czwartek, 31 maja 2012

Z okazji jutrzejszego Dnia Dziecka, przedstawiam bardzo smaczne i proste lody na patyku. Szczególnie polecam dla fanów Nutelli- tych małych jak i trochę większych:)

lody z nutelli/nutella pop ice cream

Składniki( na 4 nieduże lody):

1/4-1/3* szklanki kremu typu Nutella
1/3 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego**( evaporated milk), w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki letniego mleka

Wykonanie:

Nutellę wymieszać z mlekiem skondensowanym. Dodać zwykłe mleko i dobrze połączyć. Przelać do foremek lub małych szklaneczek i zamrozić.
Smacznego:)

*z 1/3 szklanki Nutelli lody były bardzo słodkie, kremu można dodać więcej lub mniej, do smaku
**można zastąpić zwykłym mlekiem lub mlekiem czekoladowym- wówczas lody będą ekstremalnie czekoladowe:)

lody z nutelli/nutella pop ice cream

środa, 23 maja 2012

Po wyjazdowo- urlopowej przerwie dotarliśmy w końcu do domu.  Teraz zabieram się za sprawdzanie, co ciekawego działo się na moich ulubionych blagach  i za szukanie nowych, słodkich inspiracji a w tym czasie zapraszam na sernik, który robiłam jeszcze przed wyjazdem. Nie wymaga pieczenia, jest lekki, nie za słodki i szybki w przygotowaniu, czyli idealny na leniwe, gorące dni:) Użyłam owoców leśnych, ale oczywiście można zastąpić je innymi owocami również świeżymi, jednak wykorzystanie mrożonek znacznie przyspiesza proces przygotowania.

sernik z owocami lesnymi

sernik z owocami lesnymi

Składniki:

500g niskotłuszczowego, gładkiego twarogu*w temperaturze pokojowej( lub ew. naturalnego serka homogenizowanego)
2 galaretki o smaku owoców leśnych
200-300g mrożonych owoców leśnych
2-4 łyżki( lub według uznania) cukru

*użyłam niemieckiego twarogu( Speisequark), który jest gładki jak serek homogenizowany, ale trochę od niego gęstszy

dodatkowo:

2-3 łyżki mrożonych owoców leśnych do ozdobienia

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w osobnych naczyniach, każdą w 400ml wody, dodać cukru do smaku. Odstawić do ostudzenia.  Kiedy będą już zimne, ale cały czas płynne, dokładnie wymieszać jedną z nich z twarożkiem. Następnie do powstałej masy dodać 3/4 zamrożonych owoców, szybko wymieszać i natychmiast przełożyć do czystej miseczki lub wyłożonej folią spożywczą małej tortownicy. Wyrównać powierzchnię sernika i wstawić do lodówki. W tym czasie do drugiej galaretki** wsypać pozostałą część zamrożonych owoców, wymieszać i przełożyć na ściętą już masę serową.  Schłodzić w lodówce około godziny( lub dłużej jeśli będzie to konieczne).
Jeśli sernik zrobiony był w misce- przed wyjęciem sernika należy całą miseczkę wstawić na 1-2 minuty  do gorącej wody, uważając, aby woda nie dostała się do środka. Dzięki temu sernik powinien bez problemów "wyjść" po odwróceniu miseczki do góry nogami. Udekorować sosem owocowym i mrożonymi owocami.

**w zależności od wielkości i kształtu miski, może okazać się, że galaretki będzie trochę za dużo

Sos owocowy:

4-5 łyżek mrożonych owoców leśnych
2-4 łyżki wody
2 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki zagotować w małym garnuszku, aż owoce zrobią się miękkie( w razie konieczności dodać odrobinę więcej wody). Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i skórek, przestudzić.

sernik z owocami lesnymi

sernik z owocami lesnymi

sernik z owocami lesnymi

środa, 09 maja 2012

Jedne z najsmaczniejszych batoników owsianych jakie jadłam. Miękkie, pachnące cynamonem, z kawałkami orzeszków z masła orzechowego. Ekspresowe do przygotowania. Doskonałe na śniadanie i jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Bardzo polecam:) Przepis pochodzi z tej strony (EN).

batoniki owsiane

batoniki owsiane

Składniki:

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych( najlepiej błyskawicznych)
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 duży banan
1/4 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów lub gładkiego

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremkę o wymiarach około 20x 20cm wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszać płatki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Wlać wanilię, mleko i roztrzepane jajko, całość połączyć. Banana rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem i dodać do masy razem z masłem orzechowym. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Masę przełożyć do przygotowanej foremki i piec około 20 minut.
Smacznego:)

batoniki owsiane

poniedziałek, 07 maja 2012

Niezwykłe ciasto dla fanów brownies oraz marcepanu. Efektowne a zarazem dość proste do przegotowania.  Warstwa brownies jest ciężka i zbita, wzbogacona dodatkowo o posiekane migdały,  kremowa masa marcepanowa rozpuszcza się w ustach a całość wieńczy ganache z ciemnej czekolady.  Ciasto zdecydowanie dla osób bardzo lubiących słodycze- jest bowiem niezwykle słodkie. Źródło przepisu( EN).

Brownies z marcepanem

Brownies z marcepanem

Składniki:

Brownies:

2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
85g ciemnej czekolady
85g czekolady mlecznej( zastąpiłam ciemną)
125g masła lub margaryny
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
kilka kropli aromatu migdałowego
1/4 szklanki posiekanych migdałów

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blachę o wymiarach 20 x20cm posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przesiać razem mąkę, kakao i sól. Czekoladę oraz masło rozpuścić razem nad tzw. kąpielą wodną. Powstałą masę odstawić na bok, wsypać cukier, wymieszać i pozostawić, aż lekko ostygnie. Do letniej czekolady  wlać roztrzepane jajka, wanilię i aromat migdałowy, wymieszać. Następnie wsypać przygotowaną wcześniej mąkę i całość wymieszać tylko do połączenia składników. Na koniec dodać posiekane migdały i szybko wymieszać. Gotową masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Piec około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Całkowicie wystudzić.

Masa marcepanowa:

226g marcepanu do wypieków
1/4 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka golden syrop lub corn syrop

Marcepan posiekać  na niewielkie kawałki. Śmietanę i syrop wlać do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia syropu. Następnie zmniejszyć temperaturę, dodać pokrojony marcepan, mieszać i rozcierać, aż całość stworzy jednolitą masę. Odstawić do ostudzenia.

Ganache:

225 g ciemnej czekolady
180 ml śmietany kremówki

Czekoladę połamać lub drobno posiekać i wsypać do miski. Śmietanę podgrzewać prawie do wrzenia, następnie zalać nią czekoladę. Odczekać 2 minuty i zacząć delikatnie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do przestudzenia.

Wykonanie:

Na całkowicie wystudzoną warstwę brownies wylać przestudzoną, lekko gęstniejącą masę marcepanową. Wstawić do lodówki, aż masa wyraźnie stężeje. Następnie na całość wyłożyć ganache. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce do 5 dni. Na chwilę przed podaniem wyjąć z lodówki, aby się ogrzało.
Smacznego:)

Brownies z marcepanem





Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi