wtorek, 30 sierpnia 2011

Jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju kokosanek a ten przepis przypadł mi szczególnie do gustu. Jest ekstremalnie prosty i szybki a kokosowe kuleczki są obłędnie dobre:) Polecam wszystkim miłośnikom kokosu i nie tylko! Przepis pochodzi z tej strony.

kokosanki

 Składniki (na 24 sztuki):

1/3 szklanki (40g) mąki pszennej
szczypta soli
3 szklanki (225g) wiórków kokosowych
3/4 szklanki (175ml) mleka skondensowanego słodzonego
kilka kropli aromatu waniliowego

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia( można posmarować odrobiną oleju). Mąkę, sól oraz wiórki kokosowe wymieszać w misce.  Wlać mleko skondensowane, dodać wanilię i wszystko dokładnie połączyć, aż do otrzymania gęstej masy. Formować nieduże kulki (najlepiej moczyć odrobinę dłonie w wodzie i mocno ściskać masę) i układać na blaszce tak, aby się nie dotykały. Piec około 12 - 14 minut, do otrzymania lekko złocistego koloru.

Smacznego:)

kokosanki

niedziela, 28 sierpnia 2011

Dość długo zabierałam się do tego przepisu- korzystanie z termometru cukierniczego jeszcze mnie trochę onieśmiela, ale okazało się, że nie było tak źle i poszło raz- dwa:) I do tego jaki rezultat- cudownie chrupiący popcorn w złotym karmelu. Smakuje wspaniale a do tego prezentuje się rewelacyjnie, aż się prosi o zapakowanie do torebki i sprezentowanie komuś na drugie śniadanie:)
Przepis pochodzi z tej strony.

popcorn w karmelu 

Składniki:

10 szklanek gotowego popcornu (najlepiej najzwyklejszego, bez dodatkowych aromatów)
1 szklanka brązowego cukru*
1/4 szklanki golden syrup-u
6 łyżek masła
2 łyżki wody
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

dodatkowo: termometr cukierniczy- chociaż można sobie poradzić również bez niego- patrz poniżej**

można dodać również różnego typu orzeszki:)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1200C.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odrobię natłuścić olejem. Popcorn wsypać do dużej miski.
W niedużym garnku połączyć brązowy cukier, golden syrup, masło, wodę oraz sól. Całość podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia masła i cukru, mieszając od czasu do czasu. Doprowadzić do temperatury 1200C (Firm Ball)**zajmie to około 4-5 minut, i natychmiast zdjąć z palnika. Dodać ekstrakt z wanilii oraz proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Proszek powinien wejść w reakcje z karmelem spieniając go i nadając mu mleczno- brązowy kolor. Tak przygotowaną masą należy polać popcorn i dokładnie wymieszać, aż wszystkie ziarenka będą pokryte karmelem. Całość przełożyć na blaszkę, najlepiej aby popcorn tworzył tylko jedną warstwę, żeby mógł się równomiernie piec. Piec 45-60 minut, (w zależności od piekarnika- mi zajęło to 45 minut w oryginalnym przepisie było 60 minut) aż osiągnie złoto- brązowy kolor, mieszając popcorn co 15-20 minut. Kiedy będzie juz gotowy, wyjąć z piekarnika, ostudzić i rozdzielić posklejane ziarenka, jeśli takie będą. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

*szklanka ma tu pojemność 250ml

**Firm ball stage- można również przygotować bez termometru cukierniczego: mała kropla syropu opuszczona do lodowatej wody będzie tworzyć jędrną kulkę, która zachowa kształt po wyciągnięciu z wody a jednocześnie pozostanie elastyczna a po naciśnięciu palcami ulegnie spłaszczeniu- jak miękki karmelek( tu (klik) można zobaczyć jak  to wygląda).

 

popcorn w karmelu

 

popcorn w karmelu

 

 

środa, 24 sierpnia 2011

Zapraszam na kawałek niezwykłego Zuger Kirschtort-u. Ciasto wywodzi się ze szwajcarskiego miasteczka Zug, gdzie lokalny cukiernik, Heinrich Höhn, upiekł je po raz pierwszy w 1921 roku. Tort stanowi ciekawe połączenie orzechowych płatów bezowych, kremu maślanego z biszkoptem, bardzo mocno nasączonym syropem z wiśniową Brendy- Kirschwasser. Przyznaję, że gdy pierwszy raz jadłam Kirschtort byłam dość zaskoczona, nie sądziłam, że jest to aż tak alkoholowy wypiek, po nazwie spodziewałam się, bowiem czegoś bardziej owocowego:) Dla mojego męża natomiast była to miłość od pierwszego wejrzenia;) Dlatego postanowiłam odtworzyć tort na jego urodziny. Smakowo ciasto wyszło praktycznie identycznie z oryginałem a najlepiej smakowało mi trzeciego dnia, kiedy płaty bezowe trochę zmiękły. Pieczenie tortu zdecydowanie polecam rozłożyć na dwa dni- bezy i biszkopt lepiej przygotować wcześniej. Ilość alkoholu można oczywiście zmniejszyć (ewentualnie zwiększyć;) albo zastąpić aromatem wiśniowym lub syropem, ale wiadomo- nie będzie to już ten sam smak.
 kirschtorte

 Biszkopt "rzucany" przepis z blogu Moje wypieki(na tortownicę średnicy 20-22cm)*

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 1600C- 1700C.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie nie przerywając miksowania dodawać po kolei żółtka. Mąki przesiać razem i delikatnie wmieszać do masy. Całość przełożyć do przygotowanej formy i piec koło 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę (ja robiłam to na rozłożony koc). Odstawić ponownie do uchylonego piekarnika, do całkowitego ostygnięcia. Boki ciasta oddzielać od formy dopiero, gdy biszkopt będzie wystudzony.

*piekłam w formie 18cm i użyłam jedynie połowę upieczonego biszkoptu, można, więc ilość składników zmniejszyć o połowę, jeśli nie potrzebujemy drugiego biszkoptu.

płaty bezowe



Platy bezowe (Japonaise meringues)**

175g białek (5 białek-jedno białko waży około 35g)
175g cukru białego
175g cukru pudru
175g mielonych orzechów laskowych lub migdałów

można zwiększać lub zmniejszać wagę składników, ale proporcje powinny zostać 1:1:1:1

Dużą, gładką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim koła wielkości biszkoptu lub odrobinę mniejsze. Papier można posmarować masłem i oprószyć mąką ziemniaczaną( ja niestety o tym zapomniałam i bezy dość ciężko odrywały się od papieru).
Piekarnik nagrzać do 1200C.
Ubijać białka na sztywno, pod koniec zacząć dodawać stopniowo cukier w kryształkach i dalej miksować, aż całość będzie sztywna. Do osobnego naczynia przesiać cukier puder a następnie wymieszać z mielonymi orzechami. Składniki sypkie wymieszać z ubitymi białkami. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub woreczka np. do zamrażania) z duża gładką końcówką. Wypełnić narysowane na papierze koła zaczynając od środka. Każdy płat powinien mieć grubość około 10- 12mm. Piec 1 i 1/2 godziny do 2 godzin. Beza powinna być dobrze wysuszona, nie może być ciągnąca w środku. Po całkowitym wystudzeniu ostrożnie oderwać bezy od papieru.

** otrzymałam 4 płaty o średnicy 18cm, 2 wykorzystałam w całości do ciasta, jeden pokruszyłam do dekoracji boków, jeden został jako zapasowy.
 
Krem maślany

250g masła, w temperaturze pokojowej
1 i 3/4 do 2 szklanek cukru pudru (w zależności jak słodki krem lubimy)
5-10ml Kirschwasser

Masło zmiksować z cukrem na puszysta masę, pod koniec dodać alkohol do smaku.

Syrop cukrowy:

200ml wody
200g białego cukru
100-150ml Kirschwasser

Wodę zagotować z cukrem do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków. Do ostudzonego syropu dodać 100-150ml Kirschwasser (w zależności jak mocny smak chcemy uzyskać)

dodatkowo: cukier puder do obsypania góry tortu, płatki migdałowe (jeśli nie używamy bezy) do udekorowania boków

Wykonanie całego ciasta:

Biszkopt bardzo mocno nasączyć alkoholizowanym syropem z obu stron( powinien być całkowicie mokry, ale nie może się rozpadać). Aby lepiej chłonął syrop można ściąć ciemniejszą skórkę od góry i od spodu. Zużyłam około 3/4 syropu, a na koniec polałam biszkopt około 50ml czystej Kirschwasser;)ale nie jest to konieczne. Jako pierwszą warstwę umieścić na platerze bezę - gładką warstwa do dołu- posmarować niezbyt grubą warstwą kremu. Następnie położyć na niej nasączony biszkopt, również posmarować go podobną grubością kremu. Przykryć go kolejną bezą, gładką stroną ku górze. Pozostałą cześć kremu rozsmarować po bokach tortu. Następnie obłożyć boki pokruszoną bezą lub płatkami migdałowymi. Na koniec posypać górę tortu dość grubą warstwą cukru pudru. Schłodzić przed podaniem. Smacznego:)

kirschtorte

Przepis na syrop cukrowy, płaty bezowe oraz instrukcja wykonania całego tortu pochodzi z książki Wayne Gisslen "Professional Baking".

 zuger kirschtorte

kirschtorte

 

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Dziś zapraszam na Tequile Sunrise, przepięknie kolorowy i bardzo popularny (chyba nie ma nikogo, kto by o nim nie słyszał) koktajl stworzonych w Meksyku w 1930 roku. Drink swoją nazwę wziął od Grenadine - syropu z soku z granatów, który po dodaniu do soku pomarańczowego najpierw opada na dno, a później unosi sie powoli ku powierzchni, tworząc złudzenie wschodzącego słońca;)

Tequila Sunrise była bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych w latach prohibicji. Dodawany sok z pomarańczy, pomagał nieco przytłumić nieprzyjemny smak alkoholu własnej produkcji.

tequila sunrise


Przepis: (1 osoba)

25 ml złotej tequili (lub jaką akurat posiadamy)
60 ml soku z pomarańczy
sok z jednej limonki
5 ml  grenadine

Sposób przyrządzenia:
1. do szklaneczki koktajlowej, do połowy wypełnionej kostkami lodu (najlepiej pokruszonego) wlej tequile, sok z pomarańczy i wyciśnij sok z limonki.
2. dodaj grenadine, wlewając  ją dość szybko, po łyżeczce, przy ściance tak, aby opadła na dno. Zbyt wolne jej wlewanie może spowodować, że zmiesza się natychmiast z sokiem pomarańczowym.
3. koktajl można przystroić plasterkiem pomarańczy, a następnie szybciutko podać :)


Polecam!

tequila sunrise

sobota, 20 sierpnia 2011

Co zrobić z nadmiarem popcornu? Popcornowe batoniki:) To szybka, słodka przekąska bez pieczenia. Świetna, gdy najdzie nas ochota na podjadanie czegoś, ale do końca nie wiemy czego;) Słonawe, uprażone ziarenka kukurydzy połączone z aromatycznym miodem, brązowym cukrem oraz orzeszkami, rodzynkami i suszonymi żurawinami. Eksperymentować z dodatkami można dowolnie, poczynając od pokruszonej czekolady na paluszkach kończąc, warto również spróbować z cynamonem lub imbirem. Zastanawiałam się już nad bardziej chrupiącą wersją, ale to już może innym razem. Przepis pochodzi z tej strony 

popcornowe batoniki

 

Składniki:

8 szklanek popcornu*!
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka dowolnych orzechów lub mieszanki orzechów( dodałam również ziarenka słonecznika)
1 szklanka rodzynek (użyłam pół na pół z suszonymi żurawinami)
3/4 szklanki miodu
3/4 szklanki brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Naczynie lub foremkę wielkości około 22x 30cm (może być mniejsze- batoniki będą wyższe) wysmarować odrobinę olejem.
Popcorn, płatki owsiane, rodzynki, orzechy i sól dobrze wymieszać w dużej misce. W garnuszku połączyć miód z cukrem i podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru. Powstały syrop wlać do popcornu z dodatkami i dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki dobrze pokryte zostały miodem. Całość rozłożyć równo w przygotowanym naczyniu i dość mocno ugniatać rękoma lub szpatułką, aby wszystko dobrze się zbiło ze sobą. Przed pokrojeniem schłodzić minimum 2 godziny w lodówce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku, najlepiej w lodówce, chociaż nie jest to konieczne. Smacznego:)

*radzę dobrze sprawdzić, czy nie ma jakiś nieuprażonych ziarenek, żeby nie było przykrych niespodzianek z zębami;)

popcornowe batoniki



 
1 , 2 , 3



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi