czwartek, 24 lipca 2014

Piętrowy tort wykonany dla małej fanki zwierzątek i roślinek.  Ciasto miało być dziewczęce, kolorowe, z dużą ilością różnorodnych kwiatków i stworzonek a pierwowzorem był Tort z Łosiami. Wszystkie ozdoby zostały wykonane z lukru plastycznego i były całkowicie jadalne( łącznie z dziewczynką na koniu).

piętorwy tort z kwiatami i zwierzątkami

piętorwy tort z kwiatami i zwierzątkami

piętorwy tort z kwiatami i zwierzątkami



10:10, anahitka9
Link Komentarze (5) »
wtorek, 15 lipca 2014

Bagels czyli moje ukochane bajgielki:) Niestety dostęp do nich mam bardzo ograniczony dlatego muszę robić je sama. To jeden z przepisów z jakich korzystam. Pochodzi z książki Nigelli Lawson" How to be a domestic goddess"( z małymi zmianami). Lekko gumowata skórka- charakterystyczna i uzyskana przez gotowanie surowych bułeczek w osłodzonej wodzie- z dużą ilością ziarenek i dość zwarty środek- a do tego serek kremowy i łosoś wędzony lub masło orzechowe z bananem czyli idealny bajgielek  na śniadanie dla mnie:)

bajgle

bajgleSkładniki( na 6 dużych bajgli)

500g mąki chlebowej, lub mąki typu 00
1 łyżeczki soli
3/4-1 łyżki cukru
7g drożdży suchych
1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek ( lub oleju)
250ml letniej wody plus więcej w razie potrzeby

dodatkowo:
 
odrobina oleju do posmarowania ciasta przy wyrastaniu
żółtko lub roztrzepane jajko do posmarowania
dowolne ziarna do obsypania bajgli

Przygotowanie:

Mąkę wspać do miski razem z solą i cukrem. Dodać drożdże( tak, aby nie stykały sie bezpośrednio z solą). Wlać oliwę oraz wodę i wyrabiać około 10minut do uzyskania gładkiego, wilgotnego, ale niezbyt klejącego się ciasta. Jeśli ciasto będzie za suche dolewać po trochu wody.  Wyrabiać można ręcznie lub przy pomocy miksera wolnostojącego z końcówką- hakiem.  Miskę i ciasto posmarować odrobiną oleju. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto zagnieść delikatnie 1-2 razy, aby je odpowietrzyć. Następnie dość grubo  rozwałkować na lekko podsypanej mąką powierzchni  i wycinać kółka o średnicy około 12 cm. W każdym kółku zrobić palcem dziurkę i mocno ją powiększać. Ukształtowane pieczywo przykryć ściereczką i odstawić od wyrośnięcia na około 20 minut.

W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę i osłodzić ją 1-2 łyżkami cukru, w zależności od wielkości garnka.
Piekarnik nagrzać do 2000C. Dużą blachę wyłożyć matą silikonową i wysypać drobną kaszki manny lub wysmarować odrobiną oleju,  wyłożyć papierem do pieczenia i również wysypać równomiernie odrobiną kaszy manny.

Wyrośnięte bajgle wkładać do gotującej się wody i gotować około 1-1i 1/2 minuty z każdej strony. Wykładać na przygotowaną blaszkę, posmarować jajkiem i obsypać dowolnymi ziarenkami lub zostawić naturalnie.
Piec 15-20 minut, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Zaraz po upieczeniu są dość miękkie w środku( tak jak widać na zdjęciu- było robione, kiedy były jeszcze letnie) po kilku godzinach środek staj się bardziej zwarty, typowy dla bajgli.

Smacznego:)

 bajgle

10:00, anahitka9
Link Komentarze (7) »



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi