czwartek, 22 stycznia 2015

Naprawdę świetna kostka cappuccino. Ciasto czekoladowe, z pyszną warstwą kawową, zwieńczone bitą śmietaną, oprószoną odrobiną kawy. Smaki czekolady i kawy doskonale się komponują i uzupełniają. Całość nie jest przesłodzona, smakuje lekko i wspaniale rozpływa się w ustach. Przyznam, że poczyniłam małą podmiankę i z braku kawy cappuccino zastąpiłam ją inką-efekt rewelacyjny:) Polecam!

kostka cappuccino

kostka cappuccino

kostka cappuccino

Składniki( na blaszkę 23x 23 lub tortownicę 24cm)

Ciasto czekoladowe(składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

125g masła
150g cukru
125g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (roztartej na proszek lub w proszku)
5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
125g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Blaszkę wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyc papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i wlać do masy. Następnie dodawać pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać w 2-3 partiach do masy, dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do surowego ciasta dodać najpierw 2 łyżki piany, wymieszać, aby je trochę rozluźnić a następnie delikatnie połączyć z resztą białek. Przełożyć do przygotowanej foremki.

Piec przez 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto całkowicie wystudzić a następnie  przekroić wzdłuż na dwa blaty. Można nasączy je niewielką ilością kawy lub likieru kawowego.

Masa cappuccino:

250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki, schłodzonej
3 płaskie łyżeczki żelatyny
60 g kawy cappuccino (proszku)-ja dodałam ok 30g kawy Inki
3 łyżki cukru pudru

Serek mascarpone wymieszać dokładnie z proszkiem cappuccino. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i zmiksować lub wymieszać.

Blaty ciasta czekoladowego przełożyć kremem kawowym i udekorować bitą śmietaną. Na koniec gotowe ciasto oprószyć kawą cappuccino

Do dekoracji:

250 ml  schłodzonej śmietany kremówki( użyłam 200ml)
1 łyżka cukru pudru
20 g kawy cappuccino (proszku)- zastąpiłam 2-3 łyżeczkami kawy inki, wymieszanej z 1 łyżeczką kakao do pieczenia
opcjonalnie: fix do śmietany

Śmietanę ubić na sztywno( z fixem lub bez), pod koniec dodać cukier puder. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać i oprószyć kawą.

Schłodzić około 2-3 godzin przed podaniem, przechowywać w lodówce.

Smacznego!

kostka cappuccino

Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki idesery" D. Świątkowskiej

11:51, anahitka9
Link Komentarze (10) »



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi