piątek, 27 maja 2011

 

Cake pops w kształcie mini torebek z prażoną kukurydzą, z małymi piankami marshmallows imitującymi popcornowe ziarenka. Inspiracja Bakerella.

popcornowe cakepops

wtorek, 17 maja 2011

 

Po małej przerwie wracam z przepisem na czekoladowo- wiśniowe cupcake, wykorzystane do dekoracji w dwóch poprzednich wpisach. Babeczki są dość ciężkie, słodkie i bogate w smaku.  Według autorki przepisu mogą być przechowywane nawet dwa tygodnie (u mnie zniknęły w ciągu 5 dni, więc nie mogę zweryfikować ;) Przepis pochodzi z książki 'Bake me I'm yours...cupcake celebration' Lindy Smith.

czekoladowo-wisniowe cupcake

Składniki: na około 30 sztuk

425g wiśni lub czereśni w syropie, w puszcze (wykorzystałam dżem wiśniowy)
330g masła lub margaryny
200g ciemnej czekolady
600g cukru
120ml wiśniowej brandy
300g mąki pszennej
75g self-raising flour*
75g kakao
3 jajka

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do  160oC.Wisnie odcedzić z syropu. Do syropu dodać wody, aby uzyskać 250ml płynu. Natomiast owoce dość drobno pokroić. (Ponieważ nie mogłam akurat dostać wiśni w syropie albo kompocie, więc w akcie desperacji sięgnęłam po dżem z dużymi kawałkami wiśni- owoce wyjęłam i pocięłam, a pozostałą część dżemu rozcieńczyłam wodą jak w oryginalnym przepisie i zmiksowałam.)
Wiśnie, syrop, brandy, czekoladę, masło i cukier (ze względu na dodanie bardzo słodkiego dżemu wiśniowego, zredukowałam ilość cukru do 350g) umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady i masła (i starać się nie podjadać;). Miksturę odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać oba rodzaje mąki, kakao oraz jajka. Całość dobrze wymieszać. Masą napełnić wyłożone papilotkami foremki do muffinek (do około 3/4 wysokości foremek).
Piec przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Odczekać około 5 minut przed wyjęciem ich z foremek.
Można ozdobić według własnego uznania lub pozostawić je w 'naturalnej' postaci.
Smacznego:)

*przepis na self-raising flour najduje się tutaj

piątek, 06 maja 2011

 

Słodkie i urocze, czekoladowo-wiśniowe babeczki, idealne jako bohaterki małego przyjęcia albo jako poprawiacze humoru w deszczowe -i nie tylko- dni:)

Przepis postaram sie umieścić po powrocie z krótkiej przerwy.

czekoladowo-wisniowe cupcake

czekoladowo-wisniowe cupcake

czwartek, 05 maja 2011

Czekoladowo-wiśniowe babeczki ozdobione dekoracjami wykonanymi z sugarpaste.

Cdn...



czekoladowo- wisniowe cupcake





Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi