wtorek, 24 lipca 2012

Sernik trochę nietypowy, bo z dodatkiem ugotowanego budyniu. Wilgotny, aksamitny środek połączony z dojrzałymi czereśniami. Smakuje naprawdę rewelacyjnie, nawet nie powiedziałabym, że w składzie jest budyń. Bardzo mi przypomina jeden z serników z mojego dzieciństwa. Nie jest specjalnie słodki, dlatego zamiast owoców można również polać go czekoladowym ganache lub tradycyjnym lukrem. Polecam i zapraszam na kawałek:)
Przepis podpatrzony na świetnym blogu Śladami Słodkiej Babeczki:)

sernik budyniowy

sernik budyniowy

Składniki( na tortownicę 26cm)*:

Ciasteczkowy spód:

300g ciastek zbożowych( użyłam pełnoziarnistych)
100g masła

Wykonanie:

Masło roztopić. Ciastka dokładnie rozkruszyć w blenderze, dodać do nich roztopione masło i wymieszać, aby powstał "mokry  piasek".
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem( ja z rozpędu papierem wyłożyłam również boki blaszki:) Ciasteczkowy piasek wcisnąć w dno i boki( dość wysoko)tortownicy i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa:

1kg twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego lub wiaderkowego
1 budyń waniliowy bez cukru( proszek)
łyżka mąki ziemniaczanej
15g cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego albo pasty waniliowej
4 jajka
pół szklanki cukru pudru

600ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru

Dodatkowo:

400g czereśni lub innych owoców, np. szklanka jagód + garść do posypania po upieczeniu

Wykonanie:

2 budynie waniliowe przygotować według instrukcji na opakowaniu, używając jedynie 600ml mleka i dodając 4 łyżki cukru. Odstawić do ostudzenia.
Czereśnie wydrylować. Połowę pokroić na ćwiartki i odstawić do lodówki. Pozostałą część pokroić w drobniejsze kawałki.
Piekarnik nagrzać do 1800C.

Do dużej miski wrzucić twaróg, ostudzony budyń oraz pozostałe składniki, poza jajkami. Całość zmiksować na gładką masę a następnie dodać jajka i jeszcze raz zmiksować, do połączenia się składników. Masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Następnie wysypać na nią owoce( tę połowę drobniej pokrojoną) i lekko przycisnąć. Wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 1500C. Piec 1godzinę 45minut do 2godzin**. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i lekko ostudzić. Następnie wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować odłożonymi owocami.
Smacznego:)

* piekłam w tortownicy o średnicy 18cm z połowy składników
**ponieważ mój sernik był mniejszy piekłam go około 1h15 minut

sernik budyniowy

sernik budyniowy

sernik budyniowy

sernik budyniowy

czwartek, 19 lipca 2012

Soczyste, aromatyczne brzoskwinie połączone z migdałowym, kruchym ciastem. Świetny letni placek, prosty do przygotowania, nie za słodki i wilgotny. Migdały i brzoskwinie rewelacyjnie do siebie pasują i współgrają smakowo a chrupiąca kruszonka dopełnia całości. Polecam, szczególnie w tak piękny, słoneczny dzień jak u mnie:)

placek migdałowy z brzoskiwniami

placek migdałowy z brzoskiwniami

Składniki:

260g mąki pszennej
100g dobno zmielonych migdałów( można też użyć zmielonych orzechów laskowych)
170g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
kilka kropli olejku migdałowego lub cukier migdałowy

dodatkowo:

700-800g brzoskwiń( waga z pestkami)
3 łyżki mąki i 3 łyżki cukru( do kruszonki)
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka bułki tartej

Wykonanie:

Brzoskwinie pokroić w około 1 cm kawałki i odstawić na bok. Blaszkę o wymiarach około 22x 22cm  wysmarować niewielką ilością margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1900C.
Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać ją razem z mąką lub rozdrobnić w palcach. W osobnej miseczce zmiksować żółtka z cukrem, aż masa zrobi się wyraźnie jasna i puszysta. Do mąki dodać zmiksowane żółtka, śmietanę oraz kilka kropli olejku migdałowego. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli byłoby za suche można dodać odrobinę więcej śmietany. Oderwać z ciasta około 1/4 na kruszonkę, pozostałą część rozłożyć na przygotowanej blaszce.

Bułkę tartą wymieszać z jedną łyżką mielonych migdałów i rozsypać równomiernie na cieście. Brzoskwie odsączyć z soku( jeśli się pojawił) i wymieszać z łyżką mielonych migdałów, następnie owoce wyłożyć na przygotowane ciasto.

Do ciasta odłożonego na kruszonkę dodać 3 łyżki mąki i 3 łyżki cukru a następnie wyrobić i rozkruszyć na ułożone owoce. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

 placek migdałowy z brzoskiwniami 

poniedziałek, 16 lipca 2012

Dziś dla odmiany coś słonego. Pyszne bawarskie precelki. Chrupiąca, złota skórka przykrywa miękki, ale sprężysty środek. Piekłam już różne precle i te są zdecydowanie najlepsze. Ukłony za te cuda ślę autorce bloga Śladami słodkiej babeczki, z którego pochodzi przepis.

precle bawarskie

precle bawarskie

Składniki( na 8-10 precli):

500g mąki
30g świeżych drożdży
20g miękkiego smalcu
250ml ciepłej wody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

dodatkowo:

40g sody rozpuszczonej w 150ml wody
1 jajko do posmarowania precli
gruba sól, sezam, kminek lub inna posypka

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na środku zrobić zagłębienie, w które wkruszyć drożdże, dodać cukier, połowę wody i zasypać niewielką ilością mąki, aby powstała konsystencja gęstej śmietany- ja dodatkowo pomieszałam zaczyn palcami, rozdrabniając przy tym drożdże. Odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodać pozostałą część wody, miękki smalec oraz sól i wyrobić gładkie elastyczne ciasto( dodałam 2 łyżki wody więcej, ponieważ ciasto było za suche). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość( moje rosło jak szalone i było gotowe po 30 minutach:)
Wyrośnięte ciasto odgazować( czyli uderzyć w nie pięścią) i krótko wyrobić. Następnie podzielić na 8-10 równych części i uformować wałeczki( grubsze na środku, cieńsze na końcach) o długości 30- 50 cm. Zawinąć w kształt precli.

Dużą, gładką blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 2200C
W garnku zagotować 1,8l wody razem z roztworem sody. Uformowane precle wkładać do wrzącej wody na 30 sekund a następnie przekładać na przygotowaną blaszkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą lub innym dodatkiem. Piec 15-20 minut, na ciemnozłoty kolor( ja piekłam 15 minut). Na dnie piekarnika można ustawić naczynie z gorącą wodą, aby precle miały bardziej chrupiącą skórkę( bez tego również były chrupiące).
Smacznego:)

precle bawarskie

czwartek, 12 lipca 2012

Zacznę tak nieskromnie, ale muszę to napisać, te drożdżówki są rewelacyjne!:) Puszyste ciasto drożdżowe, przykryte cudownym nadzieniem serowo- kokosowy( które moim zdaniem smakuje prawie jak raffaello;)  a do tego doskonale dopełniające całości, aromatyczne maliny. I jeszcze ten zapach... robiłam zdjęcia, kiedy drożdżówki były jeszcze gorące i myślałam, że wszystkie je zaraz zjem;)
A dzisiejsze drożdżóweczki przedstawiam z okazji Akcji wspólnego pieczenia, na którą zostałam zaproszona przez Agatę/ Jasminę oraz Ervishę. Dziękuję bardzo:)
Przepis pierwotnie miał pochodzić od Agaty, ale ponieważ nie mogłam dostać podstawowego składnika nadzienia, zmieniłam całkiem koncepcję i improwizowałam.

drozdzowki serowo-kokosowe z malinami

drozdzowki serowo-kokosowe z malinami

drozdzowki serowo-kokosowe z malinami

Ciasto

Składniki( na 8 drożdżówek):

350g mąki pszennej
150g mąki pszennej pełnoziarnistej( można zastąpić białą pszenną)
30g świeżych drożdży
190- 200ml letniego mleka
1/4 szklanki białego cukru
1/4 jasnego cukru muscovado( może być również brązowy lub biały)
1 jajko
2 łyżki oleju kokosowego( albo rozpuszczonego masła lub oleju)
pół łyżeczki soli

dodatkowo: roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek

Wykonanie:

Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać 2 łyżeczki białego cukru i dokładnie wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W dużej misce wymieszać obie mąki, sól oraz cukier biały i muscovado. Następnie wlać drożdże, wbić jajko i dodać olej. Całość wymieszać łyżką a następnie energicznie wyrabiać ręką- ja wyrabiałam około 10-13 minut( można oczywiście użyć robota kuchennego z hakiem). Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i wilgotne, ale nie powinno kleić się do rąk. Jeśli będzie za suche, można dodać odrobinę więcej mleka.  Z gotowego ciasta uformować kulę, posmarować ją olejem i przełożyć do lekko wysmarowanej olejem miski. Odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie

Składniki:

150g serka typu Philadelphia
150g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
8-9 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko

dodatkowo: 100-120g malin( można dodać więcej lub wykorzystać inne owoce)

Wykonanie:

Wszystkie składniki( poza malinami) krótko zmiksować na jednolitą masę.

Dużą, gładką blachę nasmarować odrobiną oleju i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1800C.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 2cm i wycinać koła o średnicy około 10cm. Na środku każdego kółka mocno odcisnąć dno mniejszej szklanki. Przełożyć na przygotowaną blaszkę. Powstałe zagłębienie wypełnić łyżką nadzienia a na górze ułożyć kilka sztuk malin. Ciasto posmarować poztrzepanym jajkiem.  Piec około 15- 20 minut, aż drożdżówki nabiorą złotego koloru.
Smacznego:)

Ps.

Zdecydowanie najlepiej smakują w dniu upieczenia:)

drozdzowki serowo-kokosowe z malinami

drozdzowki serowo-kokosowe z malinami

poniedziałek, 09 lipca 2012

Czekoladowe ciasto drożdżowe z  porzeczkami, truskawkami, czekoladową kruszonką i kawałkami czekolady. Jak widać jest pełne pyszności:) Ciasto pięknie pachnie podczas pieczenia a kruszonka jest rewelacyjna. Dla odmiany warto było spróbować wersję czekoladową, jednak dla mnie tradycyjnej drożdżówki nie przebija. Pomysł podpatrzyłam na blogu Moje wypieki, jednak sam przepis znacznie zmodyfikowałam, ze względu na uwagi zamieszczone w komentarzach pod oryginałem.

czekoladowa drozdzowka

Ciasto drożdżowe

Składniki:

500g mąki pszennej( plus dodatkowo 1/4 szklanki, jakby ciasto było zbyt kleiste)
2 opakowania suchych drożdży( 2x 7g)
szczypta soli
130g cukru
2 czubate łyżki kakao
100g masła lub margaryny( roztopić i przestudzić)
240ml mleka( letniego)
2 jajka
100-200g czekolady mlecznej lub ciemnej, albo pół na pół( dość grubo pokroić, ilość według preferencji, ja dodałam 100g)
250-300g truskawek( przekrojonych na pół) lub innych owoców
150g porzeczek lub innych owoców

dodatkowo: łyżka bułki tartej

Wykonanie:

Mąkę przesiać z kakao. Dodać sól, cukier oraz drożdże i dobrze wymieszać. Następnie wlać mleko, przestudzony tłuszcz oraz roztrzepane jajka. Wyrobić na gładką masę ręcznie lub mikserem z hakiem. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleić, wsypać przygotowaną, dodatkową porcję mąki.  Na koniec dodać pokrojoną czekoladę, szybko zagnieść. Uformować kulę i przełożyć do wysmarowanej olejem lub podsypanej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić ciepłe miejsce na około 45- 60 minut, aż znacznie zwiększy swoją objętość.

Blaszkę o wymiarach 25x 35 cm natłuścić odrobiną oleju i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę i palcami równo rozciągnąć na całą foremkę. Górę ciasta posypać łyżką bułki tartej a następnie ułożyć na niej porzeczki oraz truskawki, rozcięciem ku górze. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 35- 45 minut.

W tym czasie przygotować kruszonkę.

Kruszonka

Składniki:

150 g miękkiego masła,
150 g białego cukru
3 łyżki cukru demerara( dodałam zwykłego, białego)
110 g mąki pszennej
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce i palcami wyrobić kruszonkę, w razie konieczności dodać  1-2 łyżki mąki.

Piekarnik nagrzać do 1800C.

Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, wysypać na nie równomiernie kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec 45- 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego:)

czekoladowa drozdzowka

 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi