poniedziałek, 30 stycznia 2012

Urocze, delikatnie truskawkowe babeczki, ze słodkim truskawkowym kremem i brokatową różą z lukru plastycznego. Czyż nie prezentują się pięknie? Wprost stworzone na walentynki:) chociaż nadawałyby się również na dzień Matki, rocznicę ślubu czy urodziny. Babeczki są mięciutkie i mają subtelny aromat truskawek, ale jeszcze więcej w smaku zyskują w połączeniu z kremem. Krem jest niezwykle prosty a przyznaję, że żaden dawno mi tak nie smakował:)

A jeśli komuś spodobały się róże zdobiące babeczki i chciałby wiedzieć, jak je zrobić samemu to zapraszam jeszcze w tym tygodniu na instruktaż:)

walentynkowe babeczki z rozami

walentynkowe babeczki z rozami

walentynkowe babeczki z rozami 


Składniki( na 10- 12 sztuk):

225g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80g masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki jogurtu truskawkowego
4 łyżki syropu truskawkowego( skoncentrowanego, do rozcieńczania)
opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.
Przesiać razem: sól, sodę, proszek do pieczenia i mąkę. W osobnym naczyniu wymieszać dobrze mleko, jogurt, syrop i barwnik. W dużej misce zmiksować na puszystą masę: masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i dokładnie połączyć. Następnie dalej miksując, dodawać na przemian mieszankę mleka i mąkę( w 3 turach). Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek( do 3/4 wysokości papilotek). Piec około 25 minut, lub trochę dłuże,j do tzw. suchego patyczka.

Krem:

375g serka mascarpone
180g jogurtu truskawkowego
8 łyżeczek syropu truskawkowego( skoncentrowanego)
6 łyżek przesianego cukru pudru

opcjonalnie: 2-3 krople czerwonego barwnika

Serek delikatnie połączyć z cukrem pudrem i syropem. Następnie stopniowo dodawać jogurt ( najlepiej wybrać z jogurtu owoce- żeby nie zatkały końcówki przy dekorowaniu babeczek), krem nie powinien być zbyt luźny, dlatego możliwe, że nie będzie potrzebne całe 180g jogurtu, dużo zależy od tego, jaką konsystencję ma sam jogurt. Gotowy krem dobrze schłodzić.

Całkowicie wystudzone babeczki udekorować kremem przy pomocy rękawa cukierniczego z dużą końcówką( najlepiej z  gwiazdką). Wyciskanie kremu zacząć od zewnątrz babeczek i pozostawić bez kremu około 2 cm koło na środku- miejsce na różę. Różę ułożyć na kremie tuż przed podaniem( krem będzie bowiem powoli rozpuszczać różę). Babeczki z kremem przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

waletynkowe babeczki z rozami

walentynkowe babeczki z rozami 

 

 


 

czwartek, 26 stycznia 2012

Salceson na słodko.... brzmi intrygująco?:) Na szczęście chodzi o słodkie ciasto a nie rodzaj wyrobów podrobowych;) Wykonanie nie jest skomplikowane, nie wymaga nawet pieczenia. Salceson przypomina trochę blok, wydaje mi sie jednak mniej od niego zapychający i nie zawiera mleka w proszku. A znika w ekspresowym tempie, ledwo udało mi się uratować dwa kawałki do zdjęć;) Przepis otrzymałam od mamy mojego męża.

slodki salceson

Składniki:

4 duże wafle( moje wafle miały wymiary 36x 27cm)
250g margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao do pieczenia
1 galaretka cytrynowa
120g herbatników Petit Beurre
80- 100g ryżu preparowanego
100- 120g rodzynek

Wykonanie:

Wafle namoczyć w wilgotnych ściereczkach- do momentu, aż będą giętkie, nie będą się łamać przy zwijaniu. Margarynę, cukier i kakao zagotować do rozpuszczenia cukru. Odstawić na bok. Herbatniki pokruszyć na średniej wielkości kawałki. Galaretkę całkowicie rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody( można dodać odrobinę więcej wody, jeśli będzie to konieczne). Następnie dodać do garnuszka z rozpuszczoną margaryną i dokładnie połączyć. W dużej misce wymieszać pokruszone herbatniki i około 3/4 ryżu i rodzynek, na to wylać ciepłą masę czekoladowo- galaretkową. Dobrze wymieszać, aby wszystkie składniki pokryte były masą. Jeśli będzie się wydawało, że bakalii jest za mało- dodać resztę ryżu i rodzynek.
Na płaskiej powierzchni ułożyć jeden z wilgotnych wafli, krótszym bokiem do siebie. Wyłożyć na niego część masy, dobrze rozprowadzić i wyrównać( najlepiej zostawić z przeciwnej do siebie strony około 4 cm wolnego brzegu- całość będzie się lepiej zwijać). Przykryć następnym waflem, rozprowadzić masę i tak z 2 kolejnymi warstwami. Następnie wszystkie warstwy zacząć zwijać w wałek, zaczynając od krótszego boku, bliżej nas. Gotowy salceson zapakować dokładnie w folię spożywczą. Schłodzić około 30 minut w lodówce.

slodki salceson

wtorek, 24 stycznia 2012

Jakiś czas temu będąc na babskich plotkach u mojej koleżanki, która pochodzi z Włoch, zostałam poczęstowana świetnymi ciasteczkami. Cantucci, bo o nich mowa, to chrupiące ciastka pochodzące z Toskanii, pełne orzechów lub migdałów, ale można również dodać inne dobroci: rodzynki, czekoladę itp. Włosi chętnie jedzą je maczając w słodkim winie. Mi najbardziej odpowiadały z gorącą herbatą:) Są proste w przygotowaniu i można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Źródło przepisu: to oczywiście wcześniej wspomniana koleżanka.

cantucci

cantucci

Składniki:

2 jajka
250g mąki
250g cukru
50g miękkiego masła
15 g suszonych drożdży
150g całych migdałów, nieobranych ze skórki( można zamienić na inne orzechy)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dużą gładką blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić.
Cukier i miękkie masło zmiksować na jasną masę, dodać jajka. Następnie wsypać partiami mąkę wymieszaną z drożdżami i zmiksować, lub dobrze wymieszać łyżką. Na koniec dodać migdały i wymieszać. Ciasto ułożyć w 3 liniach( szerokości około 4- 5 cm*) na przygotowaną blachę, zachowując kilkucentymetrowe odstępy między nimi. Masa może być dość kleista, więc najlepiej użyć łyżki, lekko dociskając nią ciasto. Piec około 20- 25 minut, aż nabiorą lekko brązowy koloru. Następnie jeszcze gorące ciasto pociąć ukośnie na 2 -2,5 cm kawałki. Jeśli ciasteczka będą się wydawały jeszcze miękkie w środku, wstawić je na blaszce do wyłączonego już piekarnika i wysuszyć przy otwartych drzwiczkach jeszcze kilka minut( ja nie musiałam tego już robić).** Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Smacznego:)

*ile linii zrobimy i jakiej szerokości, jest dowolne i nie ma znaczenia dla smaku ciasteczek:)

** większość przepisów jakie czytałam, wymagały ponownego pieczenia pokrojonych już ciastek. jednak moja znajoma nic o tym nie wpsominała więc zastosowałam się do jej wskazówek i ciasteczka były wystarczająco twarde i chrupiące:)

cantucci





 

niedziela, 22 stycznia 2012

Dziękuję bardzo wszystkim za udział w akcji "Dekorowanie świątecznych ciast i ciasteczek". Przyznaję, że ilość wpisów przerosła moje oczekiwania!:) Wszystkie dekorowane wypieki prezentowały się wspaniale- gratuluję autorom talentu i często wielkiej cierpliwości:) Pojawiły się różnego rodzaju ciasta, ciasteczka, domki i choinki z pierników, reniferkowe babeczki, pop cakes-y, ale chyba najwięcej wpisów dotyczyło dekorowania pierników:)

Mam nadzieję, że tak jak ja, znaleźliście wiele nowych pomysłów na słodkie świąteczne dekoracje( i nie tylko) do wykorzystania w przyszłości.

akacja podsumowanie

Podsumowanie ułożone jest według nazw blogów. Jeśli przypadkowo pominęłam jakiś wpis, bardzo proszę o kontakt na caketimeblog@gmail.com lub w komentarzach.

  • Blog: adziochykuchnia.blox.pl

Cake pops Rudolfy

Ciastka Rudolfy

  • Blog: aronia-wiemcojem.blogspot.com

Norymberskie pierniczki

Slodki upominek

  • Blog: avelinawkuchni.blogspot.com

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cytrynowe

Kulki orzechowe z rodzynkami w rumie

Ciasteczka- orzeszki kakaowe

  • Blog: bee-sweet.blogspot.com

Pierniczki czekoladowe

Piernikowe domki

Piernikowe Pokryweczki

Piwoszki

Dzwonki bozonarodzniowe

  • Blog: belkoty.blogspot.com

Pieczenie na zyczenie-urodzinowe ciastka Lili

  • Blog: bitedelite.pl

Cukrowe ciasteczka rekawiczki

Mikolajkowe ciasteczka

  • Blog: blogotowanie.blox.pl

Pierniczki

  • Blog: caketime.blox.pl

Choinka w ciescie

Ciasto z Mikolajem i reniferami

  • Blog: czerwieniblekit.blox.pl

Pierniczki na chionke z kolorowym lusterkiem

Piernikowanie I dekorowanie

  • Blog: domiwkuchni.blox.pl

Korzenna choinka

  • Blog: duringthefreetime.blogspot.com

Pierniczki blyskawiczne i swiateczne lukrowanie 

  • Blog: dusiowa-kuchnia.blogspot.com

Milosc

Muffinki renifery i wesolych swiat

Sniezne trufelki

Tort tiramisu

  • Blog: eksperymentalnie.blogspot.com

Ciasteczkowe potwory dwa

Swiateczne pierniczki na ostatnia chwile

  • Blog: est-ouest-est-ouest.blogspot.com

Piernikowy domek maison de pain depices

Po piernikowym domku czas na pierniczki

  • Blog: fotoala.blogspot.com

Piernik i pierniczki

  • Blog: kilkasrokzaogon.blox.pl

Reniferkowe cake pops

  • Blog: kraina-szczesliwosci.blogspot.co

Domek z piernika

  • Blog: kromcio.blogspot.com

Zimowy tort z balwankami z likru plastycznego

Ciastka maslane z dzemem

  • Blog: kuchennawyspasmakow.blogspot.com

Swiateczne pierniczki

  • Blog: kuchnia-elexis.blogspot.com

I po swietach

  • Blog: kuchniana5.blox.p

Tort z masa kajmakowa

Teczowy sernik na zimno

Torcik czekoladowy z nuta pomaranczy

  • Blog: kulinarnyblogwiedzmowy.blox.pl

Pierniczki meg_r

Tort dacquoise czyli przysmak na bazie bezy

  • Blog: kwirlejka.blogspot.com

Pierniczki

  • Blog: lubiesmakolyki.blogspot.com

Choinki z pierniczków

  • Blog: madcoconut.blogspot.com

O wyjatkowych piernikach, które budza ducha Swiat

  • Blog: magnolia0joaska.blogspot.com

Bozonarodzeniowa choinka

  • Blog: miss-disorderly.blogspot.com

Cookie monster

  • Blog: mitliebegekocht.blogspot.com

Praliny amaretto

Nussplatzchen ciasteczka orzechowe

  • Blog: moje-ulubione-drzewo.blogspot.com

Krok po kroczku

  • Blog: mojsmakchwili.blogspot.com

Pierwsze pierniczki

Waniliowe kruche ciasteczka z rudolfem

  • Blog: parabuch.blogspot.com

Kopnieta w zebra jest ta zebra

Uwaga tu skrobia marchewki

Gwiazdki z... ciasta zycza Ona i On

  • Blog: paranojepodniebienia.blogspot.com

Nasze slodkie prezenty

Piernikowe choinki

  • Blog: pierniczkowewybryki.blogspot.com

Moje male balwankowo

Pierniczkowe skarpetki

Swiateczne zawieszki na kubeczki

Balwankowy zawrót glowy

Piernikowe choineczki

Piernikowy Dawid w rozmiarz XXL

Piernikowy dzwoneczek

Piernikowy Mikolaj na mikolajki

Piernikowe sanie sw Mikolaja (wariacja nr 2)

Moje piernikowe prezenty

Piernikowa sniezynka

Piernikowy Hubercik w rozmiarze XXL

Piernikowy Pawelek w rozmiarza XXL

Reniferki z piernika zlotem malowane

Spersonalizowane pierniczki jako prezenty mikolajkowe

Pierniczek z witrazykiem

Dzyn, dzyn, dzyn dzwonia dzwonki san

Za 26 dni Boze Narodzenie

  • Blog: pinkcake.blox.pl

Pelnoziarniste prezenciki dla swietego Mikolaja

Pierniczki swiateczne (bez jajek)

Reniferkowe Muffinki na radosne swieta

Whole grain cookies with goat milk icing for the

Zlocone pierniczki

  • Blog: pomidoribazylia.blogspot.com

Balwanki z marcepanu

Buon Natale Amore Mio

Cake pops

Czekoladowe jezyki

Domek z piernika z garazem

Muffiny z zurawina

Piernikowe renifery

Piernikowy upominek

S?odki upominek

Wielkie lukrowanie cz.1

Wilekie lukrowanie cz.2

Wielkie lukrowanie cz.3

  • Blog: siaskowe-gotowanie.blogspot.com

Tort urodzinowy

  • Blog siksowna.blogspot.com

Piernikowe przygotowania

  • Blog: smacznykacik.blogspot.com

Swiateczne pierniczki

Tort kolednicy

  • Blog: smakchwili.blox.pl

Snickers- 1wszy tort urodzinowy mojego synka

Intensywnie miodowe witrazyki -najlepsze ciasteczka!!!

Jak w niebie sernik kokosowo- ananasowy pod kremowa chmurka

  • Blog: smakialzacji.blogspot.com

Mikolajkowe cake pops- Reniferki

Pierniczki

  • Blog: Smaklekkosci.blogspot.com

Wspomnienie swiat czyli domek z piernika

  • Blog: smakocie.blogspot.com

Pierniczki "last minute" i ich dekorowanie

Piernikowe choinki

  • Blog: smakuje.blox.pl

Babeczki choinki

Babeczki renifery Rudolfy

Lukier do pierniczkow i ciastek

Mini nalesniki renifery

Wigilijne racuszki drozdzowe na oleju lnianym

Pankejki choinki na noworoczne sniadanie

Placki z bananem- sloneczka

  • Blog: taniecsmakow.blogspot.com

Pierniczki

  • Blog: waniliowachmurka.blogspot.com

Slodcy bracia Rudolfa

Pierniczki z dodatkiem maki zytniej

  • Blog: wkuchni.usagi.pl

Pierniczki orzechowe- na ostatnia chwile

  • Blog: www.dziecijedza.com

Mikolajkowe sniadanie

Pierniczki dla chlopczyka i dziewczynki

Tartaniołek

Pilkarskie pierniki

Mama testuje foremka do wykrawania ciastek w ksztalcie platka sniegu

  • Blog: www.magiacukru.pl

Slodkie choinki

Tort cappuccino amaretto

Ciasto Mikolaj

Orzechowe rygielki

Piernik czeski

  • Blog: www.zuzia.mec.com.pl

Zimowe muffinki kokosowe- w komiksie

  • Blog: zchatynakoncuwsi.blogspot.com

Pierniczki

  • Blog: zielonykoperek.blox.pl

 Swiateczne teczowe muffinki

  • Blog: zielonystolik.blogspot.com

Pierwsze wspolne piernikowanie- efekty

Lukrowanie laczy

Slodkie zastepy anielskie

 

Ps.

Prosiłabym osoby, które zapomniały o banerku, o wstawienie go na stronę lub pod wpisami.

poniedziałek, 16 stycznia 2012

Bardzo dziękuję wszystkim za udział w konkursie. Prawidłowa odpowiedź, ustalona i udokumentowana przed rozpoczęciem konkursu, to 761 opublikowanych komentarzy.
Komisja konkursowa postanowiła jednak zaliczyć, również jako poprawną, odpowiedź Agnieszki- krupniczki: 762- za spostrzegawczość, faktycznie jeden komentarz jest z haczykiem( chociaż założyłam, że liczony będzie, tak jak pokazuje blox, jako jeden komentarz)

Zwycięzcą  wielorozmiarowej formy Betty Bossi:

wielorozmiarowa forma do pieczeniaZostaje:

zwyciezca

Serdecznie gratuluję Darkangelice oraz proszę o kontakt mailowy i podanie adresu do wysyłki nagrody( w ciągu 24 godzin): caketimeblog@gmail.com

A oto poprawna odpowiedz udokumentowana przez blox:)

komentarze

 
1 , 2



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi