czwartek, 29 grudnia 2011

Zgodnie z zapowiedzią dziś kolejne trzy drinki na bazie szampana. Pamiętajmy, że do tych koktajli nie dodajemy lodu, wszystkie używane składniki powinny być uprzednio schłodzone.

Buck’s Fizz

szampan z sokiem pamaranczowym- Buck's fizz

Buck’s Fizz

Składniki( dla 1 osoby):

60 ml soku pomarańczowego
175 ml szampana lub wina musującego

Przygotowanie:

Do szklanki koktajlowej(  do Martini) wlać sok pomarańczowy i dopełnić szampanem.

szampan z sokiem pomaranczowym

Ritz Fizz

szampan z blue curacao i amaretto Ritz Fizz

Ritz Fizz

Składniki( dla 1 osoby):

1 łyżeczka Blue Curacao
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka likieru amaretto
szampan lub wino musujące.

Przygotowanie:

Do kieliszka do szampana wlać curacao, sok z cytryny i amaretto. Następnie dopełnić  szampanem bądź winem musującym do smaku. Całością delikatnie potrząsnąć  w celu wymieszania składników.

ritz fizz

Morelowe Bellini

Morelowe Bellini

Morelowe Bellini

To jeden z bardziej skomplikowanych drinków w serii, tylko dlatego iż wymaga użycia miksera i większej ilości składników.

Składniki( dla 6 osób):

3 morele( można zastąpić 1 niedużą brzoskwinią)
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki syropu cukrowego*
około  50ml morelowego brandy bądź Peach Schnappsa
szampan wytrawny lub wytrawne wino musujące

Przygotowanie:

Z moreli zdjąć  skórkę i usunąć pestki( skorka łatwo schodzi, jeśli na około dwie minuty wrzucimy owoce do gotującej sie wody).  Wrzucić  je do miksera i dodać sok z cytryny. Zmiksować wszystko dokładnie, po czym dodać syrop cukrowy i ponownie miksować przez chwile. Całość odcedzić,  aby pozbyć się nierozdrobnionych kawałków moreli. Dodać  brandy bądź peach schnappsa. Wszystko razem wymieszać. Rozlać tak powstały nektar pomiędzy kieliszki szampanowe( najlepiej wcześniej schłodzone) i dopełnić szampanem.

*syrop cukrowy: w garnuszku podgrzewać wodę z cukrem( w proporcji  1: 1), aż do całkowitego rozpuszczenia  cukru. Przed użyciem całkowicie ostudzić. Przechowywać w zamkniętej butelce( niektórzy dodają również odrobinę kwasku cytrynowego, co ma przeciwdziałać krystalizacji cukru)

Polecam i życzę szampańskiej zabawy:)

morelowe bellini- szampan z morelami i brandy

środa, 28 grudnia 2011

Aby urozmaicić  sylwestrową noc, zamiast tradycyjnego szampana możemy zaproponować naszym gościom koktajle na nim oparte. Starałem się wybrać te łatwe w przygotowaniu i zawierające popularne składniki,  które zazwyczaj można znaleźć w domowym barku. Dziś zaprezentuję pierwszą część szampańskiej kolekcji  ...a kolejne trzy przedstawię jutro:)

Ogólna zasada dotyczaca wszystkich opisanych drinkow– skladniki powinny byc wcześniej schłodzone, do żadnego z tych koktajli nie dodajemy lodu.

Szmaragdowy brylant

szmaragdowy brylant, koktajl z szampanem

Szmaragdowy brylant

Składniki( dla 1 osoby):

około 25 ml likieru melonowego – Midori
około 75 ml szampana bądź wina musującego

Przygotowanie:

Do kieliszka do szampana wlać likier a następnie dopełnić  szampanem bądź winem musującym. Natychmiast podawać.

szampan z midori



Tradycyjny koktajl z szampanem

szampan z Angostura

Tradycyjny koktajl z szampanem

Składniki( dla 1 osoby):

1 łyżeczka/ kostka cukru
kilka kropel Angostury
około 25 ml brandy lub koniaku( opcjonalnie, jeśli ktoś lubi)
około  100 ml szampana bądź wina musującego

Przygotowanie:

Do schłodzonego kieliszka koktajlowego( do  Martini) wsypać cukier i nasączyć kroplami Angostura, opcjonalnie dodać brandy bądź koniaku i dopełnić całość szampanem. Kieliszek udekorować plasterkiem pomarańczy.

szampan z angostura



Niebieski szampan

szampan z blue curacao

Niebieski szampan

Składniki (dla 1 osoby):

około 20 ml blue curacao
szampan bądź wino musujące

Przygotowanie:

Do kieliszka do szampana wlać blue curacao i obracać nią, pochylaną pod kątem kilkakrotnie, aby likier rozprowadzić po ściankach. Dopełnić  szampanem bądź winem musującym do smaku. Natychmiast podawać.

szampan z blue curacao

 

sobota, 24 grudnia 2011
czwartek, 22 grudnia 2011

Dlaczego inne? Ponieważ mają dużą zawartość mielonych orzechów- a im więcej orzechów tym bardziej szlachetne Lebkuchen, a poza tym pieczone są bez dodatku proszku do pieczenia. W związku z tym nie wyrastają szaleńczo, lecz nie ujmuje im to nic, a nic w smaku:) Są wspaniale orzechowe, z wyraźnym smakiem kandyzowanej skorki pomarańczowej i cytrynowej, tak jak na dobre Lebkuchen przystało. Te korzenne ciasteczka powinny być pieczone na cieniutkich opłatkowych wafelkach( takich jak opłatki świąteczne), ale ja oczywiście w całym ferworze przygotowań zapomniałam o tym;). Kolejny przepis z książki Betty Bossi " Backen in der Weihnachtszeit"

lebkuchen

Lebkuchen

Składniki, na około 20 sztuk:

100g cukru
100g płynnego miodu
3 jajka
szczypta soli
250g drobno mielonych orzechów laskowych
100g maki
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej, bardzo drobno posiekanej
50g kandyzowanej skórki cytrynowej, również drobno posiekanej
1 i 1/4 łyżeczki przyprawy do Lebkuchen( lub 2-3 łyżeczki dobrej przyprawy do pierników i około 1/2 łyżeczki cynamonu)*

Dodatkowo: 20 okrągłych wafelków opłatkowych,o około 5cm średnicy( opcjonalnie)

*przyprawa do Lebkuchen jest bardziej intensywna, niż nasza przyprawa do pierników

Przygotowanie:

Cukier, miód, jajka i sol zmiksować, aż całość stanie sie jaśniejsza. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto może być dość luźne, ale zgęstnieje, gdy wstawimy je przykryte folią spożywczą na noc do lodowki.
Następnego dnia nagrzać piekarnik do 1800C.  Na  blaszce rozłożyć wafelki a jeśli pieczemy bez nich, należy użyć papier do pieczenia i dodatkowo natłuścić go olejem. Z ciasta uformować około 20 kuleczek( najlepiej wilgotnymi dłońmi, gdyż ciasto jest dość klejące) następnie ułożyć je na opłatkach i lekko spłaszczyć. Piec 10-12 minut. Po ostudzeniu można lukrować. Przechowywać około 2 tygodni w zamkniętym pojemniku.
Smacznego:)

Elisen Lebkuchen

Elisen Lebkuchen

środa, 21 grudnia 2011

W ramach pomysłów na ozdabianie ciast przedstawiam Mikołaja i spółkę:) Dość prosta i szybka dekoracja wykonana z sugarpaste( lukru plastycznego) oraz częściowo royal icing-u( lukru królewskiego). Zdjęcia robione były 2 lata temu, dlatego nie jestem pewna dokładnie przepisu na ciasto, ale pamiętam, że był to piernik:) Pomysł zaczerpnięty z książki Karen Davies " A cake for christmas- part 1"

Mikołaj i renifery

Mikołaj

rudolf

 
1 , 2 , 3



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi