wtorek, 26 czerwca 2012
Bajaderek chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Uwielbiałam jeść je w dzieciństwie, ale kiedy dowiedziałam się z czego są zrobione, moja miłość do nich jakoś osłabła. Oczyma wyobraźni widziałam te wszystkie stare ciasta i niewiadomo co jeszcze, wrzucane w cukierni do moich słodkości. Jakiś czas temu naszła mnie jednak taka ochota na bajaderkowy smak, że stare urazy poszły w niepamięć i musiałam je zrobić:) Stwierdziłam, że skoro sama je przygotuję, to przynajmniej będę wiedziała, co jest w środku:) Wyszły tak, jak je zapamiętałam, ale na pewno znacznie zdrowsze;)
Składniki: 500g resztek ciasta, bez owoców ani kremów dodatkowo: wiórki kokosowe i płatki migdałowe do obtoczenia bajaderek opcjonalnie: rodzynki, posiekane orzechy, wiórki koksowe itp. Wykonanie: Ciasto rozdrobnić dokładnie na okruszki. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać i zagnieść, aby powstała zbita, jednolita masa*. Wilgotnymi rękoma formować kulki dowolnej wielkości i obtoczyć je we wiórkach lub płatkach migdałowych. Przechowywać w lodówce. Smacznego:) *w zależności od tego jakie ciasto użyjemy może okazać się, że trzeba będzie dodać trochę więcej mleka lub Nutelli
czwartek, 21 czerwca 2012
Czereśnie i czekolada to świetne połączenie a brownies z czekoladą to już zupełnie rewelacja! Ciężkie, gliniaste i niezwykle czekoladowe, wręcz wytrawnie, ciasto a do tego soczyste czereśnie. Jeśli ktoś woli słodsze klimaty, proponuję połowę ciemnej czekolady zastąpić mleczną. Jedynym, małym minusem tego ciasta jest to, że najlepiej trzymać je w lodówce, w przeciwnym razie trochę kruszy się przy krojeniu. Polecam:)
*jeśli brownies ma być słodsze, kawę należy zrobić znacznie słabszą niż w przepisie i część ciemnej czekolady zastąpić mleczną Piekarnik nagrzać do 1600. Foremkę o wymiarach 23x 23cm( może być również trochę większa) wyłożyć( koniecznie)papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysmarować odrobią margaryny. Czereśnie wydrylować i przekroić na pół.
wtorek, 19 czerwca 2012
Doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie maja czasu na robienie śniadania: wieczorem wszystkie składniki wrzucamy np. do słoiczka, mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki, a rano mamy gotową pyszną, gęstą, kremową owsiankę. Jeśli nie będzie czasu na śniadanie w domu, zawsze możemy zakręcić słoiczek i zabrać go ze sobą do pracy:) Dodatki i połączenia smakowe są właściwie nieograniczone, wszystko zależy od tego co lubimy lub na co mamy ochotę, a teraz kiedy jest do dyspozycji tyle owoców, można stworzyć naprawdę niesamowicie zdrowy i smaczny posiłek lub przekąskę. To w ostatnich tygodniach hit w moim domu i to nie tylko na śniadania. Polecam! Przepis pochodzi z tej strony(EN).
Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych( zwykłych) dodatkowo: dowolne owoce, rodzynki, orzeszki, nasiona, dżem, nutella, masło orzechowe, kawałki czekolady, kakao, cynamon lub co tylko innego przyjdzie nam do głowy *jeśli dodajemy zwykły jogurt można dodać mniej mleka Wykonanie: Do słoiczka, kubka lub miseczki wsypać płatki, wlać jogurt i mleko, dosłodzić do smaku miodem. Całość dobrze zamieszać. Dodać rodzynki (jeśli używamy) i nasionka. Można dorzucić również owoce i dżem, ale równie dobrze można dodać je dopiero rano. Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin( chociaż płatki powinny zmięknąć już po około 45 minutach). Rano wymieszać, ewentualnie dodać owoce lub inne dodatki.
czwartek, 14 czerwca 2012
Babeczki z rabarbarem i kruszonką. Dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś słodkiego, a którym nie chce się piec całej blachy ciasta( tak jak mi ostatnio:) Kruche ciasto z babcinego przepisu, przykryte pysznym rabarbarem, warstwą pianki z białek i złotą koroną z kruszonki. Szkoda, że już ich nie ma:/
Składniki( na około 6 babeczek): 1 szklanka mąki pszennej + 1-2 łyżeczki do kruszonki Wykonanie: Rabarbar umyć i pokroić na około 1 cm kawałki. Wrzucić do małego garnka, zasypać łyżeczką cukru i podgotować około 4-5 minut, aż lekko zmięknie. Odsączyć z nadmiaru soku. Foremkę do muffinek wysmarować odrobiną margaryny i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem. W osobnym naczyniu wymieszać obie mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodać margarynę i drobno posiekać nożem lub rozdrobnić palcami. Następnie wlać żółtka z cukrem i jogurt. Całość szybko zagnieść na jednolitą masę. Pozostałą częścią ciasta( 3/4) wyłożyć przygotowane foremki, maksymalnie do połowy wysokości. Następnie położyć rabarbar, przykryć go ubitą pianą a na koniec posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut( pod koniec można przykryć folią lub papierem do pieczenia, jeśli będą się robiły zbyt brązowe). PS Dla porównania połowę babeczek zrobiłam bez pianki, jednak po pieczeniu okazało się, że te z białkami bardziej nam smakowały:) Na zdjęciach widoczne są oba rodzaje.
poniedziałek, 11 czerwca 2012
Szybkie do przygotowania krakersy z dodatkiem zupy cebulowej i szczypiorku. Idealna przegryzka dla kibiców i nie tylko:) Intensywność smaku można "regulować", dodając mniej lub więcej zupy cebulowej- ja lubię, kiedy mają wyraźny smak, dlatego dodaję całą paczkę. Przepis pochodzi z książki "A step by step guide to cakes, biscuits and slices" praca zbiorowa.
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 1800C. Dużą, gładką blachę wysmarować cienką warstwą oleju i wyłożyć papierem do pieczenia. * jeśli w zupie będą duże kawałki zasuszonej cebuli należ je rozdrobić nożem lub rozgnieść np. wałkiem
|
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
SPIS TREŚCI
|