poniedziałek, 28 listopada 2011

Czekoladowe, puszyste ciasto połączone z gruszkami i płatkami migdałowymi. Niby nic niezwykłego a jak skutecznie poprawia humor w tak mglisto-szare dni jak ostatnio. Do wykonania wykorzystałam przepis na Placek Karaibski, z małymi zmianami. Rodzaj owoców i orzechów można zmieniać w zależności od tego, co akurat mamy pod ręką:)

czekoladowe ciasto z gruszkami  i migdalami

czekoladowe ciasto z gruszkami i migdałami

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki ciemnego kakao do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
2 jajka
kilka kropli olejku migdałowego
1/2 szklanki gorącej kawy rozpuszczalnej
50g płatków migdałowych( plus 2-3 łyżki do posypania po upieczeniu)
1-2 gruszki( w zależności od wielkości)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremkę o wymiarach około 28x 21cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posmarować niedużą ilością margaryny. Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na 2-3mm plasterki i przekroić je w poprzek na pół, aby powstały mniejsze kawałki ( ciasto łatwiej się wówczas kroi po upieczeniu).
Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodać cukier i sól. W osobnym naczyniu: wlać maślankę, olej i olejek migdałowy, wbić jajka, dobrze połączyć. Do mokrych składników wsypywać stopniowo mieszankę mąki. Krótko miksować, pod koniec dodać gorącą kawę. Do masy wsypać płatki migdałowe- całość szybko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Na masie układać kawałki gruszek. Piec około 40- 45minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać pozostałą częścią płatków migdałowych.
Smacznego:)

czekoladowe ciasto z gruszkami i migdalami

czwartek, 24 listopada 2011

Jeden z moich ulubionych serników. Jest prosty do przygotowania, zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie. Jasna masa przygotowana jest z serków homogenizowanych, dzięki czemu jest wilgotna i lekka. Doskonale uzupełnia i łączy się z kakaowym ciastem. Sernik ten ma pewnie jakąś inną, bardziej fachową nazwę, ale u mnie w domu zawsze znany był jako  rzucany, ze wględu na ciemne, trochę klejące się ciasto, które trzeba strząsnąć,"zrzucić" z palców na masę serową:) To kolejny ze sprawdzonych, babcinych przepisów. Serdecznie polecam:)

sernik rzucany

Sernik rzucany



Składniki:

Ciasto kakaowe:

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
200g margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać margarynę, posiekać. Następnie dodać żółtka. Zagnieść na gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut

Masa serowa:

500g waniliowych serków homogenizowanych( można również użyć waniliowego "Fromage frais")
100g margaryny
3 całe jajka
2 białka
1 szklanka cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
5-6 łyżek wiórków kokosowych

Margarynę rozpuścić i przestudzić. Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą ( dno można również wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia).
Wszystkie składniki masy serowej dokładnie wymieszać, łącznie z rozpuszczoną margaryną, ręcznie lub mikserem.
Ciemne ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 nierówne, części. Większą z nich (około 2/3 całego ciasta) rozłożyć na dnie, nachodząc również na około 1 cm brzegu blaszki( najlepiej spore części ciasta rozpłaszczać w dłoni i szczelnie układać obok siebie). Następnie na ciasto wylać masę serową. Z pozostałej części ciasta odrywać średniej wielkości skrawki, rozpłaszczać je trochę w palcach i "rzucać"( lub jeśli ktoś woli-  można również układać:)  na masę serową. Postępować tak, aż do skończenia ciasta. Piec około 45 minut.
Po wystudzeniu można polać polewą, czekoladą lub zostawić "naturalnie" wyglądający:)

Smacznego:)

Sernik rzucany

wtorek, 22 listopada 2011

Dziś propozycja bardziej lekkiego i zdrowego ciacha: bez tłuszczu i ze sporą ilością błonnika! Idealne, gdy jesteśmy na dietce a mamy ochotę na coś słodkiego i nie chcemy później mieć (zbytnich;) wyrzutów sumienia. Ciasto jest niestety trochę suchawe, dlatego najlepiej użyć do niego soczystych owoców, np. brzoskwiń czy ananasów, aby nadać mu większej wilgotności. Ja dla urozmaicenia dodałam również wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki.

ciasto otrębowe bez tłuszczu

ciasto otrębowe bez tłuszczu

Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):

4 jajka ( osobno białka i żółtka)
1 szklanka cukru ( dodałam 3/4 szklanki)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka otrębów lub zarodków pszennych
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
500g dowolnych owoców ( u mnie puszka ananasów)

opcjonalnie: 4-5 łyżek wiórków kokosowych, 2-3 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Blachę o wymiarach około 23x 34cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i natłuścić.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec wsypywać stopniowo po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować.
Do osobnego naczynia przesiać mąkę i proszek, połączyć z otrębami pszennymi. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Na górze ułożyć owoce( pokrojone według uznania), posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi( pozostawić 1-2 łyżki wiórków i posypać nimi ciasto już po upieczeniu)- jeśli je dodajemy. Piec 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.

 Smacznego:)

ciasto otrębowe bez tłuszczu

niedziela, 20 listopada 2011

Tirggel to popularne szwajcarskie ciasteczka pochodzące z Zurichu. Są niesamowicie aromatyczne, ich smak to cudowne połączenie miodu, przypraw i wody różanej. Naprawdę smakują wspaniale!:) Ciasteczka są dość twarde i w tym tkwi ich urok, bowiem obowiązkowo macza się je w gorącej herbacie lub kawie, wówczas uwalnia się cały aromat miodu z przyprawami i bombarduje nasze kubeczki smakowe:) Ciasto doskonale zachowuje kształt i odbite wzorki podczas pieczenia. Do ich zrobienia można wykorzystać foremki do speculaas lub springerle. Ciasteczka kupowane w sklepie mają najróżniejsze historyjki, rysunki i napisy. Przepis znalazłam na blogu chronicles of thyme i przyznaje, że dość ciężko pracowało mi się z ciastem, dlatego niedługo spróbuję wykorzystać inną wersję z większą ilością miodu. Tirggel dostępne są w sklepach cały rok, ale dla mnie smakują bardzo świątecznie  i od nich właśnie zaczynam w tym roku sezon ciasteczek piernikowo- korzennych:) Bardzo polecam spróbować- ich smak jest niezapomniany!

Tirggel

Tirggel

Tirggel

Składniki*:

450g miodu
100g cukru pudru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego anyżu
1 i 1/2 łyżki wody różanej
700g mąki pszennej

dodatkowo: odrobina oleju do foremek

* zrobiłam Tirggel z połowy porcji, wyszło mi około 10 dużych( jak na zdjęciu) i około 12 drobnych ciastek, ale wszystko zależy od tego jak grubo rozwałkujemy ciasto i jakie foremki użyjemy.

Wykonanie:

W misce lub garnku, nad tzw. kąpielą wodną rozpuścić miód, cukier puder, przyprawy i wodę różaną. Odstawić, aby trochę przestygło. Mąkę wsypać do większej miski, dodać do niej jeszcze ciepłą mieszankę miodu i wymieszać drewnianą łyżką a następnie wyrobić gładkie ciasto rękoma. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na całą noc w temperaturze pokojowej, lub jeśli jesteśmy bardzo niecierpliwi wstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 2200C. Foremki do speculaas posmarować cienką warstwą oleju.
Ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować na grubość około 2mm( może być trochę grubsze w zależności używanych foremek), podsypując w razie konieczności mąką. Odcisnąć foremki. Gotowe ciasteczka przenieść na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 2-3 minuty. Ciasteczka z góry powinny być złote( moje wyszły trochę za blade), ale spód ma pozostać raczej blady. Pozostawić do ostygnięcia. Zaraz po upieczeniu Tirggel są twarde jak kamień, miękną odrobinę i nabierają wyraźniejszego aromatu następnego dnia, ale nie miękną tak bardzo jak pierniki. Po pierwszym dniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego:)

Tirggel



tirggel

Tirggel

wtorek, 15 listopada 2011

Podjęłam ostatnio próbę wykonania ciasta filo. Wcześniej nie miałam z nim wiele do czynienia, więc za pierwszym razem łatwo nie było, ale jakoś dałam radę:) I tak po krótkiej walce z rozciąganiem ciasta, stanęłam przed dylematem, co z niego upiec? Nie miałam już ochoty robić nic zbytnio skomplikowanego, więc mój wybór padł na strudel z jabłkami. Szybkie, proste i bardzo jesienne ciasto. Strudel wyszedł dobry, wszystkim smakował, ale mnie jakoś nie zachwycił, chyba z ciast z jabłkami bardziej wolę jednak szarlotki:) Przepis pochodzi z książki " Ciasta pikantne i słodkie " Michela Roux.

 Strudel jabłkowy

Strudel z jabłkami:

1 płat ciasta filo (55 x 20 cm) własnej roboty lub kupionego
4 jabłka
100g rodzynek
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
40-60g cukru pudru

dodatkowo: cukier puder do posypania gotowego ciasta

Piekarnik nagrzać do 1800C.
Rodzynki moczyć przez 2 minuty w gorącej wodzie, osączyć, zahartować w zimnej wodzie, następnie ponownie osączyć. Obrać jabłka, podzielić na pół i usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić na plasterki o grubości około 2mm (lub zetrzeć na tarce, jeśli ma stronę do plasterkowania). Jabłka wymieszać w misce razem z rodzynkami, cukrem, cynamonem i rodzynkami, przykryć i odstawić na 10 minut.
Ciasto filo rozłożyć na ściereczce, krótszym bokiem do siebie. Nadzienie rozłożyć równomiernie na całej powierzchni. Zwijać ciasto, zaczynając od bliższego boku, (najlepiej pomóc sobie przy tym ręcznikiem) lekko dociskając ciasto. Przenieść ostrożnie na blachę i piec około 30 minut.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem i kroić na grube, ukośne plastry. Można podawać z bitą śmietaną.
Smacznego:)


Ciasto filo (phyllo pastry):

400g mąki
6 g soli
330 ml wody, podgrzanej do 50ºC
30 ml oliwy z oliwek
skrobia ziemniaczana lub skrobia kukurydziana (mazeina) do podsypywania

Mikserem wymieszać mąkę, sól i wodę. Gdy składniki się połączą, wlać cienką strużką oliwę, nadal miksując. Gdy ciasto będzie już jednorodne, zatrzymać mikser i zeskrobać ciasto ze ścianek i końcówki miksera, następnie dalej miksować na średnich obrotach 3 - 4 minuty. Ciasto powinno być dość miękkie, nieco lepkie i niemal odchodzić od ścianek.
Przenieść na stolnicę oprószoną mąką ziemniaczaną, uformować kulę, którą następnie podzielić na mniejsze, około 60g, części. Nadać im kształt kulek i ułożyć w kilkucentymetrowych odstępach na oprószonej mąką blaszce. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce (14-160C), na co najmniej 2 godziny.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować jedna z kulek ciasta na koło o średnicy 14-16 cm. Następnie włożyć dłonie pod ciasto i rozciągać je ostrożnie grzbietami dłoni, aż osiągnie grubość około 0,5 mm( można również naciskając rękoma na końce wałka, rozciągać je ukośnie) podsypując skrobią ziemniaczaną, aby ciasto się nie kleiło. Gdy płat będzie gotowy od razu przykryć go wilgotną ściereczką, by ciasto nie wyschło. Tak samo postępować z pozostałymi kulkami. Płaty układać jeden na drugim, posypując je mąką ziemniaczaną, aby się nie skleiły. Ostatni również przykryć wilgotną ściereczką. 
Przechowywać w lodówce, bardzo szczelnie zawinięte w folię do 24 godzin. Ciasto można również mrozić do 2 tygodni. Należy wówczas upewnić się, że płaty ściśle do siebie przylegają a następnie zawinąć je bardzo szczelnie w folię spożywczą, starając się usunąć jak najwięcej powietrza. Rozmrażać przez 6-8 godzin.

 strudel jabłkowy

 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi