poniedziałek, 19 marca 2012
Galaretkowe niebo. Niebieska galaretka plus bita śmietana- proste, szybkie a jakie efektowne:) Idealny deser na nadchodzące( mam nadzieję) gorące dni. Pomysł podpatrzony tutaj. Składniki( na 4 poracje): 2 niebieskie galaretki( połączyłam dwie: turkusową i szafirową z Wodzisławia) Wykonanie: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do stężenia. Kiedy galaretka będzie już bardzo gęsta, ale jeszcze nie zupełnie sztywna, ubić śmietanę na sztywno z dodatkiem usztywniacza i cukrem do smaku. Do szklanki przełożyć trochę galaretki, następnie łyżką lub przy użyciu rękawa cukierniczego robić przy ściankach kleksy z bitej śmietany. Przestrzenie między bitą śmietaną wypełnić galaretką. Całą procedurę powtórzyć, aż do zapełnienia szklanki. *następnym razem spróbuję śmietanę zastąpić jogurtem greckim lub serkiem mascarpone. Smacznego:)
czwartek, 15 marca 2012
Irish Car Bomb Cupcakes robią teraz ogromna karierę. Powiem szczerzę, że zupełnie mnie to nie dziwi, ponieważ są rewelacyjne!! A do tego idealne na obchody św. Patryka:) Nazwa pochodzi od drinka składającego się 3 trunków: piwa Guinness, irlandzkiej Whiskey i Baileys Irish Cream. Trzy rodzaje alkoholu w jednej małej babeczce może się wydawać przesadą, ale nie ma się co obawiać, żaden z nich nie dominuje w smaku. Dzięki dodaniu piwa ciasto jest niezwykle wilgotne a przy tym delikatne i nie za słodkie. Środek, wypełniony ganache z whiskey, świetnie uzupełnia smak babeczek a krem to już sama poezja. Zdecydowanie warte zrobienia! Przepis pochodzi z tej strony, zamieniłam jedynie krem z maślanego na nieco lżejszy.
Składniki( na 24 sztuki): Ciasto: 1 szklanka piwa Guinness Piekarnik nagrzać do 1750C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. *w oryginalnym przepisie mowa jest o szklance( USA) masła czyli 225g Ganache z whiskey 200g ciemnej czekolady( ja użyłam 60%) Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce. Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia i natychmiast zalać nią czekoladę. Pozostawić na 2-3 minuty a następnie mieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać alkohol do smaku ( ja dodalam 5 łyżek, bo po 2 nie mogłam wyczuć whiskey;) odstawić w chłodne miejsce, aby lekko zgęstniał. Krem 200ml śmietany kremówki Śmietanę ubić na sztywno( można dodać smietan-fix). Serek wymieszać z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawać do niego śmietanę i delikatnie połączyć. Na koniec wlać Irish Cream do smaku. Wykonanie babeczek: W całkowicie ostudzonych babeczkach wydrążyć otworki, napełnić je gęstniejącym ganache. Następnie udekorować kremem przy pomocy rękawa cukierniczego. Przechowywać w lodówce.
poniedziałek, 12 marca 2012
Trochę nietypowe trufelki: słodko- słone, lekko kleiste i jednocześnie chrupiące. Prezentują się jak pierwszorzędne pralinki z bombonierki a w środku kryją masło orzechowe i paluszki:) Uwielbiam masło orzechowe wiec trufelki były bardzo w moim guście:) chociaż następnym razem zmniejszyłabym ilość paluszków do 1 szklanki i jeszcze drobniej bym je pokruszyła. Żródło przepisu: na tej stronie .
Składniki( na około 14-18 trufelków): 1i ½ szklanki drobno połamanych paluszków Wykonanie: Paluszki wsypać do woreczka i połamać na jeszcze drobniejsze kawałki, np. za pomocą wałka. W niedużej misce dokładnie połączyć masło orzechowe, masło, brązowy cukier i sól, Następnie dodać rozdrobnione paluszki i dobrze wymieszać. Wsypać cukier puder i dobrze połączyć( pominęłam ten krok). Blaszkę, lub duży talerz, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Łyżeczką nabierać masę i lekko wilgotnymi rękoma formować kuleczki lub prostokąty, jednocześnie odrobinę ściskając ciasto. Układać na przygotowanym papierze. Po uformowaniu wszystkich trufelków, wstawić je do lodówki na 30 minut. Kiedy czas chłodzenia będzie dobiegał końca, rozpuścić czekoladę nad kąpielą wodną. Trufelki dokładnie obtoczyć w czekoladzie a następnie ponownie włożyć na chwilę do lodówki. W tym czasie podgrzać 2 łyżeczki masła orzechowego, aby zrobiło się płynne i rozkruszyć 1-2 paluszki. Trufelki wyjąć z lodówki, ozdobić strużką masła orzechowego i posypać pokruszonymi paluszkami. Przechowywać w zamkniętym pojemniku, w lodówce.
czwartek, 08 marca 2012
Jeśli jesteście fanami Banoffee pie, to pokochacie te muffinki. Delikatne ciasto, 2 warstwy bananów a między nimi rozpływająca się w ustach masa kajmakowa. Powiem krótko: są to jedne z najlepszych muffinek jakie kiedykolwiek jadłam:)
Składniki( na 6 sztuk): 150g mąki pszennej opcjonalnie bita śmietana do dekoracji( niestety zapomniałam o niej;) Wykonanie:
poniedziałek, 05 marca 2012
Najszybsze i najprostsze brownies jakie znam. Pachną obłędnie i równie wspaniale smakują a do ich przygotowania potrzebne są jedynie 3 składniki!! Wychodzą bardzo wilgotne w środku. Niestety z partią widoczną na zdjęcu się zagapiłam i nieopatrznie po wyłączeniu piekarnika zostawiłam je w środku na dodatkowe 3 minuty i jak widać, są trochę bardziej suche niż powinny. Upiekłam je w rozmiarze mini, "na jeden kęs", ale można oczywiście zrobić je w normalej wielkości paplotkach. Bardzo polecam:) Źródło przpisu( klik).
Składniki( na około 12 normalnej wielkości lub 24 mini brownies) 1 szklanka nutelli Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 1750C. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.
|
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
SPIS TREŚCI
|