poniedziałek, 24 listopada 2014

Dziś dla odmiany coś dekorowanego. Uroczy tort VW Campervan, zwany potocznie ogórkiem, na 3 rocznicę ślubu.

tort vw campervan na rocznicę slubu

tort vw campervan na rocznicę slubu

tort vw campervan na rocznicę slubu

tort vw campervan na rocznicę slubu

tort vw campervan na rocznicę slubu

10:37, anahitka9
Link Komentarze (5) »
czwartek, 20 listopada 2014

Wczoraj wstawiłam więc Wam też przypominam, że to już prawie ostatni dzwonek na zrobienie Piernika Staropolskiego z przepisu M. Lemnis i H. Vitry. Przepis znajdziecie TUTAJ. Gorąco polecam, bo jest naprawdę rewelacyjny.

piernik staropolski dojrzewający

 



10:37, anahitka9
Link Komentarze (2) »
środa, 19 listopada 2014

Dobrze pewnie wszystkim znane wafle przekładane masą kajmakową. Słodkie, ale mocno wciągające!  Chyba już prostszego deseru nie da się zrobić, potrzebujemy jedynie :opakowanie wafli, masę kajmakową i trochę cierpliwości- wafle muszą odleżeć chociaż jeden dzień, aby lekko zmięknąć. Oczywiście wafle przekładane mają wiele wersji, ale ta jest chyba moją ulubioną:)

wafle przekładane kajmakiem

wafle przekładane kajmakiem

Składniki:

paczka wafli do przekładania
około 1 i 1/2 puszki masy kajmakowej( puszki  miały po 510g )

Przygotowanie:

Wafle przełożyć równomiernie masą kajmakową. Następnie owinąć folią spożywczą, równomiernie obciążyć, np. dużą deską do krojenia i odstawić do chłodniejszego pomieszczenia( nie musi być to lodówka) na kilka godzin a najlepiej cały dzień.  Pokroić w dowolnej wielkości porcje.

Smacznego!

wafle przekładane kajmakiem

11:08, anahitka9
Link Komentarze (3) »
środa, 12 listopada 2014

Miodownik- jedno z najlepszych ciast jakie istnieją:) Ma wiele nazw( stefanka, grysikowiec), wersji i wariacji; różne kremy,  mniejszą lub większą ilości warstw, inne polewy itp. Nie jest jednak ważne jak będzie zrobiony, istnieje prawe 100% pewność, że miodownik będzie mi smakować! Dziś prezentuję miodownik z klasycznym, przynajmniej dla mnie, kremem grysikowym o bardzo delikatnej nutce cytryny.  Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby płaty ciasta zmiękły, wówczas miodownik jest cudownie miękki a każdy kęs dosłownie rozpuszcza się w ustach! Jest to rodzinna, duża porcja idealna na wszelkie święta i uroczystości. Polecam!

miodownik (stefanka)

miodownik (stefanka)

Składniki (na blaszkę około 25x30 cm*)

Ciasto:
600g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka sody
300g cukru
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki wody
2 żółtka
300g margaryny lub masła( użyłam masło)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 2000C. Blaszkę( lub blaszki jeśli mamy ich więcej) wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia( papieru będą potrzebne 4 arkusze).

Mąkę wymieszać z sodą i cukrem. Wrzucić pokrojone w kostki masło i posiekać drobno nożem lub rozetrzeć w palcach do uzyskania grubej kruszonki. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładkie ciasto.
Podzielić na 4 równe części**. Jedną porcję ciasta rozwałkować na wielkość blaszki( najlepiej robi mi się to bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym rysuję wymiar blaszki).

Piec przez 9-12 minut, do brązowo-złotego koloru. Ciasto przestudzić i ostrożnie wyjąć z blachy. W ten sam sposób upiec pozostałe płaty.

*płaty ciasta piekę zazwyczaj odrobinę mniejsze niż wielkość foremki

** jeśli ciasto zrobi się za miękkie i ciężkie do rozwałkowania warto włożyć je na 20 minut do lodówki

Masa grysikowa:

1 i 1/2 litra mleka
1 szklanka cukru
250g masła
1 cukier waniliowy albo jeszcze lepiej ziarenka z 1 laski wanilii
15-17 łyżek kaszy manny
skórka otarta z 1 cytryny( opcjonalnie)
3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny( również opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mleko zagotować z masłem oraz cukrem i wanilią. Energicznie mieszając wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu, aż masa wyraźnie zgęstnieje, cały czas mieszając, alby nie zrobiły się grudki. Pod koniec dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Krem odstawić do ostygnięcia( może być letni) a następnie podzielić na 3 części i równomiernie przełożyć nim płaty miodownika.

Polewa czekoladowa:

4 łyżki masła
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao

Przygotowanie:

Mleko zagotować z masłem i cukrem, dodać przesiane kakao i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej polewy- jeśli będzie za rzadka dodać trochę kakao, jeśli za gęsta odrobinę mleka więcej.
Masę lekko ostudzić i polać nią górę miodownika. Opcjonalnie posypać 5-6 łyżkami płatków migdałowych.

Ciasto najlepiej przygotować dzień przed konsumpcją:) Ja przechowuję miodownik w lodówce, szczególnie kiedy zrobi się już miękki.

Smacznego!

miodownik (stefanka)

miodownik (stefanka)

Przepis na płaty ciasta i polewę czekoladową pochodzi ze strony  Śladami Słodkiej Babeczki

10:37, anahitka9
Link Komentarze (19) »
środa, 05 listopada 2014

Specjalnie nazwę biszkopt napisałam w cudzysłowu, bo oczywiście nie da się upiec prawdziwego biszkoptu bez piany z białek( no chyba, że o czymś jeszcze nie wiem;) więc nie spodziewajmy się po tym przepisie tak lekkiego i puszystego ciasta. Mimo to, ten " biszkopt" doskonale nadaje się do tortów przekładanych np. kremami maślanymi, jest dość wilgotny, ładnie wyrasta i świetnie daje się kroić na cieńsze płaty. Trzeba jedynie pilnować, aby dobrze go wypiec i trzymać się przepisu- najlepiej sprawdzić czy nasz kubek, którym odmierzamy składniki, ma faktycznie 300ml!

biszkopt bez jajek

Składniki ( na tortownicę 20cm)

kubek ma tu 300ml!!

2 kubki mąki
3/4 kubka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka z niewielką górką proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
"nieco mniejsze pół" kubka oleju
1 łyżka octu( użyłam najzwyklejszego białego octu, ale może być i winny czy jabłkowy)
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego( można dodać również ziarenka z laski wanilii)
1 kubek mleka( można użyć kozie lub rozcieńczone roślinne)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownicę  wysmarować odrobiną margaryny, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać mąką lub również wyłożyć papierem.

W większym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek i sodę. W osobnym  naczyniu zmieszać składniki płynne: olej, ocet, ekstrakt waniliowy, mleko i wlać do części suchej. Połączyć dokładnie, ale dość szybko.

Ciasto przelać do tortownicy i piec 45-60 minut, aż ciasto będzie dobrze wypieczone, o intensywnym kolorze, do tzw. suchego patyczka.  Pod koniec pieczenia, jeśli środek będzie nadal niedopieczony a góra już dość ciemna, ciasto można przykryć folią aluminiową. Biszkopt powinien odchodzić od boków. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego!:)

biszkopt bez jajek

 Przepis pochodzi ze strony Pinkcake

10:56, anahitka9
Link Komentarze (22) »



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi