środa, 15 lipca 2015

Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU.

TORT Hello Kitty

TORT Hello Kitty

TORT Hello Kitty

11:06, anahitka9
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 czerwca 2015

Coś dla miłośników kotów: śpiący, szary kotek z okazji 40 urodzin. Zrobiony na podobiznę jednego z pupili jubilata. Ciasto obłożone białą masą cukrową a następnie malowane barwinkami spożywczymi.

tort kotek

tort kotek

tort kotek

 

11:52, anahitka9
Link Komentarze (4) »
wtorek, 19 maja 2015

 Kwiatowy, wiosenny tort urodzinowy, chociaż doskonale nadaje sie też na inne okazje: jak przyjęcie komunijne czy imieniny. Delikatne kwiaty wykonane z masy cukrowej oraz kwiaty malowane bezpośrednio na torcie tworzą naprawdę uroczą dekorację.

Powracam po dłuższej przerwie z tortem w stylu angielskim i przez pewien okres takie torty będą się tu głownie pojawiać. Mam nadzieje, że za jakiś czas uda mi sie rozciągnąć dobę na tyle, aby powrócić do fotografowania i opisywania również innych ciast. Nadal będę się starała odpowiadać na wszelkie pytania w komentarzach:)

tort bialy z kwiatami

tort bialy z kwiatami

tort bialy z kwiatami

10:20, anahitka9
Link Komentarze (9) »
czwartek, 26 lutego 2015

Marjolaine cake a właściwe wariacja na temat tego wypieku stworzona przez Primrose Bakery. Oryginalne Marjolaine to rodzaj tortu bezowego, zazwyczaj prostokątnego, który łączy bezy orzechowo- migdałowe i czekoladowy krem maślany. Natomiast w tej wersji zamieniono bezy na delikatne warstwy biszkoptu orzechowego a do przełożenia użyto kremu z dodatkiem Nutelli. Całość zwieńcza gruba warstwa ganache i podpieczone orzechy laskowe. Ostrzegam, że tort Marjolaine w tej wersji jest dość słodki. Blaty ciasta można nasączyć kawą lub jakimś alkoholem, aby zrównoważyć słodycz kremu i ganache, ale ja nie miałam zupełnie takiej potrzeby. Tort jest prosty do przygotowania, pięknie się prezentuje i kroi po schłodzeniu.

Marjolaine cake

Marjolaine cake

Składniki na ciasto orzechowe( na 3 tortownice o średnicy 20cm)

3 białka
150g cukru pudru
3 jajka
150g mielonych orzechów laskowych
50g mąki pszennej
25g masła, rozpuścić

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszki natłuścić odrobiną margaryny, dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia.
3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać powoli 50g przesianego cukru pudru.

W oddzielnym naczyniu ubić pozostałą część cukru pudru z całymi jajkami do uzyskania jasnej i gęstej masy. Dodać mielone orzechy, delikatnie wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę, wlać przestudzone masło i ostrożnie połączyć. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Masę rozdzielić równo na 3 blaszki( piekłam w 2 blaszkach- jedna porcja czekała na swoją kolej). piec 12-15 minut na złoty kolor, do tzw. suchego patyczka. Przed wyjęciem z blaszki odczekać około 10 minut.

Krem orzechowo- czekoladowy:

125g masła, w temperaturze pokojowej
250g cukru pudru( zdecydowanie można zmniejszyć nawet do 100g lub do smaku)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100g kremu typu Nutella
2 łyżki śmietany kremówki lub mleka( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać wanilię i Nutellę i dokładnie zmiksować, jeśli krem będzie za sztywny dodać śmietanę lub mleko.
Kremem przełożyć zupełnie ostudzone blaty ciasta. Blaty można najpierw nasączyć kawą lub alkoholem, dla przełamania słodyczy kremu i nadania ciastu większej wilgoci( chociaż nam smakowało bez nasączania biszkoptów)

Ganache:

200g ciemnej czekolady (60-70% kakao)
200ml śmietany kremówki

Czekoladę drobno posiekać i wrzucić do miseczki. Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia i zalać nią czekoladę. Odczekać około pół minuty a następnie całość mieszać do powstania gładkiego, lśniącego kremu. Odstawić, aby ganache zgęstniał i ostygł. Gotowym kremem wysmarować równomiernie boki i górę tortu.

Z podanych składników wychodzi bardzo duża porcja ganache, nie zużyłam całości do ciasta, ponieważ uważałam, że kremu będzie za dużo. Dlatego następnym razem przygotowałabym ganache jedynie ze 100 góra 150g czekolady ( i proporcjonalnie śmietany)

Dodatkowo:

100-150g orzechów laskowych, w zależności od wielkości

Orzechy podpiec w piekarniku w 150-1600C przez około 10-15 minut, cały czas pilnując, aby się nie przypiekły za mocno. Następnie przełożyć je do ściereczki i zdjąć skórki, pocierając orzechy o siebie( uważać, aby się nie poparzyć:)

Orzechy ułożyć na górze tortu. Całość schłodzić około 1-2 godzin. Najlepiej wyjąć z lodówki na około 10-15 minut przed podaniem, aby krem lekko zmiękł.

Smacznego!

Marjolaine cake

Przepis pochodzi z książki Primrose Bakery- Christmas. 

 

 

10:30, anahitka9
Link Komentarze (6) »
czwartek, 22 stycznia 2015

Naprawdę świetna kostka cappuccino. Ciasto czekoladowe, z pyszną warstwą kawową, zwieńczone bitą śmietaną, oprószoną odrobiną kawy. Smaki czekolady i kawy doskonale się komponują i uzupełniają. Całość nie jest przesłodzona, smakuje lekko i wspaniale rozpływa się w ustach. Przyznam, że poczyniłam małą podmiankę i z braku kawy cappuccino zastąpiłam ją inką-efekt rewelacyjny:) Polecam!

kostka cappuccino

kostka cappuccino

kostka cappuccino

Składniki( na blaszkę 23x 23 lub tortownicę 24cm)

Ciasto czekoladowe(składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

125g masła
150g cukru
125g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (roztartej na proszek lub w proszku)
5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
125g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Blaszkę wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyc papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i wlać do masy. Następnie dodawać pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać w 2-3 partiach do masy, dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do surowego ciasta dodać najpierw 2 łyżki piany, wymieszać, aby je trochę rozluźnić a następnie delikatnie połączyć z resztą białek. Przełożyć do przygotowanej foremki.

Piec przez 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto całkowicie wystudzić a następnie  przekroić wzdłuż na dwa blaty. Można nasączy je niewielką ilością kawy lub likieru kawowego.

Masa cappuccino:

250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki, schłodzonej
3 płaskie łyżeczki żelatyny
60 g kawy cappuccino (proszku)-ja dodałam ok 30g kawy Inki
3 łyżki cukru pudru

Serek mascarpone wymieszać dokładnie z proszkiem cappuccino. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i zmiksować lub wymieszać.

Blaty ciasta czekoladowego przełożyć kremem kawowym i udekorować bitą śmietaną. Na koniec gotowe ciasto oprószyć kawą cappuccino

Do dekoracji:

250 ml  schłodzonej śmietany kremówki( użyłam 200ml)
1 łyżka cukru pudru
20 g kawy cappuccino (proszku)- zastąpiłam 2-3 łyżeczkami kawy inki, wymieszanej z 1 łyżeczką kakao do pieczenia
opcjonalnie: fix do śmietany

Śmietanę ubić na sztywno( z fixem lub bez), pod koniec dodać cukier puder. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać i oprószyć kawą.

Schłodzić około 2-3 godzin przed podaniem, przechowywać w lodówce.

Smacznego!

kostka cappuccino

Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki idesery" D. Świątkowskiej

11:51, anahitka9
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 72



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi