piątek, 31 maja 2013

Jeśli chcecie zaskoczyć dzieciaki na Dzień Dziecka to doskonale trafiliście! Te babeczki wyglądają może niepozornie, ale kryją szokującą niespodziankę!!:D Delikatne waniliowe cupcake-i  przykryte tęczowymi, kremowo- maślanymi czapeczkami... Przed ugryzieniem spodziewamy się czegoś słodkiego... a tu niespodzianka- pierwszy kęs i buźka wykrzywia się nam jak po zjedzeniu kwaśnych żelków!:) Krem zwieńczony jest bowiem kwaśną posypką. Reszta babeczki jest oczywiście  słodka, dlatego po pierwszym szoku wszystko wraca do normy. W połowie cupcake-ów wycięłam również niewielkie dołki i napełniłam je dżemem truskawkowym, jako dodatkowy prezencik. Ponieważ nie przepadam za klasycznymi, maślanymi kremami na babeczkach a nie chciałam, żeby cukier za szybko się rozpuścił na kremie z  mascarpone, dlatego połączyłam oba składniki  i otrzymałam znacznie lżejszy i delikatniejszy, od samego maślanego, a jednocześnie bardzo trwały i stabilny krem. Jak bardzo kwaśna będzie posypka- zależy od  Waszej odwagi;) Najlepsze babeczki na Dzień Dziecka- POLECAM!!

Przepis na babeczki: źródło 
Pomysł: źródło

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

Składniki( na 12 sztuk):

60g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
110g cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
160g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2/3 szklanki mleka
dodatkowo: kilka łyżeczek dżemu( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.

Masło połączyć z cukrem i wanilią. Dodać jajko i miksować,  aż powstanie lekka, jasna masa. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypywać na masła na przemian z mlekiem. Zmiksować do powstania gładkiej masy. Przygotowane foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec, aż nabiorą złotawego koloru, 25-30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z blaszki  i ostudzić. Opcjonalnie: w połowie( lub we wszystkich) babeczkach powycinać nożem nieduże otwory i napełnić je dżemem. Udekorować kremem.

Krem:

200g masła, w temperaturze pokojowej
200g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
2-3 szklanki cukru pudru( do smaku)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
barwniki spożywcze( opcjonalnie)

Masło zmiksować dokładnie z cukrem pudrem i wanilią, aż powstanie lekka, jasna masa. Dodawać partiami serek mascarpone i mieszać łyżką. Krem podzielić na mniejsze części i zabarwić( opcjonalnie). Masą udekorować babeczki. Na koniec dokładnie obsypać kremowe czapeczki kwaśną posypką i udekorować żelkami.

Posypka:

2-3 łyżki białego cukru*
1-3 łyżki kwasku cytrynowego( w zależności od upodobań;)
dodatkowo: kwaśne żelki do dekoracji

Cukier wymieszać z kwaskiem cytrynowym w dowolnych proporcjach. Ja zrobiłam posypkę w proporcji 1:2 (kwasek: cukier) dla odważnych proponuję  1:1;)

Smacznego:)

* zamiast białego można użyć kolorowego cukru, np. z tego przepisu( klik)

 szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes

szokująco kwasne babeczki sour cupcakes 

poniedziałek, 27 maja 2013

Super kruche, waniliowe ciasteczka z kolorowymi oczkami- rozpuszczonymi  miśkami- żelkami. Uwielbiam takie szybkie i proste przepisy. Ciasteczka bardzo mnie zaskoczyły- nie spodziewałam się, że będą tak delikatne- prawie piaskowe a do tego będą tak wciągające, naprawdę nie da się skończyć na jednym:) Jestem pewna, że dzieciakom będą bardzo smakować- w końcu to ciasteczka i żelki w jednym! Doskonały pomysł na nadchodzący Dzień Dziecka!:) Bardzo polecam!

Przepis ze strony The Baking Robot

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami

English version (click here)

Składniki( na 20* sztuk)

115g masła lub margaryny
1/4 szklanki białego cukru( można użyć brązowy)
1 żółtko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1  szklanka mąki, plus 1/4 szklanki ekstra
2 szczypty soli
1/8 łyżeczki( lub dwie spore szczypty) proszku do pieczenia( opcjonalnie)
20* żelków- miśków( użyłam misiów Grryzli z Biedronki)

Przygotowanie:

W misce dokładnie zmiksować masło z cukrem. Dodać żółtko i wanilię, dalej miksować. W osobnym naczyniu wymieszać 1 szklankę mąki, sól i proszek do pieczenia( jeśli dodajemy). Suche składniki wsypywać w 2- 3 partiach do masła i miksować lub ucierać do powstania jednolitej masy, jeśli ciasto będzie zbyt luźne- dodać pozostałą część mąki( 1/4 szklanki) i wymieszać. Masę ciasteczkową ukształtować w dysk, owinąć w folię i wstawić na 10- 15 minut do zamrażalnika.

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dużą blaszkę wyłożyć matą silikonową lub lekko wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzoną masę podzielić na 20 równych części. Każdą ukształtować w kuleczkę, ułożyć na blaszce w niedużych odstępach i  kciukiem lub łyżeczką zrobić zagłębienie na misia( najlepiej sprawdzić, czy cały miś mieści się w otworkach- inaczej wypłynie z ciasteczka przy rozpuszczaniu się). Żelków nie umieszczamy w ciasteczkach przed pieczeniem!! Surowe ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Po tym czasie ciastka powinny być już prawie dobre- wysunąć blaszkę( można również wyjąć całą blachę z piekarnika) i ostrożnie, aby się nie poparzyć, umieścić w zagłębieniach żelki( jeśli dołki na żelki zrobiłyby się zbyt płytkie można je uklepać łyżeczką;). Blachę ponownie wsunąć do piekarnika i piec około 1-2 minut, do rozpuszczenia miśków. Najlepiej cały czas obserwować piekarnik- w zależności od tego jakiej firmy żelki użyjemy, mogą one mieć różny czas rozpuszczania. Wyjąć z piekarnika natychmiast po rozpuszczeniu się wszystkich misiów, przełożyć na kratkę do studzenia. Po całkowitym ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!
 
* ilość ciasteczek( jak i misiów) zależy od wielkości żelków- im mniejsze żelki, tym mniejsze można zrobić ciasteczka i tym samym będzie ich więcej :)

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami

na dzien dziecka-kolorowe ciasteczka z misiami zelkami



11:35, anahitka9 , Ciasteczka
Link Komentarze (13) »
piątek, 24 maja 2013

Po małej urlopowej przerwie zapraszam dziś na delikatne serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello. Wilgotne, kremowe mini serniki, niezbyt słodkie, o delikatnym aromacie migdałów i kokosu. Płatki migdałowe tworzą chrupiący spód a biała czekolada oraz pralinki Raffaello dodają odrobinę słodkości do serniczków. Polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za super słodkimi wypiekami. Przygotowanie serniczków jest szybkie i proste a do tego, moim zdaniem, uroczo wyglądają i doskonale nadają się na nadchodzący Dzień Matki!:) Przepis można oczywiście wykorzystać do tradycyjnego sernika w dużej, okrągłej formie.

Źródło: "White Plate- słodkie" Eliza Mórawska

mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

English version (click here)

Składniki( na 12-14 mini serników lub 26 cm tortownicę)

4 jajka
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego( lub z gotowego z wiaderka)
1 budyń śmietankowy( 60g)
150g cukru
200ml śmietanki kokosowej
3 krople olejku migdałowego( najlepiej naturalnego)
3-4 łyżki wiórków kokosowych( opcjonalnie)

dodatkowo:

50g płatków migdałowych- na spód
100g białej czekolady
100g kwaśnej śmietany( zastąpiłam 50ml kremówki)
12-14 pralinek Raffaello
2-3 łyżeczki płatków migdałowych lub wiórków kokosowych- do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami lub tortownicę posmarować margaryną, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki obsypać bułką tartą. Na dno tortownicy/ blaszki do muffinek równomiernie wysypać płatki migdałowe.

Ser utrzeć lub delikatnie zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym jajku a następnie stopniowo wlewać śmietankę kokosową i olejek migdałowy, na końcu wsypać budyń. Krótko miksować. Na koniec dodać wiórki kokosowe( można pominąć, ja dodałam je ponieważ z doświadczenia wiem, że śmietanka kokosowa daje wystarczająco kokosowego smaku, jak dla mnie) i wymieszać łyżką. Masę wylać do przygotowanych foremek lub tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 1600C. Piec, w zależności od wielkości użytych foremek 45-50 minut lub około 60 minut jeśli pieczemy jeden, duży sernik. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika( szczególnie duży sernik, mini serniczki po kilku minutach można wyjąć z piekarnika).

Przygotować polewę- śmietanę i połamaną czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, cały czas mieszając. Masę wylać na ostudzony sernik/ mini serniczki a następnie udekorować pralinkami kokosowymi- można pokroić je na mniejsze kawałki i posypać płatkami migdałowymi/ wiórkami lub ułożyć na górze sernika w całości. Przed podaniem serniczki najlepiej schłodzić  w lodówce.

Smacznego:)

 mini serniczki migdałowo- kokosowe z Raffaello

 

10:46, anahitka9 , Serniki
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 13 maja 2013

Popularne na Tajwanie, słodkie ciasteczka nadziewane ananasem, kształtowane zazwyczaj w nieduże kwadraciki. Przyznaje, że oryginału nigdy nie jadłam, więc nie wiem na ile smak jest podobny, ale ta wersja jest naprawdę rewelacyjna. Kruche ciasto o wyraźnym posmaku mleka w proszku( mniam;), nadziane słodkim, złotym ananasem. Ciasteczka zniknęły tak ekspresowo, że wczoraj znowu je robiłam, tym razem z nadzieniem ananasowo- rodzynkowo- jabłkowym.  Polecam:)

Przepis podpatrzony TU 

tajwańskie ciastka- babeczki z ananasem

tajwańskie ciastka- babeczki z ananasem

tajwańskie ciastka- babeczki z ananasem

tajwańskie ciastka- babeczki z ananasem

Składniki(12-25 sztuk- w zależności jak duże ciastka chcemy*)

Nadzienie ananasowe

1 ananas
70g cukru
70g miodu

Obranego ananasa bardzo drobno pokroić. Podsmażać około 10 minut a następnie dodać cukier  oraz miód, połączyć. Gotować około 20 minut, mieszając od czasu, do czasu, aż sok się prawie całkowicie zredukuje i zgęstnieje a całość nabierze złotawo- szklistego koloru. Ostudzić.

Ciasto

300g mąki
200g masła w temperaturze pokojowej
60 g cukru pudru
1 jajko
60 g mleka w proszku
1/3 łyżeczki soli

Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać jajko i dalej miksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku i solą, stopniowo dosypywać do masy maślanej. Krótko wyrobić do powstania jednolitego ciasta  jeśli masa będzie za sucha dodać 1-2 łyżki zimnej wody).

Piekarnik nagrzać do 1700C.
Ciasto podzielić na 25/12 równych części. Każdą porcję rozpłaszczyć rękoma lub rozwałkować na niezbyt cienkie kółko. Na środku umieścić zimne nadzienie a następnie dokładnie zakleić ciasteczko. Można je uformować w kuleczki, kwadraty lub umieścić w formie na muffiny( formę należy lekko natłuścić i obsypać mąką). Piec około 15- 20 minut( większe piec 20-25minut), do  zezłocenia się ciasteczek.

Smacznego:)
 
*ja zrobiłam 12 sztuk

tajwańskie ciastka- babeczki z ananasem

11:45, anahitka9 , Ciasteczka
Link Komentarze (3) »
czwartek, 09 maja 2013

Sernik- cudo! Wspaniały, ciężki, wilgotny, aksamitny. wręcz mazisty sernik o dość nietypowym, głębokim czekoladowo- nutellowym smaku. Całość doskonale wieńczą, wizualnie i smakowo, podprażone orzechy laskowe. Od dawna prześladował mnie bardzo kremowy sernik i w końcu ten przepis spełnił moje oczekiwania w 100%. Sernik ma w sobie coś uzależniającego- jest dość sycący, ale mimo to po jednym kawałku rozglądasz się ciągle za kolejnym;) Bardzo gorąco polecam!

Inspiracja: Gotuję bo lubię 

najlepszy sernik orzechowo- czekoladowy z nutella

najlepszy sernik orzechowo- czekoladowy z nutella

najlepszy sernik orzechowo- czekoladowy z nutella

Składniki( na tortownicę 23cm)*

Ciasteczkowy spód:

1/4 szklanki podpieczonych, drobno posiekanych orzechów
200 g ciastek typu digestive( u mnie z czekoladą)
100 g masła

Masło rozpuścić. Ciastka dokładnie rozdrobnić przy pomocy food procesora lub wałka. W misce wymieszać ciastka oraz drobno posiekane orzechy, wlać masło i połączyć do otrzymania tzw. mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23cm wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową mieszankę wyłożyć na przygotowana tortownicę. Wyrównać i dobrze docisnąć( można wyłożyć samo dno lub dno i boki). Tortownicę z zewnątrz bardzo dokładnie uszczelnić folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Masa serowa:

350g białego sera z wiaderka
400g serka typu philadelphia
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
3/4 szklanki ciemnego kakao do pieczenia
1 szklanka brązowego cukru
1/2 szklanki Nutelli( dodałam 2 czubate łyżeczki więcej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 1700C. Na środkowej półce ustawić dużą blachę, do której należy lać wodę.
Twaróg i serek philadelphia  zmiksować lub utrzeć z jajkami i cukrem. Do masy dodać: kawę- rozpuszczoną w łyżce wody, przesiane kakao, Nutellę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wszystko dokładnie połączyć i przelać do przygotowanej tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawić do większej blachy z wodą stojącej w piekarniku i piec kąpieli wodnej około 50-60 minut. Sernik powinien być ścięty, ale lekko galaretowaty, gdy poruszymy blaszką. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik nie opada, jest idealnie równy, bez pęknięć.

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki śmietany kremówki
łyżeczka Nutelli( opcjonalnie)
niecałe 1/2 szklanki podprażonych** orzechów laskowych

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę razem ze śmietaną, opcjonalnie można dodać łyżeczkę nutelli;) Gotową masę rozprowadzić na ostudzonym serniku i posypać pokrojonymi orzechami. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Smacznego:)

*piekłam w tortownicy 18 cm z 3/4 składników

** orzechy laskowe naprawdę warto podprażyć kilka minut na suchej patelni lub podpiec w piekarnku, dodaje to niesamowitego aromatu samym orzechom, i całemu ciastu

najlepszy sernik orzechowo- czekoladowy z nutella

 

10:54, anahitka9 , Serniki
Link Komentarze (16) »
 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi