czwartek, 28 lutego 2013

Pamiętacie jeszcze Torcik chocolate chip cookie z kremem z nutelli? Dziś nowa wersja tego wypieku: Torcik z Gigantycznych Czekoladowych Ciastek, przełożony kremem z likierem Baileys na serku mascarpone. Który jest lepszy? Zdania były podzielone- dla mnie tort ciasteczkowy- czekoladowy  jest jednak znacznie smaczniejszy, mimo, że po pokrojeniu nie prezentuje się tak równiutko i ładnie. Połączenie moich ulubionych czekoladowych ciastek wg Nigelli, z lekko alkoholowym kremem dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam!

Czekoladowy tort ciasteczkowy z kremem Baileys

Czekoladowy tort ciasteczkowy z kremem Baileys

Czekoladowy tort ciasteczkowy z kremem Baileys

English version (click here)

Ciastka

Składniki( na 9 ciastek):
 
150g ciemnej(lub deserowej) czekolady
125g miękkiego masła
50g białego cukru
75g ciemnego cukru muscovado
1 jajko( zimne)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150g mąki pszennej
30g kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
opcjonalnie: 50g białej czekolady drobno posiekanej

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dużą blachę wyłożyć matą silikonową lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Lekko ostudzić. W osobnym naczyniu dobrze zmiksować masło i oba rodzaje cukru, dodać wanilię a następnie letnią, rozpuszczoną czekoladę oraz jajko i dalej miksować. W innym naczyniu wymieszać mąkę, kakao oraz sodę i sól. Wszystkie suche składniki wsypać do masy czekoladowej i dobrze połączyć mikserem. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na 9 części. Z masy, wilgotnymi rękoma, kształtować kulki a następnie nakładać na blaszkę i rozpłaszczyć  na placek o średnicy około 7-8 cm( rękoma lub przez kawałek folii spożywczej), zachowując odstępy między ciastkami( ja piekłam max 3 na blaszce). Piec około 12-13 minut ( im dłużej będziemy je piec, tymbędą bardziej kruche ). Całkowicie ostudzić.

Krem

Składniki:

250- 300g serka mascarpone
125- 150ml śmietany kremówki
2- 5 łyżki cukru pudru( lub do smaku)
3- 4 łyżki likieru baileys( można zastąpić innym likierem lub ekstraktem z wanilii)

Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do serka, delikatnie wymieszać. Pod koniec wlać likier i dobrze połączyć.

Wykonanie tortu:

Ciasteczka przełożyć kremem, dowolnie udekorować. Schłodzić około 2 godzin przed podaniem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)

Czekoladowy tort ciasteczkowy z kremem Baileys

dla porównania Torcik chocolate chip cookie wyglądał tak:

chocolate chip cookies cake

wtorek, 26 lutego 2013

Dla odmiany proponuję dziś coś niesłodkiego. Zdrowe, chrupiące krakersy, które przypominają mi chrupki chlebek. Krakersy mają rewelacyjny skład, neutralny smak, dzięki czemu świetnie nadają się jako zdrowa przekąska a nawet zamiennik pieczywa na śniadanie czy kolację. Wydawałoby się, że takie krakersy to nic porywającego a jednak ciężko się od nich oderwać:) Przepis pochodzi z książki "The Great British Bake off".

krakersy pelnoziarniste / chrupki chlebek

krakersy pelnoziarniste / chrupki chlebek

Składniki( na około 48 sztuk, w zależności od wielkości):

230g mąki razowej( można zastąpić pszenną pełnoziarnistą)
115g drobnej kaszki manny
1/4 łyżeczki rozdrobnionej soli morskiej( można zwiększyć do 1/2 łyżeczki)
55g sezamu
55g pestek dyni
55g nasion lnu( zastąpiłam pestkami słonecznika)
1 łyżka płynnego miodu
3 i 1/2 łyżki oleju plus niewielka ilość do wałkowania ciasta
210ml letniej wody
dodatkowo: nasiona i sól morska do posypania krakersów

Wykonanie:

Do dużej miski wsypać: mąkę, kaszkę oraz sól. Pestki i nasiona drobno posiekać lub zmielić w młynku do kawy( uwaga, nie zmielić za mąkę;). Dodać do mąki i dobrze wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć miód, olej i wodę. Następnie wlać do suchych składników i dobrze wyrabiać około 5 minut, do momentu gdy masa będzie dobrze odchodzić od ścianek i będzie jędrna. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut.

Piekarnik nagrzać piekarnik do 1800C. Dużą, gładką blachę wyłożyć matą silikonową lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Blat lub stolnicę natłuścić odrobiną oleju. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną z nich rozwałkować na przygotowanej powierzchni na grubość karty kredytowej. Następnie nożem lub radełkiem wycinać prostokąty o wielkości 4x7cm( lub jakiej wielkości mamy ochotę). Krakersy przełożyć na przygotowaną blachę, delikatnie zwilżyć wodą przy pomocy pędzelka i posypać nasionkami i solą( można lekko je docisnąć do ciasta) Piec 15-18 minut, lub do momentu aż brzegi się lekko przyrumienią. Następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki na 30 sekund, aby pozbyć się pary wodnej, zamknąć drzwiczki i pozostawić w piekarniku jeszcze 10 -15 minut. Ja zupełnie pominęłam ten etap, ponieważ przy 4 czy 5 blachach do upieczenia cały ten proces trwałby, jak dla mnie, za długo a i bez tego krakersy były chrupiące. Po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku, do tygodnia.

Smacznego:)

krakersy pelnoziarniste / chrupki chlebek

Tagi: krakersy
11:20, anahitka9 , Przekąski
Link Komentarze (5) »
czwartek, 21 lutego 2013

Bardzo okazały, bardzo słodki i dość niespotykany tort. Składa się z dwóch warstw brownies, dwóch warstw ciasta czekoladowego oraz sernika, przełożony jest kremem kokosowo- orzechowym a wykończony ganache. Tort doskonały, kiedy nie możemy zdecydować się na co mamy ochotę:) Zaznaczam, że ciasto jest zdecydowanie dla słodyczo i czekoladoholikow. Jeden taki kawałek potrafił zaspokoić moje zapotrzebowanie na słodycze na cały dzień:) Tort wzorowałam na nieziemskim cieście Chris' Outrageous Cheesecake™ amerykańskiej firmy The Cheesecake Factory. Niestety nie uzyskałam dokładnie takiego samego efektu jak oryginał, ale za jakiś czas dalej będę eksperymentować. Tort jest dość pracochłonny dlatego najlepiej rozłożyć pieczenie na minimum 2 dni.

Ps.
Jeśli będziecie kiedyś możliwość odwiedzenia restauracji lub kawiarni The Cheesecake Factory to szczerze polecam- mają najbardziej niesamowite ciasta jakie kiedykolwiek jadłam!

skandaliczny tort chrisa

Tort brownie,s ciasto czekoladowe, sernik i krem kokosowy

Tort brownies ,ciasto czekoladowe, sernik i krem kokosowy

Brownies( przepis z książki: 'Simple cookery series: Chocolete')

Składniki( na 2 warstwy):

350g ciemnej czekolady
225g masła
225g cukru
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki bardzo mocnej kawy
100g self- raising flour (lub mąki pszennej z dodatkiem 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki sody)

Piekarnik nagrzać do 1900C. Dwie tortownice o średnicy 18cm ( mogą być również 20cm) wysmarować odrobinę tłuszczem a następnie wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciemną czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Cukier, jajka, wanilię oraz kawę dokładnie wymieszać mikserem, następnie powoli wlewać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Stopniowo dodawać mąkę. Wymieszać. Podzielić na pół i wylać do wcześniej przygotowanych form( jeśli mamy tylko jedną- surowe ciasto może poczekać). Piec około 30* minut (ale sprawdzenie najlepiej zacząć już po 20 minutach, w środku powinno być bardzo wilgotne, gliniaste a góra dobrze wypieczona, brownies lepiej piec za krótko niż za długo).

*Wkradł się tu poprzednio mały błąd, musiałam poprawić czas pieczenia- z 45 na 30 minut

Sernik( źródło)

Składniki:

250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
125 g serka mascarpone
2 małe jajka( lub 1,5 dużego)
200g mleka skondensowanego słodzonego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzać do 1500C, umieścić w środku żaroodporne naczynie z wodą ( sernik będzie pieczony z parą wodną*) .Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, boki lekko oprószyć mąką.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Piec w temperaturze przez około 50- 60 minut, aż sernik będzie ścięty ale jeszcze lekko miękki w środku. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

*tortownica w piekarniku powinna stać obok naczynia z wodą, lub na półce nad nim- nie w samym naczyniu)

Ciasto czekoladowe( źródło)

Składniki( na 2 warstwy):

1/4 szklanki gorącej wody
60g dobrej mlecznej czekolady( lub pól na pół z ciemną czekoladą)
1 szklanka mąki pszennej
1/8 szklanki kakao do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
110 g miękkiego masła
2 jajka( oddzielnie żółtka i białka)
1/2 łyżeczki wanilii
1/2 szklanki maślanki

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dwie Tortownice o średnicy 18cm wysmarować odrobiną tłuszczu, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki oprószyć mąką.
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, odstawić do ostudzenia. W misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, sól. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, następnie pojedynczo dodawać żółtka i dokładnie zmiksować. Do masy wlać przestudzoną czekoladę a następnie dodawać mieszankę mąki na przemian z maślanką, na koniec wlać wodę. W niedużym naczyniu ubić na sztywno białka i połączyć delikatnie z pozostałą częścią ciasta.
Masę rozłożyć równo do foremek( jeśli nie mamy 2 blaszek, ciasto może poczekać na pieczenie). Piec około 30 minut, lub do tzw. Suchego patyczka. Ostudzić całkowicie.

Krem kokosowo-orzechowy:( źródło)

Składniki

1/2 szklanki cukru
170ml mleka skondensowanego niesłodzonego( ew. śmietany kremówki)
55g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki świeżych wiórków kokosowych
3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub pecan

W niedużym garnku wymieszać cukier, mleko, masło, żółtka i wanilię. Ustawić na średnim ogniu i gotować, aż zgęstnieje, cały czas mieszając ( około 10-13 minut). Dodać wiórki kokosowe i orzechy, dobrze połączyć i odstawić do ostudzenia ( przemieszać w między czasie kilka razy).

Ganache

Składniki:

225g ciemnej czekolady, minimum 60% zawartości kakao( można 1/4 zastąpić dobrej jakości mleczną czekoladą)
180ml śmietany kremówki

Czekoladę bardzo drobno pokroić i wrzucić do średniej miseczki. Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia a następnie zalać nią czekoladę. Odczekać 2 minuty, aby czekolada pod wpływem ciepła zmiękła i całość delikatnie wymieszać, do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Odstawić, aż ostygnie i zgęstnieje( najlepiej przygotować ganache dzień wcześniej)

Wykonanie ciasta

Na paterze ułożyć jedną z warstw brownies. Krem kokosowy podzielić na 3 części, jedną z nich rozsmarować na brownies, przykryć ją krążkiem ciasta czekoladowego. Ciasto czekoladowe posmarować niedużą ilością ganache. Następnie umieścić na przygotowanych warstwach sernik i z góry również posmarować go cienką warstwą ganache. Przykryć kolejnym krążkiem brownies a na nim rozsmarować drugą część kremu kokosowego. Na górze ułożyć ostatnią warstwę ciasta czekoladowego i dokładnie pokryć ją resztą kremu kokosowego. Boki ciasta posmarować pozostałym ganache, część kremu można również przeznaczyć na dekorację góry ciasta. Tort wstawić na około 1,5-2h do lodówki po zrobieniu, ale najlepiej wyjąć przed podaniem około15-20 minut, aby się trochę ocieplił. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

Tort brownies ,ciasto czekoladowe, sernik i krem kokosowy 

Tort brownies ,ciasto czekoladowe, sernik i krem kokosowy

Tagi: czekolada
11:43, anahitka9 , Torty
Link Komentarze (32) »
wtorek, 19 lutego 2013

Tort Harley Davidson w stylu angielskim stworzony z okazji spotkania inauguracjnego nowego klubu harleyowego. Tort wyszedł olbrzymi- gotowy ważył (razem z tekturową podstawą) około 6.5 kg- 3 warstwy ciasta czekoladowego( z tego przepisu) o średnicy 26 cm, obficie przełożone  migdałowym kremem maślanym,  z dodatkiem płatków migdałowych i likieru amaretto. Ciasto zostało obłożone warstwą marcepanu a następnie wykończone czarną sugarpaste. Wszystkie dekoracje na torcie( poza małymi, szarymi  literkami, które zrobiłam royal icingiem- czyli lukrem królewskim) zostały wykonane z lukru plastycznego( sugarpaste), płomienie dodatkowo pomalowałam farbkami spożywczymi. 

Harley Davidson cake

Harley Davidson cake

Harley Davidson cake

Harley Davidson cake

Harley Davidson cake

środa, 13 lutego 2013

Super proste, ekspresowe walentynkowe ciasteczka S'more z serduszkami. S'more to popularna szczególnie w Ameryce( 10 sierpnia w USA obchodzone jest nawet ich święto:) i Kanadzie biwakowa przekąska: pianki marshmallows zapieka się na patyczkach nad ogniskiem a następnie umieszcza między dwoma ciasteczkami razem z czekoladą, tworząc słodką, rozpływającą się kanapkę. Obecnie S'more dostępne są w sklepach w najróżniejszych formach, od batoników przez mini tarty. Przyznaję, że to jedna z moich ulubionych, szybkich, słodkich przegryzek( również rewelacyjna z masłem orzechowym zamiast czekolady;) Do wykonania tych walentynkowych upominków można wykorzystać ciastka digestive lub inne pełnoziarniste herbatniki a nawet ciasteczka pokryte już czekoladą( najlepiej tylko z jednej strony). Jeśli nie znajdziecie  pianek-serduszek, łatwo je samemu przyciąć i odpowiednio ukształtować. Przy braku czasu na wielkie pieczenie przed Walentynkami takie ciasteczka to idealne rozwiązanie- słodkie, urocze i prosto z serca:) Udanych Walentynek:)

walentynkowe ciastka smore

walentynkowe ciasteczka z serduszkami smore

Składniki:

ciasteczka digestive  lub pełnoziarniste( lub zwykłe) herbatniki( mogą być pokryte z jednej strony czekoladą)
ulubiona czekolada( o ile herbatniki nie są już w czekoladzie:)
pianki marshmallows duże lub mini( poprzecinałam je na pół, aby były niższe)

Wykonanie:

W piekarniku włączyć grzałkę od grilla i ustawić temperaturę 1500C.
Pianki ukształtować w serduszka- tak jak na zdjęciu: wyciąć z góry mały trójkącik a następnie ścisnąć dzióbek na dole. 

serduszka marshmallows

Ciasteczka ułożyć na blaszce, na każdym położyć kawałek czekolady( np. 4 kwadraciki) i przykryć dowolną ilością pianek. Wstawić do piekarnika na najwyższą półkę i zapiekać  około 5-7 minut, aż do przypieczenia pianek. Najlepiej często sprawdzać postępy w pieczeniu, ponieważ pianki marshmallows bardzo szybko potrafią się spalić. Kiedy pojawi się słodkawa woń pieczonego cukru najprawdopodobniej S'more za moment będą już dobre. Ciasteczka można przygotować również w  mikrofalówce( wówczas pianki "urosną", ale nie zrumienią się) lub odgrzać w mikrofali jeśli ostygną. S'more najlepiej smakują prosto po zrobieniu, ale można podawać je również na zimno.

Smacznego:)

walentynkowe ciasteczka z serduszkami smore

walentynkowe ciastka smore

inspiracja

 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi