środa, 27 sierpnia 2014

Mój ulubiony placek z czasów licealnych. Prosty, szybki i tani:) Przed pieczeniem spodu nie trzeba chłodzić ani mrozić a zrobienie całości zajmuje tylko kilka chwil. Wychodzi go duża blacha, która znika jednak  zadziwiająco szybko. Krajanka na pulchnym cieście, przykryta warstwą dżemu i kokosową kołderką, która smakuje jak kokosanki. Placek jest słodki, dlatego ważne jest, aby użyć kwaskowatego dżemu dla przełamania tej słodyczy, ja dodałam domowego, z czerwonej porzeczki.  Polecam:)

krajanka porzeczkowo-kokosowa

krajanka porzeczkowo-kokosowa

krajanka porzeczkowo-kokosowa

Składniki( na blaszkę 22x33 cm-mierzona u podstawy)

Masa kokosowa:

125g masła lub margaryny( z masłem smakuje moim zdaniem lepiej)
1,5 szklanki cukru( 280g)
2 szklanki wiórków kokosowych( 150g)
2 jajka

Masło stopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Pozostawić chwilę na palniku cały czas dokładnie mieszając, następnie odstawić do ostudzenia. Do chłodnej/ letniej masy wbić jajka i dobrze połączyć.

Spód:

2 szklanki  mąki( 350g)
1 niepełna szklanka cukru( 170g)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125g margaryny lub masła- stopić i przestudzić

dodatkowo:  minimum 250g kwaskowatego dżemu, np. porzeczkowego( chociaż można użyć więcej dżemu, nawet cały słoik:)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blachę  wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki( poza dżemem) krótko zagnieść na jednolitą masę. Rozłożyć równomiernie na blaszce. Na ciasto wyłożyć warstwę dżemu a następnie przykryć go masą kokosową.

Piec około 30-40 minut. Jeśli góra zacznie się zbyt mocno rumienić, ciasto przykryć folią aluminiową lub pergaminem i przełożyć na niższą półkę piekarniku. Kroić po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego!:)

krajanka porzeczkowo-kokosowa

 

10:48, anahitka9
Link Komentarze (7) »
środa, 20 sierpnia 2014

Pierwsze lody w tym sezonie, które załapały się na sesję zdjęciową. Kremowe, pyszne lody z dodatkiem masy kajmakowej. Są słodkie- tak jak sama masa- a polane jeszcze odrobiną sosu toffi  i posypane pokrojonymi krówkami to już maksymalna rozpusta!!:) Aby przełamać słodycz deseru można polać go sosem toffi a następnie posypać solonymi orzeszkami ziemnymi- dzięki temu powstaną lody snickersowe ;)

lody kajmakowe

lody kajmakowe

Składniki( na około 400 ml- 6 pełnych gałek)

180-200ml mleka
90ml śmietany kremówki 30 lub 36%
150g masy kajmakowej( gotowanego mleka skondensowanego) domowej lub kupnej( z kupnych polecam SM Gostyń)
opcjonalnie 4-5 krówek lub cukierków toffi, solone orzeszki

Przygotowanie:

Śmietanę z kajmakiem rozpuścić na niewielkim ogniu do powstania gładkiej masy. Zdjąć z palnika, dodać zimne mleko i wymieszać. Jeśli masa będzie dla Was bardzo za słodka można dodać trochę więcej mleka, uważając jednak, aby lody nie straciły zupełnie smaku. Masę przelać do maszynki do lodów  i postępować zgodnie z instrukcją.

Krówki lub inne cukierki toffi pokroić na małe kawałki. Około 3/4 rozpuścić z 2-3 łyżeczkami mleka w małym garnuszku, aby powstał sos. Gotowe lody polać przestudzonym sosem i posypać resztą pokrojonych cukierków lub solonymi orzeszkami.

Smacznego!

lody kajmakowe

10:29, anahitka9
Link Komentarze (4) »
środa, 06 sierpnia 2014

Obłędnie pachnące kajmakiem ciasteczka. Kruche z kawałkami ciemnej czekolady, aż się proszą o pomoczenie w szklance zimnego mleka.  Mimo, że nie rozpłynęły się tak mocno jak powinny, nadal świetnie smakowały.

ciastka kajmakowe z czekoladą

ciastka kajmakowe

Składniki( na około 20 sztuk)

170g mąki pszennej
100g masła, w temperaturze pokojowej
100g masy kajmakowej z puszki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100g czekoladowych dropsów lub posiekanej czekolady

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1900C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło, masę kajmakową i cukier zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę oraz ekstrakt i ponownie zmiksować. Na koniec wsypać drobinki czekolady i wymieszać łyżką. Ciastka formować w nieduże kulki( wielkości orzecha włoskiego).Ułożyć na blaszce w sporych odstępach i spłaszczyć ręką( ja niestety zapomniałam o tym punkcie robiąc swoje ciastka;) Piec około 13 minut, aż brzegi się lekko zrumienią- powinny być jaśniejsze niż moje( im ciemniejszy będzie kolor, tym ciastka będą twardsze!). Gotowe wyjąć razem z blaszką z piekarnika i po chwili zdjąć na kratkę do studzenia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.

Smacznego!

 ciastka kajmakowe z czekoladą

Źródło: Dorota Świątkowska "Moje wypieki i desery"

11:08, anahitka9
Link Komentarze (12) »



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi