środa, 29 stycznia 2014

Obłędne ciasto pomarańczowo- migdałowe. W Internecie spotkałam je również pod nazwą Hiszpańskie Ciasto Pomarańczowe.  Każdy kęs to eksplozja smaku pomarańczy w ustach.  Jest niespotykanie wilgotne a do tego dość lekkie. Tajemnicą tak charakterystycznego smaku jest dodanie całej, gotowanej pomarańczy, dosłownie całej- łącznie ze skórką. Dlatego najlepiej wybrać owoce cienkiej skórce a jeszcze lepiej jeśli są do tego organiczne lub" bio".  Poza ugotowaniem pomarańczy samo przygotowanie ciasta jest ekspresowe i bardzo proste. Koniecznie spróbujcie, ciężko poprzestać na jednym kawałku, u nas całe ciasto zniknęło w jeden dzień!:) Żałuję tylko, ze nie odkryłam go w grudniu, byłby to rewelacyjny świąteczny wypiek:)

migdałowe ciasto z gotowanymi pomaranczami/ hiszpanskie ciasto pomaranczowe

migdałowe ciasto z gotowanymi pomaranczami/ hiszpanskie ciasto pomaranczowe

migdałowe ciasto z gotowanymi pomaranczami/ hiszpanskie ciasto pomaranczowe

Składniki( na tortownicę 18cm)

1 duża pomarańcza o cienkiej skórce( lub 2 małe, ja użyłam 1 i 1/2 średniej pomarańczy;)
3 jajka, oddzielić białka i żółtka
szczypta soli
120g cukru plus dodatkowe 2 płaskie łyżki
150g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W niedużym garnku umieścić wyszorowaną pomarańczę i zalać ją całkowicie wodą. Gotować*, aż będzie miękka, od 1h 15 minut do 2 godzin w zależności od wielkości( ja gotowałam 1h i 25 minut). Ugotowany owoc wyjąć z wody, pokroić na mniejsze części, usunąć pestki i pozostawić do ostygnięcia. Zimną pomarańczę zmiksować na papkę blenderem.

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dno i boki tortownicy wysmarować odrobiną tłuszczu. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać zmielonymi migdałami.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukru( 120g), aż masa będzie bardzo gęsta i lśniąca.

W oddzielnym naczyniu miksować 2-3 minuty żółtka z dodatkowymi 2 łyżkami cukru. Następnie dodać pomarańczową papkę, zmiksować. Mielone migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do żółtek i połączyć łyżką. Do masy dodać 2 łyżki ubitych białek i wymieszać, następnie dodać resztę piany w 2 partiach i delikatnie, ale dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać.

Piec 1 godzinę do 1h 15 minut, do momentu, aż po sprawdzeniu ciasta patyczkiem nie pozostaje na nim surowe ciasto. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Ciasto dowolnie udekorować pomarańczami, cukrem pudrem, kremem z mascarpone albo ricotty lub Nutellą( ja wybrałam Nutellę;)

Smacznego!

* w trakcie gotowania można wymienić 1-2 razy wodę, ja jednak tego nie robiłam

migdałowe ciasto z gotowanymi pomaranczami/ hiszpanskie ciasto pomaranczowe

migdałowe ciasto z gotowanymi pomaranczami/ hiszpanskie ciasto pomaranczowe

Przepis, z malymi zmianami, pochodzi z książki: Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe.

10:23, anahitka9
Link Komentarze (50) »
poniedziałek, 27 stycznia 2014

Doskonałe śniadaniowe muffinki. Upieczone wieczorem rewelacyjnie nadają się na śniadanie do łóżka następnego dnia:) Muffinki mają intensywny pomarańczowy aromat a ich wnętrze jest wilgotne i bardzo sprężyste. Dzięki niewielkiej ilości miodu są jedynie delikatnie słodkawe, przez co można je zjeść np. z żółtym serem. Muffinki pieczone są na mące pełnoziarnistej i nie zawierają jajek, w swoim składzie mają za to, między innymi, zmielony len i serek ricottę. U nas okazały się wielkim hitem, dlatego gorąco polecam:)

pelnoziarniste muffinki pomaranczowe bez jajek

pelnoziarniste muffinki pomaranczowe bez jajek

pelnoziarniste muffinki pomaranczowe bez jajek

Składniki( na 8-10 sztuk w zależności od wielkości):

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki z niedużą górką proszku do pieczenia
2 szczypty soli
skórka otarta z jednej dużej pomarańczy
sok pomarańczowy wyciśnięty z jednej dużej pomarańczy
1/2 szklanki ricotty
1 szklanka mleka( albo mleka sojowego lub migdałowego itp.) plus 3-4 łyżki mleka dodatkowo
1 łyżka zmielonego lnu( siemienia lnianego) plus 3-4 łyżki gorącej wody
2 łyżki miodu( do smaku można dodać więcej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować odrobiną masła lub margaryny( w silikonowych formach można pominąć ten krok).

W misce wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia, sól i otartą skórkę z pomarańczy. W osobnym naczyniu zmiksować sok pomarańczowy, serek ricottę, miód, ekstrakt waniliowy i mleko. Siemię lniane zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, następnie wlać do mokrych składników i krótko zmiksować. Zawartość obu naczyń połączyć, jeśli powstała masa będzie zbyt gęsta dodać dodatkowe 3-4 łyżki mleka. Surowym ciastem napełniać przygotowane foremki do 3/4 wysokości.

Piec około 23-30 minut( w zależności od wielkości), do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.

Według autorki ten sam przepis możemy wykorzystać do robienia gofrów lub grubych naleśników, regulując jedynie gęstość odpowiednią ilością mleka.

Smacznego:)

pelnoziarniste muffinki pomaranczowe bez jajek

 Źródło

 

10:16, anahitka9
Link Komentarze (8) »
piątek, 24 stycznia 2014

Zimowy tort urodzinowy- Zimowisko z Pingwinami. Ciasto czekoladowe przełożone ganache, wykończone marcepanem i sugarpaste. Dodatkowo dla gości, którzy nie przepadają za czekoladą przygotowane zostały również waniliowe muffinki, udekorowane w tym samym stylu. Wszystkie dekoracje wykonane zostały z sugarpaste. 

Tort zimowisko z pingwinami

Tort zimowisko z pingwinami

 

Tort zimowisko z pingwinami

Tort zimowisko z pingwinami

Tort zimowisko z pingwinami 

Inspiracja

10:14, anahitka9
Link Komentarze (16) »
wtorek, 21 stycznia 2014

Sernik ze specjalną dedykacją dla wszystkich Babć, a szczególnie moich, z okazji Ich Święta!

Jeden z najlepszych serników jakie do tej pory jadłam. Rewelacyjne połączenie sernika kawowego z kremem orzechowym. Sernik jest ciężki, kremowy a do tego nieprzesuszonym, z dość wyraźnym, ale nie dominującym, aromatem kawy. Krem z orzechami laskowymi doskonale komponuje się ze smakiem kawy a dekoracja z karmelizowanych i posiekanych orzechów dodaje przyjemnego chrupania do sernika. Całość stanowi niebieskie połączenie, gorąco polecam!

sernik kawowy z kremem orzechowym

sernik kawowy z kremem orzechowym

sernik kawowy z kremem orzechowym

Składniki( na tortownicę 18 lub 20 cm)

Spód:

150g ciastek digestive w czekoladzie*
30g masła

Dno tortownicy wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować odrobiną margaryny.

Masło rozpuścić. Ciastka bardzo drobno zmielić w malakserze/ food procesorze lub rozdrobnić blenderem ewentualnie wałkiem. Dodać masło i wymieszać do uzyskania tzw. mokrego piasku. Przesypać do tortownicy, wyrównać i wgnieść w dno blaszki i około 0,5 cm boku. Odstawić do lodówki.

*jeśli ciastka będą bez czekolady, potrzeba będzie prawdopodobnie około 50g masła

Masa serowa( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

2 łyżki śmietany kremówki
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej**
300g serka kremowego typu philadelphia( można użyć zwykły twaróg trzykrotnie mielony, ale sernik będzie trochę mniej kremowy)
250g serka mascarpone
150g cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka

**użyłam 2 i 1/2 łyżki kawy Jacobs millicano, która wydaje mi się drobniejsza i mocniejsza od zwykłych kaw rozpuszczalnych

Piekarnik nagrzać do 1500C.

Śmietanę wlać do niewielkiego garnka, wsypać kawę. Podgrzewać mieszając, tylko do rozpuszczenia kawy.

Serek kremowy wymieszać łyżką z serkiem mascarpone. Następnie wlać kawę, wanilię, wsypać cukier i całość wymieszać. Mąkę ziemniaczaną przesiać przez sitko i dodać do masy serowej, połączyć. Na koniec wbić jajka i krótko zmiksować, aby pozbyć się ewentualnych grudek.

Masę przelać na przygotowany spód i piec 55minut do 1h i 05 minut( piekłam z ustawieniami grzałki góra -dół). Obok tortownicy postawić naczynie żaroodporne napełnione wodą. Po upieczeniu sernik pozostawić do przestudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Letnie ciasto wyjąć z piekarnika. Gdy całkowicie ostygnie wstawić do lodówki, na kilka godzin lub całą noc.

Krem orzechowy:

80g orzechów włoskich( plus 2 łyżeczki cukru pudru)
90-100g serka kremowego typu philadelphia, w temperaturze pokojowej
50g miękkiego masła
40g cukru pudru( lub więcej do smaku)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

dodatkowo na karmelizowane orzechy:

8-10 połówek orzechów włoskich
2-3 łyżki cukru+ 1 łyżka wody

Orzechy włoskie( wszystkie) podpiec w piekarniku na suchej blaszce, około 10-15 minut w temperaturze 1600C. Najlepiej mieć oko na piekarnik i wyjąć orzechy, gdy nabiorą złotawego koloru i zaczną intensywnie pachnieć. Całkowicie ostudzić. 8-10 połówek odłożyć do dekoracji.

Pozostałe orzechy podzielić na 2 równe części. Jedną z nich bardzo drobno zmielić*** razem z 2 łyżeczkami cukru pudru, np. w młynku do kawy( uwaga, aby nie zrobić z nich masła orzechowego;) Drugą część posiekać na średniej wielkości kawałki.

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać serek kremowy, wanilię i zmielone orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać posiekane orzechy i połączyć.

Karmelizowane orzechy włoskie:

Cukier wsypać do niedużego garnuszka lub patelni, zalać wodą i gotować na średnim ogniu, aż nabierze jasno-bursztynowego koloru( podczas gotowania nie mieszać!). Następnie zdjąć z palnika, natychmiast wrzucić połówki orzechów i szybko wymieszać, aby karmel pokrył orzechy. Tak przygotowane orzechy można pozostawić do dekoracji w całości lub posiekać.

Schłodzony sernik oddzielić delikatnie cienkim nożem od boków blaszki i wyjąć z tortownicy. Ułożyć na platerze. Na sernik równomiernie wyłożyć krem orzechowy a następnie udekorować karmelizowanymi orzechami. Przed podaniem schłodzić około 1h w lodówce.

Smacznego

***jeśli nie możemy zmielić orzechów w młynku lub blenderze można je baaardzo drobno posiekać nożem:)

sernik kawowy z kremem orzechowym



 

10:31, anahitka9
Link Komentarze (15) »
czwartek, 16 stycznia 2014

Bardzo elegancki i wykwintny tort. Połączenie wilgotnego migdałowego ciasta z mocno czekoladową, aksamitną masą oraz ożywiającym całość warstwą kremu cytrynowego. Ciasto jest ciężkie, wilgotne i wydaje mi się, że smakować będzie bardziej dorosłym niż dzieciom, ze względu na dość wytrawnie czekoladowy posmak. Tort Andaluzja wydaje się skomplikowany do wykonania, ale przy odrobinie zorganizowania można go przygotować w ciągu jednego dnia lub półtorej. Jedynie z polewą z oryginalnego przepisu miałam problem( i z tego co czytałam nie tylko ja) dlatego zamieniłam ją na tradycyjny ganache, tort nic na tym nie stracił:)
Idealny deser na szczególne okazje:)

Tort Andaluzja

Tort Andaluzja

Tort Andaluzja

Składniki( na tortownicę 24cm)

Ciasto migdałowe( składniki na 3 blaty):

10 białek
160g zmielonych migdałów
160g cukru pudru
125g drobnego cukru do wypieków
37g kakao

Piekarnik nagrzać do 2000C.Trzy tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia na dnie a boki wysmarować masłem. Jeśli nie posiadacie tylu tortownic, można przygotować każdy blat osobno. Surowe ciasto może również czekać na upieczenie poprzedniego.

Kakao i cukier puder przesiać razem przez sitko i wymieszać z migdałami.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier. Gęste, lśniące białka delikatnie wymieszać z suchymi składnikami, do połączenia.
Gotowe ciasto rozdzielić między 3 tortownice, wyrównać.

Piec przez około 15- 17 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Blaty wychodzą dość cienkie( po pieczeniu opadają), ale tak ma być;)

Masa cytrynowa:

2 cytryny
70g drobnego cukru do wypieków
40g masła
2 żółtka
1 jajko
6g żelatyny
75g śmietany kremówki( 30% lub 36%)

Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Do szklanej miski wlać sok z cytryny wraz z otartą skórką dodać cukier, masło, żółtka, jajko. Miseczkę ustawić nad garnkiem z parującą wodą (miseczka nie może dotykać wrzącej wody), czyli przygotować tzw. kąpiel wodną. Składniki w miseczce ubijać delikatnie, końcówką do białek, aż masa zgęstnieje. Wsypać żelatynę. Szybko wymieszać, by się rozpuściła i połączyła z masą cytrynową. Ostudzić, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu( zapobiegnie to powstaniu kożucha) włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia.

Bezpośrednio przed wykonaniem tortu wyjąć krem z lodówki. Jeśli będzie bardzo ścisły, zmiksować  na jak najbardziej gładką masę np. blenderem. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie, ale dokładnie połączyć z kremem cytrynowym. Natychmiast nakładać na tort.

Masa czekoladowa:

250g gorzkiej czekolady( zawartość kakao około 60%)
100g śmietany kremówki( 30% lub 36%)
80g masła, w temperaturze pokojowej
100g śmietany kremówki(30% lub 36%)

Czekoladę posiekać, włożyć do rondelka. 100g śmietany kremówki doprowadzić prawie do wrzenia i natychmiast wylać na czekoladę. Odczekać 30 sekund, aby czekolada lekko zmiękła i dokładnie wymieszać. Po chwili zacznie powstawać aksamitna, czekoladowa masa. Odstawić aby masa zupełnie ostygła i lekko zgęstniała.

Z gotowej i chłodnej masy odważyć 250g( resztę odłożyć na bok). Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać partiami masę czekoladową( 250g) i zmiksować, tak by powstał puszysty krem( jeśli masa czekoladowa będzie za gęsta, można ją lekko podgrzać nad kąpielą wodną). Śmietanę ubić na sztywno, 1-2 łyżki dodać do kremu i wymieszać, aby go lekko rozluźnić. Następnie dodać pozostałą część śmietany i delikatnie wymieszać.

Wykonanie tortu:

Na paterę położyć pierwszy migdałowy blat. Wokół niego zamknąć obręcz tortownicy, w której go piekliśmy( ja pominęłam ten krok, moje obie masy były tak sztywne, że nie wypływały po nałożeniu na ciasto). Na blat wyłożyć masę czekoladową, przykryć drugim migdałowym blatem. Wyłożyć masę cytrynową, przykryć ostatnim blatem migdałowym. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie na górze tortu rozsmarować resztę kremu czekoladowego, którą odstawiliśmy na bok. Ponownie wstawić do lodówki.

Kiedy masy całkowicie się schłodzą( po kilku godzinach lub całej nocy w lodówce), zdjąć obręcz tortownicy. Ciasto oblać czekoladowym ganache. Dowolnie udekorować i ponownie schłodzić w lodówce( aż masa zastygnie).

Ganache:

225 g gorzkiej czekolady
180 ml śmietany kremówki

Czekoladę drobno posiekać i wsypać do miski. Śmietanę  doprowadzić prawie do wrzenia i zalać nią czekoladę. Odczekać pół minuty i zacząć mieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić, aby ganache ostygło i lekko zgęstniało. Następnie rozprowadzić na cieście.

Tort najlepiej wyjąć z lodówki na około 20-30 minut przed podaniem, aby się lekko ogrzał.

Smacznego!

Tort Andaluzja

Tort Andaluzja

Źródło: Moje wypieki

10:14, anahitka9
Link Komentarze (14) »
 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi