czwartek, 27 marca 2014

Ptysiowe łabądki wypełnione kremem czekoladowym ze smażonych bananów  oraz z awokado. Pod skrzydłami ukryłam ćwiartki orzechów włoskich a całość oprószyłam kakao. Czarne łabędzie świetnie smakują, oba kremy doskonale pasują do tego deseru, a przy okazji nie zawiera on cukru. Wykorzystałam mój ulubiony przepis na ciasto parzone wg Mary Berry, po upieczeniu ptysie zachowują długo chrupkość, dlatego można zrobić je dzień wcześniej a nadziać przed samym podaniem.

łabędzie z ciasta parzonego

 łabędzie ptysiowe z kremem czekoladowym

łabędzie z ciasta parzonego

łabędzie z ciasta parzonego

Ciasto parzone( choux dough)

Składniki( 12-14 sztuk, w zależności od wielkości):

175ml wody
75g masła
100g maki
2-3 szczypty soli
3 jajka

Przygotowanie:

W garnku umieścić wodę z masłem i solą. Krótko gotować, do rozpuszczenia masła. Następnie garnek zdjąć z palnika i natychmiast wsypać cała mąkę. Bardzo energicznie mieszać drewnianą łyżką, jednocześnie postawić garnek ponownie na palnik. Masę odparować kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gładkie, lśniące ciasto, odchodzące od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Piekarnik nagrzać do 2000C. Dwie duże blaszki wyłożyć mata silikonowa lun posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

Do chłodnego ciasta wbić jajka i zmiksować, na gładka masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego( lub woreczka foliowego z odciętym rogiem) i formować okrągłe ptysie. Z około 1/4 ciasta( lub nawet trochę mniej) uformować łebki. Piec około 15-18 minut, aż nabiorą równomiernego jasno- brązowego koloru. Odstawić do ostudzenia.

Krem czekoladowy ze smażonych bananów

Składniki:

2 bardzo duże, dojrzałe banany( lub 3 średniej wielkości)
1-2 łyżki kakao do pieczenia( do smaku)
8-12 łyżeczek mleka( może być też mleko owsiane, migdałowe sojowe itp.)

Przygotowanie:

Banany obrać ze skórek, pokroić w plasterki i podsmażyć z kilkoma kroplami oleju  np. kokosowego albo odrobinie masła( opcjonalnie) na patelni( najlepiej z powłoką nieprzywieralną), do momentu, aż lekko zbrązowieją  i będą wyraźnie miękkie. Owoce przełożyć do miseczki, dodać kakao i około 8 łyżeczek mleka. Całość dokładnie zmiksować, jeśli krem będzie zbyt zbity dodać trochę więcej mleka do uzyskania pożądanej konsystencji.

Krem czekoladowy z awokado

Składniki:

1 duże, dojrzałe awokado
5-7 daktyli suszonych( do smaku)*
1-2 łyżek kakao do pieczenia( do smaku)

*można oczywiście zastąpić cukrem pudrem lub miodem.

Przygotowanie:

Daktyle zmiksować blenderem na gładką pastę. Dodać miąższ  awokado oraz kakao i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy.

Wykonanie łabędzi:

dodatkowo 12-14 połówek orzechów włoskich
kakao do pieczenia

Ptysie przeciąć mniej więcej w połowie, górną część przekroić na pół. Dół wypełnić jednym z kremów( nie przepełnić), po bokach ułożyć 2 ćwiartki orzechów i przykryć rozciętymi skrzydełkami. Na przodzie umieścić główkę. To samo powtórzyć wykorzystując drugi krem. Oprószyć kakao. Łabędzie najlepiej przygotować krótko przed padaniem a później pozostałości przechowywać w lodówce.

Smacznego!

łabędzie z ciasta parzonego

łabędzie z ciasta parzonego

09:57, anahitka9
Link Komentarze (3) »
środa, 26 marca 2014

Kolejny zdrowy krem czekoladowy, chyba jeszcze prostszy niż wersja z awokado. Krem czekoladowy ze smażonych bananów. Można go oczywiście zrobić z surowych bananów, moim zdaniem jednak zbrązowienie owoców na patelni jeszcze mocniej wydobywa ich słodycz a masa staje się bardziej kremowa. Krem jest cięższy i bardziej zwarty niż masa z awokado a smakuje lepiej, niż niejeden tradycyjny krem czekoladowy, szczególnie z dodatkiem orzechów włoskich! Natomiast jutro  zapraszam na deser z wykorzystaniem obu kremów:)

krem czekoladowy ze smażonych bananów

Składniki( na 2 porcje):

2 bardzo duże, dojrzałe banany( lub 3 średniej wielkości)
1-2 łyżki kakao do pieczenia( do smaku)
8-12 łyżeczek mleka( może być też mleko owsiane, migdałowe sojowe itp.)

Przygotowanie:

Banany obrać ze skórek, pokroić w plasterki i podsmażyć z kilkoma kroplami oleju  np. kokosowego albo odrobinie masła( opcjonalnie) na patelni( najlepiej z powłoką nieprzywieralną), do momentu, aż lekko zbrązowieją  i będą wyraźnie miękkie. Owoce przełożyć do miseczki, dodać kakao i około 8 łyżeczek mleka. Całość dokładnie zmiksować, jeśli krem będzie zbyt zbity dodać trochę więcej mleka do uzyskania pożądanej konsystencji. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!:)

krem czekoladowy ze smażonych bananów

 

10:20, anahitka9
Link Komentarze (13) »
wtorek, 25 marca 2014

Po zeszłotygodniowym zdrowym cieście czekoladowym, na fali zdrowych słodyczy przygotowałam czekoladowy krem z awokado. Podobnie jak w cieście fasolowym nie dodawałam do niego cukru- zastąpiłam go kilkoma daktylami. Krem jest bardzo czekoladowy, aksamitny i zaskakująco lekki. Doskonały jako samodzielny deser, posypany np. orzeszkami laskowymi lub do nadziewania i przekładania innych wypieków albo smarowania pieczywa.

czekoladowy krem z avocado

czekoladowy krem z avocado

czekoladowy krem z avocado

Składniki( na 2 porcje):

1 dojrzałe awokado
5-7 daktyli suszonych( do smaku)*
1-2 łyżek kakao do pieczenia( do smaku)

*można oczywiście zastąpić cukrem pudrem lub miodem.

Przygotowanie:

Daktyle zmiksować blenderem na gładką pastę. Dodać miąższ  awokado oraz kakao i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do miseczek. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

czekoladowy krem z avocado

10:48, anahitka9
Link Komentarze (9) »
czwartek, 20 marca 2014

Kusiło mnie to ciasto od dłuższego czasu i jakoś nie mogłam się do niego zabrać. A teraz żałuję, bo jest niesamowite.
Czekoladowe ciasto, które nie zawiera mąki, tłuszczu a w mojej wersji również cukru. Jego głównym składnikiem jest... czerwona fasola z puszki:)  Jeśli zastanawiacie się czy czuć w nim fasolę-  to mogę powiedzieć, ze gdybym nie znała składu to nie miałabym o niej pojęcia. Owszem, ciasto smakuje inaczej niż zwykłe murzynki czy inne, tradycyjne czekoladowe wypieki, ale nikt kto je jadł, nie rozpoznał tajemniczego składnika.  Ciasto jest niebywale wilgotne i sprężyste a czekoladowy krem z twarogu doskonale wieńczy całość. A jak jest możliwe, że nie zawiera cukru, stewii czy słodziku? Słodyczy nadają mu suszone daktyle:) Bez skrępowania można sięgnąć po kolejny kawałek:)

czekoladowe ciasto fasolowe bez tłuszczu, mąki i cukru

czekoladowe ciasto fasolowe bez tłuszczu, mąki i cukru

czekoladowe ciasto fasolowe bez tłuszczu, mąki i cukru

Składniki( na keksówkę około 24x 10 cm)

360g czerwonej fasoli z puszki( waga po odcedzeniu)
2 łyżki mielonych migdałów( opcjonalnie)
100-120g suszonych daktyli bez pestek( około 12-15 daktyli)
5 łyżek jogurtu naturalnego
4 jajka, osobno żółtka i białka
4 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka sody
kilka kropli aromatu lub ekstraktu migdałowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Keksówkę wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

Daktyle zmiksować blenderem na gładką masę. Wybrałam daktyle, które były bardzo miękkie, jeśli owoce byłby mocnej zasuszone można je najpierw zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka minut, aby zmiękły, następnie odcedzić i zmiksować.

Przy pomocy malaksera lub blendera zmiksować na gładką masę: fasolę, jogurt, żółtka, aromat oraz pastę z daktyli. Migdały wymieszać z sodą, przesianym kakao i wsypać do ciasta, dokładnie zmiksować.

W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę. Dodać 2 łyżki białek do masy fasolowej i wymieszać szpatułką, aby ją rozluźnić. Następnie dodać pozostałą część białek.Ciasto przełożyć od przygotowanej keksówki Piec 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić

Krem

150g twarogu( użyłam 3-krotnie mielonego, o zawartości 20% tłuszczu)
4-6 daktyli
2 łyżeczki kakao

Daktyle zmiksować na gładką masę. Dodać twaróg oraz przesiane kakao. Dokładnie wymieszać.

Rozsmarować na ostudzonym cieście. Całość przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

czekoladowe ciasto fasolowe bez tłuszczu, mąki i cukru

 Źródło, z małymi zmianami

10:16, anahitka9
Link Komentarze (17) »
wtorek, 18 marca 2014

Sernik dla miłośników masła orzechowego i amerykańskich czekoladek Reese's. Połączenie słodko- słono- kwaskowatych smaków w zwartym, ciężkim serniku o wyraźnym smaku masła orzechowego. Słodycz sernika i kremu nugatowo- czekoladowego przełamana została kwaskowatym dżemem i chrupiącymi, solonymi orzeszkami. Całość jest sycąca a jednocześnie bardzo wciągająca:) Jeśli nie macie możliwości kupienia Reese's- czekoladek nadziewanych masłem orzechowym, możecie je zastąpić innymi ulubionymi czekoladkami lub zupełnie pominąć.

sernik z masłem orzechowym i czekoladkami Reese's

sernik z masłem orzechowym i czekoladkami Reese's

sernik z masłem orzechowym i czekoladkami Reese's

sernik z masłem orzechowym i czekoladkami Reese's

Składniki( na 18cm lub 20cm tortownicę)

Spód:

150g ciasteczek digestive w czekoladzie*
25g masła, rozpuścić
2 łyżeczki kakao
19 mini czekoladek Reese's

Przygotowanie:

Tortownicę wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka rozdrobnić blenderem lub w malakserze. Wymieszać z kakao. Wlać masło i zmiksować do powstania konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową wysypać do przygotowanej foremki i dokładnie ugniatać do powstania równej zbitej powierzchni. Czekoladki ułożyć na spodzie. Odstawić do lodówki.

*można użyć ciastek bez czekolady lub innych herbatników, należy wówczas dodać 2 łyżeczki kakao i około 10-15g masła więcej

Masa serowa( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

250g twarogu do serników 3-krotnie mielonego
250g serka typu philadelphia( można zastąpić zwykłym twarogiem)
250g masła gładkiego orzechowego( z domowego masła orzechowego smak będzie intensywniejszy)
150g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli
3 jajka

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1500C.
Oba rodzaje białego sera zmiksować z masłem orzechowym. Wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną i sól, dokładnie wymieszać. Wbić jajka i krótko zmiksować do połączenia składników. Masę przelać na przygotowany spód i wstawić do piekarnika. Piec około 1godziny 05min do 1godziny 15min, aż sernik będzie dobrze ścięty. Pozostawić do całkowitego ostudzenia w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Dodatkowo:

około 2-3 łyżek kwaskowatego dżemu
100g nutelli lub nugatu czekoladowego( użyłam nugatu dr Oetker-a)
30-40g prażonych, solonych orzeszków ziemnych
8-10 mini czekoladek Reese's

Na schłodzony sernik rozsmarować warstwę dżemu, przykryć ją równomiernie masą nugatowo- czekoladową i udekorować posiekanymi fistaszkami i czekoladkami. Wstawić na około 20-30 minut do lodówki.

Smacznego:)

sernik z masłem orzechowym i czekoladkami Reese's

sernik z masłem orzechowym i czekoladkami Reese's

 

10:17, anahitka9
Link Komentarze (15) »
 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi