poniedziałek, 19 marca 2012

Galaretkowe niebo. Niebieska galaretka plus bita śmietana- proste, szybkie a jakie efektowne:) Idealny deser na nadchodzące( mam nadzieję) gorące dni. Pomysł podpatrzony tutaj.

niebienska galaretka

galaretka w chmurki

Składniki( na 4 poracje):

2 niebieskie galaretki( połączyłam dwie: turkusową i szafirową z Wodzisławia)
150-250ml śmietany kremówki*
śmietan-fix
3 łyżki przesianego cukru pudru

Wykonanie:

Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do stężenia. Kiedy galaretka będzie już bardzo gęsta, ale jeszcze nie zupełnie sztywna, ubić śmietanę na sztywno z dodatkiem usztywniacza i cukrem do smaku. Do szklanki przełożyć trochę galaretki, następnie łyżką lub przy użyciu rękawa cukierniczego robić przy ściankach kleksy z bitej śmietany. Przestrzenie między bitą śmietaną wypełnić galaretką. Całą procedurę powtórzyć, aż do zapełnienia szklanki.

*następnym razem spróbuję śmietanę zastąpić jogurtem greckim  lub serkiem mascarpone.

Smacznego:)

galaretka z chmurkami

czwartek, 15 marca 2012

Irish Car Bomb Cupcakes robią teraz ogromna karierę. Powiem szczerzę, że zupełnie mnie to nie dziwi, ponieważ są rewelacyjne!! A do tego idealne na obchody św. Patryka:) Nazwa pochodzi od drinka składającego się 3 trunków: piwa Guinness, irlandzkiej Whiskey i Baileys Irish Cream. Trzy rodzaje alkoholu w jednej małej babeczce może się wydawać przesadą, ale nie ma się co obawiać, żaden z nich nie dominuje w smaku. Dzięki dodaniu piwa ciasto jest niezwykle wilgotne a przy tym delikatne i nie za słodkie. Środek, wypełniony ganache z whiskey, świetnie uzupełnia smak babeczek a krem to już sama poezja. Zdecydowanie warte zrobienia! Przepis pochodzi z tej strony, zamieniłam jedynie krem z maślanego na nieco lżejszy.

Irish Car bomb cupcakes

Irish Car bomb cupcakes

Irish Car bomb cupcakes

Składniki( na 24 sztuki):

Ciasto:

1 szklanka piwa Guinness
160-170g* masła lub margaryny
3/4 szklanki kakao do pieczenia
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru( użyłam 1 i 1/2 szklanki)
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
2/3 szklanki kwaśniej śmietany( użyłam gęstej 15%)

Piekarnik nagrzać do 1750C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
Masło i piwo umieścić w niedużym garnku i podgrzewać do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodać przesiane kakao i mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie gładka mikstura. Przestudzić.
W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól. W innym naczyniu połączyć dokładnie jajka i śmietanę( można to zrobić mikserem) a następnie dobrze wymieszać z przestudzonym piwem. Do masy dodać mąkę i całość dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Piec, do tzw. suchego patyczka, około 15-17 minut

*w oryginalnym przepisie mowa jest o szklance( USA) masła czyli 225g

Ganache z whiskey

200g ciemnej czekolady( ja użyłam 60%)
2/3 szklanki śmietany kremówki
2-5 łyżek whiskey( najlepiej irlandzkiej, ale może też być inna;)

Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce. Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia i natychmiast zalać nią czekoladę. Pozostawić na 2-3 minuty a następnie mieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać alkohol do smaku ( ja dodalam 5 łyżek, bo po 2 nie mogłam wyczuć whiskey;) odstawić w chłodne miejsce, aby lekko zgęstniał.

Krem

200ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru( przesiać)
2-6 łyżek Baileys Irish Cream
Śmietan-fix( opcjonalnie)

Śmietanę ubić na sztywno( można dodać smietan-fix). Serek wymieszać z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawać do niego  śmietanę i delikatnie połączyć. Na koniec wlać Irish Cream do smaku.

Wykonanie babeczek:

W całkowicie ostudzonych babeczkach wydrążyć otworki, napełnić je gęstniejącym ganache. Następnie udekorować kremem przy pomocy rękawa cukierniczego. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)

Irish Car bomb cupcakes

poniedziałek, 12 marca 2012

Trochę nietypowe trufelki: słodko- słone, lekko kleiste i jednocześnie chrupiące. Prezentują się jak pierwszorzędne pralinki z bombonierki a w środku kryją masło orzechowe i paluszki:) Uwielbiam masło orzechowe wiec trufelki były bardzo w moim guście:) chociaż następnym razem zmniejszyłabym ilość paluszków do 1 szklanki i jeszcze drobniej bym je pokruszyła. Żródło przepisu: na tej stronie .

trufelki z masła orzechowego

pralinki z masła orzechowego i paluszków

Składniki( na około 14-18 trufelków):

1i ½ szklanki drobno połamanych paluszków
½ szklanki gładkiego masła orzechowego
1 łyżka masła( w temperaturze pokojowej)
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki cukru pudru( pominęłam)
szczypta soli
100 g mlecznej lub ciemnej czekolady
1 łyżka masła( pominęłam)

Wykonanie:

Paluszki wsypać do woreczka i połamać na jeszcze drobniejsze kawałki, np. za pomocą wałka. W niedużej misce dokładnie połączyć masło orzechowe, masło, brązowy cukier i sól, Następnie dodać rozdrobnione paluszki i dobrze wymieszać. Wsypać cukier puder i dobrze połączyć( pominęłam ten krok). Blaszkę, lub duży talerz, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Łyżeczką nabierać masę i lekko wilgotnymi rękoma formować kuleczki lub prostokąty, jednocześnie odrobinę ściskając ciasto. Układać na przygotowanym papierze. Po uformowaniu wszystkich trufelków, wstawić je do lodówki na 30 minut. Kiedy czas chłodzenia będzie dobiegał końca, rozpuścić czekoladę nad kąpielą wodną. Trufelki dokładnie obtoczyć w czekoladzie a następnie ponownie włożyć na chwilę do lodówki. W tym czasie podgrzać 2 łyżeczki masła orzechowego, aby zrobiło się płynne i rozkruszyć 1-2 paluszki. Trufelki wyjąć z lodówki, ozdobić strużką masła orzechowego i posypać pokruszonymi paluszkami. Przechowywać w zamkniętym pojemniku, w lodówce.
Smacznego:)

trufelki z masła orzechowegi i paluszków

pralinki z masła orzechowego i paluszkow



 

czwartek, 08 marca 2012

Jeśli jesteście fanami Banoffee pie, to pokochacie te muffinki. Delikatne ciasto, 2 warstwy bananów a między nimi rozpływająca się w ustach masa kajmakowa. Powiem krótko: są to jedne z najlepszych muffinek jakie kiedykolwiek jadłam:)

muffinki a la banoffee pie

Składniki( na 6 sztuk):

150g mąki pszennej
60g cukru
8g proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
100ml mleka
60g masła lub margaryny( rozpuścić i lekko przestudzić)
2 banany
6 czubatych łyżeczek masy kajmakowej

opcjonalnie bita śmietana do dekoracji( niestety zapomniałam o niej;)

Wykonanie:
 
Nagrzać piekarnik do 1900C.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Banany pociąć na niezbyt grube plasterki.
Tradycyjnie, jak w muffinkach wymieszać w oddzielnych miskach suche składniki( mąkę, cukier, proszek i sól) i mokre( jajko, mleko i rozpuszczony tłuszcz). Następnie połączyć zawartość obu misek i wymieszać jedynie do połączenia składników. Papilotki napełniać masą do ok.1/3 wysokości. Na cieście ułożyć jedną warstwę bananów, na nią wyłożyć łyżeczkę masy kajmakowej i przykryć ją plasterkami bananów. Całość pokryć dokładnie ciastem( u mnie wyszło około łyżki ciasta na górę).
Piec około 20 minut, aż nabiorą wyraźnie brązowo-złotego koloru. Po wystudzeniu mażna udekorować bitą śmietaną.
Smacznego:)

Muffinki a la Banffie pie



 

poniedziałek, 05 marca 2012

Najszybsze i najprostsze brownies jakie znam. Pachną obłędnie i równie wspaniale smakują a do ich przygotowania potrzebne są jedynie 3 składniki!! Wychodzą bardzo wilgotne w środku. Niestety z partią widoczną na zdjęcu się zagapiłam i nieopatrznie po wyłączeniu piekarnika zostawiłam je w środku na dodatkowe 3 minuty i jak widać, są trochę bardziej suche niż powinny. Upiekłam je w rozmiarze mini, "na jeden kęs", ale można oczywiście zrobić je w normalej wielkości paplotkach. Bardzo polecam:) Źródło przpisu( klik).

mini brownies z nutella

brownies z nutella

mini brownies z nutella

Składniki( na około 12 normalnej wielkości lub 24 mini brownies)

1 szklanka nutelli
2 jajka
10 łyżek mąki z małą górką
2 szczypty soli( opcjonalnie)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1750C. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.
Wymieszać dokładnie nutellę z roztrzepanymi jajkami( nutellę można podgrzać najpierw kilka sekund w mikrofalówce, żeby była bardziej płynna). Dodać sól i mąkę, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przełożyć do papilotek( mniej więcej do połowy dużych papilotek lub 3/4 małych). Piec około 12 minut lub 8-9 minut, jeśli robimy mini brownies. Natychmiast wyjąć z piekarnika:)
Smacznego:)

mini brownies z nutella

14:08, anahitka9 , Brownies
Link Komentarze (7) »



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi