wtorek, 26 czerwca 2012

Bajaderek chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Uwielbiałam jeść je w dzieciństwie, ale kiedy dowiedziałam się z czego są zrobione, moja miłość do nich jakoś osłabła. Oczyma wyobraźni widziałam te wszystkie stare ciasta i niewiadomo co jeszcze,  wrzucane  w cukierni do moich słodkości. Jakiś czas temu naszła mnie jednak taka ochota na bajaderkowy smak, że stare urazy poszły w niepamięć i musiałam je zrobić:) Stwierdziłam, że skoro sama je przygotuję, to przynajmniej będę wiedziała, co jest w środku:) Wyszły tak, jak je zapamiętałam, ale na pewno znacznie zdrowsze;)

bajaderki

bajaderki

Składniki:

500g resztek ciasta, bez owoców ani kremów
4-5 pokruszonych herbatników( opcjonalnie)
1/4 szklanki mleka
2 łyżki dżemu
3 łyżki Nutelli
1 łyżka kakao do pieczenia
2 łyżki mielonych orzechów
1-2 łyżeczki rumu
kilka kropli olejku rumowego

dodatkowo: wiórki kokosowe i płatki migdałowe do obtoczenia bajaderek

opcjonalnie: rodzynki, posiekane orzechy, wiórki koksowe itp.

Wykonanie:

Ciasto rozdrobnić dokładnie na okruszki. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać i zagnieść, aby powstała zbita, jednolita masa*. Wilgotnymi rękoma formować kulki dowolnej wielkości  i obtoczyć je we wiórkach lub płatkach migdałowych. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

*w zależności od tego jakie ciasto użyjemy może okazać się, że trzeba będzie dodać trochę więcej mleka lub Nutelli

bajaderki

bajaderki

czwartek, 21 czerwca 2012

Czereśnie i czekolada to świetne połączenie a brownies z czekoladą to już zupełnie rewelacja! Ciężkie, gliniaste i niezwykle czekoladowe, wręcz wytrawnie, ciasto a do tego soczyste czereśnie. Jeśli ktoś woli słodsze klimaty, proponuję  połowę ciemnej czekolady zastąpić mleczną. Jedynym, małym minusem tego ciasta jest to, że najlepiej trzymać je w lodówce, w przeciwnym razie trochę kruszy się przy krojeniu. Polecam:)

brownies z czereśniami

brownies z czereśniami
 
Składniki:
 
200g masła lub margaryny
300g ciemnej czekolady( u mnie 60%)
25g kakao do pieczenia
3 jajka
200g cukru
110g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mocnej kawy( 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej na 1/8 szklanki wody*)
2 łyżeczki Kirschwasser- wiśniowej brandy( można zastąpić 2 łyżeczkami ekstraktu z wanilii)
300-350g czereśni

*jeśli brownies ma być słodsze, kawę należy zrobić znacznie słabszą niż w przepisie i część ciemnej czekolady zastąpić mleczną
 
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1600. Foremkę o wymiarach 23x 23cm( może być również trochę większa) wyłożyć( koniecznie)papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysmarować odrobią margaryny. Czereśnie wydrylować i przekroić na pół.
 
Tłuszcz rozpuścić razem z czekoladą na niedużym ogniu, przestudzić. Połączyć mąkę, proszek i kakao. W osobnym naczyniu zmiksować jajka razem z cukrem, aż masa zrobi się jasna. Następnie do jajek dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać i wsypać mieszankę mąki oraz wlać kirsch i kawę. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec dodać 3/4 odsączonych z namiaru soku czereśni i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać a na górze ułożyć pozostałą część czereśni. Piec około 40- 45 minut, lub do momentu, aż przy sprawdzaniu ciasta patyczkiem będą na nim jedynie wilgotne okruszki. Przed pokrojeniem całkowicie ostudzić( i najlepiej schłodzić w lodówce). Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)

brownies z czereśniami

wtorek, 19 czerwca 2012

Doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie maja czasu na robienie śniadania: wieczorem  wszystkie składniki wrzucamy np. do słoiczka, mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki, a rano mamy gotową pyszną, gęstą, kremową owsiankę. Jeśli nie będzie czasu na śniadanie w domu, zawsze możemy zakręcić słoiczek i zabrać go ze sobą do pracy:) Dodatki i połączenia smakowe są właściwie nieograniczone, wszystko zależy od tego co lubimy lub na co mamy ochotę, a teraz kiedy jest do dyspozycji tyle owoców, można stworzyć naprawdę niesamowicie zdrowy i smaczny posiłek lub przekąskę. To w ostatnich tygodniach  hit w moim domu i to nie tylko na śniadania. Polecam! Przepis pochodzi z tej strony(EN).

całonocna owsianka z lodówki

całonocna owsianka z lodówki

całonocna owsianka z lodówki

Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych( zwykłych)
1/2 szklanki jogurtu greckiego lub zwykłego naturalnego
1/2- 2/3 szklanki mleka*
łyżeczka miodu lub syropu klonowego( opcjonalnie)

dodatkowo: dowolne owoce, rodzynki, orzeszki, nasiona, dżem, nutella, masło orzechowe, kawałki czekolady, kakao, cynamon lub co tylko innego przyjdzie nam do głowy

*jeśli dodajemy zwykły jogurt można dodać mniej mleka

Wykonanie:

Do słoiczka, kubka lub miseczki wsypać płatki, wlać jogurt i mleko, dosłodzić do smaku miodem. Całość dobrze zamieszać. Dodać rodzynki (jeśli używamy) i nasionka. Można dorzucić również owoce i dżem, ale równie dobrze można dodać je dopiero rano.  Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin( chociaż płatki powinny zmięknąć już po około 45 minutach). Rano wymieszać, ewentualnie dodać owoce lub inne dodatki.
Smacznego:)

całonocna owsianka z lodówki

czwartek, 14 czerwca 2012

Babeczki z rabarbarem i kruszonką. Dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś słodkiego, a którym nie chce się piec całej blachy ciasta( tak jak mi ostatnio:)  Kruche ciasto z babcinego przepisu, przykryte pysznym rabarbarem, warstwą pianki z białek i złotą koroną z kruszonki. Szkoda, że już ich nie ma:/

babeczki z rabarbarem

babeczki z rabarbarem

babeczki z rabarbarem

Składniki( na  około 6 babeczek):

1 szklanka mąki pszennej + 1-2 łyżeczki do kruszonki
1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej( można zastąpić zwykłą pszenną)
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 żółtka
80g margaryny lub masła
2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
2-3 duże łodygi rabarbaru
2 białka( opcjonalnie)
6 łyżeczek cukru( 3 do kruszonki + 3 do białek)

Wykonanie:

Rabarbar umyć i pokroić na około 1 cm kawałki. Wrzucić do małego garnka, zasypać łyżeczką cukru i podgotować  około 4-5 minut, aż lekko zmięknie. Odsączyć z nadmiaru soku. Foremkę do muffinek wysmarować odrobiną margaryny i oprószyć mąką.
Piekarnik nagrzać do 1800.

Żółtka utrzeć z cukrem. W osobnym naczyniu wymieszać obie mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodać margarynę i drobno posiekać nożem lub rozdrobnić palcami. Następnie wlać żółtka z cukrem i jogurt. Całość szybko zagnieść na jednolitą masę.
Z powstałego ciasta odłożyć  1/3. Do tej części( 1/3) dosypać  3 łyżeczki cukru i 1-2 łyżeczki mąki. Zagnieść i rozdrobnić na kruszonkę.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier.

Pozostałą częścią ciasta( 3/4) wyłożyć przygotowane foremki, maksymalnie do połowy wysokości. Następnie położyć rabarbar, przykryć go ubitą pianą a na koniec posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut( pod koniec można przykryć folią lub papierem do pieczenia, jeśli będą się robiły zbyt brązowe).
Smacznego:)

PS

Dla porównania połowę babeczek zrobiłam bez pianki, jednak  po pieczeniu okazało się, że te z białkami bardziej nam smakowały:) Na zdjęciach widoczne są oba rodzaje.

babeczki z rabarbarem

babeczki z rabarbarem

babeczki z rabarbarem

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Szybkie do przygotowania krakersy z dodatkiem zupy cebulowej i szczypiorku. Idealna przegryzka dla kibiców i nie tylko:) Intensywność smaku można "regulować", dodając mniej lub więcej zupy cebulowej- ja lubię, kiedy mają wyraźny smak, dlatego dodaję całą paczkę. Przepis pochodzi z książki "A step by step guide to cakes, biscuits and slices" praca zbiorowa.

krakersy cebulowe

krakersy cebulowe

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej( żółtej)
2 łyżki zupy cebulowej w proszku( ja dodaje 1 całe opakowanie)
2 łyżki suszonego szczypiorku( można zastąpić 1 łyżką drobno pokrojonego, świeżego szczypiorku lub całkowicie pominąć)
125g margaryny lub masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany( lub jogurtu naturalnego)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dużą, gładką blachę wysmarować cienką warstwą oleju i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać: mąkę, sproszkowaną zupę* i szczypiorek. Następnie dodać pokrojoną w kostki margarynę i drobno posiekać nożem lub rozdrobnić palcami razem z mąką.  Następnie dodać śmietanę i całość dość szybko zagnieść w jednolitą masę. Ciasto można również przygotować w food procesorze( malakserze): wymieszać suche składniki ze szczypiorkiem, dodać margarynę i pulsacyjnie wymieszać ją z mąką a na koniec dodać śmietanę, krótko miksować  a następnie zagnieść ręcznie w kulkę.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni, na grubość 2-5 mm. Wyciąć dowolne kształty i ponakłuwać je widelcem. Przełożyć na blaszkę i piec około 14-20 minut, na lekko złotawy kolor( jeśli będą zbyt ciemne zrobią się gorzkawe). Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Smacznego:)

* jeśli w zupie będą duże kawałki zasuszonej cebuli należ je rozdrobić nożem lub rozgnieść np. wałkiem

krakersy cebulowekrakersy cebulowe

 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi