sobota, 30 kwietnia 2011

 

Jak pewnie wszystkim zainteresowanym, i mniej zainteresowanym również, wiadomo wczoraj odbył się  ślub Księcia Williama oraz Catherine Middleton. Dla większości jednym z najważniejszych momentów było pojawienie się panny młodej w tak wyczekiwanej sukni ślubnej, jednak ja najbardziej czekałam na ujawnienie zdjęć tortu ślubnego :)

Royal Wedding cake

Royal wedding cake

Przepiękny, ośmiowarstwowy tort, wykonany z 17 indywidualnych ciast, jest autorstwa Fiony Cairns. Jej istniejąca od 25 lat firma piecze słodkości między innymi dla takich firm jak Harrods, John Lewis, Waitrose. Klientami byli również Paul McCartney i Pink Floyd.

Państwo młodzi poprosili o tradycyjny fruit cake, pokryty marcepanem oraz sugarpaste. Romantyczny, kremowo-biały tort zdobiło ponad 900 kwiatów wykonanych z sugarpaste. Pani Cairns zdradziła, iż rodzaje kwiatów wybierała sama Kate Middleton, kierując się znaczeniem poszczególnych roślin. Ozdoby odzwierciedlają również architekturę sali, w której wystawiony był tort. Wykonanie całości zajęło ponad pięć tygodni.

Przyznam szczerze, że oficjalny tort był według mnie naprawdę prześliczny, szczególnie podobało mi sie rozwiązanie kształtu dolnych warstw konstrukcji. Ozdoby nie były przesadzone, jednocześnie całość była okazała i elegancka. Wszystkie detale dopracowane były do perfekcji, no ale niczego innego nie spodziewałabym się po królewskim torcie ślubnym:)

Przypuszczam, że tak samo jak suknia ślubna, tort ten będzie wielokrotnie powielany przez panny młode w przyszłości, no może w trochę mniejszej skali:)

Na specjalne życzenie księcia Williama pojawił się również drugi tort- czekoladowy z herbatnikami McVities (z tego co wyczytałam w różnych źródłach, przypominał on chyba trochę nasz blok czekoladowy), który był jego ulubioną słodkością w dzieciństwie i jest ponoć rodzinnym przepisem. Ten trzy piętrowy tort wykonany został między innymi z 18 kg (40lb) czekolady oraz 1,700 herbatników "Rich Tea ".

Royal wedding cake2

Nie pozostaje nic innego jak tylko życzyć im równie słodkiego wspólnego życia:)

żródła:The Sun, Daily Mirror, Dailymail, Sky, BBC , Fiona Cairns (www) Heatworld Flickr 

wtorek, 26 kwietnia 2011

 

Od tego ciasta ciężko się oderwać:) Połączenie mojego ukochanego brownie z sernikiem oraz płatkami migdałowymi. Dolna warstwa jest bardzo czekoladowa i ciężka, jak przystało na brownie, natomiast masa sernikowa z migdałami wręcz rozpływa się w ustach. Polecam,  szczególnie, że ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Przepis pochodzi z książki Avoca 'Tea Time'.


sernikobrownies z migdałami

 

Składniki:

Brownie:
200g ciemnej czekolady (najlepiej 70%, ale można również użyć z mniejszą zawartością kakao)
200g masła lub margaryny
250g cukru (ja dodałam 200g)
4 jajka
110g mąki pszennej

Sernik:
400g serka kremowego (typu philadelphia)
150g cukru
2 jajka
kilka kropli esencji waniliowej lub migdałowej albo łyżeczka cukru waniliowego lub migdałowego
1 łyżka likieru migdałowego (opcjonalnie)
5 łyżek płatków migdałowych*

Piekarnik nagrzać do 150C, natłuścić blaszkę (i ewentualnie obsypać mąką) o wymiarach ok.22x22.

Do wykonania brownie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej- w miseczce ustawionej nad garnkiem z gorącą wodą, następnie  odstawić do lekkiego przestudzenia. Utrzeć mikserem masło z cukrem, stopniowo dodawać jajka, następnie wsypać mąkę, wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wszystko zmiksować. Masę rozłożyć równomiernie na dnie blaszki.

Przygotowanie sernika: zmiksować serek z cukrem, dodać jajka oraz cukier/esencję waniliową/migdałową i likier migdałowy, jeśli go używamy, zmiksować na gładką masę. Na samym końcu wsypać płatki migdałowe i wymieszać całość łyżką. Masę wyłożyć na górę brownie.

Piec ok. 45 minut (góra ciasta powinna być ścięta, ale może być lekko 'galaretowata' na środku- to znaczy może sie trochę trząść przy poruszaniu foremki). Góra wychodzi dość jasna, można ją odrobinę zrumienić włączając górną grzałkę na 2-3 minuty, jeśli piekarnik posiada taką opcję i mamy na to ochotę.

Dla dekoracji posypać płatkami migdałowymi. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego:)

*w oryginalnym przepisie migdały zastąpione były przez 120g malin

wtorek, 19 kwietnia 2011


Wesołe, wiosenne ciasto, które świetnie sprawdzi się nie tylko jako deser, ale również jako urocza dekoracja wielkanocnego stołu. Pokrycie ciasta oraz dekoracje wykonane z sugarpaste. Inspiracja 'Fun & original character cakes' Maisie Parrish.

 

wielkanocne kroliczki

dwa kroliczki

wspinajacy sie krolik

kroliki

krolik w trawie

niedziela, 17 kwietnia 2011

Ostatnio znowu naszła mnie ochota na muffinki. Po eksperymencie z kokosowymi babeczkami oto przepis na moje ulubione, sprawdzone jagodowe muffinki.  Idealnie słodkie, wilgotne, doskonale nadają się jako dodatek do popołudniowej kawy, chociaż ja mogę je jeść o każdej porze dnia i nocy właściwie też;) Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki 'Professional Baking' Wayne Gisslen

 

jagodowe muffinki

Muffinki z jagodami (przepis na 10-12 sztuk)

300g mąki pszennej
150g cukru
18g proszku do pieczenia
dwie szczypty soli
2 jajka
210g mleka
120g masła lub margaryny (rozpuścić i lekko przestudzić)
około 250-300g jagód*

Nagrzać piekarnik do 200oC.
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu wszystkie mokre(poza jagodami). Następnie wymieszać zawartość obu misek, tylko do połączenia składników, dodając na koniec jagody. Masę przełożyć do wysmarowanych tłuszczem, albo wyłożonych papilotkami foremek do muffinek (do około 3/4 wysokości foremek). Piec około 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Poczekać aż chwilę przestygną, przed wyjęciem z foremek. Smacznego:)

* Jagody mogą być świeże, mrożone (uprzednio rozmrożone i odsączone) lub ze słoiczka (również odsączone), można również zastąpić je innymi owocami, np. malinami.

piątek, 15 kwietnia 2011

 

Kokosowe muffinki ze słodką kuleczką Rafaello w środku. Przepis na samą masę muffinkową znalazłam na jednym z popularnych polskich blogów, jednak nie będę go podawała ponieważ, przyznam szczerze, ciasto smakowało przeciętnie. Natomiast pomysł takiego nadzienia bardzo mi sie spodobał i pewnie jeszcze poeksperymentuje z innymi muffinkami :)

muffinki z raffaello

 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi