Wielkanoc

wtorek, 19 marca 2013

Zabawne wielkanocne babeczki z kwokami wysiadującymi słodkie jajeczka. Zauroczą wszystkich gości: i małych i dużych a do tego ożywią wielkanocny stół:) Do wykonania wykorzystałam waniliowe cupcake-i oraz podpieczone wiórki kokosowe. Kurki ukształtowałam z bezy szwajcarskiej. Pomysł podpatrzony w książce „Cupcakes, Cookies & Pie, Oh, My!” Karen Tack

babeczki wielkanocne kury z jajeczkami

wielkanocne kury z jajeczkami

babeczki wielkanocne: kury z jajeczkami

babeczki wielkanocne: kury z jajeczkami

Składniki:

12 sztuk dowolnych babeczek
1/2-3/4 świeżego kokosa
żółty barwnik( można pominąć)
pomarańczowe lentylki lub m&m's na dzióbki
czerwone posypki cukrowe w różnych kształtach( a użyłam mini choineczki, ale można użyć np. serduszka) na pozostałe części kurek
czarna posypka cukrowa lub czekolada bardzo drobno pokrojona na oczy
Jellybean-ki lub czekoladowe jajeczka
porcja bezy szwajcarskiej

Beza szwajcarska

Składniki:
 
6 białek
1 i 2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
 
W garnku zagotować wodę, zmniejszyć 'ogień'. Miskę z białkami umieścić nad garnkiem tak, aby nie dotykała bezpośrednio wody, zacząć ręcznie roztrzepywać białka( można dodać odrobinę soli), stopniowo dodając cukier. Cały czas ubijać, aż do momentu, gdy masa osiągnie temperaturę 600C lub jeśli ktoś nie ma termometru cukierniczego, gdy kryształki cukru zupełnie się rozpuszczą( mamy wówczas pewność, że nastąpiła pasteryzacja białek). Następnie miskę zdjąć z kąpieli wodnej i miksować mikserem z końcówką do ubijania białek, aż miska i masa całkiem wystygnie, napowietrzy się i stanie się sztywna i lśniąca.

Wykonanie:

Kokos zetrzeć na większe wiórki w ford procesorze lub na tarce. Podpiec w piekarniku w 1600C około 10 minut, kilkukrotnie je mieszając. Ostudzić, wsypać do niedużego woreczka a następnie wlać 1-2 krople barwnika i potrząsając woreczkiem zafarbować kokos( można pominąć ten krok).
Babeczki posmarować cienką warstwą masy bezowej, obtoczyć we wiórkach kokosowych.
Pozostałą część bezy przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą gładką końcówką lub woreczka foliowego z obciętym rogiem. Na każdej babeczce wyciskać korpusy kurek a na nich główki i skrzydełka.
Lentylki podzielić na 4 części i włożyć jako dzióbki. Z drobinek czekolady zrobić oczy, z czerwonych serduszek, choinek lub innych posypek ułożyć grzebień i dzwonki pod dziobem.
Gotowe babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

babeczki wielkanocne: kury z jajeczkami

babeczki wielkanocne: kury z jajeczkami

09:49, anahitka9 , Wielkanoc
Link Komentarze (17) »
czwartek, 14 marca 2013

Kulicz- rosyjska wielkanocna baba drożdżowa o sympatycznym, grzybkowym kształcie. Rosyjska czy nie, ale smakuje jak drożdżówka mojej babci:) Kulicz jest lekki, puszysty a przy tym dość wilgotny jak na babę drożdżową. Jedzona jeszcze na ciepło to zupełne niebo: mięciutka, delikatnie pachnąca przyprawami i koniakiem baba. A do tego szklanka mleka...hmm... aż się rozmarzyłam:) przepis znalazłam na blogu Kuchnia Alicji  . Właściwie nic nie zmieniałam, następnym razem jedynie poza owocami kandyzowanymi i rodzynkami dodałabym jeszcze migdały. Może w tym roku skusicie się na taką wielkanocną babę?:)

kulicz- drożdżowa baba wielkanocna

kulicz- drożdżowa baba wielkanocna

kulicz- drożdżowa baba wielkanocna

Składniki:

1 kg mąki
50 g drożdży
1 - 1,5 szklanki mleka
10 żółtek
3 białka
250 g cukru
200 g masła
100 g rodzynek
25 g koniaku
25 g kandyzowanych owoców
3 łyżki otartej skórki cytrynowej lub 1 łyżeczka mielonego kardamonu i 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka nalewki szafranowej( pominęłam)
2-4 łyżeczki cukru waniliowego
1 g soli

Wykonanie:

Przygotować dwie kilogramowe puszki*, np. po owocach. Wysmarować je masłem i wyłożyć dno i boki papierem do pieczenia( można wyłożyć jedynie dno, ale zdecydowanie łatwiej wyjąć baby kiedy boki również są wyłożone)

1. drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z 100 g mąki i odstawić na 10 minut.
2. W tym czasie 100g mąki i 1/2 szklanki wrzącego mleka i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednorodnej konsystencji. Można dodać 1-2 łyżeczki mleka, jeśli będzie ciężko szło.
3. Połączyć obie przygotowane wcześniej mieszaniny, nakryć i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
4. Przygotować masę jajeczną - żółtka, białka, cukier i sól utrzeć na jednolitą masę i ubić do białości.
5. Połowę masy jajecznej wlać do mieszaniny drożdżowej, dodać 250g mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
6. Dodać drugą połowę masy jajecznej oraz 500g mąki, zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż ciasto będzie się odklejać od rąk. Wówczas dodawać do niego niewielkimi porcjami roztopione, ciepłe masło, cały czas mieszając, a następnie dodać koniak i przyprawy. Wyrobione ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia.
7. Po drugim wyrastaniu odgazować ciasto, dodać do niego rodzynki i kandyzowane owoce, wcześniej oprószonych mąką, wymieszać i znów odstawić do wyrośnięcia.
8. Podzielić ciasto na dwie części. Przełożyć do przygotowanych wcześniej form do połowy ich wysokości. Odstawić do wyrośnięcia do 3/4 wysokości form, posmarować żółtkiem( pominęłam) i piec w 160-1700C około 35- 45minut, puszki najlepiej ustawić na drugiej od dołu półce piekarnika( drożdżówki wyrastają jeszcze ponad puszki)
Lekko przestudzić a następnie wyjąć z puszek. Polukrować.

Swoje baby drożdżowe przechowywałam w zamkniętych woreczkach, dzięki temu dłużej były świeże i wilgotne.

* piekłam z połowy składników- wyszły mi 2 puszki ( o pojemności: około 400ml i 900ml ) oraz 6 małych babeczek pieczonych w foremkach od muffinek

Smacznego:)

kulicz- drożdżowa baba wielkanocna

kulicz- drożdżowa baba wielkanocna

11:17, anahitka9 , Wielkanoc
Link Komentarze (8) »



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi