piątek, 29 listopada 2013

Mam taki jeden ulubiony niemiecki jogurt, który kupuję kiedy tylko mam możliwość. Jogurt marcepanowy z makiem.  Jest kremowy, dość słodki i zawsze kiedy go jem, nawet w środku lata, przypomina mi Święta:)  Ostatnio pomyślałam, że w sumie jogurt mam, marcepan i mak też więc mogę sama zrobić taki jogurt. Efekt eksperymentu okazał się rewelacyjny. Mój jogurt smakuje prawie identycznie, jest gęsty i kremowy. Użyjcie najlepszego jogurtu naturalnego jaki możecie, najlepiej aby nie był kwaśny, bo popsuje efekt końcowy.  Jak dla mnie świetna przekąska przed świętami, w czasie świąt  jak i po świętach:)

kremowy jogurt marcepanowy z makiem

kremowy jogurt marcepanowy z makime

kremowy jogurt marcepanowy z makiem

kremowy jogurt marcepanowy z makime

Składniki na 2 porcje:

500g dobrej jakości jogurtu naturalnego( użyłam z 3,5% tłuszczu)
3 łyżki śmietany kremówki
80-100g marcepanu( w zależności jak słodki jest marcepan, mój domowy był dość słodki)
3/4 łyżeczki suchego maku( lub więcej jeśli lubimy)
1-2 krople olejku lub ekstraktu migdałowego

Przygotowanie:

Duże sitko lub durszlak wyłożyć ręcznikiem papierowym lub bardzo gęstą gazą. Następnie wylać na to cały jogurt i odstawić, aby nadmiar wody odciekł z jogurtu. Po godzinie, półtorej powinniśmy otrzymać około 280-300g gęstego jogurtu. Jeśli zrobiłby się za gęsty można dolać 1-2 łyżki płynu.  Przełożyć do miski.

Marcepan drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Marcepan i śmietanę podgrzewać w niewielkim garnuszku, do rozpuszczenia się marcepanu, cały czas mieszając. Odstawić do ostudzenia.

Do marcepanu( powinien być w temperaturze pokojowej, ewentualnie letni) dodać dwie łyżki jogurtu. Dokładnie wymieszać. Następnie całość wlać do pozostałej części jogurtu, połączyć.  Wsypać mak, dodać 1-2 krople olejku migdałowego, wymieszać i schłodzić w lodówce.

Smacznego!

kremowy jogurt marcepanowy z makiem

 

10:26, anahitka9
Link Komentarze (11) »
środa, 27 listopada 2013

Wspaniały marcepanowy torcik. Bardzo delikatny, puszysty a do tego wilgotny z wyraźną cytrusowo- marcepanową nutą. Idealny na święta, szczególnie jeśli ktoś nie przepada za tradycyjnymi tortami z ciężkimi maślanymi masami. 

Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku, jednak biszkopt z tamtego przepisu zupełnie mi nie wyszedł i zastąpiłam go biszkoptem z Ciasta Kubusiowego, który idealnie wyrósł i nie opadł.

tort marcepanowy- Starowiedeński Tort Ponczowy

 

tort marcepanowy- starowiedenski tort ponczowy

tort marcepanowy- starowiedenski tort ponczowy

tort marcepanowy- starowiedenski tort ponczowy

Składniki na tortownicę 18cm:

1. Biszkopt:

3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki octu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Tortownicę wysmarować jedynie na dnie odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem. Boki zostawić nieposmarowane. Piekarnik nagrzać do 1800C.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia dobrze wymieszać i odstawić na bok.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać powoli cukier, miksować, aż całość będzie bardzo sztywna i lśniąca.  W osobnym naczyniu wymieszać żółtka z octem a następnie wlać je do białek i dokładnie wymieszać. Przygotowaną mąkę wsypywać stopniowo do masy i miksować na niskich obrotach, do połączenia składników.

Ciasto przelać do foremki, wyrównać i piec około 30-40 minut, aż nabierze brązowo-złotego koloru. Następnie wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry nogami i ustawić na kratce do studzenia. Pozostawić w tej pozycji, aż biszkopt będzie zupełnie zimny. Ostudzone ciasto oddzielić od  boków blaszki jak najcieńszym nożem i wyjąć z tortownicy. Podzielić na 3 równe części( ja zrobiłam to przy pomocy nici)

2. Poncz:

sok z 1/2 cytryny
sok z 2 większych pomarańczy
1-2 łyżki cukru
50-60ml rumu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

3. Nadzienie marcepanowe

250g- 300g marcepanu
25-50 ml rumu( w zależności od tego jak wilgotny będzie marcepan i od upodobań;)
cukier puder do podsypywania

Marcepan rozwałkować na grubość 3-4 milimetrów, podsypując niedużą ilością cukru pudru. Wyciąć koło średnicy naszego biszkoptu( czyli 18cm). Płat marcepanu przenieść na oprószony cukrem pudrem talerz i przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie wysychał.

Pozostałą część marcepanu( minimum powinno pozostać  80g, może być więcej) połączyć z rumem. Najpierw można rozgnieść widelcem a następnie rozdrobnić na papkę blenderem.

Pierwszy płat ciasta( ten górny) położyć "skórką" do dołu na paterze. Nasączyć go 1/3 ponczu. Następnie rozprowadzić delikatnie nadzienie marcepanowe. Może być dość ciężko, nadzienie może ślizgać się na biszkopcie. Należy nakładać małe porcje obok siebie i delikatnie je rozsmarowywać.
Pierwszą warstwę przykryć kolejnym blatem biszkoptu( środkowym) i również nasączyć 1/3 ponczu.

4. Nadzienie pomarańczowe:

2 łyżki konfitury pomarańczowej

Konfiturę rozsmarować równomiernie na drugim biszkopcie. Następnie położyć ostatnią cześć ciasta( dno) "skórką " do góry. Nasączyć resztą ponczu.

5. Dodatkowo na górę i boki tortu:

100-120g konfitury morelowej( jak najbardziej gładkiej)
40-50g płatków migdałowych( podpieczonych na suchej patelni)

Konfiturę rozsmarować na górze ciasta, pozostawić 2-3 łyżki( można je lekko podgrzać, aby marmolada zrobiłą się  bardziej płynna) i posmarować nimi równomiernie boki tortu. Górę przykryć odłożonym kołem z marcepanu. Boki natomiast udekorować płatkami( powinny przykleić się do marmolady).

6. Lukier do dekoracji:

biały:

80g cukru pudru
2-3 łyżki rumu

Wymieszać do powstania gładkiego, gęstego, ale cały czas płynnego lukru.

czekoladowy:

3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
2-3 łyżeczki rumu

Wymieszać do powstania gładkiego, gęstego, ale cały czas płynnego lukru. Przełożyć do woreczka foliowego do mrożenia i odciąć róg, aby powstała mała dziurka lub do małego worka cukierniczego z niedużą końcówką( tyłka nr 2- 3)

Biały lukier rozsmarować równomiernie na kole z marcepanu umieszczonej na górze ciasta. Następnie ciemnym lukrem rysować kółka jak na zdjęciu, lub inny wzór.

Tort schłodzić 1- 1 i 1/2 godzin w lodówce.

Smacznego:)

tort marcepanowy- starowiedenski tort ponczowy



 

10:28, anahitka9
Link Komentarze (24) »
poniedziałek, 25 listopada 2013

Ten tydzień będzie na blogu  marcepanowy- mam więc nadzieję, że lubicie marcepan.  Zaczynam od podstaw, czyli przepisu na domową masę marcepanową. Przepisów jest wiele, są z surowym jajkiem, alkoholem a nawet takie, co nie mają w składzie migdałów i obok marcepanu nawet stać nie powinny;) Ta masa marcepanowa świetnie nada się do wypieków, można ją również używać do dekoracji ciast lub modelowania ozdób.

domowy marcepan

domowy marcepan

Składniki:

1 szklanka cukru
2 łyżki golden syrup
1/2 szklanki wody
225 g  zmielonych migdałów
220 g cukru pudru
1 kilka kropli aromatu migdałowego

Przygotowanie:

W niedużym garnuszku wymieszać cukier, wodę i golden syrup. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać, aż mieszanka osiągnie temperaturę 1180C( 2350F), czyli tzw. soft ball stage.* Lekko przestudzić.

Zmielone migdały przesiać razem z cukrem pudrem przez sitko. Większe kawałki migdałów, które zostaną na sitku zmielić, np. w młynku do kawy( lub uzupełnić wagę migdałów, drobniejszymi z torebki). Do migdałów z cukrem pudrem wlać gorący syrop, olejek migdałowy i food procesorem lub mikserem zmiksować do otrzymania zwartej kuli. Jeśli masa okaże się zbyt sucha by uformować kulę, dolać o drobinę wody i wyrobić. Gdyby masa była zbyt klejąca- dodać odrobinę cukru pudru. Dowolnie uformować, posmarować równomiernie odrobiną oleju i szczelnie owinąć folią spożywczą( ja zawsze stosuję dwie warstwy folii)

Masa marcepanowa z czasem będzie robiła się coraz twardsza i mniej elastyczna, dlatego do np. pokrycia ciasta najlepiej użyć ją gdy jest jeszcze dość świeża i łatwiej się rozwałkowuje bez pęknięć.

Przechowywać około miesiąca.

Smacznego :)

* soft ball stage - syrop można również przygotować bez termometru cukierniczego; mała kropla syropu opuszczona do lodowatej wody będzie na tyle elastyczna, że można ją uformować palcami.

domowy marcepan

Źródło

A słynne soft ball stage wygląda tak:

soft ball stage

10:29, anahitka9
Link Komentarze (21) »
piątek, 22 listopada 2013

Blok waniliowy- luksusowy. A co jest w nim takiego luksusowego? A mianowicie dodatki: orzechy pecan, nerkowce, suszona żurawina i morele oraz migdały.  Wszystkie bakalie  zatopione w kremowej, słodkiej masie z mleka w proszku.  Przyznam, że ta wersja smakowała mi chyba bardziej od klasycznej, kakaowej.  Słodka, biała cegiełka w dodatku pięknie wygląda i znam kilka osób, które bardzo ucieszyły by się z takiego prezentu:)

blok waniliowy- luksusowy

blok waniliowy- luksusowy

blok waniliowy- luksusowy

Składniki( na keksówkę około 25x 12cm)

300g mleka w proszku
100-150g cukru( w zależności jak słodką masę chcemy)
3 łyżeczki cukru waniliowego
110g masła
3/4 szklanki wody

70g suszonej żurawiny
70g orzechów pecan
30-40g orzechów nerkowca
100g suszonych moreli
30g słupków migdałowych( lub migdałów bez skórek, posiekanych)
20g ryżu preparowanego( opcjonalnie)

Dodatkowo: garść orzechów pecan( lub włoskich) i żurawiny do ułożenia na dnie, płatki migdałowe do posypania na górze bloku( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Keksówkę wyłożyć folią spożywcza,  końce zostawić dłuższe, aby łatwo można za nie wyciągnąć blok. Na folię wysypać dodatkowe bakalie: żurawinę i orzechy pokrojone w ćwiartki.

Bakalie pokroić na średniej wielkości kawałki. Wymieszać z mlekiem w proszku. Masło, cukier, cukier waniliowy i wodę wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Odstawić, aby przestygło.

Letnią mieszankę wlać do mleka z bakaliami i szybko, dokładnie wymieszać (uwaga- masa szybko gęstnieje!). Gotową masę przełożyć do przygotowanej foremki. Górę posypać płatkami migdałowymi. Wystające krańce folii założyć na górę bloku i całość dość mocno docisnąć, aby pozbyć się ewentualnych pustych miejsc w bloku. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

Smacznego:)

blok waniliowy- luksusowy

Źródło

09:44, anahitka9
Link Komentarze (17) »
środa, 20 listopada 2013

Hmmm... Jak nazwać ciasto, które  ma strukturę brownies, ale jest zrobione z masła orzechowego a nie czekolady? Jest brownies, blondies a tu nie mam pojęcia, może macie jakieś pomysły? No nic, w każdym razie to ciasto właśnie takie jest: ciężkie, gniotowate, prawie zakalcowate a do tego o intensywnym smaku masła orzechowego. Warstwa dżemu żurawinowego zdecydowanie ożywia ciasto( jeśli lubicie kanapki z masłem orzechowym i dżemem- to coś dla Was:) a płatki owsiane przyjemnie chrupią. Możliwe, że nie wszystkim będzie odpowiadać to ciasto, ale mnie całkowicie zafascynowało swoim nietypowym smakiem, no i miałam okazję wykorzystać swoje domowe masło orzechowe:)

brownies z masła orzechowego

brownies z masła orzechowego

Składniki( na blaszkę około 20x 20cm)

Kruszonka owsiana:

1 łyżka( 15g) brązowego cukru
1/4 szklanki( 45g) płatków owsianych
45g pokrojonej białej czekolady lub dropsów czekoladowych

W niedużej misce wymieszać wszystkie składniki kruszonki. Odstawić na bok.

Ciasto:

80-100g masła, w temperaturze  pokojowej
1/2 szklanki( 100g) brązowego cukru
1/4 szklanki( 50g) białego cukru
1 i 1/4 szklanki( 310g) masła orzechowego gładkiego lub crunchy
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 i 1/2 szklanki( 190g) mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo: 250-300g dżemu żurawinowego, lub innego, najlepiej kwaskowatego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło zmiksować z białym i brązowym cukrem, na puszystą masę. Dodać masło orzechowe i połączyć. Następnie wbić jajko i wlać wanilię, zmiksować. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem i cynamonem, wsypać w 3-4 porcjach do masy. Krótko zmiksować lub wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników( nie mieszać zbyt długo). Ciasto będzie wyglądało jak kruszonka, należy przesypać je do blaszki, wyrównać a następnie tylko lekko przygnieść rękoma. Na masę wyłożyć równomiernie dżem, na górę wysypać płatki owsiane z czekoladą.

Piec 35-45 minut. Całkowicie ostudzić przed pokrojeniem.

Smacznego:)

brownies z masła orzechowego

Źródło

10:11, anahitka9
Link Komentarze (12) »
 
1 , 2 , 3



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi