wtorek, 15 lipca 2014

Bagels czyli moje ukochane bajgielki:) Niestety dostęp do nich mam bardzo ograniczony dlatego muszę robić je sama. To jeden z przepisów z jakich korzystam. Pochodzi z książki Nigelli Lawson" How to be a domestic goddess"( z małymi zmianami). Lekko gumowata skórka- charakterystyczna i uzyskana przez gotowanie surowych bułeczek w osłodzonej wodzie- z dużą ilością ziarenek i dość zwarty środek- a do tego serek kremowy i łosoś wędzony lub masło orzechowe z bananem czyli idealny bajgielek  na śniadanie dla mnie:)

bajgle

bajgleSkładniki( na 6 dużych bajgli)

500g mąki chlebowej, lub mąki typu 00
1 łyżeczki soli
3/4-1 łyżki cukru
7g drożdży suchych
1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek ( lub oleju)
250ml letniej wody plus więcej w razie potrzeby

dodatkowo:
 
odrobina oleju do posmarowania ciasta przy wyrastaniu
żółtko lub roztrzepane jajko do posmarowania
dowolne ziarna do obsypania bajgli

Przygotowanie:

Mąkę wspać do miski razem z solą i cukrem. Dodać drożdże( tak, aby nie stykały sie bezpośrednio z solą). Wlać oliwę oraz wodę i wyrabiać około 10minut do uzyskania gładkiego, wilgotnego, ale niezbyt klejącego się ciasta. Jeśli ciasto będzie za suche dolewać po trochu wody.  Wyrabiać można ręcznie lub przy pomocy miksera wolnostojącego z końcówką- hakiem.  Miskę i ciasto posmarować odrobiną oleju. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto zagnieść delikatnie 1-2 razy, aby je odpowietrzyć. Następnie dość grubo  rozwałkować na lekko podsypanej mąką powierzchni  i wycinać kółka o średnicy około 12 cm. W każdym kółku zrobić palcem dziurkę i mocno ją powiększać. Ukształtowane pieczywo przykryć ściereczką i odstawić od wyrośnięcia na około 20 minut.

W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę i osłodzić ją 1-2 łyżkami cukru, w zależności od wielkości garnka.
Piekarnik nagrzać do 2000C. Dużą blachę wyłożyć matą silikonową i wysypać drobną kaszki manny lub wysmarować odrobiną oleju,  wyłożyć papierem do pieczenia i również wysypać równomiernie odrobiną kaszy manny.

Wyrośnięte bajgle wkładać do gotującej się wody i gotować około 1-1i 1/2 minuty z każdej strony. Wykładać na przygotowaną blaszkę, posmarować jajkiem i obsypać dowolnymi ziarenkami lub zostawić naturalnie.
Piec 15-20 minut, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Zaraz po upieczeniu są dość miękkie w środku( tak jak widać na zdjęciu- było robione, kiedy były jeszcze letnie) po kilku godzinach środek staj się bardziej zwarty, typowy dla bajgli.

Smacznego:)

 bajgle

10:00, anahitka9
Link Komentarze (6) »
wtorek, 24 czerwca 2014

Ostatnio nie mam zupełnie czasu, żeby zabrać się za pieczenie letnich ciast:/ Nadrabiam za to ciastami zdobionymi w stylu angielskim.


Dzisiaj kolejna odsłona, z dedykacją dla wszystkich, którym niedługo zaczynają się wakacje. Oby tylko Wasze wyjazdy obyły się bez takich " zwierzaczków":)

tort krokodyl kontra rekiny

tort krokodyl kontra rekiny

tort krokodyl kontra rekiny

tort krokodyl kontra rekiny

tort krokodyl kontra rekiny

tort krokodyl kontra rekiny

 

10:09, anahitka9
Link Komentarze (4) »
czwartek, 29 maja 2014

Kolejny tort dla Milusińskich. Tym razem tort złożony z 2 pięter a właściwie to nawet i 3: domku, łódki i wody. Każde piętro miało inny smak ciasta i kremu a wykończone zostały oczywiście lukrem plastycznym. Tort przygotowany został na pierwsze urodziny, ale sądzę, że równie dobrze nadawałby się i na Dzień Dziecka!:)

tort Arka Noego

tort Arka Noego

tort Arka Noego



10:05, anahitka9
Link Komentarze (15) »
czwartek, 22 maja 2014

Babeczki hortensje- słodkie kwiatki na Dzień Matki:)
Delikatnie cytrynowe babeczki ozdobione waniliowym kremem. Dekorację zrobiłam z kremu maślano- serkowego, jest on lżejszy od typowego maślanego a jednocześnie nadal dobrze trzyma kształty. Mimo, że użyłam serka typu philadelphia zapewniam, że w kremie nie było czuć słonawego posmaku, typowego dla serków kremowych. Szybkie i urocze babeczki dla wszystkich Mam!:)

babeczki na dzień matki

babeczki na dzień matki

Składniki na 6 babeczek:

35g miękkiego masła lub margaryny
110g mąki pszennej
120g cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1/2 cytryny( można pominąć i zrobić klasyczne waniliowe babeczki)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1750C. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Zmiksować( lub rozetrzeć w palcach) masło z mąką, proszkiem, solą i cukrem, do powstania drobnej kruszonki. W osobnym naczyniu dobrze połączyć  mleko, jajko, wanilię i skórkę z cytryny. Mokre składniki wlewać do przygotowanej wcześniej kruszonki w 2-3 partiach, cały czas powoli miksować  do uzyskania gładkiej masy( masa będzie dość rzadka). Surowe ciasto przłozyć do przygotowanej foremki. Piec 20-28 minut, do tzw. suchego patyczka, aż nabiorą złotawego koloru. Po upieczeniu wyjąć w blaszki i ostudzić.

Krem:

120g masła w temperaturze pokojowej
120g serka typu philadephia, w temperaturze pokojowej
80-100g cukru pudru, przesiać
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 kolory barwnika spożywczego( kilka kropli)

Masło zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem i wanilią pod koniec dodać serek kremowy i wymieszać łyżką. Krem podzielić na pół i przełożyć do oddzielnych miseczek, każdą  część zabarwić na inny kolor. Miseczki wstawić do lodówki, aby krem  stwardniał, na około 20 minut( nie powinien być zupełnie twardy).

Do rękawa cukierniczego( lub woreczka do mrożenia) założyć końcówkę z zamkniętą gwiazdą( np. Wilton 2D). Z jednej strony rękawa włożyć jeden kolor, po przeciwnej stronie- drugi( początek może wyjść jednokolorowy, później wszystko wróci do normy). Na ostudzone babeczki wyciskać nieduże kwiatki, najlepiej w kilku warstwach. Jeśli krem zrobi się zbyt miękki, cały rękaw włożyć na 10 do zamrażarki( lub 15-20 minut do lodówki). Przed podaniem babeczki schłodzić.

Smacznego!

babeczki na dzień matki

 

10:40, anahitka9
Link Komentarze (6) »
wtorek, 20 maja 2014

Wspaniale kremowy sernik na zimno z białą czekoladą oraz soczystymi malinami.  Spód sernika to nic innego jak bajaderka- czyli okruchy ciasta połączone, w tym wypadku z nutellą, dżemem i aromatyzowane likierem amaretto. Spód uszlachetniłam również mielonymi i posiekanymi migdałami i okazało się, że wyszła warstwa, która smakuje jak brownies. Świetny, smaczny sposób na spożytkowanie nadprogramowego ciasta, szczególnie jeśli znudziły się Wam tradycyjne bajaderki:)

sernik na bajaderce

sernik z białą czekoladą na bajaderce

Składniki( na tortownicę24cm)

Spód:

600g okruchów ciasta( bez kremów, owoców itp.)czekoladowego*
100g( 2 kopiaste łyżki)Nutelli
100g( 2 kopiaste łyżki) dowolnego dżemu
25g masła- rozpuścić
4 łyżki likieru amaretto( można zastąpić mlekiem)
5 łyżek mielonych migdałów lub orzechów laskowych
25g( 3 łyżki) migdałów w słupkach( lub posiekanych)
kilka kropli olejku migdałowego lub aromatu

Tortownicę wyłożyć folią aluminiową( spód i boki).

Resztki ciasta zmiksować lub rozdrobnić w dłoniach do powstania bardzo drobnych okruszków. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać lub zmiksować do powstania jednolitej masy, jak przy bajaderkach. W zależności od tego jakie ciasto wykorzystaliśmy możliwe, że do bajaderki trzeba będzie dodać trochę więcej Nutelli lub dżemu- masa powinna dać sie ładnie ukształtować w kulkę. Ciasto na spód wysypać do tortownicy, wyrównać i wgnieść w tortownicę.

*jeśli mamy mix ciast lub ciasto waniliowe wówczas należy dodać 2-3 łyżki kakao lub więcej nutelli.

Masa serowa:

400g serka kremowego typu philadelphia( w temperaturze pokojowej)
100g mascarpone( w temperaturze pokojowej)
200g białej czekolady
100-200g malin( świeżych)
40g marshmallows
2 łyżki mleka

dodatkowo 6-7 łyżek płatków migdałowych do dekoracji

Białą czekoladę drobno posiekać i rozpuścić w garnuszku lub misce nad kąpielą wodną( pamiętając, aby naczynie nie dotykało bezpośrednio wody)
Pianki marshmallows umieścić w niewielkim garnuszku razem z mlekiem i podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając aż pianki się rozpuszczą.

Serek kremowy i mascarpone wymieszać łyżką lub krótko zmiksować. Dodać letnią czekoladę i rozpuszczone pianki marshmallows. Wszystko dokładnie połączyć.

Na przygotowanym spodzie ułożyć maliny a następnie wylać masę serow( dokładnie rozprowadzić ją między malinami). Sernik posypać równomiernie płatkami migdałowymi i schłodzić minimum 6 godzin.

Smacznego:)

 sernik z białą czekoladą na bajaderce

09:50, anahitka9
Link Komentarze (18) »
piątek, 16 maja 2014

Tort zdecydowanie dla dorosłych. Wilgotne, sprężyste blaty czekoladowe o lekkim aromacie ciemnego piwa typu Guinness, przełożone zostały kremem serkowo- maślany o wyraźnym smaku rumu.  Tort ma bardzo zrównoważony smak, ciasto czekoladowe nie jest zbyt słodkie dzięki czemu doskonale uzupełnia je słodkość kremu. Dla pełnej rozpusty tort  zwieńczony został czekoladkami- beczułkami z alkoholem. Świetna propozycja dla panów na urodziny, imieniny czy Dzień Ojca!:)

Czekoladowy tort piwno-rumowy 

tort piwno rumowy

Ciasto piwne( na 2 tortownice 20cm):

1 szklanka(250ml) piwa typu Guinness
160-170g masła lub margaryny
3/4 szklanki kakao do pieczenia
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru( użyłam 1 i 1/2 szklanki)
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
2/3 szklanki kwaśniej śmietany( użyłam gęstej 15%)

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dno i boki tortownic wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia( lub dno wyłożyć papierem a boki natłuścić i obsypać mąką)

Masło i piwo umieścić w niedużym garnku i podgrzewać do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodać przesiane kakao i mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie gładka mikstura. Przestudzić.
W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól. W innym naczyniu połączyć dokładnie jajka i śmietanę( można to zrobić mikserem) a następnie dobrze wymieszać z przestudzonym piwem. Do masy dodać mąkę i całość dokładnie połączyć. Ciasto rozłożyć po równo do tortownic. Piec około 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Krem rumowy

150g cukru pudru, przesianego( lub więcej do smaku)
90g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
75ml rumu, najlepiej aromatycznego, złotego
400g serka typu philadelphia( w temperaturze pokojowej)

Cukier zmiksować z masłem i wanilią na puszystą masę. Dodać serek oraz rum( alkoholu można dodać mniej lub więcej według własnego gustu) ponownie krótko zmiksować, tylko do połączenia składników w jednolitą masę.

Wykonanie ciasta:

Kremem przełożyć całkowicie ostudzone ciasta, górę dowolnie udekorować. Opcjonalnie do dekoracji można wykorzystać alkoholowe beczułki. Przed podaniem schłodzić około 2 godzin w lodówce.

Smacznego!

czekoladowy tort piwno-rumowy

Przepis na ciasto czekoladowe zaczerpnięty jest z Irish Car Bomb Cupcakes

10:23, anahitka9
Link Komentarze (10) »
wtorek, 13 maja 2014

Jeśli w Waszych szafkach zalegają jeszcze wielkanocne czekoladki, jajeczka itp. proponuję wykorzystać je do zrobienia  ciastka giganta:) Miękkie, naprawdę smakowite ciastko nafaszerowane najróżniejszymi słodkościami. Szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu:)

 gigantyczne ciasto z czekoladkami

 gigantyczne ciasto z czekoladkami

 gigantyczne ciasto z czekoladkami

Składniki( na tortownicę 26cm):

140g masła, rozpuścić
2 małe jajka-wielkość 's' ( lub 1 jajko i 1 żółtko jeśli jajka są duże)
1 szklanka( 170g ) brązowego cukru lub cukru muscovado
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
330g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
około 200g różnego rodzaju czekoladek( u mnie jajeczka czekoladowe, czekoladki reeses, m&m's)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1600C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować odrobiną tłuszczu i obsypać mąką.

Zmiksować razem: chłodne, rozpuszczone masło, brązowy cukier, wanilię i jajka. W osobnym naczyniu wymieszać: mąkę, sól i sodę. Mieszankę mąki wsypać w 2-3 partiach do masła i wymieszać łyżką lub zmiksować, do powstania jednolitej, miękkiej, ale zwartej masy. Surowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy , równomiernie rozłożyć, lekko dociskając. W masę powtykać czekoladki. Piec około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego:)

PS.
Czekoladki  przed pieczeniem można włożyć na około 20-30 minut do zamrażalnika, szczególnie jeśli są dość miękkie.

 gigantyczne ciasto z czekoladkami

 gigantyczne ciasto z czekoladkami

 

10:58, anahitka9
Link Komentarze (5) »
piątek, 09 maja 2014

Grissini- popularna włoska przekąska. Chrupiące, lekkie paluszki chlebowe doskonałe do dipów, sosów lub jako dodatek do kremowej zupy. Rewelacyjne na imprezę i majowy piknik.  Koniecznie dobrze wypieczone, nie powinny być miękkie w środku! Ciasto można urozmaicić dodając do niego różne zioła  lub paluszki posypać sezamem, makiem, parmezanem czy przyprawami  przed pieczeniem.

grissini- paluszki chelbowe

grissini- paluszki chelbowe

Składniki (na około 50, 27 cm paluszków):

500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
8g drożdży suchych lub 15g świeżych( użyłam 7g suchych bo akurat tyle ma torebka)
280 ml letniej  wody
50 ml oliwy z oliwek

dodatkowo:
sól morska. sezam, mak, oregano, starty parmezan itp.
2 łyżki oliwy do posmarowania

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypać mąkę, cukier , sól oraz drożdże ( drożdże nie powinny stykać się z solą). Jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw wykonać rozczyn ( drożdże rozpuścić w  50 ml wody- z przepisu- z dodatkiem cukru)  i odstawić go w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować.
Następnie wlać 50 ml oliwy i około 3/4 podanej w przepisie wody. Wyrabiać ciasto początkowo łyżką a następnie rękoma, można również użyć robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dolać resztę wody( lub odrobinę więcej w razie potrzeby). Wyrabiać około 10 minut, do powstania gładkiego jednolitego, wilgotnego ciasta.  Masę włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub do momentu jak podwoi swoją wielkość.

Piekarnik nagrzać na 2000C. 1-2 duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto zagnieść 1-2 razy, aby je odpowietrzyć a następnie rozwałkować na lekko podsypanej mąką powierzchni na grubość około 1 cm( najlepiej ukształtować przy tym prostokąt). Ciasto pociąć radełkiem w paski o około 0,5 cm szerokości, lub według własnego uznania. Paluszki można posmarować oliwą i obsypać solą morską lub obtoczyć, lekko dociskając, w sezamie lub innych dodatkach. Przełożyć na blachy, zachowując odstępy między paskami.
Piec około 20-25 minut, aż grissini nabiorą złotego koloru i będą dobrze wypieczone w środku.

Grissini upiekłam dzień wcześniej i przechowywałam na kratce przykryte bawełnianą ściereczką, można również zamknąć je w szczelnym pojemniku.

Smacznego!:)

grissini- paluszki chelbowe

Źródło: I love bake

10:20, anahitka9
Link Komentarze (5) »
wtorek, 06 maja 2014

Bardzo radosny, wiosenno- letni tort czekoladowy wykończony marcepanem i lukrem plastycznym. Muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych ciast, jakie robiłam:) Tort był urodzinową niespodzianką od męża dla żony. Prawda, że Panowie potrafią jeszcze być romantyczni:)?

tort ze słonecznikami

tort ze słonecznikami

tort ze słonecznikami

tort ze słonecznikami



10:08, anahitka9
Link Komentarze (13) »
środa, 23 kwietnia 2014

Idealny wiosenno -letni deser, Eton Mess w wersji trochę bardziej reprezentacyjnej;) Doskonałe, klasyczne połączenie słodkiej, chrupiącej bezy z kwaskowatymi owocami i śmietaną. Deser zachwycający w swojej  prostocie  i pięknej formie.

gniazdka bezowe eton mess

 gniazdka bezowe eton mess

gniazdka bezowe eton mess

gniazdka bezowe eton mess
Składniki( na około 18- 20 małych gniazdek):

4 białka
szczypta soli
200g drobnego białego cukru
1 łyżeczka octu

Przygotowanie:

Płaską blachę( lub dwie) wyłożyć matą silikonową lub papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 80-900C.

Białka razem z solą ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać ocet i wsypywać po łyżce(!) cukru, nie przerywając ubijania. Zmiksować do uzyskania bardzo sztywnej, lśniącej piany.
Gotowe białka przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką( ja użyłam gwiazdy).
Na blaszce wyciskać nieduże koła( spody) a na ich brzegach okręgi- ścianki( u mnie 1-2 warstwy).

Piec około 3 godzin. Suszenie można przedłużyć do 4 godzin, w zależności od wielkości gniazdek i tego jak bardzo kruche bezy lubimy( ja preferują odrobinę ciągnące w środku).

Nadzienie:

200 ml śmietany kremówki( 36%)
kilka truskawek
około 80g malin
około 10-15 sztuk pistacji

Przygotowanie:

Śmietanę ubić na sztywno. Truskawki pokroić na drobne kawałki. Pistacje posiekać.
Gniazdka bezowe wypełniać śmietaną, udekorować owocami a na koniec posypać pistacjami. Natychmiast podawać.

Gotowe, nadziane gniazdka najlepiej zjeść tego samego dnia, ewentualnie przechowywać w lodówce.

Smacznego!
gniazdka bezowe eton mess

gniazdka bezowe eton mess



10:04, anahitka9
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 33

Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi