienia cukru, jeśli powstaną jakieś wyjątkowo uparte grudki barwnika- rozetrzeć je w palcach. Zabarwiony cukier pozostawić na kilka godzin w otwartym pudełku albo wysypać na papier do pieczenia, aby mógł wyschnąć.



kolorowy cukier

 

 

Domowy wyrób

czwartek, 31 marca 2011

 

Kontynuując temat sugarpaste zamieszczam dzisiaj tabelę przedstawiającą ilość lukru plastycznego, potrzebą do pokrycia ciasta okrągłego lub kwadratowego. Oczywiście dane mają charakter orientacyjny, ja zużywam zazwyczaj mniej sugarpaste, niż jest to podane w poniższej tabeli, ale zawsze lepiej mieć za dużo materiału, niż miałaby nam go zabraknąć. Dane zaczerpnęłam z książki "The international school of Sugarcraft" cz.1 N. Lodge. Autor podaje ilość masy rozwałkowanej na wielkość ciasta plus dodatkowe 7.5 cm ( czyli średniej wysokości ciasto).

Kształt ciasta

Okrągłe

Rozmiar  ciasta

15cm

17.5cm

20cm

22.5cm

25cm

27.5cm

30cm

Ilość sugarpaste

500g

750g

875g

1kg

1.25kg

1.5kg

1.75kg

 

Kształt ciasta

Kwadratowe

Rozmiar  ciasta

13cm

15.5cm

17.5cm

20cm

22.5cm

25cm

27.5cm

Ilość sugarpaste

500g

750g

875g

1kg

1.25kg

1.5kg

1.75kg

wtorek, 29 marca 2011

 

 Sugarpaste, w Polsce znana jako lukier plastyczny,  to cukrowa masa plastyczna stosowana między innymi do zdobienia ciast i tortów w tzw. stylu angielskim. Wykorzystywana jest zarówno do pokrycia całego ciasta, jak i do modelowania drobniejszych dekoracji, figurek czy kwiatów. W Polsce jest bez problemu dostępna w wielu sklepach internetowych. Ponieważ jednak ja miewam problemy z zaopatrywaniem się w sugarpaste, ostatnio podjęłam próbę samodzielnego wykonania masy.  Oto pierwsze przepisy jakie testowałam( ale zapewne nie ostatnie:). Postanowiłam zastosować system gwiazdek w ocenianiu przydatności przepisu: minimum to * a maximum***** :)

1. Szybka i prosta sugerpaste (przepis z książki "The international school of Sugarcraft" cześć1, Nicholas Lodge):

1 białko*
30ml (2 łyżki) płynnej glukozy
500g cukru pudru

*można użyć białko w proszku przygotowane w/g wskazówek na opakowaniu

W misce łączymy glukozę i białko, następnie stopniowo dodajemy cukier puder (przesiewając przez sitko- nie moze być bryłek cukru) i mieszamy. Kontynuujemy, aż do uzyskania zwartej masy. Następnie przekładamy ją na lekko posypany cukrem pudrem blat i wyrabiamy, aż stanie się zupełnie jednolita i gładka. Jeśli nadal będzie sie bardzo kleić można dodać jeszcze trochę cukru pudru, nie należy jednak przesadzić bowiem za sucha suarpaste będzie się łatwo przerywać i kruszyć. Natychmiast po przygotowaniu szczelnie zawinąć w folię. Składniki na 625g masy. 

Masa z tego przepisu wyszła dość wilgotna i miękka. Całkiem dobrze nadawała się do pokrycia całego ciasta (dość grubo), jednak po rozwałkowaniu na cienką warstwę ciężko było z niej wycinać drobne elementy przy pomocy wykrawaczek (np. kwiaty). Powinna dobrze sprawdzać się w modelowaniu większych brył i przedmiotów. W mojej ocenie ***

2. "Żelatynowa" sugarpaste (przepis z książki "The home guide to cake decorating" Jane Price)

5 łyżeczek żelatyny
125 ml płynnej glukozy
1 łyżka gliceryny (spożywczej)
1 kg cukru pudru

Cukier przesiać przez sitko do dużej miski, odsypać szklankę i pozostawić na boku. Żelatynę w małej miseczce zalać 3 łyżkami wody, odczekać aż spęcznieje, następnie miseczkę umieścić w kąpieli wodnej i poczekać aż się rozpuści, dodać glukozę i glicerynę, zamieszać do połączenia i ostudzić (nie za długo- żeby całość się nie zaczęła tężeć).Miksturę wlać do miski z cukrem pudrem. Całość wymieszać łyżką a gdy zacznie się zbrylać, wyrabiać rekami, dodając w razie konieczności cukier puder, który odsypaliśmy wcześniej do szklanki. Kiedy konsystencją będzie przypominać ciasto, przenieść na wysypany cukrem pudrem blat i wyrabiać, aż masa będzie zupełnie gładka. Natychmiast po przygotowaniu szczelnie zawinąć w folię spożywczą. Składniki na 1kg masy.

Otrzymana z tego przepisu sugarpaste była bardzo podobna do gotowej masy, sprzedawanej w sklepach, może odrobinę mniej elastyczna. Bez problemu można ją wykorzystać do pokrycia całego ciasta jak i wykonania drobnych elementów i kwiatów. Ocena ****

 Lukier plastyczny należy cały czas przechowywać w chłodnym miejscu (raczej nie w lodówce, ponieważ po wyjęciu, ze względu na różnice temperatur, będzie wilgotny i klejący się), szczelnie owinięty folią i odrywać jedynie kawałek jaki jest nam w danej chwili potrzebny. Jeśli przypadkiem zostawimy sugarpaste bez przykrycia i stwardnieje na powierzchni, możemy spróbować wyrobić ją wilgotnymi rękoma, posmarować odrobiną tłuszczu (masła, smalcu)i wyrobić albo obciąć powstałą 'skórkę'.

test sugarpaste

Oznaczenia na zdjęcu:
nr.1 sugarpaste z przepisu 1
nr.2 sugarpaste z przepisu 2
nr.3 sugerpaste kupione w sklepie

 Z ciekawości sprawdziłam również alternatywną masę do sugarpaste:

3. Masa plastyczna z marshmallow (przepis z tej strony )

400 g pianki marshmallow
1 kg cukru pudru
3 łyżki wody

 Pianki z wodą stopić w kąpieli wodnej, dodać połowę cukru pudru i wymieszać. Następnie zdjąć z kąpieli wodnej i mieszając stopniowo dodawać pozostały cukier, aż do uzyskania konsystencji. Przyznaję, że masę dość długo trzeba wyrabiać, zanim przestanie się irytująco kleić;)

Muszę powiedzieć, że byłam pozytywnie zaskoczona tą masą. Ma dobrą konsystencję, jest trochę bardziej sucha i ciągnąca od oryginalnej sugarpaste. Nadaje się doskonale do pokrycia całego tortu, może nawet jest to trochę łatwiejsze, bo nie ma takiej tendencji do pękania jak lukier plastyczny. Można z niej zrobić proste kwiaty, nie próbowałam jednak bardzo drobnych elementów i bardziej skomplikowanych kwiatów, obawiam się bowiem, że ze względu na trochę większą 'gumowatość' może nie trzymać pierwotnego kształtu. Ocena *** i pół* :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi