czwartek, 26 kwietnia 2012

Dziś pierwszy raz na blogu, raczej w ramach wyjątku, przedstawiam wytrawny wpis. A to za sprawą odkrycia przeze mnie niedawno Corn Dog Muffins. Zupełnie genialna sprawa! Prościutkie i szybkie do zrobienia, doskonałe na śniadanie, kolacje, na piknik czy jako przekąska dla kibiców  przed telewizorem( co zapewne będzie niedługo bardzo przydatne;) Zawsze chciałam spróbować oryginalne corn dogs, ale smażenie w głębokim tłuszczu mnie odstraszało, tak więc jak tylko zobaczyłam je w formie pieczonych muffinek wiedziałam, że muszę je zrobić.  Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej mają specyficzny smak, który mi osobiście baaardzo odpowiada, są do tego dość sycące. Bardzo polecam do wypróbowania! Przepis pochodzi z tej strony( EN).

corn dog muffins

corn dog muffins

Składniki( na 10-12 muffinek*):

1/2 szklanki rozpuszczonego masła lub margaryny( lub 1/4 szklanki rozpuszczonego  masła i 1/4 szklanki sosu jabłkowego)
2- 3 łyżki cukru( w oryginale było 1/2 szklanki!)
2 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mąki kukurydzianej( żółtej)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
4-7( w zależności od wielkości) parówek lub innych cienkich kiełbasek)

*lub 48 mini muffinek

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować odrobiną margaryny i obsypać mąką( dobrze wychodzą z foremek).
W misce dobrze połączyć ostudzone, rozpuszczone masło, cukier, jajka i maślankę. W osobnym naczyniu wymieszać obie mąki, sodę , sól i wsypać w 2 partiach do mokrych składników( ja wsypuję wszystko na jeden raz). Wymieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładać do foremek, do 3/4 wysokości. Parówki pociąć na taką wielkość, aby wystawały ponad surową masę, mniej więcej równo z wysokością formy, i umieścić na środku muffinki. Piec na złotawy kolor, 10- 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Podawać na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.
Smacznego:)

corn dog muffins

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Przyznam, że dość długo wahałam się z umieszczeniem tego przepisu na blogu, jestem bowiem trochę rozczarowana tymi ciasteczkami. Owszem czuć w nich  marcepan, ale mnie- wielkiej fanki marcepanu, na kolana nie powalają. Są zbite i ogólnie brakuje im jakoś polotu. Zdecydowałam się je jednak pokazać ze względu na bardzo sympatyczną formę jabłuszek, może komuś przyda się ten pomysł do jakiegoś innego przepisu na ciasteczka:) Przepis pochodzi z tej strony( EN).

ciasteczka jabłuszka

ciasteczka jabłuszka

Składniki( ja przepis trochę zmieniłam, ale na lepsze mi to jednak nie wyszło, więc podaje oryginał):

226g marcepanu
230g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
kilka kropli ojeku migdałowego
szczypta soli
czerwony barwnik w płynie lub paście

dodatkowo: niewielka ilość marcepanu zabarwionego na zielono i brązowo

Wykonanie:
 
Marcepan, podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, aby zmiękł( uwaga, żeby nie zrobił sie zbyt gorący). Następnie dokładnie utrzeć( lub zmiksować) z miękkim masłem. Wsypać oba rodzaje cukru i miksować, aż masa nabierze lekkości. Dodać wanilię, jajko oraz barwnik(ilość według uznania), wymieszać. Wsypać mąkę z solą i wszystko dobrze połączyć. Uformować nieduże kuleczki. Palcem zrobić zagłębienia na środku jabłuszek. Układać na dużym talerzu. Gotowe ciasteczka wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do 1750C. Dużą płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jabłuszka przełożyć na przygotowaną blaszkę. Piec około 10-12 minut.

Kiedy ciasteczka ostygną, z brązowego marcepanu uformować ogonki a z zielonego listki i umieścić na ciasteczkach, lekko dociskając końcówki do jabłuszek.
Smacznego:)

ciasteczka jabłuszka

 

piątek, 20 kwietnia 2012

Mój ulubiony koktajl kokosowy. Jest najlepszy- bo najprostszy, wystarczą dwa składniki: świeży kokos i mleko. Zapewne nie wszystkim będzie smakować, niektórym może wydawać się za mdły, ale wystarczy dodać plasterek ananasa i znakomicie ożywi to smak koktajlu. Ja robię go zawsze tak gęsty, że zmiksowany miąższ trzeba na koniec wyjadać łyżeczką, ale można koktajl znacznie bardziej rozcieńczyć. Polecam do popijania w oczekiwaniu na kolejne egzotyczne wakacje:)

Ps.
Jeśli ktoś ma kłopoty z otwieraniem kokosów polecam wpis o szybkim i prostym "rozbrajaniu" kokosów i domowym mleczku i śmietance kokosowej(klik).

koktajl kokosowy

Składniki( na jedną porcję):

250- 350ml mleka *
1/4 świeżego kokosa

dodatkowo: mikser do koktajli lub food procesor, lub dobry blender

Wykonanie:

Miąższ kokosowy pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować dokładnie razem z mlekiem. Przelać do szklanki i podawać. 
Smacznego:)

*dodać według upodobania

koktajl kokosowy

koktajl kokosowy

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Bardzo smaczne ciasto z niezwykle lekką, puszystą budyniową pianką i owocami. Idealny wypiek na nadchodzące lato, kruche ciasto można przygotować wcześniej, zamrozić i wykorzystać, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego:) Będzie świetnie smakować z malinami, jagodami czy wiśniami. Ja wykorzystałam brzoskwinie z puszki, ale kwaskowate owoce powinny lekko ożywić delikatny smak placka.  Źródło przepisu(klik).

ciasto z delikatna pianka i owocami

ciasto z delikatna pianka i owocami

Składniki:

Kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej
250g  zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać  pokrojone w kostkę masło i rozdrobnić nożem lub palcami. Następnie dodać żółtka. Całość szybko zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta, jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 nierówne części( 60% i 40%), owinąć w folię i zamrozić.
Piekarnik nagrzać do 1900C. Blachę około 33x 22cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, tak aby równomiernie pokryć dno blachy i lekko przyklepać. Podpiec na złoty kolor, około 20 minut. Odstawić, aby wystygło.

Budyniowa pianka:

5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego( 16g)
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukr( 2 x 40g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

puszka brzoskwiń( pokroić w kostkę) lub 500g innych owoców( mogą być mrożone, nie trzeba wcześniej ich rozmrażać )
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Kiedy spód ciasta wystygnie, ubić na sztywno białka. Nie przerywając ubijania, dodawać po jednej łyżce cukru  wymiesznego z cukrem waniliowym. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlać olej, zmiksować do połączenia.

Na wystudzony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać owoce, lekko je dociskając w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta .
Piec w temperaturze 1900C przez około 30- 40 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)

ciasto z delikatna pianka i owocami

środa, 11 kwietnia 2012

Babeczki jeszcze trochę w zimowym klimacie, no ale w końcu dwa dni temu padał u nas śnieg, więc uważam, że przepis jak najbardziej na czasie;)  Cupcakes o zwartej, raczej ciężkiej strukturze, bogate w smaku, dość słodkie, ale jak dla mnie nieprzesłodzone. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Według autorki( przepis pochodzi z książki Lindy Smith "Bake me I'm yours... cupcake celebration") mogą być przechowywane do 2 tygodni, oczywiście nie było szans, żeby to sprawdzić;)

babeczki z daktylami i orzechami

babeczki z daktylami i orzechami

babeczki z daktylami i orzechami

Składniki( na 12 babeczek):

125ml golden syrup
30g masła
125ml mleka
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
150g mąki pszennej
110g brązowego cukru
1( 7ml) łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100g posiekanych orzechów włoskich
250g drobno posiekanych daktyli
1 małe jajko

Przygotowanie:

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 1800C.
Golden syrup, masło i mleko umieścić w niewielkim garnku i podgrzać( ale nie zagotować!), aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawić do przestudzenia.  W dużej misce wymieszać  mąki, cukier,  proszek do pieczenia, sodę, orzechy i daktyle. Rozpuszczone składniki wlać do miski z mąką i dodatkami, dodać jajko i wymieszać.  Masę przekładać do przygotowanych papilotek, do 2/3 wysokości.  Piec 20- 25 minut,  do  tzw. suchego patyczka.  Po wystudzeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet do 2 tygodni.
Smacznego:)

babeczki z daktylami i orzechami

 

 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi