środa, 29 czerwca 2011

Żółty samochodzik zrobiony dla małych i trochę większych podróżników, którzy nas ostatnimi czasy odwiedzili. Z braku czasu nie udało mi się wykonać wszystkich detali, jakie zaplanowałam, ale i tak autko wyszło całkiem sympatycznie. Wnętrze stanowiło ciasto marchewkowo- imbirowe- wilgotne i dość słodkie. Samochodzik pokryty był warstwą marcepanu a żółty 'lakier' i pozostałe dodatki to sugarpaste (lukier plastyczny).

samochodzik



niedziela, 12 czerwca 2011

 

Marcepanowe owoce- idealne jako słodka przekąska albo dekoracja tortu.

marcepanowe owoce

 

czwartek, 02 czerwca 2011

 

Wczorajszy mały prezent dla mojego 'Dużego Dziecka':) Ciastka baaardzo czekoladowe, zaraz po upieczeniu miękkie i jednocześnie lekko kruche, szczególnie na brzegach. Idealne  do maczania w szklance zimnego mleka. Następnego dnia robią się bardziej miękkie  i jeszcze trudniej jest się od nich oderwać:) Spora ilość kakao oraz ciemna czekolada sprawiają, że ciacha mają charakterystyczny, 'wytrawnie czekoladowy'  smak i nie są  bardzo słodkie. Przepis Nigelli Lawson z programu  Nigella Express.

bardzo czekoladowe ciastka

Składniki na 12, dużych sztuk*:

150g ciemnej (lub deserowej) czekolady
125g miękkiego masła
50g białego cukru
75g ciemnego cukru muscovado
1 jajko (zimne)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150g mąki pszennej
30g kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
2 opakowania groszków czekoladowych- w moim przypadku 200g rozdrobnionej czekolady**

 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 170C.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Lekko ostudzić. W osobnym naczyniu dobrze zmiksować masło i oba rodzaje cukru, dodać wanilię a następnie letnią, rozpuszczoną czekoladę oraz jajko i dalej miksować. W innym naczyniu wymieszać mąkę, kakao oraz sodę i sól. Wszystkie suche składniki wsypać do masy czekoladowej i dobrze połączyć mikserem. Na koniec wsypać czekoladowe groszki (lub posiekaną czekoladę). Całość wymieszać łyżką. Nakładać na blaszkę wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia/folią aluminiową (nie smarowałam już folii tłuszczem) za pomocą łyżki do lodów (chociaż masa jest na tyle gęsta, że można to zrobić bez problemu i zwykłą łyżką, lekko kształtując ciasto palcami) w dość sporych odstępach. Piec około 16- 18 minut ( im dłużej będziemy je piec, tym bardziej kruche będą)

*wyszło mi 15 sztuk

**użyłam 50g ciemnej czekolady-85% kakao, 100g ciemnej- 45% oraz 50g białej czekolady

 





Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi