czwartek, 29 maja 2014
Kolejny tort dla Milusińskich. Tym razem tort złożony z 2 pięter a właściwie to nawet i 3: domku, łódki i wody. Każde piętro miało inny smak ciasta i kremu a wykończone zostały oczywiście lukrem plastycznym. Tort przygotowany został na pierwsze urodziny, ale sądzę, że równie dobrze nadawałby się i na Dzień Dziecka!:)
czwartek, 22 maja 2014
Babeczki hortensje- słodkie kwiatki na Dzień Matki:)
Składniki na 6 babeczek: 35g miękkiego masła lub margaryny Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 1750C. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Zmiksować( lub rozetrzeć w palcach) masło z mąką, proszkiem, solą i cukrem, do powstania drobnej kruszonki. W osobnym naczyniu dobrze połączyć mleko, jajko, wanilię i skórkę z cytryny. Mokre składniki wlewać do przygotowanej wcześniej kruszonki w 2-3 partiach, cały czas powoli miksować do uzyskania gładkiej masy( masa będzie dość rzadka). Surowe ciasto przłozyć do przygotowanej foremki. Piec 20-28 minut, do tzw. suchego patyczka, aż nabiorą złotawego koloru. Po upieczeniu wyjąć w blaszki i ostudzić. Krem: 120g masła w temperaturze pokojowej Masło zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem i wanilią pod koniec dodać serek kremowy i wymieszać łyżką. Krem podzielić na pół i przełożyć do oddzielnych miseczek, każdą część zabarwić na inny kolor. Miseczki wstawić do lodówki, aby krem stwardniał, na około 20 minut( nie powinien być zupełnie twardy). Do rękawa cukierniczego( lub woreczka do mrożenia) założyć końcówkę z zamkniętą gwiazdą( np. Wilton 2D). Z jednej strony rękawa włożyć jeden kolor, po przeciwnej stronie- drugi( początek może wyjść jednokolorowy, później wszystko wróci do normy). Na ostudzone babeczki wyciskać nieduże kwiatki, najlepiej w kilku warstwach. Jeśli krem zrobi się zbyt miękki, cały rękaw włożyć na 10 do zamrażarki( lub 15-20 minut do lodówki). Przed podaniem babeczki schłodzić. Smacznego!
wtorek, 20 maja 2014
Wspaniale kremowy sernik na zimno z białą czekoladą oraz soczystymi malinami. Spód sernika to nic innego jak bajaderka- czyli okruchy ciasta połączone, w tym wypadku z nutellą, dżemem i aromatyzowane likierem amaretto. Spód uszlachetniłam również mielonymi i posiekanymi migdałami i okazało się, że wyszła warstwa, która smakuje jak brownies. Świetny, smaczny sposób na spożytkowanie nadprogramowego ciasta, szczególnie jeśli znudziły się Wam tradycyjne bajaderki:)
Składniki( na tortownicę24cm) Spód: 600g okruchów ciasta( bez kremów, owoców itp.)czekoladowego* Tortownicę wyłożyć folią aluminiową( spód i boki). Resztki ciasta zmiksować lub rozdrobnić w dłoniach do powstania bardzo drobnych okruszków. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać lub zmiksować do powstania jednolitej masy, jak przy bajaderkach. W zależności od tego jakie ciasto wykorzystaliśmy możliwe, że do bajaderki trzeba będzie dodać trochę więcej Nutelli lub dżemu- masa powinna dać sie ładnie ukształtować w kulkę. Ciasto na spód wysypać do tortownicy, wyrównać i wgnieść w tortownicę. *jeśli mamy mix ciast lub ciasto waniliowe wówczas należy dodać 2-3 łyżki kakao lub więcej nutelli. Masa serowa: 400g serka kremowego typu philadelphia( w temperaturze pokojowej) dodatkowo 6-7 łyżek płatków migdałowych do dekoracji Białą czekoladę drobno posiekać i rozpuścić w garnuszku lub misce nad kąpielą wodną( pamiętając, aby naczynie nie dotykało bezpośrednio wody) Serek kremowy i mascarpone wymieszać łyżką lub krótko zmiksować. Dodać letnią czekoladę i rozpuszczone pianki marshmallows. Wszystko dokładnie połączyć. Na przygotowanym spodzie ułożyć maliny a następnie wylać masę serow( dokładnie rozprowadzić ją między malinami). Sernik posypać równomiernie płatkami migdałowymi i schłodzić minimum 6 godzin. Smacznego:)
piątek, 16 maja 2014
Tort zdecydowanie dla dorosłych. Wilgotne, sprężyste blaty czekoladowe o lekkim aromacie ciemnego piwa typu Guinness, przełożone zostały kremem serkowo- maślany o wyraźnym smaku rumu. Tort ma bardzo zrównoważony smak, ciasto czekoladowe nie jest zbyt słodkie dzięki czemu doskonale uzupełnia je słodkość kremu. Dla pełnej rozpusty tort zwieńczony został czekoladkami- beczułkami z alkoholem. Świetna propozycja dla panów na urodziny, imieniny czy Dzień Ojca!:)
Ciasto piwne( na 2 tortownice 20cm): 1 szklanka(250ml) piwa typu Guinness Piekarnik nagrzać do 1700C. Dno i boki tortownic wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia( lub dno wyłożyć papierem a boki natłuścić i obsypać mąką) Masło i piwo umieścić w niedużym garnku i podgrzewać do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodać przesiane kakao i mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie gładka mikstura. Przestudzić. Krem rumowy 150g cukru pudru, przesianego( lub więcej do smaku) Cukier zmiksować z masłem i wanilią na puszystą masę. Dodać serek oraz rum( alkoholu można dodać mniej lub więcej według własnego gustu) ponownie krótko zmiksować, tylko do połączenia składników w jednolitą masę. Wykonanie ciasta: Kremem przełożyć całkowicie ostudzone ciasta, górę dowolnie udekorować. Opcjonalnie do dekoracji można wykorzystać alkoholowe beczułki. Przed podaniem schłodzić około 2 godzin w lodówce. Smacznego!
Przepis na ciasto czekoladowe zaczerpnięty jest z Irish Car Bomb Cupcakes
wtorek, 13 maja 2014
Jeśli w Waszych szafkach zalegają jeszcze wielkanocne czekoladki, jajeczka itp. proponuję wykorzystać je do zrobienia ciastka giganta:) Miękkie, naprawdę smakowite ciastko nafaszerowane najróżniejszymi słodkościami. Szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu:)
Składniki( na tortownicę 26cm): 140g masła, rozpuścić Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 1600C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować odrobiną tłuszczu i obsypać mąką. Zmiksować razem: chłodne, rozpuszczone masło, brązowy cukier, wanilię i jajka. W osobnym naczyniu wymieszać: mąkę, sól i sodę. Mieszankę mąki wsypać w 2-3 partiach do masła i wymieszać łyżką lub zmiksować, do powstania jednolitej, miękkiej, ale zwartej masy. Surowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy , równomiernie rozłożyć, lekko dociskając. W masę powtykać czekoladki. Piec około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego:) PS.
|
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
SPIS TREŚCI
|