piątek, 26 kwietnia 2013

Tort urodzinowy "Relaksująca kąpiel". Jeden z projektów z tego tygodnia- dopiero co skończony,  jeszcze gorący, jak to mówią;) Angielskie ciasto biszkoptowe, przełożone klasycznym, waniliowym kremem maślanym oraz dżemem truskawkowym. Tort wykończony warstwą marcepanu i udekorowany sugar paste. Super propozycja nie tylko na urodziny( również doskonały prezent na nadchodzący Dzień Matki!!:)

Tort Relaksująca kąpiel

Tort Relaksująca kąpiel

Tort Relaksująca kąpiel

Tort Relaksująca kąpiel



wtorek, 23 kwietnia 2013

Rewelacyjne ciasto z serii bez pieczenia, przypominające w smaku torcik węgierski. Herbatniki przekładane czekoladowym kremem budyniowo- maślanym z kukułkami. Zmodyfikowałam trochę górę ciasta i zamiast kremu czekoladowego dodałam lekko kwaskowate wiśnie.  Powstało świetne połączenie smakowe: czekoladowy krem, o aromacie kukułek z dodatkiem alkoholu, jest zrównoważony, nieprzesłodzony a wiśnie wieńczą i ożywiają całość. Po nocy w lodówce ciasteczka lekko rozmiękają i  dosłownie rozpływają się w ustach razem z kremem. Polecam!
Przepis pochodzi z gazetki Kauflandu.

kukułkowiec czyli ciasto z kukułkami

kukułkowiec czyli ciasto z kukułkami

kukułkowiec czyli ciasto z kukułkami

Składniki( na blaszkę około 20x22cm*):

1 litr mleka
300g cukierków kukułek
4 budynie czekoladowe
200g miękkiego masła
2 łyżki kakao
100ml likieru śmietankowego( zastąpiłam 100ml wódki i 2 łyżeczkami ekstraktu z wanilii)
250g herbatników typu petit beurre

dodatkowo: słoiczek 200ml wiśni z kompotu lub zalewy

Wykonanie:

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową( całą foremką lub samo dno).

Cukierki rozpuścić w pół litra mleka, na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W pozostałym mleku rozrobić bardzo dokładnie wszystkie budynie, tak aby nie było grudek. Mleko z kukułkami zagotować i wlać do niego rozpuszczone budynie, cały czas energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotować 2-3 minuty** następnie odstawiać do ostygnięcia. Powierzchnię przykryć folią, aby nie powstał kożuch.
W osobnej misce zmiksować masło z kakao. Dodawać po jednej łyżce przestudzonego budyniu i ucierać lub miksować do powstania gładkiej masy. Następnie wlać likier i dokładnie połączyć.

Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Równo rozłożyć 1/3 kremu na herbatnikach. Masę przykryć herbatnikami. Czynności powtórzyć z pozostałymi herbatnikami i masą( powinny powstać 3 warstwy herbatników i 3 warstwy kremu). Na górę ciasta wyłożyć odsączone wiśnie. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 4-5 godziny a najlepiej na całą noc. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

*W oryginale podane składniki są na blaszkę 30x 30cm, jednak 250g herbatników wystarcza jedynie na foremkę 20x22cm, jeśli ktoś chciałby użyć większej formy, radziłabym zwiększyć ilość herbatników do minimum 400g
** jeśli podczas gotowania w budyniu zrobią się grudki, wystarczy dobrze go zmiksować

kukułkowiec czyli ciasto z kukułkami

kukułkowiec czyli ciasto z kukułkami

piątek, 19 kwietnia 2013

Wiosenny sernik z truskawkami i malinami. Bardzo wilgotny a przy tym nie taki ciężki jak tradycyjne serniki. Niestety, to jeszcze nie czas na truskawki i zdecydowanie brakowało im słodkości, dlatego polałam sernik sosem truskawkowym, aby nadać całości trochę charakteru. Doskonała wiosenna i letnia propozycja do wykorzystania z różnymi owocami.

sernik z truskawkami, malinami i sosem truskawkowym

sernik z truskawkami, malinami i sosem truskawkowym

sernik z truskawkami, malinami i sosem truskawkowym

sernik z truskawkami, malinami i sosem truskawkowym

sernik z truskawkami, malinami i sosem truskawkowym

Składniki, na tortownicę o średnicy 20cm( powinny być w temperaturze pokojowej):

450g sera wiaderkowego do serników( lub twarogu 3 razy mielonego)
170g cukru
50g masła
3 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
150g jogurtu greckiego
ziarenka z połowy laski wanilii

dodatkowo:

200g truskawek
100g malin
około 6 truskawek( do sosu)
około2 łyżek dżemu truskawkowego( do sosu)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1600C. Tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło rozpuścić i ostudzić do temperatury pokojowej. Ser utrzeć lub zmiksować z cukrem. Dodawać pojedynczo jajka. Następnie wlać masło, dokładnie wymieszać. Dodać wanilię i jogurt grecki, połączyć. Na koniec przesiać do masy budyń( lub mąkę ziemniaczaną). Całość dobrze wymieszać. Przelać do przygotowanej foremki. Piec około 1h-1h 10 minut, aż sernik nabierze ładny, brązowo-złoty kolor, środek będzie ścięty, ale jeszcze lekko luźny. Sernik pozostawić w piekarniku i studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Sos truskawkowy:

Blenderem zmiksować na gładką masę 6 truskawek z dżemem truskawkowym( można dodać więcej truskawek lub dżemu, w zależności od upodobań) .

Ostudzony sernik polać 3/4 sosu truskawkowego. Następnie ułożyć na nim pokrojone truskawki oraz maliny. Pędzlem rozprowadzić pozostałą cześć sosu na owocach.
Schłodzić przed podaniem. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

sernik z truskawkami, malinami i sosem truskawkowym



wtorek, 16 kwietnia 2013

Ciasto eksperymentalne-podczas pieczenia z bardzo płynnej masy miały rozdzielić się trzy warstwy. Przepis wypatrzyłam jakiś czas temu i tak się zastanawiałam czy zaryzykować czy nie... ale w końcu ciekawość zwyciężyła:) Wyszło z tego takie śmieszne ciasto- nieciasto. Faktycznie podczas pieczenia powstały trzy warstwy: cienka biszkoptowa, przypominająca zapieczony budyń i bardziej luźna, kremowa warstwa( w środku- u mnie dość słabo widoczna- przetrzymałam ciasto 10 minut dłużej w piekarniku, chyba niepotrzebnie). Mnie nie zachwyciło, ale mężowi niesamowicie smakowało. Jeśli macie ochotę na trochę inne ciasto- zapraszam do spróbowania.
Źródło: Jo Cooks 

eksperymentalne magiczne trójwarstwowe ciasto

eksperymentalne magiczne trójwarstwowe ciasto

English version( click here)

Składniki:

4 jajka, osobno białka i żółtka ( w temperaturze pokojowej)
1 łyżka wody
150g cukru( 1/2 szkalnki plus 2 łyżki)
125g masła
115g mąki( 3/4 szklanki)
500ml letniego mleka

dodatkowo: cukier puder lub nutella do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Formę około 22x22cm wysmarować niewielką ilością margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło rozpuścić i przestudzić. Białka ubić na sztywno, odstawić na bok.
W oddzielnym naczyniu ubić żółtka z cukrem na jasną masę.  Dodać masło oraz łyżkę wody i dalej zmiksować 1-2 minuty. Następnie przesiać do miski mąkę i dobrze połączyć mikserem. Powoli dolewać mleko. Na końcu dodawać ubite białka( w 3 częściach) i mieszać szpatułką.
Masę przelać do przygotowanej blaszki i piec 60-70 minut( piekłam prawie 80 minut- trochę za długo). Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną nutellą. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

eksperymentalne magiczne trójwarstwowe ciasto

czwartek, 11 kwietnia 2013

Jedne z moich ulubionych ciastek.  Nazwa anzac biscuits wywodzi się od Australian and New Zealand Army Corps - zostały one bowiem stworzone prawdopodobnie dla żołnierzy ANZAC walczących podczas I wojny światowej.

Ciasteczka są super proste do przygotowania i nie potrzeba do nich nawet jajek.  Do tego są uzależniające, często dodaję do nich również ziarenka słonecznika i wówczas kompletnie nie jestem w stanie skończyć je zajadać. Aż ciężko uwierzyć, że tak proste ciastka mogą być tak dobre! Chrupkie zaraz po upieczeniu, po kilku dniach lekko miękną( wtedy są najlepsze:)- świetne do moczenia w gorącej herbacie. Idealne na nadchodzące pikniki i wyprawy rowerowe, można je spakować do koszyka czy plecaka bez obaw, że się rozpadną i podjadać w czasie drogi:)
Inspiracja: "A step by step guide to cakes, biscuits & slices" praca zbiorowa

ciastka anzac / anzac biscuits

ciastka anzac / anzac biscuits

English version (click here)

Składniki( na około 26-30 sztuk, w zależności od wielkości):

1 szklanka mąki
2/3 szklanki cukru
1 szklanka płatków owsianych( mogą być zwykłe lub ekspresowe)
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2-3/4 szklanki ziaren słonecznika( opcjonalnie)
125g masła lub margaryny
1/4 szklanki golden syrup( można zastąpić płynnym miodem)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka wrzącej wody

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dużą, płaską blachę wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać: mąkę, cukier, płatki owsiane, wiórki kokosowe i ziarna słonecznika( jeśli dodajemy). W niewielkim garnku umieścić masło i golden syrup i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia masła i połączenia się obu składników. Odstawić na bok. W małym naczyniu rozpuścić sodę w łyżce wrzącej wody i wlać do garnuszka z masłem. Natychmiast dokładnie wymieszać, soda powinna lekko spienić i rozjaśnić mieszankę. Mokre składniki wlać do przygotowanej wcześniej mąki i dokładnie wyrobić. Gotową masę kształtować w kulki( z około 1- 1,5 łyżki ciasta), ułożyć je na blaszce( zachowując odstępy ) i lekko spłaszczyć palcami. Piec około 10- 12 minut( książka podaje 20 minut, ale moim zdaniem to zdecydowanie za długo), aż do uzyskania brązowo-złotego koloru. Przed zdjęciem z blaszki odczekać by chwilę przestygły. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego:)

ciastka anzac / anzac biscuits



 

 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi