wtorek, 24 grudnia 2013
środa, 18 grudnia 2013

Duńskie pieprzowe ciasteczka- orzeszki. Szybciutkie do zrobienia i od razu gotowe do jedzenia:) Chrupiące z lekko korzenno- pieprzowym, rozgrzewającym smaku. Jak ostre będą Pebernodder zależy od upodobań. Ja swoje ukształtowałam w kuleczki lecz można zrobić je w kształcie podobnym do kopytek. 

pebernodder - pieprzowe orzeszki

pebernodder - pieprzowe orzeszki

pebernodder - pieprzowe orzeszki

pebernodder - pieprzowe orzeszki

Składniki( na około małych 200 ciasteczek):

125g zimnego masła
125g cukru
1 jajko
 1 łyżeczka sody oczyszczonej*
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2- 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki białego pieprzu**
275g mąki

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z sodą, przyprawami i cukrem. Dodać masło pokrojone w kostki i rozetrzeć palcami razem z mąką to uzyskania kruszonki. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę można owinąć  w folię i wstawić na 15-20 minut do lodówki, ale nie jest to konieczne.

Piekarnik nagrzać do 2000C. Płaską, dużą blachę wyłożyć matą silikonową lub wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć na posypana mąką stolnicę i ukształtować w dość cienki rulon( około 1-1,5 cm średnicy). Następnie kroić na niewielkie kawałki( moje miały około 1,5 cm). Opcjonalnie ukształtować w kuleczki. Surowe ciastka przełożyć na blaszkę zachowując odstępy. Piec 8-12 minut, w zależności od wielkości, aż orzeszki nabiorą złotego koloru.

Smacznego:)

*sody można dodać trochę mniej- 3/4 łyżeczki, lub zastąpić proszkiem, jeśli nie lubicie posmaku sody
**w zależności od upodobań i pieprzu można dodać mniej lub więcej

pebernodder - pieprzowe orzeszki

Źródło

10:46, anahitka9
Link Komentarze (7) »
środa, 11 grudnia 2013

Słodkie bezowe czapeczki. Kruche, lekkie, idealne do przedświątecznej kawy lub gorącego mleka. Szybkie i proste do przygotowania-świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek:)

bezy- czapki mikołaja



bezy- czapki mikołaja

bezy- czapki mikołaja

bezy- czapki mikołaja

Składniki( na około 45 bezików):

4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
kilka kropli dowolnego olejku np. migdałowego lub odrobina ekstraktu z wanilii
czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Białka ubić z solą na sztywno. Pod koniec dodawać po łyżce cukru i ubijać do powstania bardzo sztywnej, gęstej i lśniącej piany. Dodać olejek i wymieszać. Masę podzielić na dwie, nierówne części. Około 2/3 bezy zabarwić na czerwono, pozostałą część pozostawić białą. Masy przełożyć do rękawów cukierniczych z dowolną końcówką( do białej masy użyłam gładką końcówkę, do czerwonej  zamkniętą gwiazdę).
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową wyciskać niewielkie( około 2 cm) białe dyski. Następnie czerwoną bezą stworzyć czapeczkę. Zakończyć niewielkim kleksem- pomponem. Opcjonalnie można posypać czapeczki jadalnym brokatem.

Piekarnik nagrzać do 110-1200C.

Bezy suszyć  około 1,5-2 godzin( blachę umieściłam na najniższej półce piekarnika a podczas drugiej godziny uchyliłam drzwiczki piekarnika ).Czas pieczenia może się różnić, w zależności od piekarnika, wielkości czapeczek- najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy są już gotowe. Jeśli lubicie lekko ciągnące bezy, warto skrócić czas o około 20-30 minut.

Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

ps. Bezy powinny wyjść trochę jaśniejsze niż moje- niestety na początku pomyliłam temperatury przy pieczeniu i moje bezy szybko zżółkły:/

 bezy- czapki mikołaja

Inspiracja

11:08, anahitka9
Link Komentarze (20) »
wtorek, 10 grudnia 2013

Tradycyjna włoska baba drożdżowa wywodząca sie z Mediolanu, niezwykle popularna szczególnie w okresie świątecznym. W sklepach, piekarniach można spotkać Panettone najróżniejszej wielkości, od miniaturek po kilkukilowe baby, z wieloma dodatkami, a nawet w wersji czekoladowej. W zeszłym roku miałam okazję próbować pierwszy raz autentycznego Panettone, z niewielkiej, tradycyjnej piekarni w Mediolanie i muszę powiedzieć, że była to najlepsza drożdżowa baba jaką jadłam:) Domowa wersja nie dorównuje może jeszcze tej z piekarni, ale jest również bardzo puszysta i pełna bakalii. Swoją niezwykłą lekkość zawdzięcza długiemu procesowi przygotowania i specjalnej metodzie studzenia. Chociaż przyznam szczerze, że nie wiem czy odważyłabym się robić ją, gdybym nie miała miksera orbitalnego(wolnostojącego)- ciasto samo w sobie nie jest ciężkie do wyrabiania, ale jest dość kleiste i trzeba je długo miksować. Mimo to polecam:)

Panettone 

Panettone

Panettone

Panettone 

Składniki( na dwie 13 cm formy do Panettone lub jedną dużą)

Ciasto początkowe:

80g mąki Manitoba*
15g świeżych drożdży lub 5g suchych( użyłam 7 bo przypadkiem wsypałam całe opakowanie;)
40g letniej wody

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać połowę mąki i zmiksować. Dosypywać po trochu resztę mąki i dokładnie zmiksować( lub wyrobić ). Włożyć do średniej miseczki i całość przykryć folią spożywczą( tak, aby nie dotykała ciasta). Odstawić w ciepłe miejsce( np. to piekarnika z włączoną lampką) na 4-8 godzin, aż podwoi objętość( u mnie było to około 2 godzin)

* Manitoba to specjalna mąka o bardzo wysokiej zawartości glutenu, jeśli nie chcecie jej specjalnie kupować można ją zastąpić mąką 00

Ciasto 1
 
90g ciasta początkowego( dodałam całe)
260g mąki: 60% Manitoba 40% mąki pszennej
70g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w małe kostki
70g cukru
2 żółtka
170g wody

Ciasto początkowe zmiksować( końcówką z hakiem do wyrabiania)z wodą w temperaturze pokojowej. Powoli wsypywać mąkę. Gdy mąka zostanie całkowicie wmieszana, dodać żółtka. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, wsypać wówczas cukier. Miksować do całkowitego połączenia a następnie dodawać masło, po kilka kawałków na raz. Wyrabiać około 30 minut. Gdy ciasto będzie gładkie i wręcz półprzezroczyste przy rozciąganiu, miskę przykryć folią aluminiową i ponownie odstawić w ciepłe miejsce( proponuję, jak poprzednio, w piekarniku) na 4-8 godzin, aż potroi swoją wielkość( mojemu ciastu zajęło to około 3,5 godziny)
 
Ciasto 2
 
Całe ciasto 1
60g mąki:  60% Manitoba 40% mąka pszenna
20g rozpuszczonego masła
20g cukru
10g miodu
2 żółtka
3g soli
170g rodzynek( użyłam 200g)
85g kandyzowanej skórki pomarańczowej
85g kandyzowanej skórki cytrynowej( pominęłam)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Pierwsze ciasto wyrobić mikserem( z hakiem) razem z mąką i miodem. Dodać sól. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek, wsypać cukier i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać pojedynczo żółtka. Na końcu wlać ekstrakt waniliowy. Kiedy Panettone ponownie zacznie odchodzić od ścianek, wlać ostudzone masło. Wyrabiać mikserem około 20-30 minut. Gotowe ciasto powinno być gładkie i półprzezroczyste przy rozciąganiu. Do tak przygotowanego Panettone wsypać rodzynki, skórkę kandyzowaną lub inne dodatki. Krótko zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę( dobrze podsypaną mąką, ciasto może się kleić)i kilka razy zagnieść, uformować w dużą kulkę. Przykryć folią i odczekać około 45 minut.

Następnie jeszcze kilka razy zagnieść ciasto i  w zależności od tego w jak dużej formie pieczemy, podzielić na części lub całość uformować w kulę. Przełożyć do formy do Panettone, lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia( z wysokim kołnierzem, bo ciasto mocno rośnie). Ciasto powinno sięgać około 1/3 blaszki. Przygotowane Panettone wstawić do piekarnika z włączonym światłem oraz naczyniem żaroodpornym z  wrzącą wodą.  Pozostawić do wyrastania na 6-8 godzin, aż ciasto wyrośnie prawie po brzegi formy( u mnie zajęło to około 3 godzin). Panettone wyjąć delikatnie z piekarnika.

W wersji dla odważnych ciasto należy naciąć np. żyletką na krzyż a następnie podcinać delikatnie ciasto pod wyciętymi kawałkami, tworząc jakby rozchylone płatki kwiatka. Rozcięto ciasto rozłożyć poza foremkę. Środek posmarować łyżką stopionego, ostudzonego masła.  Płaty ciasta ponownie złożyć do środka a ciasto z góry posmarować odrobiną masła.

W wersji dla mniej odważnych Panettone nie rozcinać, posmarować jedynie masłem.

W tym czasie nagrzać piekarnik na 1900C.( w czasie pieczenia zmniejszyłam do 1800C)
Uchylić na moment drzwi piekarnika a następnie wstawić przygotowane ciasto( piekłam na przedostatniej półce piekarnika). Piec około 25-40 minut( w zależności od wielkości). Jeśli zacznie za szybko ciemnieć- przykryć z góry folią aluminiową. Panettone powinno mieć intensywnie złoto-brązowy kolor.
 
Studzenie:

Zaraz po wyjęciu ciasta przebić je u dołu dwoma lub trzema długimi patyczkami bambusowymi lub metalowymi do szaszłyków( jeśli pieczemy w metalowej formie, należy wyjąć ciasto z formy). Następnie umieścić miedzy dwoma krzesłami lub garnkami, aby zwisało do góry nogi. Gdy całkowicie ostygnie babę zawinąć lub zamknąć w puszce na Panettone, aby nie wysychała. Ciasto można polukrować i obłożyć migdałami i perłowym cukrem.

Smacznego:)

Gorąco polecam skorzystanie z FILMU, który pokazuje krok po kroku przygotowanie Panettone

Filmik, jak i cały przepis pochodzi z rewelacyjnej strony z włoskimi przepisami: vivalafocaccia.com

Na Facebooku i Instagramie, możecie zobaczyć moje zdjęcia z pieczenia krok po kroku:)

Panettone 

Panettone 

 

10:34, anahitka9
Link Komentarze (40) »
poniedziałek, 09 grudnia 2013

Moje propozycje na świąteczne słodkości, z tego roku i poprzednich lat, zebrane w jednym miejscu. Spis dostępny jest również na bocznym banerku. Mam nadzieję, że znajdziecie coś interesującego dla siebie:) Życzę przyjemnego świątecznego pieczenia:)

swiateczne slodkosci

 

Ciasteczka Anyżowe I

Ciastka Anyżowe II

markizy z advocatem

Korzenne Markizy z advocatem

ciasteczka spiralki

Ciasteczka spiralki

blok waniliowy

Luksusowy blok waniliowy

 

babeczki reniferki

Babeczki Reniferki

babeczki z bałwankami

Babeczki z melasą, lekkim kremem piernikowym i bałwankami

swiatecznie dekorowane cupcakes

Świątecznie zdobione babeczki

mini domek z piernika

Domki z piernika dla krasnoludków

Lebkuchen II

Lebkuchen Marthy Stewart 

Elisen-Lebkuchen   

Elisen Lebkuchen 

 Biberlini 

 Biberlini nadziewane marcepanem

 Pierniki bakaliowe

Mięciutkie pierniczki z bakaliami

ciastka z Zurichu

Tirggel- szwajcarskie miodowe ciasteczka

tirggel

Szwajcarskie ciasteczka miodowe Tirggel- przepis II

ciasteczka balwanki 3d

Trójwymiarowe ciasteczka bałwanki

Mince pies

Mini mince pies



Piernik Staropolski, dojrzewający

krajankoa pomaranczowo migdalowa

Krajanka pomarańczowo- migdałowa

 ciasto Snickers

Ciasto Snikers

Stollen

Świąteczny Stollen z marcepanem"

sernik irish cream

Sernik Baileys z musem czekoladowym

sernik rzucany

Sernik rzucany



Tradycyjny Sernik Krakowski

Sernik Kajmakowy



Sernik Czekoladowy



Sernik a la Baklawa



Magiczny sernik-styropian

tort marcepanowy

Tort Marcepanowy (Starowiedeński Tort Ponczowy)

tort z choinka

Choinka w cieście

brownies z marcepanem

Brownies z marcepanem i migdałami

Lebkuchen tort

Tort Lebkuchen (Lebkuchentorte)

tort orzechowy

Tort orzechowo- kawowy (bezmączny)

keks 

Keks



Pani Walewska czyli Pychotka

zimowy tort

Zimowy krajobraz

reniferki i mikolaj

Ciasto z Mikołajem i reniferami

dekorowanie ciast i piernikow

Podsumowanie akcji "Dekorowanie świątecznych ciast i ciasteczek"

sniezynki marshmallows

Śnieżynki Marshmallows( bez białek)

masa marcepamowa

Domowa masa marcepanowa

jogurt marcepanowy

Jogurt marcepanowy z makiem

niebieski szampan

Drinki z szampanem, część 1

szampan z  sokiem

 Drinki z szampanem, część 2

Grzaniec z Whisky

Grzaniec z Whisky i syropem klonowym

10:07, anahitka9
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi