czwartek, 26 września 2013

Orkiszowa wersja pokazywanych niedawno ciasteczek piegusek z m&m's. Ten przepis jest tak uniwersalny, że bez obaw można go rozmaicie modyfikować. Tym razem pokusiłam się o użycie mąki orkiszowej i zastąpienie białego cukru- brązowym. W rezultacie otrzymałam równie delikatne i chrupiące ciasteczka jak ostatnio, ale o pięknej brązowo- złotej barwie. Tym razem na gorę dodałam trochę orzechów i ciemnej czekolady, ale dodatków można dorzucić znacznie więcej. Polecam:)

orkiszowe  ciastka pieguski

orkiszowe  ciastka pieguski

orkiszowe  ciastka pieguski

Składniki( na 14-15 ciastek):

175g mąki orkiszowej jasnej
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
2 szczypty soli
80g masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżka mleka

dodatkowo:

75g orzechów włoskich drobno posiekanych( użyłam jedynie garść)*
100g czekolady( użyłam jedynie garść czekoladowych dropsów)*

Przygotowanie:

Wszystkie sypkie produkty( mąkę, brązowy cukier i waniliowy, proszek i sól) wymieszać. Dodać pokrojone masło, rozdrobnić palcami do uzyskania kruszonki. Dodać jajko, łyżkę mleka i szybko wyrobić jednolite ciasto( wszystko to można zrobić również w malakserze/ food procesorze). Jeśli dodajemy więcej bakalii- 3/4 wymieszać razem z surowym ciastem( pozostałą część zostawić do dekoracji)*. Masę ukształtować w wałek o średnicy około 4 cm, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce na około 30 minut( ciasto powinno być twardsze, ale nie zmrożone na kamień)
Piekarnik nagrzać do 1900C. Dużą gładką blachę wyłożyć matą silikonową lub wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto pokroić na 14-15 ciasteczek. Umieścić na blaszce zachowując odstępy( wszystkie ciastka zmieściły mi się na jednej blaszce). Ciastka udekorować orzechami i czekoladą( pozostałą 1/4) wciskając je lekko w masę. Piec około 10-14 minut, aż nabiorą  lekko rumianego koloru. Ostudzone przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego:)

*Dodawałam znacznie mniejszą ilość bakalii, dlatego nie wsypywałam ich do ciasta a jedynie udekorowałam nimi ciasteczka

orkiszowe  ciastka pieguski

orkiszowe  ciastka pieguski

10:39, anahitka9
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 23 września 2013

Bardzo niezwykły sernik inspirowany Bakławą( Baklavą). Złociste ciasto filo skrywa w sobie wilgotny sernik wypełniony masą orzechową, wymieszaną z miodowo- cynamonowym syropem.  Doskonały jesienny sernik z  orzechowo-orientalną nutą. Nie jest wcale taki trudny do wykonania, jak na pierwszy rzut oka może się wydawać a efekt jest naprawdę rewelacyjny.

sernik bakława/ baklava cheesecake

sernik bakława/ baklava cheesecake

sernik bakława/ baklava cheesecake

English version (click here)

Składniki:

Syrop miodowy

150g cukru
1 szklanka wody
180ml miodu
1/4 łyżeczki cynamonu

W niewielkim garnuszku wymieszać wszystkie składniki poza cynamonem, doprowadzić do wrzenia a następnie gotować na małym ogniu 20-25 minut, aż całość lekko zgęstnieje. Zdjąć z palnika i dodać cynamon. Odstawić do ostudzenia.

Masa orzechowa

170g orzechów( ja użyłam 50g laskowych+ 60g włoskich+60g migdałów bez skórek)
3/4 łyżeczki cynamonu
2 szczypty soli

Orzechy podpiec w piekarniku w 1600C około 5-8 minut( każdy rodzaj podpiekałam osobno, z orzechów laskowych po pieczeniu usunęłam skórki). Następnie posiekać je dość drobno, lub zmielić w malakserze/ food procesorze( tu uważać, aby nie zmielić ich na mąkę). Wymieszać z cynamonem i solą, na koniec dodać niepełne 1/2 szklanki syropu miodowego i dokładnie połączyć. Masa ma być gęsta i kleista.

Masa serowa( składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

500g twarogu trzykrotnie mielonego do serników lub serka typu philadephia( sernik z serka philadelphia będzie bardziej kremowy, można je również pomieszać pół na pół,)
250g jogurtu greckiego miodowego lub greckiego naturalnego
3/4 szklanki cukru( 150g )
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Dodatkowo

10-14 płatów ciasta filo
110g masła, rozpuścić
garść orzechów włoskich( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1600C. Dno tortownicy( ja użyłam formy o średnicy 18 cm, ale do tej samej ilości składników można również użyć 20cm- sernik będzie niższy) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową tak, aby po zamknięciu blaszki jego krańce wystawały na zewnątrz. Następnie boki oraz dno posmarować odrobiną rozpuszczonego masła.

Połączyć twaróg, jogurt, cukier, sól i wanilię, dodać jajka i dokładnie wymieszać( można użyć malaksera / food procesora).

Na suchej, czystej powierzchni rozłożyć pojedynczy płat ciasta filo i posmarować go z obu stron rozpuszczonym masłem przy pomocy pędzelka( pozostałe płaty ciasta trzymać razem przykryte wilgotną ściereczką, ponieważ ciasto filo ekspresowo wysycha). Złożyć na pół albo po przekątnej na pół, aby rogi się nie pokrywały( próbowałam obie techniki i ciasto złożone po przekątnej lepiej pokrywało i układało się w blaszce). Filo ułożyć w tortownicy, tak aby krańce wystawały za brzegi formy. Czynność powtórzyć z kolejnymi płatami ciasta, aż do zapełnienia tortownicy( ja zużyłam 8 płatów). Ciasto filo, które nam zostało szczelnie owinąć i schować do lodówki. Do przygotowanej w ten sposób blaszki wlać około 1/3 masy serowej i w kilku miejscach łyżką wrzucić masę orzechową. Czynność powtórzyć od wykończenia masy serowej oraz orzechów. Na koniec kawałki ciasta filo wystające ponad blaszkę złożyć na górę sernika.* Jak wyglądał surowy sernik można zobaczyć na moim Instagramie

Piec około 1h - 1h 10 minut**, aż boki będą ścięte, ale sam środek przy poruszeniu blaszką będzie się jeszcze trząść jak galaretka:)  Po tym czasie pozostałe kawałki filo( u mnie 2 płaty) posmarować masłem, niedbale ułożyć na górze sernika, polać kilkoma łyżeczkami syropu miodowego i posypać garścią grubo posiekanych orzechów włoskich. Piec kolejne 10-15 minut do lekkiego zazłocenia dodanych płatów ciasta. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie schłodzić w lodówce( najlepiej całą noc). Przed podaniem obficie polać syropem. Syrop, który pozostanie przelać do sosjerki i podać razem z sernikiem.

Smacznego:)

*Układanie płatów ciasta i wypełnianie ich masą serową należy wykonać dość szybko, inaczej kawałki filo wystające ponad blaszkę zaschną i nie będzie można ich złożyć do środka sernika.
**jeśli pieczemy w większej foremce, sernik będzie niższy i będzie się piec trochę krócej

sernik bakława/ baklava cheesecake

sernik bakława/ baklava cheesecake

Źródła inspiracji: TU i TU

10:27, anahitka9
Link Komentarze (19) »
czwartek, 19 września 2013

Tort trochę inny, bo marchewkowy. Mała odmiana od bardzo słodkich, klasycznych biszkoptowych tortów. Wilgotne, aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem ananasów, pełne orzechów, przełożone kremem wykonanym na serku typu philadephia. Wiem, że niektórzy nie mogą się przełamać do używania tego lekko słonego serka do słodkich wypieków, ale naprawdę połączenia ciasta marchewkowego z kremem z philadelphią jest idealne! Płaty tego ciasta doskonale nadają się do krojenia na pół, nie kruszą się i nie łamią. Po dobrym schłodzeniu w lodówce nawet 4 warstwy ładnie się kroiły. Polecam!

tort marchewkowy

tort marchewkowy

Składniki( na jedną formę o średnicy 20cm- czyli na 2 warstwy) *

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki drobno posiekanych,  dobrze odsączonych ananasów( użyłam z puszki)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

Przygotowanie:

Tortownicę wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1750C.
W misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę oraz przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Dobrze połączyć zawartość obu naczyń. Następnie dodać startą marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Piec około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Krem( do przełożenia 2 warstw)

300g serka philadelphia
6 łyżek masła( w temperaturze pokojowej)
1- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

dodatkowo: 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich( opcjonalnie do dekoracji)

Masło utrzeć mikserem lub ręcznie z serkiem, dodać wanilię i przesiany cukier puder do smaku. Schłodzić 15-20 minut w lodówce.

Całkowicie ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć połową kremu. Pozostałą część rozsmarować na górze ciasta. Dowolnie udekorować, np. boki oblepić posiekanymi orzechami. Dobrze schłodzić przed podaniem( minimum 2 godziny).

Smacznego!:)

* jeśli chcecie upiec tort 4 warstwowy( jak na zdjęciu), należy upiec 2 blaty ciasta marchewkowego, oraz zwiększyć ilość składników w kremie również x2

tort marchewkowy

Źródło przepisu

10:14, anahitka9
Link Komentarze (15) »
wtorek, 17 września 2013

Zdrowy deser albo słodkawa przystawka do przygotowania w 5 minut. Dojrzałe, aromatyczne figi wypełnione ricottą i zwieńczone chrupiącymi orzeszkami włoskimi, skąpanymi w złotym miodzie. Prostota i doskonałe połączenie smaków. Gorąco polecam!

figi z ricotta

figi z ricotta

figi z ricotta

Składniki:

4 duże figi
200g serka ricotta
garść orzechów włoskich
2-3 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Umyte i osuszone figi naciąć ostrym nożem na ósemki( nie rozcinając ich do końca). Każdą z fig złapać za nierozcięty koniec, lekko go ścisnąć, rozchylając jednocześnie drugą ręką rozciętą górę, aby ją otworzyć. Powstałą przestrzeń wypełnić serkiem ricotta( użyłam do tego rękawa cukierniczego, ale można wykorzystać również woreczek foliowy lub nałożyć serek łyżeczką). Orzechy pokroić na ćwiartki lub drobniej, wymieszać z 2 łyżeczkami miodu i ułożyć na górze serka. Gotowe figi skropić kilkoma kroplami miodu.

Smacznego:)

 

figi z ricotta

 

10:15, anahitka9
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 09 września 2013

Nieduży urodzinowy torcik w kształcie modelu samochodu- idealny dla dwojga:) Waniliowe ciasto przełożone Nutellą, wykończone marcepanem i sugarpaste. Wszystkie elementy autka( poza podłogą) wykonane zostały z sugarpaste( lukru plastycznego).

tort auto

tort auto

tort auto

10:10, anahitka9
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi