wtorek, 29 października 2013

Dziś mniej krwawa propozycja na Halloween, doskonała dla najmłodszych. Aromatyczne dyniowo- cynamonowe ciasteczka( wykorzystałam przepis na halloweenowe ciasteczka dyniowe z zeszłego tygodnia-klik) tworzą urocze trójwymiarowe dynie, które kryją w sobie małą, słodką niespodziankę- czekoladowe dropsy m&m's. Śliczne mini piniaty. Miny dzieci po odkryciu zawartości – bezcenne:)

ciastka dynie 3D- piniaty

ciastka dynie 3D- piniaty

ciastka dynie 3D- piniaty

ciastka dynie 3D- piniaty

ciastka dynie 3D- piniaty

Składniki:

surowe ciasto na ciasteczka dyniowe( użyłam tego przepisu- wychodzą 3-4 dynie, w zalezności ile warstw użyjemy) lub na kruche ciasteczka
3-4 łyżki cukru pudru
zielony barwnik( opcjonalnie), najlepiej w paście
czekoladowe dropsy, żelki lub inne drobne słodycze do wypełnienia ciastek

Przygotowanie:

Z ciasta odciąć mniej niż 1/4 i zabarwić zielonym barwnikiem.

Na każde ciastko będziemy potrzebować:

1  całe zielone małe ciastko wycięte foremką o średnicy około 46 mm*
2 całe pomarańczowe ciastka wycięte foremką o średnicy 68mm*
3( lub 2 w zależności, jak wysokie dynie chcemy zrobić) pomarańczowe ciastka z dziurką, wycięte foremką o średnicy 78mm*
ogonek

dynia 3-D piniata

Z rozwałkowanego( na około 4 mm)  ciasta wyciąć odpowiedniej wielkości ciastka. W największych wyciąć małym kieliszkiem otwory.  W zielonych kółkach wydrążyć nieduże dziurki na środku, na ogonki. Ze ścinków zielonego ciasta wyciąć prostokątne ogonki. Ciastka upiec według przepisu. Ostudzić.

Cukier puder wymieszać z odrobiną wody, aby powstał dość gęsty lukier- klej. Ciastko, które jest na dnie i kolejne z otworkami przykleić do siebie przy pomocy lukru. Następnie skleić dwa górne ciastka, aby utworzyły wieczko. W dziurkę na zielonym ciastku wlać odrobinę lukru i przytwierdzić ogonek.  Czynności powtórzyć do zbudowania wszystkich ciastek 3D. Odczekać 30-40 minut, aż lukier dobrze zaschnie i napełnić dynie drobnymi słodyczami. Wieczko można przykleić do reszty piniaty lub pozostawić luźne.

Smacznego:)

* wielkości ciastek można zmienić i użyć np. 1 ciastko x 46mm +2 ciastka x 55mm +3 ciastka x 68mm, dużo zależy od rodzaju użytego ciasta, moje było bez proszku do pieczenia- dla ciastek, które rosną użyłabym wersji z mniejszymi foremkami

ciastka dynie 3D- piniaty

 Inspiracja

10:00, anahitka9
Link Komentarze (10) »
środa, 23 października 2013

Ciasto dla osób o mocnych nerwach. Krwawe, hallowenowe serce robi niesamowite wrażenie na gościach. Niektórzy mogą mieć opory przed jego pokrojeniem, ale zapewniam, że w środku kryje się jedynie ciasto zabarwione na czerwono;) Wykonanie jest niezwykle proste a  efekt przerażający...;)

halloween heart cake/ tort  krwawe serce 

halloween heart cake/ tort  krwawe serce

halloween heart cake/ tort  krwawe serce

halloween heart cake/ tort  krwawe serce 

Składniki:

ciasto biszkoptowe lub ucierane o średnicy 20 cm, zabarwione na czerwono
średni słoiczek wiśni w syropie( ewentualnie wiśnie w alkoholu lub kompocie)
krem maślany( z 1/3 lub 1/2 kostki masła) zabarwiony na czerwono
350-400g sugarpaste( lukru plastycznego/ masy cukrowej) zabarwionej na czerwono
2 łyżeczki golden syrup( złotego syropu)w ostateczności może być też miód 
cukier puder do podsypywania i przyklejania
czerwony i niebieski barwnik spożywczy( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wystudzone ciasto przyciąć w kształt przypominający serce( ciasto można lekko nasączyć słodką herbatą lub jeszcze lepiej nalewką wiśniową). Posmarować cienką warstwą czerwonego kremu maślanego. Na górze ułożyć wiśnie( około połowy) z kompotu, aby otrzymać bardziej przerażający efekt na cieście. Całość przykryć pozostałą częścią kremu.

Z masy cukrowej odciąć około 1/3 i owinąć szczelnie folią. Pozostałą część rozwałkować na 3-4 milimetry, podsypując niewielką ilością cukru pudru w razie konieczności. Masę przenieść na przygotowane ciasto, w górnej części ukształtować krótką rurkę- nazwijmy ją tętnicą;) Odciąć nadmiar sugarpaste ciasta i również owinąć folią. Rękoma wygładzić delikatnie boki ciasta, na górze natomiast palcami wyrzeźbić lekkie zagłębienia w sercu.

Odłożoną część lukru plastycznego rozwałkować na 3-4 milimetry i wyciąć 2 części: prostokątną około 2-3 cm szerokości i 5 cm długości-ukształtować ją w lekko rozszerzoną na krańcach krótką rurkę i przykleić z lewej strony serca przy użyciu cukru pudru z odrobiną wody( gęstym lukrem).
Drugą część przyciąć na szerokości 4-5 cm i długości 5-6 cm. Zagiąć około 4 milimetrów masy z prawej i górnej strony do środka. Krańce posmarować odrobiną cukru pudru z wodą. Odwrócić, aby zagięcia były na spodzie, po lewej stronie. Przykleić z prawej strony ciasta, tak, aby kawałek wystawał poza serce- zwinąć delikatnie tę część w kolejną rurkę.
 

krwawe ciasto na halloween przepis

Wiśnie, które nam zostały, odcedzić i zmiksować blenderem do powstania papki. Dodać około 3-4 łyżki soku i 2 łyżeczki złotego syropu. Całość podgrzać w niedużym garnuszku, tylko do rozpuszczenia syropu i połączenia wszystkich składników. Odstawić do ostudzenia. Aby uzyskać bardziej soczysty kolor do masy można dodać czerwony barwnik i odrobinę( dosłownie  muśnięcie) niebieskiego.
Zimnym syropem posmarować przygotowane serce przy pomocy pędzla do ciast, tworząc lśniącą, krwistą powłokę. Część gęstej pulpy włożyć  do powstałych rurek- żył i tętnicy.

Smacznego;)

Ps. Oczywiście ciasto i krem można pozostawić bez barwienia.

halloween heart cake/ tort  krwawe serce

halloween heart cake/ tort  krwawe serce

halloween heart cake/ tort  krwawe serce

Pomysł zaczerpnięty z książki: "SprinkleBakes: Dessert Recipes to Inspire Your Inner Artist" Heather Baird

10:42, anahitka9
Link Komentarze (18) »
poniedziałek, 21 października 2013

Sssstrasznie smaczne halloweenowe ciasteczka dyniowe. Ślicznie żółciutkie, o delikatnym aromacie dyni i cynamonu. Ciacha nie zawierają proszku do pieczenia, ale dzięki dodaniu puree z dyni są pulchne i miękkie. Dobrze trzymają odbijane kształty i doskonale nadają się na halloweenowe przyjęcia.

halloween pumpkin cookies/ ciasteczka dyniowe

halloween pumpkin cookies/ ciasteczka dyniowe

halloween pumpkin cookies/ ciasteczka dyniowe

halloween pumpkin cookies/ ciasteczka dyniowe

halloween pumpkin cookies/ ciasteczka dyniowe

halloween pumpkin cookies/ ciasteczka dyniowe

 

halloween pumpkin cookies/ ciasteczka dyniowe

Składniki( na 7-8 dużych ciastek- te na zdjęciu mają około13x10cm)

125g mąki plus 2 łyżki
50g cukru pudru
szczypta soli
1/4- 1/2 łyżeczki cynamonu
30g zimnego masła, pokrojonego w kostki
1 żółtko
40g puree z dyni( najlepiej z dyni pieczonej w piekarniku, o niskiej zawartości wody)

Przygotowanie:

Mąkę( bez dodatkowych 2 łyżek) wymieszać z cukrem, solą i cynamonem. Dodać masło i rozetrzeć palcami razem z mąką do uzyskania kruszonki. Następnie dyniowe puree połączyć z żółtkiem i dodać do mąki z masłem. Wyrobić tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dość miękkie, jeśli jednak będzie za zupełnie luźne, dodać zapasowe 2 łyżki mąki. Masę ukształtować w dysk, owinąć folią spożywczą i chłodzić 10-15 minut w zamrażarce.

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dużą płaską blachę wyłożyć matą silikonową lub wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować na 3-4 milimetry i wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na blaszce i piec 10-12 minut( w zależności od grubości i wielkości ciastek). Po wystudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!:)

Ps.

Im ciasto będzie mniej wyrabiane i rozwałkowywane, tym ciastka są gładsze i lepiej trzymają odbite kształty, dlatego warto wyciąć jak najwięcej ciasteczek przy pierwszym rozwałkowaniu.

halloween pumpkin cookies/ ciasteczka dyniowe

 halloween pumpkin cookies/ ciasteczka dyniowe 

 

10:23, anahitka9
Link Komentarze (13) »
piątek, 18 października 2013

Kremowa, waniliowa masa ukryta pod warstwą chrupiącego karmelu. Prosty deser a ma w sobie coś wybitnie wciągającego. Kiedy jadłam go pierwszy raz we francuskiej knajpce, przyznam szczerze, że mnie nie zachwycił. Natomiast domowa wersja to już zupełnie inna bajka:) Zachęcam do wypróbowania, nawet jeśli nie macie palnika do brulee- można wówczas ramekiny ustawić  jak najbliżej grillowych grzałek w piekarniku i cały czas obserwując poczekać, aż cukier się skarmelizuje.

Creme brulee

Creme brulee

Creme brulee

Składniki( na 4 mniejsze porcje lub 2 normalne-garnuszki na zdjęciach mają 9x7cm, wysokość 4cm, pojemność 100ml):

2 duże lub 3 małe żółtka
1 laska wanilii
30 g białego drobnego cukru
200ml śmietanki 36% ( użyłam UHT)
cukier do posypania na górze

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1200C

Śmietanę wlać do niedużego garnuszka. Wanilię przeciąć wzdłuż, wydłubać ziarenka i wrzucić do śmietany razem z pozostałą częścią wanilii. Zagotować na niewielkim ogniu.Odstawić na około 5 minut. Wyjąć z masy laskę wanilii.
Żółtka utrzeć dokładnie z cukrem( jak na kogel mogel). Śmietanę wlewać bardzo powoli, cienkim strumieniem do masy jajecznej, cały czas mieszając. Całość dokładnie połączyć. Przelać przez sitko. Następnie uderzyć miską o blat, aby pozbyć się bąbelków powietrza.  Krem przelać do ramekinów lub innych niedużych naczyń. Jeśli na powierzchni będą jeszcze widoczne bąbelki, przebić je wykałaczką.

Remekiny ustawić w większym naczyniu żaroodpornym lub blaszce i zalać do połowy wysokości wrzącą wodą. Całość wstawić do piekarnika i piec 30-45 minut lub dłużej- w zależności od tego jakie naczynie użyjemy.  Creme brulee powinien być zupełnie ścięty. Jeśli środek jeszcze lekko się trzęsie, deser można zostawić w wyjętej z piekarnika blaszce z wodą dodatkowe 10 minut.

Wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny. Tuż przed podaniem posypać równomiernie cukrem( ile- zależy jak grubą warstwę karmelu chcemy) i przypiec palnikiem lub w piekarniku z opcją grilla.

Smacznego:)

Creme brulee

Creme brulee

Źródło

10:48, anahitka9
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 14 października 2013

Pumpkin pie- placek dyniowy lub tarta dyniowa- kolejny amerykański, jesienny klasyk, popularny szczególnie podczas Dnia Dziękczynienia. Przyznaję, że zawsze byłam ciekawa jak smakuje...i... smakuje bardzo specyficznie:) Chyba nie jadłam do tej pory ciasta, które przypomina pumpkin pie. Mi bardzo przypadło do gustu, nadzienie jest wilgotne, delikatne i kremowe o wyraźnym dyniowym i imbirowym aromacie( jeśli nie przepadacie za imbirem, proponuję zmniejszyć ilość przyprawy).  Dość słodkie wypełnienie świetnie łączy się z niezbyt słodkim spodem a jeśli podamy to tego jeszcze łyżeczkę naturalnego jogurtu greckiego- to już w ogóle będzie niebo w gębie:)

pumpkin pie placek dyniowy

pumpkin pie placek dyniowy

pumpkin pie placek dyniowy

Składniki( na blaszkę 23 cm-ja użyłam klasycznej formy do tart, można użyć też tortownicy):

Spód:

200g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu( opcjonalnie)
2 łyżki cukru pudru
100g zimnego masła, pokrojonego w kostki
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka zimnej wody

Jeśli chcemy ozdobić brzegi tarty*, będziemy dodatkowo potrzebować połowę porcji ciasta.
Foremkę do tarty wysmarować margaryną lub masłem i lekko obsypać mąką.
Mąkę wymieszać z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Dodać masło i rozcierać je palcami z mąką, aż do uzyskania kruszonki( lub umieścić składniki w food procesorze i pulsacyjnie zmiksować). Następnie dodać jajko, sok z cytryny. Szybko zagnieść na jednolitą pasę( w razie konieczności dodać łyżkę wody). Rozwałkować i delikatnie przełożyć do foremki( najlepiej ciasto przenieść owinięte na wałku). Lekko docisnąć do boków, odciąć nadmiar ciasta, dno ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 15-20 minut.

Piekarnik nagrzać do 1800C.

Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć, np. fasolą do pieczenia lub specjalnymi kulkami i piec około 7-8 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i piec kolejne 6-7minut, lub do lekkiego zrumienienia**

Nadzienie dyniowe:

425g puree z dyni( najlepiej z małą zawartością wody)
1/2 szklanki(100g) cukru
1/4 szklanki(40g) brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
180g mleka skondensowanego niesłodzonego

W naczyniu wymieszać oba rodzaje cukru, przyprawy i sól. Dodać puree z dyni i połączyć. Następnie wbić dwa jajka, wymieszać. Na końcu wlać mleko skondensowane niesłodzone. Całą masę dokładnie połączyć.

Przygotowanie:

Nadzienie wylać na przygotowany  spód. Jeśli chcemy ozdobić brzegi, smarujemy je roztrzepanym białkiem i umieszczamy wycięta kształty na krańcach ciasta, lekko je dociskając. Piec w 2000C około 6-10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 1800C 50-55minut( do ścięcia nadzienia). Jeśli ozdobione brzegi zaczną się za bardzo przypiekać ciasto przykryć folią aluminiową, uważając aby nie dotknąć nią do nadzienia. Wyjąć z piekarnika, ostudzić a następnie schłodzić w lodówce. Podawać z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub jogurtem greckim.

Smacznego:)

*Chcę jednak uprzedzić, że zbyt gruba warstwa ozdób na brzegach( tak jak u mnie), chociaż ładnie wygląda to bardzo utrudnia krojenie, ciężko ukroić kawałek nie krusząc przy tym całego brzegu.
**teoretycznie ciasta pod pumpkin pie się nie podpieka, ale moim zdaniem jest to dość ryzykowne. Nadzienie jest bardzo płynne i spód mógłby się nie przepiec.

pumpkin pie placek dyniowy

pumpkin pie placek dyniowy

pumpkin pie placek dyniowy

Przepis na nadzienie pochodzi z TEJ strony

11:06, anahitka9
Link Komentarze (30) »
 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi