środa, 24 września 2014

Sławny już, niezwykle zdrowy chleb zmieniający życie. Podbił serca wielu osób na całym świecie. Ma niezliczoną liczbę wariacji, z przeróżnymi dodatkami. Ja postanowiłam zacząć od oryginału 'Life-Changing Loaf of Bread' ze strony My new roots. Jest to chlebek zupełnie inny, składa się wyłącznie z nasion i orzechów, jest prosty do wykonania- wystarczy jedynie wymieszać wszystkie składniki. Sporo osób ma problemy z jego krojeniem, przyznam, że mój bochenek kroił się całkiem dobrze, ale używałam niesamowicie ostry nóż, następnym razem dla pewności dodałabym chyba 3-4 łyżki zmielonego siemienia lnianego.

A czy chleb zmieni faktycznie moje życie... chyba raczej nie...lubię pieczywo naładowane ziarenkami, ale ten wypiek to już dla mnie trochę za dużo radości, przynajmniej jako pieczywo śniadaniowo- kanapkowe. Za to  świetnie mi smakował jako batonik- przegryzka w ciągu dnia:)

chleb zmieniający życie

chleb zmieniający życie

Składniki( na keksówkę 25x11 cm-moża użyć mniejszej- chlebek będzie wyższy):

135g ziaren słonecznika( 30g słonecznika zamieniłam na pestki dyni)
90g ziaren siemienia lnianego- użyłam pół na pół ciemnego i złotego
65g orzechów laskowych lub migdałów-użyłam pół na pół
145g tradycyjnych płatków owsianych
4 łyżki nasion babki płesznik*
2 łyżki nasion chia( szałwia hiszpańska)-moża pominąć
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu klonowego lun syropu z agawy
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła ghee( czyli masło klarowane)
350ml letniej wody

dodatkowy tłuszcz do posmarowania blaszki( masło lub olej kokosowy)

Przygotowanie:

Keksówkę wysmarować olejem kokosowym lub masłem i wyłożyć papierem do pieczneia.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu połączyć wodę, rozpuszczony olej kokosowy i syrop klonowy. Płynne składniki wlać do nasion i dokładnie wymieszać(jeśli całość będzie za sucha dodać 1-2 łyżki wody). Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać i lekko wgnieść. Przykryć folią i odstawić na minimum 2 godziny lub całą noc/ dzień w temperaturze pokojowej( odstawiłam na około 6 godzin).

Piekarnik nagrzać do 1700C. Chleb wstawić do piekarnika i piec 20 minut, następnie keksówkę odwrócić do góry nogami, wyjąć bochenek na blaszkę i piec kolejne 30-40 minut. Gotowy chlebek, gdy go postukamy powinien wydawać głuchy odgłos. Całkowicie ostudzić przed krojeniem. Przechowywać w pojemniku lub lnianym woreczku do 5 dni, można mrozić.

Smacznego:)

 chleb zmieniający życie

*  nasiona babki płesznik- kupiłam w pierwszym sklepiku ze zdrową żywnością do jakiego weszłam będąc w Polsce, można ją zastąpić preparatem colon c lub ispagul( dostępnymi w aptekach)-należy wówczas dodać 3 łyżki proszku, niektórzy polecając stosowanie również łupin nasienia babki jajowatej

10:25, anahitka9
Link Komentarze (12) »
środa, 17 września 2014

Placek w lekko już jesiennym klimacie. Delikatne, puszyste ciasto z dodatkiem chrupiących, podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich, doskonale łączy się z rozpływającymi się w ustach figami. Placek nie jest bardzo słodki dlatego górę posmarowałam dodatkowo, po pieczeniu, łyżką miodu, który świetnie współgra z owocami.  Do ciasta można dodać również cynamon lub imbir, nadamy mu wówczas jeszcze bardziej jesienny charakter.

ciasti figowe z orzechami

ciasti figowe z orzechami

Składniki( na tortownicę 20cm):

70g masła, w temperaturze pokojowej
75g brązowego cukru( około 1/2 szklanki)
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 jajko
100g mąki+ 1 czubata łyżka( 3/4 szklanki + czubata łyżka)
30g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g orzechów włoskich-posiekać i podpiec na suchej patelni
1/2 szklanki jogurtu naturalnego ( około 100g),w temperaturze pokojowej
2 duże figi ( u mnie razem ważyły około 180g)

opcjonalnie: łyżka miodu do posmarowania po upieczeniu.

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremkę natłuścić odrobiną margaryny. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać mąką.

Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodać jajko i dobrze zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać makę, proszek, sodę i zmielone orzechy. Do masła wsypywać w 3-4 partiach mąkę z dodatkami na przemian z jogurtem, dokładnie miksować. Na koniec wsypać  3/4 podpieczonych orzechów i całość połączyć. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.

Każdą z fig pokroić na 4 plastry i ułożyć na masie, lekko dociskając. Posypać pozostałą częścią orzechów włoskich.

Piec 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu górę ciasta można posmarować łyżką miodu. Kroić najlepiej po całkowitym ostudzeniu, wcześniej ciasto jest bardzo delikatne i łatwo się kruszy.

Smacznego:)

ciasti figowe z orzechami

ciasti figowe z orzechami

10:25, anahitka9
Link Komentarze (6) »
środa, 10 września 2014

Banoffee pie - ciasto dobrze chyba wszystkim znane. Ekspresowe do przygotowania, proste i bez pieczenia :) Połączenie chrupiącego spodu, z miękkimi bananami i aksamitnym, słodkim kajmakiem ma w sobie coś uzależniającego i pomimo, że ciasto jest bardzo słodkie nie można oprzeć sie kolejnemu kawałkowi.  Polecam na osłodzenie nadchodzących długich, jesiennych wieczorów;)

Banoffee pie

Banoffee pie

Składniki( na tortownicę 20 cm)

Spód:

200g ciasteczek digestive z czekoladą ( mogą być również bez czekolady)
30-40g rozpuszczonego masła( jeśli ciastka są bez czekolady potrzeba będzie trochę więcej masła 50-55g)

Dno tortownicy wysmarować odrobiną margaryny( aby papier sie nie przesuwał) i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasteczka zmiksować w food procesorze lub umieścić w woreczku i rozbić wałkiem na drobne okruszki. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać do uzyskania tzw. mokrego piasku. Ciasteczkową masę wysypać do tortownicy, wyrównać i mocno wgnieść w dno i boki- ja używam do tego dna szklanki. Foremkę przełożyć do lodówki.

Nadzienie:

3/4 puszki masy kajmakowej( gotowanego mleka skondensowanego)*
1,5-2 bananów, w zależności od wielkości
125ml śmietanki kremówki 36%( jeśli chcemy pokryć śmietaną całą tortownicę potrzeba będzie 250ml śmietany)

opcjonalnie: fix do śmietany,( w czasie upałów ubitą śmietanę warto usztywnić łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody) 2-3 kostki czekolady do starcia

Przygotowanie:

Banany pokroić na równe plasterki, ułożyć na przygotowanym spodzie. Owoce przykryć masą kajmakową. Śmietanę ubić na sztywno i dowolnie  udekorować nią górę ciasta. Posypać startą czekoladą. Schłodzić 4-6h. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

*użyłam masy z SM Gostyń, puszki 510g

Banoffee pie

11:03, anahitka9
Link Komentarze (10) »
środa, 03 września 2014

Tort z dedykacją dla wszystkich, którzy zaczęli naukę lub powrócili do szkolnych murów w tym tygodniu! Niech MOC będzie z Wami!!:)

angry birds star wars

angry birds star wars

angry birds star wars

10:32, anahitka9
Link Komentarze (4) »



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi