wtorek, 30 października 2012

To już ostatnia propozycja na tegoroczne Halloween. Proste waniliowe muffinki, ozdobione kremem tak, aby przypominał on mózg, z krwistoczerwoną niespodzianką w postaci nadzienia z kandyzowanych wiśni i dżemu malinowego. Do wykonanie można oczywiście wykorzystać swój ulubiony przepis na muffinki oraz krem*. Pomysł podpatrzony TU, natomiast przepis pochodzi z ksiązki 'Professional Baking' Wayne Gisslen.

*najlepszy efekt uzyskamy przy np. kremie maślanym, dobrze trzymającym kształt, ja użyłam dla odmiany kremu z ricotty, który też całkiem dobrze się spisał

mozgowe muffinki na Halloween

mózgowe muffinki na halloween

mozgowe muffinki na Halloween

mozgowe muffinki na Halloween

Składniki( na 6 sztuk):

150g mąki pszennej
60g cukru
7g proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliwego
szczypta soli
1 jajko
100ml mleka( w temperaturze pokojowej)
60g masła lub margaryny( rozpuścić i lekko przestudzić)
dodatkowo: 6 kandyzowanych wiśni
około 1/4- 1/2 szklanki czerwonego, gładkiego dżemu( bezpestkowego)

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 1900C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Wymieszać w oddzielnych miskach suche składniki( mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek i sól) i mokre( jajko, mleko i rozpuszczony tłuszcz). Następnie połączyć zawartość obu misek i wymieszać jedynie do połączenia składników. Papilotki napełniać masą do około 1/3 wysokości, następie na środku umieścić wisienkę i przykryć pozostałą częścią ciasta( do 3/4 wysokości foremek). Piec około 20 minut, lub to tzw. suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu obficie nadziać dżemem przy pomocy szprycy*( najlepiej najpierw wbić z góry szprycę i trochę nią w środku poruszać, aby zrobić miejsce dla dżemu). Zupełnie zimne muffinki udekorować kremem.

*można również wyciąć od góry nieduży tunel do wisienki, napełnić go dżemem i zatkać powstałymi okruszkami

Krem:

250g miękkiego serka ricotta
1/2 -3/4 szklanki przesianego cukru pudru
kilka kropli czerwonego barwnika lub kilka łyżeczek bezpestkowego dżemu malinowego

Serek wymieszać z cukrem i barwnikiem. Umieścić w rękawie cukierniczym z gładką, okrągłą, niedużą końcówką. Na górze muffinek można rozsmarować najpierw cienką warstwę kremu, dla wyrównania powierzchni a następnie dekorować zygzakiem, dla uzyskania efektu mózgu;) Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

mozgowe muffinki na Halloween

mozgowe muffinki na Halloween

piątek, 26 października 2012

Kolejna propozycja na Halloween 2012- buziaczki wampira:) Niezwykle szybkie  i proste do wykonania kruche ciasteczka z krwawymi śladami z dżemu malinowego. Są zabawne a do tego ekspresowo znikają z talerza:) Przepis z małymi zmianami pochodzi z gazety "Taste of home- fall baking" październik 2012( można oczywiście wykorzystać swój ulubiony przepis na ciastka).

halloween- całuski  wampira

halloween- całuski  wampira

halloween- całuski  wampira

English version (click here)

Składniki( na około 24 sztuki):

140g miękkiego masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 i 1/2 szklanki mąki( dodałam jeszcze prawie 3/4 szklanki mąki więcej, ponieważ ciasto było dla mnie za luźne, ale lepiej zacząć od 1i 1/2 szklanki i ewentualnie później stopniowo dosypać mąkę)
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
kilka kropli aromatu migdałowego
1/4 łyżeczki soli
1/4-1/2 dżemu malinowego bez pestek*
1 roztrzepane jajko lub białko do posmarowania brzegów ciastek

*wystarczy zwykły dżem malinowy przetrzeć przez drobne sitko

Wykonanie:

Miękkie masło ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, wanilię, aromat i zmiksować. Stopniowo wsypywać mąkę i połączyć do uzyskania gładkiej, dość zwięzłej masy. Ciasto spłaszczyć, aby powstał dysk, owinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 1650C. Dużą płaską blaszkę wyłożyć matą silikonową lub lekko natłuścić i ułożyć papier do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować( najlepiej między dwoma kawałkami folii) na grubość około 3-4mm. Wyciąć nieduże kółka( u mnie około 5cm średnicy). Na połowie wszystkich ciasteczek, na środku wyłożyć około pół łyżeczki dżemu a brzegi posmarować odrobiną jajka. Następnie delikatnie przykryć je pustymi kółkami i skleić, uważając, aby dociskać tylko boki ciasteczek( inaczej dżem rozejdzie się bokami)*. Jeśli przy sklejaniu ciasteczka trochę się zniekształciły, można ponownie przyciąć je tą samą foremką. Wykałaczką zrobić 2 dziurki( dość wyraźne- inaczej dżem nie wypłynie na zewnątrz**) na górze ciasteczek. Przełożyć na blachę i piec około 12-20 minut, aż bardzo lekko się zarumienią.
Smacznego:)

*można również zastosować inną technikę: kółeczko położyć na wnętrzu lekko zgiętej dłoni, delikatnie naciskając palcem zrobić płytkie zagłębienie, umieścić w nim dżem i przykryć drugim kółkiem. Docisnąć brzegi ciasteczka a następnie ułożyć płaską stroną na blaszce.
**jeśli dziurki się zatkają, krwiste ślady można również delikatnie namalować po upieczeniu ciastek

halloween- całuski wampira

czwartek, 25 października 2012

Urlop niestety już się skończył i czas powrócić do jesiennej szarówki. Zabieram się za nadrabianie zaległości na moich ulubionych blogach i za pieczenie. A dziś zapraszam na dobrze pewnie wszystkim znany, placek o sympatycznej nazwie wiewiórka( chociaż  jest również nazywany plackiem amerykańskim). Ciasto jest proste i bardzo jesienne: pachnące cynamonem i pełne orzechów. Chociaż może nie wybija się niezwykłością smaku, to przyjemnie się je zajada z gorącą kawą w deszczowe dni:) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

wiewiórka

wiewiórka

Składniki:

4 jajka( oddzielić białka od żółtek)
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2/3 szklanki oleju
szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
4- 5 jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1650C. Blaszkę około 33x 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier. Następnie dodać żółtka, olej i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wsypać do masy jajecznej i połączyć. Następnie jabłka i orzechy wymieszać z ciastem.
Masę wlać do przygotowanej formy i piec około 45- 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

wiewiórka czyli placek amerykański

 

piątek, 12 października 2012

Słodko-słone duszki i mumie. Banalnie proste do wykonania, potrzebujemy jedynie paluszki i czekoladę. Ich przygotowanie to świetna zabawa dla dzieci( chociaż ja też miałam sporo frajdy z ich ozdabianiem). Jeśli nie będzie nam odpowiadać połączenie czekolady i soli wystarczy wybrać paluszki niesolone lub oberwać z nich sól. To pierwsza propozycja na Halloween w tym roku, mam nadzieję, że po małej przerwie wyjazdowej, pojawi się ich więcej.

Pomysł podpatrzony w internecie.

duszki paluszki i mumie

duszki paluszki i mumie



Składniki:

paluszki
biała czekolada
mleczna czekolada

dodatkowo: wykałaczki, rękaw cukierniczy z bardzo małą końcówką lub woreczki do zamrażania, ewentualnie różnego rodzaju groszki i posypki do dekoracji

Wykonanie:

Obie czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną( w osobnych garnuszkach). Paluszki oblewać gotową czekoladą* przy pomocy łyżeczki i układać na macie silikonowej albo folii spożywczej lub aluminiowej, wysmarowanej odrobiną oleju. Następnie dekorować według uznania. Odstwaić do zastygnięcia.

*można również czekoladę przelać do wysokiego, wąskiego kieliszka i maczać w nim paluszki

Miłej zabawy i smacznego:)

duszki paluszki i mumie

duszki paluszki i mumie

czwartek, 11 października 2012

Sernik trochę inny w smaku i strukturze. Dzieki użyciu jogurtu oraz serka wiejskiego zamiast zwykłego twarogu oraz zastosowaniu agar agar w miejsce żelatyny, masa jest znacznie delikatniejsza, lżejsza i bardziej orzeźwiająca. Mango nie nadaje mu tak intensywnego aromatu, jak się spodziewałam, ale i tak smak jest dość interesujący. Obawiałam się trochę użyć agar agar( wcześniej nie miałam z nim do czynienia), ale nie było najmniejszych problemów i wszystko pięknie się ścięło. Polecam na przyszłoroczne lato lub jako wspomnienie gorących, słonecznych dni. Przepis znaleziony Tu.

sernik mango

sernik mango

Składniki( na tortownicę 18 lub 20 cm):

Ciasteczkowy spód:

160g ciastek digestive
70g rozpuszczonego masła

Ciasteczka dokładnie rozdrobnić przy pomocy blendera, dodać rozpuszczone masło i wymieszać, aż do uzyskania tzw. mokrego piasku. Przesypać do tortownicy, wyrównać i ugniatać tworząc zbite dno sernika. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:

800g jogurtu naturalnego( użyłam 500g o zawartości 3,5% tłuszczu i 300g- 1,5% tłuszczu)
400g serka wiejskiego bez dodatków
160g cukru pudru
350-375ml wody
14g agar agar
1 szklanka puree z mango( 1 i 1/2- 2 świeżych mango- można zastąpić mango z puszki)
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty waniliowej

dodatkowo: lniana lub bawełniana ściereczka ew. gęsta gaza do odsączenia jogurtu

Wykonanie:

Jogurt przełożyć na środek czystej ściereczki, zebrać rogi ściereczki i zwinąć w tobołek, wyciskając przy tym nadmiar wody. Można również ściereczkę  z jogurtem ułożyć na sitku, wstawić do lodówki na całą noc, gdzie będzie sączyć się powoli nadmiar płynów. Mamy uzyskać 400g gęstego jogurtu( jeśli będzie mniej- uzupełnić wodą, która odciekła).
Z serków wiejski odlać nadmiar wody( jeśli taki będzie w opakowaniu), następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Wymieszać z jogurtem. Odstawić, aby masa doszła do temperatury pokojowej.
W niedużym garnku podgrzać puree z mango, aż będzie gorące. W osobnym garnuszku wlać 350-375ml zimnej wody i rozpuścić agar agar, następnie ustawić na niedużym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Zawartość obu garnków dobrze połączyć i odstawić, aby mango i agar agar lekko przestygło.
Jeszcze ciepłą( ale nie za gorącą) masę wlewać bardzo powoli do serka i jogurtu, dodać cukier i wanilię. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na przygotowany wcześniej i schłodzony spód. Poczekać, aż sernik osiągnie temperaturę pokojową a następnie wstawić do lodówki( na około 4-5 godzin)

Sos mango

1/2 szklanki puree z mango
2 łyżki wody
2 łyżki białego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2-3 łyżeczkach zimnej wody( opcjonalnie)

W niedużym garnku wymieszać puree z mango, 2 łyżki wody i cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i gotować 1-2 minuty. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Kiedy góra sernika się zetnie, delikatnie rozprowadzić na niej warstwę sosu mango. Ponownie wstawić od lodówki.  
Aby obręcz tortownicy ładnie odeszła od sernika, można ogrzać ją na chwilę owijając dookoła gorączym ręcznikiem lub ściereczką.
Sernik przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

sernik mango

sernik mango

 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi