środa, 23 kwietnia 2014

Idealny wiosenno -letni deser, Eton Mess w wersji trochę bardziej reprezentacyjnej;) Doskonałe, klasyczne połączenie słodkiej, chrupiącej bezy z kwaskowatymi owocami i śmietaną. Deser zachwycający w swojej  prostocie  i pięknej formie.

gniazdka bezowe eton mess

 gniazdka bezowe eton mess

gniazdka bezowe eton mess

gniazdka bezowe eton mess
Składniki( na około 18- 20 małych gniazdek):

4 białka
szczypta soli
200g drobnego białego cukru
1 łyżeczka octu

Przygotowanie:

Płaską blachę( lub dwie) wyłożyć matą silikonową lub papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 80-900C.

Białka razem z solą ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać ocet i wsypywać po łyżce(!) cukru, nie przerywając ubijania. Zmiksować do uzyskania bardzo sztywnej, lśniącej piany.
Gotowe białka przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką( ja użyłam gwiazdy).
Na blaszce wyciskać nieduże koła( spody) a na ich brzegach okręgi- ścianki( u mnie 1-2 warstwy).

Piec około 3 godzin. Suszenie można przedłużyć do 4 godzin, w zależności od wielkości gniazdek i tego jak bardzo kruche bezy lubimy( ja preferują odrobinę ciągnące w środku).

Nadzienie:

200 ml śmietany kremówki( 36%)
kilka truskawek
około 80g malin
około 10-15 sztuk pistacji

Przygotowanie:

Śmietanę ubić na sztywno. Truskawki pokroić na drobne kawałki. Pistacje posiekać.
Gniazdka bezowe wypełniać śmietaną, udekorować owocami a na koniec posypać pistacjami. Natychmiast podawać.

Gotowe, nadziane gniazdka najlepiej zjeść tego samego dnia, ewentualnie przechowywać w lodówce.

Smacznego!
gniazdka bezowe eton mess

gniazdka bezowe eton mess



10:04, anahitka9
Link Komentarze (8) »
niedziela, 20 kwietnia 2014
wtorek, 15 kwietnia 2014

Przeżywam zajączkowe oblężenie tej wiosny;) Przykicały kolejne zajączki, tym razem w postaci kokosowo- migdałowych ciasteczek z małym uroczym ogonkiem. Są proste do przygotowania, ładnie trzymają kształt a jeśli wolicie klasyczną wersję waniliową to polecam maślane ciasteczka wg Pierre Herme. Na ogonki użyłam kolorową, dużą posypkę cukrową oraz pocięte mini pianki marshmallows, ale można po prostu zrobić kleksik z białego, gęstego lukru.

kokosowe zajączki

kokosowe zajączki

kokosowe zajączki

kokosowe zajączki

kokosowe zajączki

Składniki( na 35 sztuk):

200g mąki
80g wiórków kokosowych( najlepiej jak najdrobniejszych)
100g margaryny lub masła
100g cukru pudru
1 jajko
kilka kropli olejku migdałowego

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z wiórkami i cukrem pudrem. Dodać pokrojony w kostki tłuszcz i rozdrobić w palcach do uzyskania kruszonki. Wbić jajko i dodać olejek migdałowy. Dokładnie, ale krótko wyrobić. Jeśli masa byłaby za sucha dodać 1-2 łyżki zimnego mleka. Gotowe ciasto powinno być zwarte, ale dość miękkie. Masę  ukształtować w dysk, owinąć w folię i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Pół włożyć ponownie do lodówki, drugie pół rozwałkować na grubość około 4-5 milimetrów. Odpowiednią foremką wycinać dość energicznie( im drobniejsze wiórki tym dokładniej uda się wyciąć  ciastka) króliczki, lub inne kształty. Układać w niedużych odstępach na blaszce.
Piec około 10-11 minut, aż zaczną lekko brązowieć od spodu. Te same czynności powtórzyć pozostałą częścią ciasta.

Po ostudzeniu przykleić lukrem ogonki lub dowolnie udekorować. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!:)

kokosowe zajączki

kokosowe zajączki

10:21, anahitka9
Link Komentarze (7) »
piątek, 11 kwietnia 2014

Wielkanocne, drożdżowe zajączki. Delikatne, puszyste, maślane bułeczki, które chętnie przykicają na świąteczny stół.  Ich ukształtowanie jest bardzo proste- z chęcią zajmą się tym młodsi domownicy.  Można upiec je w wersji śniadaniowej- wytrawnej jak również na słodko, polane lukrem i kolorową posypką.

maślane zajączki drożdżowe

maślane zajączki drożdżowe

maślane zajączki drożdżowe

Składniki ( na około 12 niedużych zajączków)

1,5 szklanki( 230g) mąki chlebowej lub Manitoby( można zastąpić też zwykłą mąką)
1 szklanka( 150g) maki pszennej, plus 3-4 łyżki, jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste
2 spore szczypty soli( około 2-4 g)
2-3 łyżki(10- 15g) cukru, dla wersji słodkiej około 1/4 szklanki
7g suchych drożdży
1 jajko
1 żółtko
80-90g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
3/4- 1 szklanki letniego mleka

Przygotowanie:

W misce wymieszać oba rodzaje mąki, w jednym krańcu miski wsypać sól, w przeciwległym cukier i drożdże.  Następnie wlać chłodne masło, jajko, żółtko i około 1/2 szklanki mleka. Wyrabiać łyżką a następnie rękoma. Jeśli masa będzie za sucha- stopniowo dolewać pozostałą część mleka, jeśli zbyt kleista- dodawać po trochu mąki. Ciasto wyrabiać około 10-15 minut, aż będzie można ukształtować je w kulkę, będzie wilgotne, gładkie i elastyczne. Masa powinna być dość miękka i może lekko kleić się do rąk. Czystą miskę posmarować niedużą ilością oleju lub rozpuszczonego masła, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką( tak aby nie dotykała ciasta). Odstawić w ciepłe miejsce* na około 1 godzinę, lub do momentu, aż podwoi swoją wielkość.

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dużą blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub wyłożyć matą silikonową.

Wyrośnięte ciasto krótko( 1-2 razy) wyrobić, aby je odpowietrzyć. Następnie rozwałkować** na prostokąt wielkości około 34x27cm, nożem wyrównać brzegi( ścinki pozostawić na ogonki). Radełkiem pociąć ciasto na 13-14 pasków( 12 na zajączki, pozostałe na ogonki). Końcówki ciasta lekko pociągnąć, aby nadać im bardziej spiczasty kształt.  Paski zawijać w króliczki, jak na zdjęciu, w środek włożyć kuleczki( ukształtowane z resztek ciasta)- ogonki. Króliczki ułożyć na przygotowanej blaszce, zachowując odstępy.

drożdżowe zajączki

Piec około 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzone można polać lukrem i dowolnie udekorować( w wersji słodkiej). Przechowywać w pojemniku lub pod przykryciem, aby nie wysychały. Najlepiej smakują w dniu pieczenia i następnym.

Smacznego:)

*Chyba już kiedyś o tym pisałam, ale ciasto drożdżowe najlepiej wyrasta jeśli wstawimy je do wyłączonego piekarnika i włączymy w środku lampkę piekarnika, powstaje wówczas idealna temperatura i wilgotność do wyrastania a jednocześnie nie ma ryzyka przeciągów itp.

**Ciasto drożdżowe najlepiej podsypywać jak najmniejszą ilością mąki podczas rozwałkowywania. Ja najczęściej używam odrobiny oleju. Jeśli dodamy za dużo mąki, ciasto będzie twarde i zbite.

maślane zajączki drożdżowe

drożdżowe zajączki

10:08, anahitka9
Link Komentarze (8) »
wtorek, 08 kwietnia 2014

Wspaniałe, kruche ciasteczka o delikatnym aromacie kardamonu, z lekko orzechowym posmakiem- dzięki użyciu mąki razowej. Są idealne do chrupania, bardzo wciągające. Moje były w wersji wytrawnej, bez cukru- doskonałe jako dodatek do patery z serami, ale można przygotować je również na słodko.

razowe ciastka z kardamonem

razowe ciastka z kardamonem

razowe ciastka z kardamonem

Składniki ( na 17-20 ciastek)

125 g masła, w temperaturze pokojowej
1  jajko
3 spore szczypty soli
250 g mąki orkiszowej razowej( lub pszennej razowej)
1 łyżeczka kardamonu (lub cynamonu)
2- 3 łyżki mleka
120 g miałkiego brązowego cukru (lub cukru pudru)- w wersji słodkiej

Przygotowanie:

Maslo zmiksować na puszystą masę( w wersji na słodko masło zmiksować z cukrem), dodać sól, wbić jajko i stopniowo dosypywać mąki. Wlać 2 łyżki mleka( jeśli masa będzie za sucha i za krucha- dodać jeszcze jedną łyżkę mleka. Krótko wyrobić na jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 20 -30 minut.

Piekarnik nagrzać do 2000C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową. 

Schłodzone ciasto podzielić na 17-20 części. Każdy kawałek ukształtować w niewielką kulę, spłaszczyć ręką a następnie mocno odbić oprószony w mące stempelek do ciastek( lub całe ciasto rozwałkować na około 3-4 milimetry i wycinać dowolne kształty wykrawaczką do ciastek). Ciastka ułożyć na blaszce, w niedużych odstępach.

Piec około 15-17 minut, do zbrązowienia brzegów ciastek. Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.

Smacznego!

razowe ciastka z kardamonem

razowe ciastka z kardamonem

Źródło: "Moje wypieki i desery" Dorota Świątkowska 

 

11:15, anahitka9
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi