sobota, 30 lipca 2011

 Brązowy cukier to jeden ze składników, który bardzo często wykorzystuje w kuchni. Jeśli tylko mogę zastępuję nim biały cukier- bardzo lubię aromat, jaki nabierają dzięki niemu wypieki. Niestety jednocześnie jest to produkt, z zakupem którego mam obecnie spore problemy.  Jednak dla chcącego nic trudnego;) Poszperałam trochę na forach internetowych i bardzo szybko znalazłam instrukcję  jak samodzielnie przygotować  brązowy cukier.

brazowy cukier

Składniki:

biały cukier
melasa

dodatkowo: duża miska, blender lub mikser

Wykonanie:

Na każdą szklankę cukru (250ml) dodać 1-2 łyżki melasy, w zależności jak ciemny cukier chcemy uzyskać. Następnie dokładnie połączyć oba składniki przy pomocy blendera* lub miksera (ja użyłam blendera- mikserem szło mi bardzo opornie), jeśli ktoś ma cierpliwość, można to również zrobić ręcznie- rozcierając cukier i melasę widelcem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

*Do blendera, z własnego doświadczenia, polecam skorzystać z wysokiej miski, można nawet nakryć ją i blender ściereczką od góry, inaczej istnieje spora szansa, że będziemy mieli fontannę cukru w kuchni i dużo sprzątania ;)

 

Domowy wyrób

czwartek, 28 lipca 2011

Zabawna propozycja podania ulubionych babeczek czy muffinek. Pomysł podpatrzyłam już dawno w internecie, ale miałam straszne problemy ze znalezieniem odpowiednich wafelków. Wykonanie jest banalnie proste, nie różni się niczym od pieczenia w foremkach, należy jedynie pamiętać, aby nie napełniać wafli więcej niż do połowy, no chyba, że są to dość słabo rosnące babeczki, to można zaryzykować do 3/4 wysokości. Udekorować dowolnym kremem lub bitą śmietaną  (ja użyłam kremowy serek z rozpuszczoną białą czekoladą). Miłej zabawy i smacznego:)

 muffinki w wafelkach

muffinki w wafelkach

 

muffinka w wafelku

Muffinkowo 2011

czwartek, 21 lipca 2011
wtorek, 19 lipca 2011

 

Jak jagody to nieodwołalnie muszą być i jagodzianki!:) Całe wieki nie jadłam już tych słodkich bułeczek. Zawsze kojarzą mi się z wyprawami na jagody z dziadkami, każdy dostawał swój słoiczek  do zbierania a u mnie najwięcej i tak trafiało z krzaka prosto do buzi:) Przepis pochodzi od Tatter. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne. Były idealne na zakończenie jagodowego tygodnia, szkoda, że nie ma już po nich śladu...

jagodzinaki

Składniki:
 
Ciasto:
500g maki pszennej
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży instant (lub 14g świeżych drożdży)
szczypta soli
1 szklanka mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego

Nadzienie:
300g jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Jagody wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną.

Mąkę i sól połączyć z drożdżmi (jeśli używamy świeżych drożdży zrobić rozczyn- drożdże rozpuścić w mleku i dodać łyżeczkę cukru, odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż zaczną "pracować"). Dodać mleko, jajko i olej dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne może się trochę kleić. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło objętość (w zależność od warunków może to być trochę krócej lub dłużej).
Po tym czasie krótko zagnieść ciasto a następnie podzielić na 16 części  (ja podzieliłam na 6 większych), uformować kule i pozostawić do wyrośnięcia kolejne 15 minut. Po tym czasie rozpłaszczyć każdą porcję ciasta, na środek nałożyć pełną łyżkę jagód, dokładnie skleić, jak pierogi. Jagodziankę położyć na blacie (łączeniem w dół) i delikatnie, ale zdecydowanie rolować, aż do uzyskania kształtu owalnych bułek. Umieścić na natłuszczonej blaszce w sporych odstępach i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 220C.
Piec wyrośnięte bułeczki około 15 minut. Wystudzone dowolnie polukrować.
Smacznego:)

czwartek, 14 lipca 2011

 

Dziś mała przerwa w pieczeniu. Dla odmiany: pyszne lody dla ochłody:) Wprawdzie nie wyrobu domowego, ale za to z własnoręcznie uzbieranymi jagódkami- w ramach mojego tygodnia jagodowego:) hmmmm miło popatrzeć i powspominać, jakie dobre były... ;)

2

 

A na obiadek były pierożki z ... jagodami oczywiście :)

pierogi z jagodami

Na robienie zdjęc po ugotowaniu nie było już czasu, trzeba było zabierać się za jedzenie ;)



 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi