czwartek, 31 marca 2011

 

Kontynuując temat sugarpaste zamieszczam dzisiaj tabelę przedstawiającą ilość lukru plastycznego, potrzebą do pokrycia ciasta okrągłego lub kwadratowego. Oczywiście dane mają charakter orientacyjny, ja zużywam zazwyczaj mniej sugarpaste, niż jest to podane w poniższej tabeli, ale zawsze lepiej mieć za dużo materiału, niż miałaby nam go zabraknąć. Dane zaczerpnęłam z książki "The international school of Sugarcraft" cz.1 N. Lodge. Autor podaje ilość masy rozwałkowanej na wielkość ciasta plus dodatkowe 7.5 cm ( czyli średniej wysokości ciasto).

Kształt ciasta

Okrągłe

Rozmiar  ciasta

15cm

17.5cm

20cm

22.5cm

25cm

27.5cm

30cm

Ilość sugarpaste

500g

750g

875g

1kg

1.25kg

1.5kg

1.75kg

 

Kształt ciasta

Kwadratowe

Rozmiar  ciasta

13cm

15.5cm

17.5cm

20cm

22.5cm

25cm

27.5cm

Ilość sugarpaste

500g

750g

875g

1kg

1.25kg

1.5kg

1.75kg

wtorek, 29 marca 2011

 

 Sugarpaste, w Polsce znana jako lukier plastyczny,  to cukrowa masa plastyczna stosowana między innymi do zdobienia ciast i tortów w tzw. stylu angielskim. Wykorzystywana jest zarówno do pokrycia całego ciasta, jak i do modelowania drobniejszych dekoracji, figurek czy kwiatów. W Polsce jest bez problemu dostępna w wielu sklepach internetowych. Ponieważ jednak ja miewam problemy z zaopatrywaniem się w sugarpaste, ostatnio podjęłam próbę samodzielnego wykonania masy.  Oto pierwsze przepisy jakie testowałam( ale zapewne nie ostatnie:). Postanowiłam zastosować system gwiazdek w ocenianiu przydatności przepisu: minimum to * a maximum***** :)

1. Szybka i prosta sugerpaste (przepis z książki "The international school of Sugarcraft" cześć1, Nicholas Lodge):

1 białko*
30ml (2 łyżki) płynnej glukozy
500g cukru pudru

*można użyć białko w proszku przygotowane w/g wskazówek na opakowaniu

W misce łączymy glukozę i białko, następnie stopniowo dodajemy cukier puder (przesiewając przez sitko- nie moze być bryłek cukru) i mieszamy. Kontynuujemy, aż do uzyskania zwartej masy. Następnie przekładamy ją na lekko posypany cukrem pudrem blat i wyrabiamy, aż stanie się zupełnie jednolita i gładka. Jeśli nadal będzie sie bardzo kleić można dodać jeszcze trochę cukru pudru, nie należy jednak przesadzić bowiem za sucha suarpaste będzie się łatwo przerywać i kruszyć. Natychmiast po przygotowaniu szczelnie zawinąć w folię. Składniki na 625g masy. 

Masa z tego przepisu wyszła dość wilgotna i miękka. Całkiem dobrze nadawała się do pokrycia całego ciasta (dość grubo), jednak po rozwałkowaniu na cienką warstwę ciężko było z niej wycinać drobne elementy przy pomocy wykrawaczek (np. kwiaty). Powinna dobrze sprawdzać się w modelowaniu większych brył i przedmiotów. W mojej ocenie ***

2. "Żelatynowa" sugarpaste (przepis z książki "The home guide to cake decorating" Jane Price)

5 łyżeczek żelatyny
125 ml płynnej glukozy
1 łyżka gliceryny (spożywczej)
1 kg cukru pudru

Cukier przesiać przez sitko do dużej miski, odsypać szklankę i pozostawić na boku. Żelatynę w małej miseczce zalać 3 łyżkami wody, odczekać aż spęcznieje, następnie miseczkę umieścić w kąpieli wodnej i poczekać aż się rozpuści, dodać glukozę i glicerynę, zamieszać do połączenia i ostudzić (nie za długo- żeby całość się nie zaczęła tężeć).Miksturę wlać do miski z cukrem pudrem. Całość wymieszać łyżką a gdy zacznie się zbrylać, wyrabiać rekami, dodając w razie konieczności cukier puder, który odsypaliśmy wcześniej do szklanki. Kiedy konsystencją będzie przypominać ciasto, przenieść na wysypany cukrem pudrem blat i wyrabiać, aż masa będzie zupełnie gładka. Natychmiast po przygotowaniu szczelnie zawinąć w folię spożywczą. Składniki na 1kg masy.

Otrzymana z tego przepisu sugarpaste była bardzo podobna do gotowej masy, sprzedawanej w sklepach, może odrobinę mniej elastyczna. Bez problemu można ją wykorzystać do pokrycia całego ciasta jak i wykonania drobnych elementów i kwiatów. Ocena ****

 Lukier plastyczny należy cały czas przechowywać w chłodnym miejscu (raczej nie w lodówce, ponieważ po wyjęciu, ze względu na różnice temperatur, będzie wilgotny i klejący się), szczelnie owinięty folią i odrywać jedynie kawałek jaki jest nam w danej chwili potrzebny. Jeśli przypadkiem zostawimy sugarpaste bez przykrycia i stwardnieje na powierzchni, możemy spróbować wyrobić ją wilgotnymi rękoma, posmarować odrobiną tłuszczu (masła, smalcu)i wyrobić albo obciąć powstałą 'skórkę'.

test sugarpaste

Oznaczenia na zdjęcu:
nr.1 sugarpaste z przepisu 1
nr.2 sugarpaste z przepisu 2
nr.3 sugerpaste kupione w sklepie

 Z ciekawości sprawdziłam również alternatywną masę do sugarpaste:

3. Masa plastyczna z marshmallow (przepis z tej strony )

400 g pianki marshmallow
1 kg cukru pudru
3 łyżki wody

 Pianki z wodą stopić w kąpieli wodnej, dodać połowę cukru pudru i wymieszać. Następnie zdjąć z kąpieli wodnej i mieszając stopniowo dodawać pozostały cukier, aż do uzyskania konsystencji. Przyznaję, że masę dość długo trzeba wyrabiać, zanim przestanie się irytująco kleić;)

Muszę powiedzieć, że byłam pozytywnie zaskoczona tą masą. Ma dobrą konsystencję, jest trochę bardziej sucha i ciągnąca od oryginalnej sugarpaste. Nadaje się doskonale do pokrycia całego tortu, może nawet jest to trochę łatwiejsze, bo nie ma takiej tendencji do pękania jak lukier plastyczny. Można z niej zrobić proste kwiaty, nie próbowałam jednak bardzo drobnych elementów i bardziej skomplikowanych kwiatów, obawiam się bowiem, że ze względu na trochę większą 'gumowatość' może nie trzymać pierwotnego kształtu. Ocena *** i pół* :)

piątek, 25 marca 2011

 

Mały przerywnik od cake pops- Three Milks Cake. Ciasto bardzo popularne w wielu krajach Ameryki Łacińskiej. Swoją nazwę zawdzięcza 3 rodzajom mleka, którym jest nasączane zaraz po upieczeniu( chociaż w przepisie, z którego korzystałam pojawia się śmietana zamiast mleka). Jest słodkie i niesamowicie wilgotne, mleczny sos wręcz z niego wypływa. Przygotowanie ciasta jest banalnie proste a efekt bardzo przyjemny dla podniebienia:) Przepis pochodzi  z tej strony.

Three Milks Cake

Ciasto

6 jajek, rozdzielonych
2 szklanki* cukru pudru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sos

1 puszka skondensowanego mleka (niesłodzonego)**
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego**
1 szklanka śmietany kremówki

Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać partiami do masy jajecznej na przemian z mlekiem oraz wanilią (należy to zrobić dość szybko, ale delikatnie, aby całość nie straciła puszystości). Przełożyć do natłuszczonej, nieprzeciekającej blachy (wymiary 22x 33 cm lub podobne). Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec około 25minut, do złotego koloru.

W między czasie przygotować sos do nasączenia. Zmiksować mleko skondensowane słodzone i niesłodzone oraz śmietanę.

Gotowe ciasto zostawiamy w blaszce i gdy jest jeszcze ciepłe wylewamy na nie mleczny sos( aby lepiej sie wchłaniał możemy gęsto ponakłuwać ciasto wykałaczką). Może się wydawać, że płynu jest bardzo dużo, ale nie ma sie co martwić, całość dość szybko zniknie. Ciasto przykryć folią i umieścić w lodówce  przynajmniej na 4 godziny a najlepiej na całą noc.

W oryginalnym przepisie wierzch ciasta pokryty jest pewnego rodzaju lukrem, ja zastąpiłam go kleksem z bitej śmietany.

*szklanka w tym przepisie ma 250g

**moja puszka słodzonego mleka miała 397g a niesłodzonego 410g

16:02, anahitka9
Link
poniedziałek, 21 marca 2011
niedziela, 20 marca 2011

 

Cake pops ciąg dalszy. Tym razem przedstawiam krówki (chociaż niektórzy twierdzą, ze bardziej przypominają świnki:). Inspiracja- Bakerella.

cake pops krowki

 

 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi