poniedziałek, 29 lipca 2013

Chyba najprostsze wafelki jakie można przygotować w domu. Zrobione bez użycia waflownicy, gofrownicy czy innych urządzeń. Można nadawać im różne kształty i wielkości, w zależności od potrzeb. A przepis na nie jest bardzo prosty. Potrzebne są jedynie: tortille, trochę rozpuszczonego masła, cukier i opcjonalnie cynamon. Przygotowane wafelki należy zapiec w piekarniku, aż zrobią się chrupiące i gotowe! Podawać z ulubionymi lodami. My schrupaliśmy je z ladami marchewkowymi, które pokazywałam w zeszłym tygodniu. Polecam:)

wafle do lodów z tortilli

wafle do lodów z tortilli

wafle do lodów z tortilli

Składniki*:

tortille
kilka łyżeczek rozpuszczonego masła
kilka łyżek cukru
cynamon ( opcjonalnie)

Przygotowanie:

W miseczce wymieszać cukier i cynamon. Tortille przyciąć do pożądanej wielkości. Pędzelkiem rozsmarować na plackach masło( z obu stron) a następnie rozetrzeć na nich cukier z cynamonem. Przygotowane tortille ułożyć( i docisnąć) w foremkach lub zwinąć w rożki. Zapiekać w 1500C-1600C, około 10-15 minut, lub aż nabiorą brązowo- złotego koloru i stwardnieją. Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Do zapiekania wafli można użyć mini foremek na tarty( takie jak na zdjęciu), blaszki do muffinek( ułożyć tortille w środku, w otworach na babeczki lub odwrócić  blachę do góry nogami i włożyć placki w otwory między wypustkami od foremek). Tortille można również ukształtować w rożki i zabezpieczyć  wzdłuż brzegów kawałkiem folii aluminiowej, aby się nie rozwinęły.

Najlepiej wykorzystać do wafelków dobrej jakości, elastyczne tortille( ja użyłam pszenne).

Smacznego:)

* Nie podaję dokładnych ilości, ponieważ średnice tortilli są najróżniejsze, zależy również jak duże wafelki chcecie zrobić. Ja na 2 tortille o średnicy 25cm zużyłam około 3 łyżeczek masła, 3 łyżki cukru i 1/4 łyżeczki cynamonu

wafle do lodów z tortilli

wafle do lodów z tortilli

Pomysł podpatrzony TU

 

 

11:33, anahitka9
Link Komentarze (5) »
czwartek, 25 lipca 2013

Tak jak obiecałam w zeszłym tygodniu na FB, przedstawiam dziś przepis na Lody Marchewkowe. Smak trochę bardziej nietypowy, ale równie smaczny! Jeśli lubicie soki typu Kubuś- te lody będą Wam smakować. Są delikatne, nie za słodkie, można doprawić je cynamonem, lub imbirem( ew. i jednym, i drugim). A do tego są bardzo zdrowe:). Jeśli nie posiadacie maszynki do lodów, można zrobić je również w formie lodów na patyku. Polecam!

Ps. Na zdjęciach widać również bardzo nietypowe wafelki- przygotowane BEZ waflownicy czy innego urządzenia- banalnie prosty przepis juz niedługo!:)

lody marchewkowe

lody marchewkowe

lody marchewkowe

Składniki

450-500g marchewek
250 ml soku jabłkowego
1 banan
3-6 łyżek miodu( w zależności od upodobań)
3 szczypty- 1/4 łyżeczki cynamonu( w zależności od upodobań)
3-4 szczypty sproszkowanego imbiru( opcjonalnie)
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Marchewki obrać, pokroić w krążki i ugotować z odrobiną cukru, aż będą zupełnie miękkie. Całkowicie ostudzić.
Marchewki i pozostałe składki zmiksować blenderem lub mikserem do koktajli, do uzyskania zupełnie gładkiego musu. Dosłodzić i przyprawić według własnych upodobań*.

Jeśli lody robimy w maszynie: mieszankę należy wcześniej schłodzić a następnie przelać do urządzenia i postępować według instrukcji. Przed podaniem z zamrażarki, wyjąć lody około 10 minut wcześniej, aby zmiękły.

Jeśli nie mamy maszyny do lodów: masę przelać do pojemniczków na lody na patyku lub szklaneczek i zamrozić.

Smacznego:)

*za pierwszym razem do lodów dodałam 6 łyżek miodu i 1/4 łyżeczki cynamonu- oba składniki były wówczas bardzo mocno wyczuwalne

 lody marchewkowe

10:44, anahitka9
Link Komentarze (16) »
wtorek, 23 lipca 2013

Kolejny przepis na wafelki do lodów. Tym razem rożki czekoladowe- przepis stworzony w oparciu o móje ulubione wafle cynamonowe z zeszłego roku. Chrupiące( niestety miękną trochę szybciej niż oryginał), nie za słodkie, o pięknej, ciemnej barwie. Podobnie jak w wafelkach, które pokazywałam w zeszłym tygodniu(klik), zrobiłam je również w opiekaczu do kanapek. Niestety zapomniałam o gofrownicy, ale sądzę, że także można je upiec przy jej użyciu, chociaż wiadomo- będą bardziej przypominać  trochę twardsze gofry niż chrupiące wafle do lodów. Polecam:)

czekoladowe wafle do lodów

czekoladowe wafle do lodów

czekoladowe wafle do lodów



Składniki:

125g margaryny
3 jajka
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
210g mąki
40g ciemnego kakao do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
150ml letniej wody

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać kolejno jajka. W osobnym naczyniu przesiać mąkę z kakao i  proszkiem do pieczenia. Partiami wsypywać mąkę do margaryny z cukrem, na koniec dodać wodę. Dobrze wymieszać( masa powinna być dość gęsta).
Urządzenie do pieczenia wafli przygotować według instrukcji. Grzałki posmarować bardzo cienką warstwą oleju. Kiedy waflownica osiągnie odpowiednią temperaturę( ja piekłam na 4- z 5 możliwych) przełożyć na środek około 1-1,5 łyżki masy  i zamknąć grzałki. Wafelki formować natychmiast po upieczeniu, gdy są jeszcze gorące. Wafle przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego:)

czekoladowe wafle do lodów

 czekoladowe wafle do lodów

11:13, anahitka9
Link Komentarze (10) »
piątek, 19 lipca 2013

Delikatne lody ananasowe o lekkim posmaku kokosowym. Jedząc je można się poczuć jak na egzotycznych wakacjach:) Przypominają mi lodową wersję koktajlu Pina Colada. Są bardzo smaczne a do ich wykonania nie potrzeba wielu składników. Można przygotować je z likierem Malibu lub w wersji bezalkoholowej. Polecam:)

 lody ananasowe pineapple ice cream

lody ananasowe pineapple ice cream

lody ananasowe pineapple ice cream

Składniki:

ananas w puszce( o pojemności 560g)
230ml mleczka kokosowego
2 łyżki cukru pudru( lub do smaku)
6-10 łyżek likieru kokosowego typu Malibu( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ananasy odsączyć z syropu a następnie zmiksować blenderem na puree. Do ananasa dodać mleczko kokosowe, cukier puder i Malibu, wszystko dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki do schłodzenia( chyba, że wszystkie składniki były wcześniej schłodzone). Przelać do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją.

Smacznego:)

lody ananasowe pineapple ice cream

10:45, anahitka9
Link Komentarze (5) »
czwartek, 18 lipca 2013

Moje ulubione lody( do tej pory;) Niesamowicie kremowe, ale bez jajek,  o wyraźnym smaku cappuccino. Co ważne, na drugi dzień nie zamarzają na kamień! Nie będę się tu nad nimi za bardzo rozwodzić - po prostu polecam!

lody cappuccino

Składniki:

200ml mleka skondensowanego niesłodzonego( dobrze schłodzonego)
200ml mleka
100g cukru
5 łyżek cappuccino w proszku( użyłam klasycznego mokate cappuccino)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki agar agar( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mleko( zwykłe) wymieszać z cukrem i podgrzać od rozpuszczenia cukru( nie gotować). Dodać agar agar( opcjonalnie), cappuccino w proszku i kawę rozpuszczalną. Całość dobrze wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Mleko skondensowane ubić prawie na sztywno( nie da się go ubić zupełnie na sztywno). Powoli wlewać do niego całkowicie ostudzone mleko cappuccino i dokładnie połączyć. Schłodzić 15-20 minut w lodówce a następnie przelać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji.

Smacznego:)

 lody cappuccino

10:37, anahitka9
Link Komentarze (12) »
 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi