Placki i krajanki

wtorek, 07 maja 2013

Niezwykle delikatny w smaku, pięknie zielony przekładaniec, o lekkim aromacie sproszkowanej zielonej herbaty Matcha i migdałów. Sama warstwa biszkoptowa jest rewelacyjna- dzięki mielonym migdałom ma bardziej wilgotną i sprężystą strukturę. Natomiast co do masy, to radziłabym usztywnić ją żelatyną lub chociaż serkiem mascarpone, ponieważ jest tak delikatna, że znacznie utrudnia krojenie ciasta. A! I przede wszystkim muszę uprzedzić, że wyszły mi dosłownie 4 kawałki ciasta... Podsumowując, zielony biszkopt jest zdecydowanie do wykorzystania w innych ciastach( zrobiłam z niego już nawet roladę i świetnie się sprawdził), ale całości w takiej formie chyba nie powtórzę, no chyba, że z podwójnej ilości składników;)
Przepis z książki: :SprinkleBakes: Dessert Recipes to Inspire Your Inner Artist" Heather Baird

warstwowiec na biszkopcie z migdałami i herbata matcha

warstwowiec na biszkopcie z migdałami i herbata matcha

English version( click here)

Składniki:

Biszkopt( Genoise)

2 jajka( w temperaturze pokojowej)
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mielonych migdałów
1 i 1/2 łyżeczki herbaty Matcha
1/8 szklanki mąki
2 białka( w temperaturze pokojowej)
1/8 łyżeczki cream of tartar*
2 łyżki białego cukru

* w razie braku cream of tartar pominęłabym go lub zastąpiła szczyptą proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 2000C. Blaszkę wielkości 25x36 cm( w oryginale 28x39) wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce zmiksować 2 całe jajka, cukier puder i mielone migdały, aż masa zrobi się jasna i lekka. Dodać herbatę Matcha  i dobrze zmiksować na niskich obrotach. Wsypać przesianą mąkę i odstawić na bok.
W osobnym naczyniu zacząć ubijać białka, dodać do nich cream of tartar i ubić na sztywno.  Wsypać 2 łyżki białego cukru i jeszcze chwilę miksować do połączenia. 1/3 białek dodać do masy jajeczno- migdałowej, wymieszać . Następnie dodać pozostałą część piany i delikatnie połączyć szpatułką.
Gotową masę rozprowadzić równo na przygotowanej blaszce. Piec 5-8 minut- najlepiej cały czas obserwować  piekarnik, ponieważ bardzo łatwo można zbyt mocno przypiec biszkopt. Odstawić do ostudzenia a następnie bardzo ostrożnie zdjąć papier i podzielić ciasto na 4 równe części.

Masa do przełożenia

250 ml śmietany kremówki( 36%)
4 łyżki cukru pudru

opcjonalnie: usztywniacz do śmietany lub 1-1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości śmietany lub 1/4 szklanki serka mascarpone

Śmietanę bardzo dobrze ubić z cukrem pudrem( ew. dodać jeden z usztywniających dodatków).
Przygotowane płaty biszkoptowe przełożyć ubitą śmietaną. Przed pokrojeniem dobrze schłodzić w lodówce( minimum1-2 godziny).

Sos z białej czekolady i herbaty Matcha

około  60-70g białej czekolady
1/4 łyżeczki herbaty matcha
1 łyżka śmietany kremówki

dodatkowo- 2-3 łyżeczki płatków migdałowych, herbata Matcha do oprószenia

Białą czekoladę razem ze śmietaną rozpuścić nad kąpielą wodną. Na koniec dodać zieloną herbatę i dokładnie połączyć.
Na pokrojonych kawałkach rozprowadzić równo zielony sos z białej czekolady. Udekorować migdałami i oprószyć herbatą Matcha.

Smacznego:)

warstwowiec na biszkopcie z migdałami i herbata matcha 

warstwowiec na biszkopcie z migdałami i herbata matcha

 

czwartek, 02 maja 2013

Od bardzo dawna miałam chrapkę na Ciasto Kubuś. Bardzo delikatne w smaku, na leciusieńkim, puszystym biszkopcie, z marchewkowo- budyniową warstwą przykrytą kremową pierzynką. Obawiałam się trochę, czy ciasto nie będzie mdławe, nie ma tu jednego dominującego elementu, ale na szczęście okazało się, że wszystkie smaki ładnie ze sobą współgrają. Mimo, że kubusiowego ciasta wychodzi duża blacha to jednak nie liczyłabym na to, że długo przetrwa;)
Przepis, z moimi zmianami, zaczerpnęłam ze strony: Gotuję, bo lubię

ciasto kubusiowe

ciasto kubusiowe

Składniki:

Biszkopt

3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki octu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Blachę 25 x 36 cm  posmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1800C.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia dobrze wymieszać i odstawić na bok.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać powoli cukier, miksować, aż całość będzie bardzo sztywna i lśniąca.  W osobnym naczyniu wymieszać żółtka z octem a następnie wlać je do białek i dokładnie wymieszać. Przygotowaną mąkę wsypywać stopniowo do masy i miksować na niskich obrotach, do połączenia składników
Ciasto przelać do foremki, wyrównać i piec około 30 minut, aż na bierze brązowo-złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia( po wystudzeniu dobrze jest delikatnie zdjąć papier z biszkoptu- gotowe ciasto będzie się lepiej kroić i wyciągać z blaszki)

Warstwa kubusiowa

1l soku marchewkowego typu Kubuś(użyłam soku domowej roboty z TEGO przepisu)
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru( można dodać więcej jeśli ktoś lubi)

Dodatkowo: 9 sztuk herbatników typu lady fingers( można użyć zwykłych, okrągłych, wówczas potrzebna będzie cała paczka)

Około 300-350 ml soku wlać do miski i dokładnie rozpuścić w nim oba budynie.  Pozostałą część soku zagotować razem z cukrem. Następnie przygotować tak, jak zwykły budyń- po zagotowaniu wlać do garnka sok z budyniem i dalej gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Gorącą masę kubusiową wyłożyć na biszkopt. Na pomarańczowej warstwie układać biszkopty( delikatnie wcisnąć je w masę,  póki jest jeszcze ciepła). Odstawić do ostygnięcia.

Warstwa kremowa

250g serka mascarpone( najlepiej w temperaturze pokojowej)*
250ml śmietany kremówki
1 jasna galaretka( użyłam żółtą, wieloowocową)

Galaretkę rozpuścić w 200- 220 ml wody, przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić prawie na sztywno. Wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone. 1/4 masy przełożyć do przestudzonej( ale jeszcze płynnej) galaretki, połączyć. Następnie powstałą mieszankę wlać do reszty serka. Całość bardzo dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby masa zaczęła gęstnieć, od czasu do czasu mieszać. 
Zgęstniałą kremową warstwę wyłożyć na ciasto. Całość wstawić do lodówki, na minimum 3-4 godziny.
Przed podaniem udekorować np. startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.

*do warstwy kremowej można użyć również samej śmietany lub serka homogenizowanego, ja dodałam to, co akurat miałam w lodówce;)

Smacznego:)

ciasto kubusiowe

 

wtorek, 16 kwietnia 2013

Ciasto eksperymentalne-podczas pieczenia z bardzo płynnej masy miały rozdzielić się trzy warstwy. Przepis wypatrzyłam jakiś czas temu i tak się zastanawiałam czy zaryzykować czy nie... ale w końcu ciekawość zwyciężyła:) Wyszło z tego takie śmieszne ciasto- nieciasto. Faktycznie podczas pieczenia powstały trzy warstwy: cienka biszkoptowa, przypominająca zapieczony budyń i bardziej luźna, kremowa warstwa( w środku- u mnie dość słabo widoczna- przetrzymałam ciasto 10 minut dłużej w piekarniku, chyba niepotrzebnie). Mnie nie zachwyciło, ale mężowi niesamowicie smakowało. Jeśli macie ochotę na trochę inne ciasto- zapraszam do spróbowania.
Źródło: Jo Cooks 

eksperymentalne magiczne trójwarstwowe ciasto

eksperymentalne magiczne trójwarstwowe ciasto

English version( click here)

Składniki:

4 jajka, osobno białka i żółtka ( w temperaturze pokojowej)
1 łyżka wody
150g cukru( 1/2 szkalnki plus 2 łyżki)
125g masła
115g mąki( 3/4 szklanki)
500ml letniego mleka

dodatkowo: cukier puder lub nutella do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Formę około 22x22cm wysmarować niewielką ilością margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło rozpuścić i przestudzić. Białka ubić na sztywno, odstawić na bok.
W oddzielnym naczyniu ubić żółtka z cukrem na jasną masę.  Dodać masło oraz łyżkę wody i dalej zmiksować 1-2 minuty. Następnie przesiać do miski mąkę i dobrze połączyć mikserem. Powoli dolewać mleko. Na końcu dodawać ubite białka( w 3 częściach) i mieszać szpatułką.
Masę przelać do przygotowanej blaszki i piec 60-70 minut( piekłam prawie 80 minut- trochę za długo). Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną nutellą. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

eksperymentalne magiczne trójwarstwowe ciasto

wtorek, 12 marca 2013

Ciasto niesamowite. Smakuje jak żadne inne ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam! Ciacho jest wegańskie, na mące żytniej, do tego zawiera bardzo małą ilość tłuszczu( jest to w dodatku oliwa z oliwek)a przygotowuje się je w 5 minut! Zaznaczam- nie jest wybitnie słodkie, ale taki już jego urok:) Smak jest naprawdę intrygujący: delikatnie czekoladowe, słodkawe, z wyraźną nutą wina.
Ponieważ wyraźnie czuć w nim wino, dlatego ważne jest, aby użyć dobry trunek, który lubimy. Ciasto jest wilgotne a dzięki mące żytniej- treściwe, ale nie za ciężkie.  Dla osób, które lubią nietypowe wypieki będzie rewelacyjne. Jeśli ktoś chciałby je wypróbować bez wina- można zastąpić je np. niesłodzonym sokiem pomarańczowym( chociaż smak będzie już pewnie inny). Bardzo gorąco polecam!
Źródło: stona Love Food Eat

wegańskie ciasto czekoladowe na winie

wegańskie ciasto czekoladowe z winem

wegańskie ciasto czekoladowe z winem

wegańskie ciasto czekoladowe z winem

English version( click here)

Składniki( na tortownicę o średnicy 18cm):

1 i 1/2 szklanki mąki żytniej
1/3 szklanki kakao do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki brązowego cukru lub cukru muscavado( ewentualnie można użyć białego)
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin( można zastąpić innym olejem)
1/4 szklanki dżemu truskawkowego( można dodać inny smak)
1 szklanka( 250 ml) dobrego czerwonego wina( ja użyłam półsłodkiego)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1500C. Tortownicę wysmarować odrobiną oliwy lub oleju, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki można obsypać odrobiną mąki żytniej.
W naczyniu połączyć składniki suche: mąkę, kakao( najlepiej je przesiać) sodę, cukier i sól. W osobnej misce dobrze wymieszać wanilię, dżem, olej oraz wino. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie połączyć. Piec około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, przed podaniem można posypać kakao, cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Smacznego!

wegańskie ciasto czekoladowe z winem

wegańskie ciasto czekoladowe z winem

wtorek, 27 listopada 2012

Pachnąca już odrobinę świętami krajanka pomarańczowo- migdałowa. Świetnie komponujące się, aromatyczne nadzienie pomarańczowo- migdałowe, ukryte między maślanym, kruchym ciastem, wykończone lukrem z nutą pomarańczy. Doskonałe do podjadania w trakcie nadchodzących przygotowań jak i na świąteczny stół.  Przepis z książki "Backen in der Weihnachtszeit" Betty Bossi.

krajanka pomaranczowo-migdalowa

krajanka pomaranczowo-migdalowa



Składniki:

Ciasto

350g mąki pszennej
1 szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka pasty waniliowej
200g masła( zimnego)
1 jajko

W naczyniu wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostki masło, siekać nożem razem z mąka lub rozdrabiać w palcach, aż do uzyskania kruszonki. Dodać jajko i krótko zagnieść, do uzyskania gładkiej masy( jeśli masa będzie za sucha można dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Masę można również wyrobić w food procesorze( malakserze). Ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na około 30 minut.

Nadzienie*

150g drobno mielonych migdałów
100g cukru
otarta skórka z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy ( około 100 ml)

Wszystkie składniki wymieszać w niedużej miseczce.

Lukier( najlepiej przygotować już po ostudzeniu ciasta)

100g cukru pudru
1 i 1/2 łyżki soku pomarańczowego

Oba składniki wymieszać do powstania gładkiego lukru, w razie konieczności dodać więcej soku.

Wykonanie krajanki:

Piekarnik nagrzać do 2000C. Blaszkę około 24x24 wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na pół. Pierwszą część rozłożyć lub rozwałkować na dnie blaszki, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Następnie rozsmarować równomiernie nadzienie, pozostawiając wolny brzeg około 1 cm od ścianek blaszki. Wolne brzegi posmarować odrobiną wody. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy( najlepiej zrobić to na foli spożywczej- łatwiej będzie je przenieść) i umieścić na nadzieniu. Lekko docisnąć brzegi i nakłuć w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką. Piec około 20-25 minut( jeśli zaczęłoby się zbyt mocno rumienić- przykryć papierem do pieczenia). Po ostudzeniu polukrować. Według książki krajankę przełożoną papierem do pieczenia można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 4 tygodni( oczywiście nie było szans, żebym mogła to sprawdzić;)
Smacznego:)

* całkiem dobrym pomysłem byłoby również dodanie do nadzienia kandyzowanej skórki pomarańczowej lub posypanie nią gotowego, polukrowanego ciasta( taki mam plan na następny raz:)

 krajanka pomaranczowo- migdalowa 

 
1 , 2 , 3



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi