sobota, 30 marca 2013
środa, 27 marca 2013

German Chocolate Cake-ciasto, które wcale nie wywodzi się z Niemiec, jako można początkowo przypuszczać, a z Ameryki. Nazwę zawdzięcza użytemu w oryginalnym przepisie rodzajowi ciemnej czekolady(o zawartość kakao 48%)- Baker's German's Sweet Chocolate. Natomiast czekolada nazwana była dla uhonorowania jej twórcy, którym był Sam German.
Na to czekoladowe ciasto natknęłam się przygotowując Skandaliczny Tort Chrisa i już wtedy wiedziałam, że muszę je zrobić w oryginalnej wersji. Tort jest rewelacyjny. Zdobył u mnie miano najlepszego ciasta czekoladowego, detronizując tym samym ciasto według przepisu Iny Garten. Same czekoladowe płaty są puszyste, delikatne a przy tym wilgotne. Można je wykorzystać do wielu innych tortów. Krem jest zupełnie inny od wszelkich kremów, jakie do tej pory robiłam, lekko karmelowa masa wymieszana ze świeżymi wiórkami kokosowymi i orzechami pecan. Dodaje tekstury i charakteru ciastu. Wszystko połączone w dość spory torcik to zupełna poezja. Świetne ciasto na specjalne okazje- okazałe i do tego niezapomniane w smaku. Bardzo polecam!

german chocolate cake

german chocolate cake

najlepszy tort czekoladowy

English version (click here)

Ciasto czekoladowe( źródło)

Składniki( na 3 warstwy, tortownice 20 cm)

1/2 szklanki gorącej wody
120g dobrej mlecznej czekolady( lub pól na pół z ciemną czekoladą)
2 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki kakao do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 szklanki cukru
220g miękkiego masła
4 jajka( oddzielnie żółtka i białka)
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka maślanki

Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownice wysmarować odrobiną tłuszczu, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki oprószyć mąką.
Czekoladę drobno posiekać, wrzucić do niedużej miseczki i zalać wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy z wodą. Odstawić do ostudzenia.
W misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, sól. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, następnie pojedynczo dodawać żółtka i dokładnie zmiksować. Do masy wlać przestudzoną czekoladę a następnie dodawać mieszankę mąki na przemian z maślanką. W niedużym naczyniu ubić na sztywno białka i połączyć delikatnie z pozostałą częścią ciasta.
Masę rozłożyć równo do foremek( jeśli nie mamy 3 blaszek, ciasto może poczekać na pieczenie). Piec około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Całkowicie ostudzić.

Krem kokosowo- orzechowy:

Składniki:

1 szklanka cukru
340ml mleka skondensowanego niesłodzonego( ew. śmietany kremówki)
115g masła
4 żółtka( lub 3 duże)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 i 1/2 szklanki świeżych wiórków kokosowych
1 i 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów pecan( lub orzechów włoskich)

W niedużym garnku wymieszać: cukier, mleko, masło, żółtka i wanilię. Ustawić na średnim ogniu i gotować, aż zgęstnieje, cały czas mieszając( około 15-20minut). Dodać wiórki kokosowe i orzechy, dobrze połączyć i odstawić do ostudzenia( przemieszać w między czasie kilka razy, aby nie powstał korzuch).

Wykonanie German Chocolate Cake

Krem podzielić na 3 części i przełożyć nim płaty czekoladowego ciasta oraz równo rozsmarować na górze. Boki ciasta posmarować ganache* i wyrównać. Dowolnie udekorować wierzch również używając ganache.

Ganache można zupełnie pominąć i pozostawić tort o naturalnym wyglądzie;)

Ganache

Składniki:

225g dobrej jakości ciemnej czekolady( można 1/4 zastąpić dobrej jakości mleczną czekoladą)
180ml śmietany kremówki

Czekoladę bardzo drobno pokroić i wrzucić do średniej miseczki. Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia a następnie zalać nią czekoladę. Odczekać 2 minuty, aby czekolada pod wpływem ciepła zmiękła i całość delikatnie wymieszać, do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Odstawić, aż ostygnie i zgęstnieje( najlepiej ganache przygotować dzień wcześniej)

 Smacznego:)

german chocolate cake

10:38, anahitka9 , Torty
Link Komentarze (17) »
wtorek, 19 marca 2013

Zabawne wielkanocne babeczki z kwokami wysiadującymi słodkie jajeczka. Zauroczą wszystkich gości: i małych i dużych a do tego ożywią wielkanocny stół:) Do wykonania wykorzystałam waniliowe cupcake-i oraz podpieczone wiórki kokosowe. Kurki ukształtowałam z bezy szwajcarskiej. Pomysł podpatrzony w książce „Cupcakes, Cookies & Pie, Oh, My!” Karen Tack

babeczki wielkanocne kury z jajeczkami

wielkanocne kury z jajeczkami

babeczki wielkanocne: kury z jajeczkami

babeczki wielkanocne: kury z jajeczkami

Składniki:

12 sztuk dowolnych babeczek
1/2-3/4 świeżego kokosa
żółty barwnik( można pominąć)
pomarańczowe lentylki lub m&m's na dzióbki
czerwone posypki cukrowe w różnych kształtach( a użyłam mini choineczki, ale można użyć np. serduszka) na pozostałe części kurek
czarna posypka cukrowa lub czekolada bardzo drobno pokrojona na oczy
Jellybean-ki lub czekoladowe jajeczka
porcja bezy szwajcarskiej

Beza szwajcarska

Składniki:
 
6 białek
1 i 2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
 
W garnku zagotować wodę, zmniejszyć 'ogień'. Miskę z białkami umieścić nad garnkiem tak, aby nie dotykała bezpośrednio wody, zacząć ręcznie roztrzepywać białka( można dodać odrobinę soli), stopniowo dodając cukier. Cały czas ubijać, aż do momentu, gdy masa osiągnie temperaturę 600C lub jeśli ktoś nie ma termometru cukierniczego, gdy kryształki cukru zupełnie się rozpuszczą( mamy wówczas pewność, że nastąpiła pasteryzacja białek). Następnie miskę zdjąć z kąpieli wodnej i miksować mikserem z końcówką do ubijania białek, aż miska i masa całkiem wystygnie, napowietrzy się i stanie się sztywna i lśniąca.

Wykonanie:

Kokos zetrzeć na większe wiórki w ford procesorze lub na tarce. Podpiec w piekarniku w 1600C około 10 minut, kilkukrotnie je mieszając. Ostudzić, wsypać do niedużego woreczka a następnie wlać 1-2 krople barwnika i potrząsając woreczkiem zafarbować kokos( można pominąć ten krok).
Babeczki posmarować cienką warstwą masy bezowej, obtoczyć we wiórkach kokosowych.
Pozostałą część bezy przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą gładką końcówką lub woreczka foliowego z obciętym rogiem. Na każdej babeczce wyciskać korpusy kurek a na nich główki i skrzydełka.
Lentylki podzielić na 4 części i włożyć jako dzióbki. Z drobinek czekolady zrobić oczy, z czerwonych serduszek, choinek lub innych posypek ułożyć grzebień i dzwonki pod dziobem.
Gotowe babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

babeczki wielkanocne: kury z jajeczkami

babeczki wielkanocne: kury z jajeczkami

09:49, anahitka9 , Wielkanoc
Link Komentarze (17) »
czwartek, 14 marca 2013

Kulicz- rosyjska wielkanocna baba drożdżowa o sympatycznym, grzybkowym kształcie. Rosyjska czy nie, ale smakuje jak drożdżówka mojej babci:) Kulicz jest lekki, puszysty a przy tym dość wilgotny jak na babę drożdżową. Jedzona jeszcze na ciepło to zupełne niebo: mięciutka, delikatnie pachnąca przyprawami i koniakiem baba. A do tego szklanka mleka...hmm... aż się rozmarzyłam:) przepis znalazłam na blogu Kuchnia Alicji  . Właściwie nic nie zmieniałam, następnym razem jedynie poza owocami kandyzowanymi i rodzynkami dodałabym jeszcze migdały. Może w tym roku skusicie się na taką wielkanocną babę?:)

kulicz- drożdżowa baba wielkanocna

kulicz- drożdżowa baba wielkanocna

kulicz- drożdżowa baba wielkanocna

Składniki:

1 kg mąki
50 g drożdży
1 - 1,5 szklanki mleka
10 żółtek
3 białka
250 g cukru
200 g masła
100 g rodzynek
25 g koniaku
25 g kandyzowanych owoców
3 łyżki otartej skórki cytrynowej lub 1 łyżeczka mielonego kardamonu i 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka nalewki szafranowej( pominęłam)
2-4 łyżeczki cukru waniliowego
1 g soli

Wykonanie:

Przygotować dwie kilogramowe puszki*, np. po owocach. Wysmarować je masłem i wyłożyć dno i boki papierem do pieczenia( można wyłożyć jedynie dno, ale zdecydowanie łatwiej wyjąć baby kiedy boki również są wyłożone)

1. drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z 100 g mąki i odstawić na 10 minut.
2. W tym czasie 100g mąki i 1/2 szklanki wrzącego mleka i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednorodnej konsystencji. Można dodać 1-2 łyżeczki mleka, jeśli będzie ciężko szło.
3. Połączyć obie przygotowane wcześniej mieszaniny, nakryć i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
4. Przygotować masę jajeczną - żółtka, białka, cukier i sól utrzeć na jednolitą masę i ubić do białości.
5. Połowę masy jajecznej wlać do mieszaniny drożdżowej, dodać 250g mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
6. Dodać drugą połowę masy jajecznej oraz 500g mąki, zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż ciasto będzie się odklejać od rąk. Wówczas dodawać do niego niewielkimi porcjami roztopione, ciepłe masło, cały czas mieszając, a następnie dodać koniak i przyprawy. Wyrobione ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia.
7. Po drugim wyrastaniu odgazować ciasto, dodać do niego rodzynki i kandyzowane owoce, wcześniej oprószonych mąką, wymieszać i znów odstawić do wyrośnięcia.
8. Podzielić ciasto na dwie części. Przełożyć do przygotowanych wcześniej form do połowy ich wysokości. Odstawić do wyrośnięcia do 3/4 wysokości form, posmarować żółtkiem( pominęłam) i piec w 160-1700C około 35- 45minut, puszki najlepiej ustawić na drugiej od dołu półce piekarnika( drożdżówki wyrastają jeszcze ponad puszki)
Lekko przestudzić a następnie wyjąć z puszek. Polukrować.

Swoje baby drożdżowe przechowywałam w zamkniętych woreczkach, dzięki temu dłużej były świeże i wilgotne.

* piekłam z połowy składników- wyszły mi 2 puszki ( o pojemności: około 400ml i 900ml ) oraz 6 małych babeczek pieczonych w foremkach od muffinek

Smacznego:)

kulicz- drożdżowa baba wielkanocna

kulicz- drożdżowa baba wielkanocna

11:17, anahitka9 , Wielkanoc
Link Komentarze (8) »
wtorek, 12 marca 2013

Ciasto niesamowite. Smakuje jak żadne inne ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam! Ciacho jest wegańskie, na mące żytniej, do tego zawiera bardzo małą ilość tłuszczu( jest to w dodatku oliwa z oliwek)a przygotowuje się je w 5 minut! Zaznaczam- nie jest wybitnie słodkie, ale taki już jego urok:) Smak jest naprawdę intrygujący: delikatnie czekoladowe, słodkawe, z wyraźną nutą wina.
Ponieważ wyraźnie czuć w nim wino, dlatego ważne jest, aby użyć dobry trunek, który lubimy. Ciasto jest wilgotne a dzięki mące żytniej- treściwe, ale nie za ciężkie.  Dla osób, które lubią nietypowe wypieki będzie rewelacyjne. Jeśli ktoś chciałby je wypróbować bez wina- można zastąpić je np. niesłodzonym sokiem pomarańczowym( chociaż smak będzie już pewnie inny). Bardzo gorąco polecam!
Źródło: stona Love Food Eat

wegańskie ciasto czekoladowe na winie

wegańskie ciasto czekoladowe z winem

wegańskie ciasto czekoladowe z winem

wegańskie ciasto czekoladowe z winem

English version( click here)

Składniki( na tortownicę o średnicy 18cm):

1 i 1/2 szklanki mąki żytniej
1/3 szklanki kakao do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki brązowego cukru lub cukru muscavado( ewentualnie można użyć białego)
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin( można zastąpić innym olejem)
1/4 szklanki dżemu truskawkowego( można dodać inny smak)
1 szklanka( 250 ml) dobrego czerwonego wina( ja użyłam półsłodkiego)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1500C. Tortownicę wysmarować odrobiną oliwy lub oleju, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki można obsypać odrobiną mąki żytniej.
W naczyniu połączyć składniki suche: mąkę, kakao( najlepiej je przesiać) sodę, cukier i sól. W osobnej misce dobrze wymieszać wanilię, dżem, olej oraz wino. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie połączyć. Piec około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, przed podaniem można posypać kakao, cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Smacznego!

wegańskie ciasto czekoladowe z winem

wegańskie ciasto czekoladowe z winem

 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi