Muffinki i babeczki

piątek, 31 maja 2013

Jeśli chcecie zaskoczyć dzieciaki na Dzień Dziecka to doskonale trafiliście! Te babeczki wyglądają może niepozornie, ale kryją szokującą niespodziankę!!:D Delikatne waniliowe cupcake-i  przykryte tęczowymi, kremowo- maślanymi czapeczkami... Przed ugryzieniem spodziewamy się czegoś słodkiego... a tu niespodzianka- pierwszy kęs i buźka wykrzywia się nam jak po zjedzeniu kwaśnych żelków!:) Krem zwieńczony jest bowiem kwaśną posypką. Reszta babeczki jest oczywiście  słodka, dlatego po pierwszym szoku wszystko wraca do normy. W połowie cupcake-ów wycięłam również niewielkie dołki i napełniłam je dżemem truskawkowym, jako dodatkowy prezencik. Ponieważ nie przepadam za klasycznymi, maślanymi kremami na babeczkach a nie chciałam, żeby cukier za szybko się rozpuścił na kremie z  mascarpone, dlatego połączyłam oba składniki  i otrzymałam znacznie lżejszy i delikatniejszy, od samego maślanego, a jednocześnie bardzo trwały i stabilny krem. Jak bardzo kwaśna będzie posypka- zależy od  Waszej odwagi;) Najlepsze babeczki na Dzień Dziecka- POLECAM!!

Przepis na babeczki: źródło 
Pomysł: źródło

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

Składniki( na 12 sztuk):

60g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
110g cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
160g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2/3 szklanki mleka
dodatkowo: kilka łyżeczek dżemu( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.

Masło połączyć z cukrem i wanilią. Dodać jajko i miksować,  aż powstanie lekka, jasna masa. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypywać na masła na przemian z mlekiem. Zmiksować do powstania gładkiej masy. Przygotowane foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec, aż nabiorą złotawego koloru, 25-30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z blaszki  i ostudzić. Opcjonalnie: w połowie( lub we wszystkich) babeczkach powycinać nożem nieduże otwory i napełnić je dżemem. Udekorować kremem.

Krem:

200g masła, w temperaturze pokojowej
200g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
2-3 szklanki cukru pudru( do smaku)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
barwniki spożywcze( opcjonalnie)

Masło zmiksować dokładnie z cukrem pudrem i wanilią, aż powstanie lekka, jasna masa. Dodawać partiami serek mascarpone i mieszać łyżką. Krem podzielić na mniejsze części i zabarwić( opcjonalnie). Masą udekorować babeczki. Na koniec dokładnie obsypać kremowe czapeczki kwaśną posypką i udekorować żelkami.

Posypka:

2-3 łyżki białego cukru*
1-3 łyżki kwasku cytrynowego( w zależności od upodobań;)
dodatkowo: kwaśne żelki do dekoracji

Cukier wymieszać z kwaskiem cytrynowym w dowolnych proporcjach. Ja zrobiłam posypkę w proporcji 1:2 (kwasek: cukier) dla odważnych proponuję  1:1;)

Smacznego:)

* zamiast białego można użyć kolorowego cukru, np. z tego przepisu( klik)

 szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes 

wtorek, 05 marca 2013

Najlepsze babeczki cappuccino. Strasznie długo chodziły za mną takie cupcake-i. Próbowałam wielu przepisów, ale zawsze coś mi nie pasowało. Aż sama pokombinowałam i w końcu znalazłam swój ideał babeczki. I nie boję się tego głośno powiedzieć są IDEALNE!!:) Babeczki są wilgotne, jędrne a przy tym delikatne. Smak cappuccino, jest wyraźny, ale jednocześnie nie jest za mocny. A koronacją cupcake-ów jest lekki krem, również cappuccino. Całość to cudo!!! Robiłam je 3 razy w ciągu jednego tygodnia a to się u mnie często nie zdarza. Koniecznie musicie spróbować!

Ps. Zapomniałam dodać, że do tego wszystkiego ich zrobienie jest super proste i szybkie:)

najpelsze babeczki/ cupcake cappuccino

najpelsze babeczki/ cupcake cappuccino

najlepsze babeczki/ cupcake cappuccino

najlepsze babeczki/ cupcake cappuccino

Składniki ( na 6-7 babeczek):

60g margaryny lub masła
110g cukru
1 jajko
180g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki z małą górką cappuccino w proszku( użyłam klasycznego Mokate Cappuccino)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
120ml maślanki lub kefiru

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cappuccino. Kawę rozpuszczalną rozetrzeć na proszek i dodać do mąki.
W osobnym naczyniu zmiksować margarynę z cukrem, dodać jajko, wanilię i dalej miksować, aż masa będzie jasna. W trzech partiach dodawać przygotowaną mąkę na przemian z maślanką. Miksować do uzyskania gładkiej masy, niezbyt długo. Ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości. Piec 23-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Ostudzone udekorować kremem cappuccino.

Krem cappuccino

250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru( przesiać)
2łyżki cappuccino w proszku

Dodatkowo: kakao do oprószenia

Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Kremem udekorować cupcake-i i delikatnie posypać kakao

Smacznego:)

najlepsze babeczki/ cupcake cappuccino

najlepsze babeczki/ cupcake cappuccino

piątek, 30 listopada 2012

Urocze babeczki reniferki- doskonały prezent na zbliżające się mikołajki. Banalnie proste do wykonania a zachwycą i małych, i dużych amatorów słodkości:) Do wykonania wykorzystała przepis na moje ulubione ciasto czekoladowe Iny Garten, dla bardziej świątecznego aromatu dodałam otartą skórkę z pomarańczy, ale można oczywiście użyć swój przepis na babeczki lub muffinki. Inspiracja: TU. 

Przypominam o trwającym Konkursie Mikołajkowym( kliknij aby dowiedzieć się więcej)

swiateczne reniferki rudolfy

renirferek rudolf

renirferek rudolf

renirferek rudolf

renirferek rudolf

Składniki( na około 15 -16 sztuk)

Ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki ciemnego kakao do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
2  jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy rozpuszczalnej
otarta skórka z 1 pomarańczy

dodatkowo: paluszki- precelki, biszkopty, brązowe i czerwone groszki typu m&m's, białe groszki albo rozpuszczona biała czekolada lub lukier( u mnie royal icing) na oczka

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać od 1800C. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.
Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodać cukier, sól oraz skórkę.
W osobnym naczyniu wymieszać maślankę, olej, wanilię i jajka. Do mokrych składników dodawać stopniowo mieszankę mąki( lub odwrotnie- do suchych składników mokre, nie robi to różnicy). Zmiksować, pod koniec dodając gorącą kawę. Miksować tylko do połączenia składników. Masę rozlać do przygotowanych foremek, do 3/4 wysokości. Piec około 22- 30 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawić do ostudzenia.

Ganache:

225g ciemnej czekolady, minimum 60% zawartości kakao
160ml śmietany kremówki

Czekoladę bardzo drobno pokroić i wrzucić do średniej miseczki. Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia a następnie zalać nią czekoladę. Odczekać 2 minuty, aby czekolada pod wpływem ciepła zmiękła i całość delikatnie wymieszać, do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Odstawić w zimne miejsce, aż ostygnie i zgęstnieje

Wykonanie reniferków:

Całkowicie wystudzone babeczki wyrównać nożem, aby powstała lekka górka. Szpatułką lub nożem rozsmarować warstwę ganache, następnie ułożyć biszkopcik i precle. Za pomocą odrobiny czekoladowego kremu lub lukru przykleić nos i oczka( lub jeśli używamy białej czekolady albo lukru: zrobić białe kleksy na precelkach, jako oczy). Zrobić dodatkowe czarne kropeczki na oczach przy pomocy ganache, ewentualnie domalować uśmiech na biszkopcie
( ja użyłam do tego czarnego lukru).
Przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.

Miłej zabawy i smacznego:)

Ps. Przy robieniu najlepiej podśpiewywać: Rudolf the Red-Nosed Reindeer...;)

 

reniferek rudolf

renifer rudolf

wtorek, 13 listopada 2012

To już ostatni dyniowy przepis w tym roku. Na pożegnanie sezonu serwuję proste mini muffinki dyniowe. Wilgotne, delikatne w smaku, doskonałe na drugie śniadanie. Przepis pochodzi z tej strony.

Powoli przygotowuję się już na rozpoczęcie świątecznych wypieków. Pod wpływem Słodkiej Babeczki pierwszy raz zabrałam się nawet za Piernik Staropolski- ciasto już chłodzi się w lodówce:) Planów i pomysłów mam strasznie dużo i mam nadzieję, że uda mi się zrealizować, chociaż połowę z nich. Możliwe, że niedługo pojawi się również mały konkurs:)

mini muffinki dyniowe

mini muffinki dyniowe

mini muffinki dyniowe

Składniki( na około 30-35 mini muffinek):

1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru( dodałam 1/2 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do pierników( lub cynamonu)
1 szklanka puree z dyni
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki jogurtu greckiego( użyłam zwykły jogurt)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 2000C. Mini foremki do muffinek( lub regularnej wielkości) wysmarować odrobią oleju lub wyłożyć papilotkami. W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawę. W osobnej misce dokładnie połączyć mokre składniki: puree z dyni, jajka, olej i jogurt. Zawartość obu naczyń wymieszać, tylko do połączenia składników. Przełożyć do foremek, do około 3/4 wysokości. Piec około 8-10 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego:)

mini muffinki dyniowe

 

wtorek, 30 października 2012

To już ostatnia propozycja na tegoroczne Halloween. Proste waniliowe muffinki, ozdobione kremem tak, aby przypominał on mózg, z krwistoczerwoną niespodzianką w postaci nadzienia z kandyzowanych wiśni i dżemu malinowego. Do wykonanie można oczywiście wykorzystać swój ulubiony przepis na muffinki oraz krem*. Pomysł podpatrzony TU, natomiast przepis pochodzi z ksiązki 'Professional Baking' Wayne Gisslen.

*najlepszy efekt uzyskamy przy np. kremie maślanym, dobrze trzymającym kształt, ja użyłam dla odmiany kremu z ricotty, który też całkiem dobrze się spisał

mozgowe muffinki na Halloween

mózgowe muffinki na halloween

mozgowe muffinki na Halloween

mozgowe muffinki na Halloween

Składniki( na 6 sztuk):

150g mąki pszennej
60g cukru
7g proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliwego
szczypta soli
1 jajko
100ml mleka( w temperaturze pokojowej)
60g masła lub margaryny( rozpuścić i lekko przestudzić)
dodatkowo: 6 kandyzowanych wiśni
około 1/4- 1/2 szklanki czerwonego, gładkiego dżemu( bezpestkowego)

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 1900C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Wymieszać w oddzielnych miskach suche składniki( mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek i sól) i mokre( jajko, mleko i rozpuszczony tłuszcz). Następnie połączyć zawartość obu misek i wymieszać jedynie do połączenia składników. Papilotki napełniać masą do około 1/3 wysokości, następie na środku umieścić wisienkę i przykryć pozostałą częścią ciasta( do 3/4 wysokości foremek). Piec około 20 minut, lub to tzw. suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu obficie nadziać dżemem przy pomocy szprycy*( najlepiej najpierw wbić z góry szprycę i trochę nią w środku poruszać, aby zrobić miejsce dla dżemu). Zupełnie zimne muffinki udekorować kremem.

*można również wyciąć od góry nieduży tunel do wisienki, napełnić go dżemem i zatkać powstałymi okruszkami

Krem:

250g miękkiego serka ricotta
1/2 -3/4 szklanki przesianego cukru pudru
kilka kropli czerwonego barwnika lub kilka łyżeczek bezpestkowego dżemu malinowego

Serek wymieszać z cukrem i barwnikiem. Umieścić w rękawie cukierniczym z gładką, okrągłą, niedużą końcówką. Na górze muffinek można rozsmarować najpierw cienką warstwę kremu, dla wyrównania powierzchni a następnie dekorować zygzakiem, dla uzyskania efektu mózgu;) Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

mozgowe muffinki na Halloween

mozgowe muffinki na Halloween

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi