piątek, 30 sierpnia 2013

Osławiona i bardzo popularna Pani Walewska, zwana też Pychotką. Warstwy kruchego ciasta zapiekanego z bezą i dżemem porzeczkowym, przełożone kremem budyniowym. Ciasto o delikatnej nucie migdałowej, z cudownie chrupiącymi płatkami migdałowymi na górze. Doskonałe na wszelkie imprezy, pięknie się prezentuje- wygląda jakbyście spędzili pół dnia przy jego robieniu( co zupełnie nie jest prawdą;) Pomimo warstw kwaskowatego dżemu ciasto jest dość słodka, zazwyczaj jeden kawałek w zupełności wystarcza. Przyznaję szczerze, że Pani Walewska to trochę nie moje klimaty, ale goście się rozpływali nad nią, więc polecam:)

Pani Walewska czyli Pychotka

Pani Walewska czyli Pychotka

Składniki( na formę 25 x 33 cm)

Kruche ciasto:

500g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
200g  schłodzonego masła lub margaryny
6 żółtek

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem do pieczenia. Dodać masło i rozetrzeć je w palcach razem z mąką do powstania kruszonki. Dodać żółtka i szybko wyrobić na gładką masę( całość można przygotować również w malakserze/ food procesorze). Ciasto ukształtować w kulę i podzielić na pół.

Beza:

6 białek
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać po łyżce cukru pudru. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Ponadto:

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki( 450g)
120g płatków migdałowych

Piekarnik nagrzać do 1750C.Formę wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia.

Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki i delikatnie przenieść do formy. Ciasto posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na bezę wysypać połowę płatków migdałowych. Piec przez około 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Jeśli nie mamy dwóch takich samych foremek, żeby piec je w tym samym czasie, wówczas najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić( najlepiej upiec je dzień wcześniej).

Masa kremowa:

2 szklanki mleka( 500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
10g cukru migdałowego
200g masła
kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem migdałowym i zwykłym. Resztę mleka dokładnie zmiksować z żółtkami i mąką( można przelać przez sitko, aby sprawdzić czy mikstura jest gładka). Dodać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, zagotować. Przykryć folią spożywczą i odstawić od całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć lub zmiksować na puch. Stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Pod koniec dodać kilka kropli aromatu migdałowego.

Na jeden z placków wyłożyć równomiernie masę kremową a następnie przełożyć na nią drugi placek( tu może przydać się druga osoba do pomocy;). Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

Smacznego :)

Pani Walewska czyli Pychotka

 Źródło

10:25, anahitka9
Link Komentarze (15) »
wtorek, 27 sierpnia 2013

Kiedy zobaczyłam ten sernik u Cukrowej Wróżki oczy mi się od niego zaświeciły;) Sernik, który smakuje jak  batonik Kinder Bueno, to musi być coś pysznego:)! W końcu przyszła jego pora...i co...? Jeśli spodziewacie się smaku dokładnie jak batonik, to niestety rozczarujecie się, chociaż może faktycznie odrobinę go przypomina. Jednak ciężko uzyskać taki smak w serniku- zupełnie nie ta konsystencja i składniki:) Nie zmienia to jednak faktu, że sernik nam bardzo smakował. Ma  ciekawy smak, delikatnie nutellowo- orzechowy a do tego jest niesamowicie wilgotny. Ja wykończyłam go dodatkowo bardzo niebezpiecznie uzależniającym kremem a la Kinder Bueno, który doskonale dosładza sernik i dodaje mu charakteru. Świetne smaki na nadchodzącą jesień...

sernik a la kinder bueno

sernik a la kinder bueno

sernik a la kinder bueno

Składniki( na tortownicę 24cm)

Spód:

220 g ciasteczek zbożowych lub maślanych w czekoladzie
60 g masła
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (opcjonalnie)
 
Masa serowa:

900g twarogu do serników( 3x mielonego, z wiaderka) lub serka kremowego typu philadelphia
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2/3 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36%
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka w proszku
2/3 szklanki Nutelli
 
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1600C. Tortownicę wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem od pieczenia.

Masło stopić. Ciastka drobno rozkruszyć lub zmielić blenderem/ food procesorem. Dodać mielone orzechy, masło i dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy.

Twaróg utrzeć z cukrem, wbijać po jednym jajku. Następnie dodać jogurt, mleko w proszku i Nutellę. Powoli miksować i dodawać śmietanę do uzyskania jednolitej masy. Piec około 1 godziny. Można piec razem z naczyniem napełnionym wodą stojącym obok lub pod blaszką z sernikiem. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować np. kremem a la Kinder Bueno.

Krem a la Kinder Bueno:

3/4 szklanki drobno zmielonych orzechów laskowych( im drobniej tym lepiej)
1/2 szklanki mleka w proszku
5-6 łyżeczek cukru pudru( do smaku)
7-10 łyżek śmietany kremówki
20- 25g masła w pokojowej temperaturze

Orzechy wymieszać z mlekiem w proszku i cukrem pudrem. Wsypać do masła i utrzeć na gładką masę. Dodawać po jednej łyżce śmietany, aż do uzyskania lekkiego kremu( jeśli masa ma być wyciskana przez rękaw i bardziej trzymać kształt dodać 7 łyżek śmietany). Krem dowolnie udekorować sernik.

Smacznego:)

 sernik a la kinder bueno

sernik a la kinder bueno

sernik a la kinder bueno

Źródło

10:10, anahitka9
Link Komentarze (17) »
piątek, 23 sierpnia 2013

Kocham połączenie czekolady z porzeczkami. Najbardziej z czarną porzeczką, ale niestety taką dostać u mnie  ciężko. Korzystając, z ostatnich już pewnie, uplnych dni zapraszam na słodkie, bogate w smaku lody z ciemnej czekolady, nakładane w parze z kwaskowatymi, orzeźwiającymi lodami porzeczkowymi. Wspaniałości!:)

lody czekoladowe i lody porzeczkowe

lody czekoladowe i lody porzeczkowe

Składniki:

Lody czekoladowe:

150g ciemnej czekolady( u mnie 60% kakao)
200ml mleka
200ml śmietany 30%
50-70g  białego cukru( w zależności jak słodkie wolimy)

Przygotowanie:

Czekoladę drobno pokroić i rozpuścić w garnuszku nad kąpielą wodną z 2-3 łyżkami śmietany, mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa będzie gładka powoli dodawać resztę śmietany. Mleko podgrzać razem z cukrem, ale tylko do rozpuszczenia cukru( jeśli zrobi się zbyt gorące odstawić na chwilę do przestudzenia). Mleko dodawać partiami do czekolady, dokładnie połączyć i odstawić do schłodzenia. Zimną mieszankę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją.

Lody porzeczkowe:

500g porzeczek
200g śmietany 30%( najlepiej schłodzonej)
cukier puder do smaku( moje porzeczki były bardzo kwaśne i dodałam około 8 łyżek)

Przygotowanie:

Porzeczki zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć  się pestek. Powstałe puree wymieszać ze śmietaną i dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją.

Smacznego:)

ps.
Nie polecam trzymania obu smaków w jednym pojemniku( jak na zdjęciu;)- smak czekoladowy jest znacznie szybciej gotowy do nakładania, po wyjęciu z zamrażalki. Lepiej użyć dwa pojemniki i  lody porzeczkowe wyjąć chwilę wcześniej.

lody czekoladowe i lody porzeczkowe 

lody czekoladowe i lody porzeczkowe

10:40, anahitka9
Link Komentarze (4) »
czwartek, 22 sierpnia 2013

Doskonałe  ciasto do wykorzystania wszelkich letnich owoców. Wilgotne, nie za słodkie, super proste do przygotowania i do tego pyszne! Wypatrzyłam je jakiś czas temu u Słodkiej Babeczki. Wcześniej eksperymentowałam z jakimś innym ciastem jogurtowym, czego owocem był przepiękny zakalec od góry do dołu:) Dlatego potrzebowałam pewnego przepisu i tym się nie zawiodłam. Ten placek ma tylko jedną wadę-bo za szybko znika! Trzeba go robić z podwójnej porcji, w większej blaszce:) Świetny z kwaskowatymy owocami jak i truskawkami:)

ciasto jogurtowe z porzeczkami, agrestem i jeżynami

ciasto jogurtowe z porzeczkami, agrestem i jeżynami

Składniki( na foremkę 25x 25cm)

Wszystkie składniki powinny być w TEMPERATURZE POKOJOWEJ!

2 szklanki  mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
25g roztopionego masła, ostudzonego do temperatury pokojowej
2  jaja
1 szklanka gęstego jogurtu
około 500g dowolnych owoców( u mnie mix : agrest, porzeczki  i jeżyny)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu zmiksować jajka, cukier i cukier waniliowy na jasną, puszystą masę. Dodać ostudzone masło, jogurt i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksować. Następnie dodać mąkę i wymieszać, tylko do połączenia składników( tak jak przy robieniu muffinek). Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać, na górze ułożyć owoce. Piec około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

ciasto jogurtowe z porzeczkami, agrestem i jeżynami

Źródło

09:36, anahitka9
Link Komentarze (49) »
poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Tarta o bardzo nietypowym spodzie- jest on kruchutki i tak mocno czekoladowy, że aż prawie wytrawny. Wiem, że pewnie nie wszystkim będzie on smakować, ale dla mnie to zdecydowany hit. Tarta wypełniona jest prostym, lekkim kremem na bazie jogurtu i serka mascarpone oraz słodkimi malinami. Mocno czekoladowy spód doskonale kontrastuje z delikatnym i kremowym, owocowym nadzieniem. Nam ciasto bardzo smakowało, mam nadzieję, że znajdzie grono fanów:)

Tarta jogurtowo malinowa na czekoladowym spodzie

Tarta jogurtowo malinowa na czekoladowym spodzie

Tarta jogurtowo malinowa na czekoladowym spodzie

Składniki( na okrągłą blaszkę o średnicy 20cm):

150g mąki
50g kakao do pieczenia*
20g orzechów lub migdałów bardzo drobno zmielonych
1/4 łyżeczki soli
3-4 łyżki cukru pudru
100g zimnego masła pokrojonego w kostki
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżki zimnej wody

*spód jest naprawdę mało słodki i intensywnie kakaowy, jeśli ktoś woli, może dodać 180g mąki, 30g kakao i np. 8-10 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Blaszkę wysmarować masłem lub margaryną i obsypać odrobiną mąki.

Mąkę przesiać przez sitko razem z kakao i cukrem pudrem, wsypać mielone orzechy oraz sól, wszystko wymieszać. Dodać pokrojone masło i palcami rozdrabniać je razem z mąką, aż do powstania masy przypominającej kruszonkę( można również zrobić to w malakserze/ food procesorze). Następnie wbić jajko, wlać sok z cytryny i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli masa byłaby zbyt sucha- dodawać po jednej łyżce zimnej wody. Ciasto( gdyby było za miękkie wstawić najpierw do zamrażarki na 10 minut) rozwałkować na grubość 3-4 milimetrów i delikatnie przełożyć do przygotowanej blaszki. Nadmiar obciąć ostrym nożem( ja z resztek upiekłam kilka ciasteczek:) Dno tarty ponakłuwać widelcem i  wstawić do lodówki na 20 minut.

Piekarnik nagrzać do 1700C.

Schłodzoną tartę przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać na nią fasolę/ ceramiczne kulki do pieczenia i piec 20 minut. Po tym czasie usunąć papier razem z obciążeniem i dalej piec około 10 minut. Upieczony spód tarty całkowicie ostudzić.

Nadzienie:

200g dobrej jakości jogurtu malinowego( w temperaturze pokojowej)
250g serka mascarpone( w temperaturze pokojowej)
2 łyżeczki żelatyny
około 400g malin

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody( około 2-3 łyżek), przestudzić. Jogurt wymieszać z serkiem mascarpone. 2-3 łyżeczki kremu dodać do żelatyny, wymieszać a następnie wlać do pozostałej części kremu malinowego, dobrze połączyć. Dodać 1/3 malin, pokrojonych na pół.
Na ostudzony spód tarty wyłożyć krem z malinami i udekorować pozostałymi owocami. Schłodzić minimum 2-3 godziny w lodówce.

Smacznego:)

Tarta jogurtowo malinowa na czekoladowym spodzie

ps. po dobrym schłodzeniu krem ładnie sztywnieje, ja niestety byłam niecierpliwa i zdjęcia robiłam już po godzinie chłodzenia:)

 

 

10:53, anahitka9
Link Komentarze (12) »
 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi