środa, 20 sierpnia 2014

Pierwsze lody w tym sezonie, które załapały się na sesję zdjęciową. Kremowe, pyszne lody z dodatkiem masy kajmakowej. Są słodkie- tak jak sama masa- a polane jeszcze odrobiną sosu toffi  i posypane pokrojonymi krówkami to już maksymalna rozpusta!!:) Aby przełamać słodycz deseru można polać go sosem toffi a następnie posypać solonymi orzeszkami ziemnymi- dzięki temu powstaną lody snickersowe ;)

lody kajmakowe

lody kajmakowe

Składniki( na około 400 ml- 6 pełnych gałek)

180-200ml mleka
90ml śmietany kremówki 30 lub 36%
150g masy kajmakowej( gotowanego mleka skondensowanego) domowej lub kupnej( z kupnych polecam SM Gostyń)
opcjonalnie 4-5 krówek lub cukierków toffi, solone orzeszki

Przygotowanie:

Śmietanę z kajmakiem rozpuścić na niewielkim ogniu do powstania gładkiej masy. Zdjąć z palnika, dodać zimne mleko i wymieszać. Jeśli masa będzie dla Was bardzo za słodka można dodać trochę więcej mleka, uważając jednak, aby lody nie straciły zupełnie smaku. Masę przelać do maszynki do lodów  i postępować zgodnie z instrukcją.

Krówki lub inne cukierki toffi pokroić na małe kawałki. Około 3/4 rozpuścić z 2-3 łyżeczkami mleka w małym garnuszku, aby powstał sos. Gotowe lody polać przestudzonym sosem i posypać resztą pokrojonych cukierków lub solonymi orzeszkami.

Smacznego!

lody kajmakowe

10:29, anahitka9
Link Komentarze (3) »
środa, 06 sierpnia 2014

Obłędnie pachnące kajmakiem ciasteczka. Kruche z kawałkami ciemnej czekolady, aż się proszą o pomoczenie w szklance zimnego mleka.  Mimo, że nie rozpłynęły się tak mocno jak powinny, nadal świetnie smakowały.

ciastka kajmakowe z czekoladą

ciastka kajmakowe

Składniki( na około 20 sztuk)

170g mąki pszennej
100g masła, w temperaturze pokojowej
100g masy kajmakowej z puszki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100g czekoladowych dropsów lub posiekanej czekolady

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1900C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło, masę kajmakową i cukier zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę oraz ekstrakt i ponownie zmiksować. Na koniec wsypać drobinki czekolady i wymieszać łyżką. Ciastka formować w nieduże kulki( wielkości orzecha włoskiego).Ułożyć na blaszce w sporych odstępach i spłaszczyć ręką( ja niestety zapomniałam o tym punkcie robiąc swoje ciastka;) Piec około 13 minut, aż brzegi się lekko zrumienią- powinny być jaśniejsze niż moje( im ciemniejszy będzie kolor, tym ciastka będą twardsze!). Gotowe wyjąć razem z blaszką z piekarnika i po chwili zdjąć na kratkę do studzenia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.

Smacznego!

 ciastka kajmakowe z czekoladą

Źródło: Dorota Świątkowska "Moje wypieki i desery"

11:08, anahitka9
Link Komentarze (9) »
czwartek, 24 lipca 2014

Piętrowy tort wykonany dla małej fanki zwierzątek i roślinek.  Ciasto miało być dziewczęce, kolorowe, z dużą ilością różnorodnych kwiatków i stworzonek a pierwowzorem był Tort z Łosiami. Wszystkie ozdoby zostały wykonane z lukru plastycznego i były całkowicie jadalne( łącznie z dziewczynką na koniu).

piętorwy tort z kwiatami i zwierzątkami

piętorwy tort z kwiatami i zwierzątkami

piętorwy tort z kwiatami i zwierzątkami



10:10, anahitka9
Link Komentarze (4) »
wtorek, 15 lipca 2014

Bagels czyli moje ukochane bajgielki:) Niestety dostęp do nich mam bardzo ograniczony dlatego muszę robić je sama. To jeden z przepisów z jakich korzystam. Pochodzi z książki Nigelli Lawson" How to be a domestic goddess"( z małymi zmianami). Lekko gumowata skórka- charakterystyczna i uzyskana przez gotowanie surowych bułeczek w osłodzonej wodzie- z dużą ilością ziarenek i dość zwarty środek- a do tego serek kremowy i łosoś wędzony lub masło orzechowe z bananem czyli idealny bajgielek  na śniadanie dla mnie:)

bajgle

bajgleSkładniki( na 6 dużych bajgli)

500g mąki chlebowej, lub mąki typu 00
1 łyżeczki soli
3/4-1 łyżki cukru
7g drożdży suchych
1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek ( lub oleju)
250ml letniej wody plus więcej w razie potrzeby

dodatkowo:
 
odrobina oleju do posmarowania ciasta przy wyrastaniu
żółtko lub roztrzepane jajko do posmarowania
dowolne ziarna do obsypania bajgli

Przygotowanie:

Mąkę wspać do miski razem z solą i cukrem. Dodać drożdże( tak, aby nie stykały sie bezpośrednio z solą). Wlać oliwę oraz wodę i wyrabiać około 10minut do uzyskania gładkiego, wilgotnego, ale niezbyt klejącego się ciasta. Jeśli ciasto będzie za suche dolewać po trochu wody.  Wyrabiać można ręcznie lub przy pomocy miksera wolnostojącego z końcówką- hakiem.  Miskę i ciasto posmarować odrobiną oleju. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto zagnieść delikatnie 1-2 razy, aby je odpowietrzyć. Następnie dość grubo  rozwałkować na lekko podsypanej mąką powierzchni  i wycinać kółka o średnicy około 12 cm. W każdym kółku zrobić palcem dziurkę i mocno ją powiększać. Ukształtowane pieczywo przykryć ściereczką i odstawić od wyrośnięcia na około 20 minut.

W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę i osłodzić ją 1-2 łyżkami cukru, w zależności od wielkości garnka.
Piekarnik nagrzać do 2000C. Dużą blachę wyłożyć matą silikonową i wysypać drobną kaszki manny lub wysmarować odrobiną oleju,  wyłożyć papierem do pieczenia i również wysypać równomiernie odrobiną kaszy manny.

Wyrośnięte bajgle wkładać do gotującej się wody i gotować około 1-1i 1/2 minuty z każdej strony. Wykładać na przygotowaną blaszkę, posmarować jajkiem i obsypać dowolnymi ziarenkami lub zostawić naturalnie.
Piec 15-20 minut, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Zaraz po upieczeniu są dość miękkie w środku( tak jak widać na zdjęciu- było robione, kiedy były jeszcze letnie) po kilku godzinach środek staj się bardziej zwarty, typowy dla bajgli.

Smacznego:)

 bajgle

10:00, anahitka9
Link Komentarze (7) »
wtorek, 24 czerwca 2014

Ostatnio nie mam zupełnie czasu, żeby zabrać się za pieczenie letnich ciast:/ Nadrabiam za to ciastami zdobionymi w stylu angielskim.


Dzisiaj kolejna odsłona, z dedykacją dla wszystkich, którym niedługo zaczynają się wakacje. Oby tylko Wasze wyjazdy obyły się bez takich " zwierzaczków":)

tort krokodyl kontra rekiny

tort krokodyl kontra rekiny

tort krokodyl kontra rekiny

tort krokodyl kontra rekiny

tort krokodyl kontra rekiny

tort krokodyl kontra rekiny

 

10:09, anahitka9
Link Komentarze (4) »
czwartek, 29 maja 2014

Kolejny tort dla Milusińskich. Tym razem tort złożony z 2 pięter a właściwie to nawet i 3: domku, łódki i wody. Każde piętro miało inny smak ciasta i kremu a wykończone zostały oczywiście lukrem plastycznym. Tort przygotowany został na pierwsze urodziny, ale sądzę, że równie dobrze nadawałby się i na Dzień Dziecka!:)

tort Arka Noego

tort Arka Noego

tort Arka Noego



10:05, anahitka9
Link Komentarze (15) »
czwartek, 22 maja 2014

Babeczki hortensje- słodkie kwiatki na Dzień Matki:)
Delikatnie cytrynowe babeczki ozdobione waniliowym kremem. Dekorację zrobiłam z kremu maślano- serkowego, jest on lżejszy od typowego maślanego a jednocześnie nadal dobrze trzyma kształty. Mimo, że użyłam serka typu philadelphia zapewniam, że w kremie nie było czuć słonawego posmaku, typowego dla serków kremowych. Szybkie i urocze babeczki dla wszystkich Mam!:)

babeczki na dzień matki

babeczki na dzień matki

Składniki na 6 babeczek:

35g miękkiego masła lub margaryny
110g mąki pszennej
120g cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1/2 cytryny( można pominąć i zrobić klasyczne waniliowe babeczki)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1750C. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Zmiksować( lub rozetrzeć w palcach) masło z mąką, proszkiem, solą i cukrem, do powstania drobnej kruszonki. W osobnym naczyniu dobrze połączyć  mleko, jajko, wanilię i skórkę z cytryny. Mokre składniki wlewać do przygotowanej wcześniej kruszonki w 2-3 partiach, cały czas powoli miksować  do uzyskania gładkiej masy( masa będzie dość rzadka). Surowe ciasto przłozyć do przygotowanej foremki. Piec 20-28 minut, do tzw. suchego patyczka, aż nabiorą złotawego koloru. Po upieczeniu wyjąć w blaszki i ostudzić.

Krem:

120g masła w temperaturze pokojowej
120g serka typu philadephia, w temperaturze pokojowej
80-100g cukru pudru, przesiać
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 kolory barwnika spożywczego( kilka kropli)

Masło zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem i wanilią pod koniec dodać serek kremowy i wymieszać łyżką. Krem podzielić na pół i przełożyć do oddzielnych miseczek, każdą  część zabarwić na inny kolor. Miseczki wstawić do lodówki, aby krem  stwardniał, na około 20 minut( nie powinien być zupełnie twardy).

Do rękawa cukierniczego( lub woreczka do mrożenia) założyć końcówkę z zamkniętą gwiazdą( np. Wilton 2D). Z jednej strony rękawa włożyć jeden kolor, po przeciwnej stronie- drugi( początek może wyjść jednokolorowy, później wszystko wróci do normy). Na ostudzone babeczki wyciskać nieduże kwiatki, najlepiej w kilku warstwach. Jeśli krem zrobi się zbyt miękki, cały rękaw włożyć na 10 do zamrażarki( lub 15-20 minut do lodówki). Przed podaniem babeczki schłodzić.

Smacznego!

babeczki na dzień matki

 

10:40, anahitka9
Link Komentarze (6) »
wtorek, 20 maja 2014

Wspaniale kremowy sernik na zimno z białą czekoladą oraz soczystymi malinami.  Spód sernika to nic innego jak bajaderka- czyli okruchy ciasta połączone, w tym wypadku z nutellą, dżemem i aromatyzowane likierem amaretto. Spód uszlachetniłam również mielonymi i posiekanymi migdałami i okazało się, że wyszła warstwa, która smakuje jak brownies. Świetny, smaczny sposób na spożytkowanie nadprogramowego ciasta, szczególnie jeśli znudziły się Wam tradycyjne bajaderki:)

sernik na bajaderce

sernik z białą czekoladą na bajaderce

Składniki( na tortownicę24cm)

Spód:

600g okruchów ciasta( bez kremów, owoców itp.)czekoladowego*
100g( 2 kopiaste łyżki)Nutelli
100g( 2 kopiaste łyżki) dowolnego dżemu
25g masła- rozpuścić
4 łyżki likieru amaretto( można zastąpić mlekiem)
5 łyżek mielonych migdałów lub orzechów laskowych
25g( 3 łyżki) migdałów w słupkach( lub posiekanych)
kilka kropli olejku migdałowego lub aromatu

Tortownicę wyłożyć folią aluminiową( spód i boki).

Resztki ciasta zmiksować lub rozdrobnić w dłoniach do powstania bardzo drobnych okruszków. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać lub zmiksować do powstania jednolitej masy, jak przy bajaderkach. W zależności od tego jakie ciasto wykorzystaliśmy możliwe, że do bajaderki trzeba będzie dodać trochę więcej Nutelli lub dżemu- masa powinna dać sie ładnie ukształtować w kulkę. Ciasto na spód wysypać do tortownicy, wyrównać i wgnieść w tortownicę.

*jeśli mamy mix ciast lub ciasto waniliowe wówczas należy dodać 2-3 łyżki kakao lub więcej nutelli.

Masa serowa:

400g serka kremowego typu philadelphia( w temperaturze pokojowej)
100g mascarpone( w temperaturze pokojowej)
200g białej czekolady
100-200g malin( świeżych)
40g marshmallows
2 łyżki mleka

dodatkowo 6-7 łyżek płatków migdałowych do dekoracji

Białą czekoladę drobno posiekać i rozpuścić w garnuszku lub misce nad kąpielą wodną( pamiętając, aby naczynie nie dotykało bezpośrednio wody)
Pianki marshmallows umieścić w niewielkim garnuszku razem z mlekiem i podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając aż pianki się rozpuszczą.

Serek kremowy i mascarpone wymieszać łyżką lub krótko zmiksować. Dodać letnią czekoladę i rozpuszczone pianki marshmallows. Wszystko dokładnie połączyć.

Na przygotowanym spodzie ułożyć maliny a następnie wylać masę serow( dokładnie rozprowadzić ją między malinami). Sernik posypać równomiernie płatkami migdałowymi i schłodzić minimum 6 godzin.

Smacznego:)

 sernik z białą czekoladą na bajaderce

09:50, anahitka9
Link Komentarze (18) »
piątek, 16 maja 2014

Tort zdecydowanie dla dorosłych. Wilgotne, sprężyste blaty czekoladowe o lekkim aromacie ciemnego piwa typu Guinness, przełożone zostały kremem serkowo- maślany o wyraźnym smaku rumu.  Tort ma bardzo zrównoważony smak, ciasto czekoladowe nie jest zbyt słodkie dzięki czemu doskonale uzupełnia je słodkość kremu. Dla pełnej rozpusty tort  zwieńczony został czekoladkami- beczułkami z alkoholem. Świetna propozycja dla panów na urodziny, imieniny czy Dzień Ojca!:)

Czekoladowy tort piwno-rumowy 

tort piwno rumowy

Ciasto piwne( na 2 tortownice 20cm):

1 szklanka(250ml) piwa typu Guinness
160-170g masła lub margaryny
3/4 szklanki kakao do pieczenia
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru( użyłam 1 i 1/2 szklanki)
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
2/3 szklanki kwaśniej śmietany( użyłam gęstej 15%)

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dno i boki tortownic wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia( lub dno wyłożyć papierem a boki natłuścić i obsypać mąką)

Masło i piwo umieścić w niedużym garnku i podgrzewać do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodać przesiane kakao i mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie gładka mikstura. Przestudzić.
W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól. W innym naczyniu połączyć dokładnie jajka i śmietanę( można to zrobić mikserem) a następnie dobrze wymieszać z przestudzonym piwem. Do masy dodać mąkę i całość dokładnie połączyć. Ciasto rozłożyć po równo do tortownic. Piec około 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Krem rumowy

150g cukru pudru, przesianego( lub więcej do smaku)
90g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
75ml rumu, najlepiej aromatycznego, złotego
400g serka typu philadelphia( w temperaturze pokojowej)

Cukier zmiksować z masłem i wanilią na puszystą masę. Dodać serek oraz rum( alkoholu można dodać mniej lub więcej według własnego gustu) ponownie krótko zmiksować, tylko do połączenia składników w jednolitą masę.

Wykonanie ciasta:

Kremem przełożyć całkowicie ostudzone ciasta, górę dowolnie udekorować. Opcjonalnie do dekoracji można wykorzystać alkoholowe beczułki. Przed podaniem schłodzić około 2 godzin w lodówce.

Smacznego!

czekoladowy tort piwno-rumowy

Przepis na ciasto czekoladowe zaczerpnięty jest z Irish Car Bomb Cupcakes

10:23, anahitka9
Link Komentarze (10) »
wtorek, 13 maja 2014

Jeśli w Waszych szafkach zalegają jeszcze wielkanocne czekoladki, jajeczka itp. proponuję wykorzystać je do zrobienia  ciastka giganta:) Miękkie, naprawdę smakowite ciastko nafaszerowane najróżniejszymi słodkościami. Szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu:)

 gigantyczne ciasto z czekoladkami

 gigantyczne ciasto z czekoladkami

 gigantyczne ciasto z czekoladkami

Składniki( na tortownicę 26cm):

140g masła, rozpuścić
2 małe jajka-wielkość 's' ( lub 1 jajko i 1 żółtko jeśli jajka są duże)
1 szklanka( 170g ) brązowego cukru lub cukru muscovado
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
330g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
około 200g różnego rodzaju czekoladek( u mnie jajeczka czekoladowe, czekoladki reeses, m&m's)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1600C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować odrobiną tłuszczu i obsypać mąką.

Zmiksować razem: chłodne, rozpuszczone masło, brązowy cukier, wanilię i jajka. W osobnym naczyniu wymieszać: mąkę, sól i sodę. Mieszankę mąki wsypać w 2-3 partiach do masła i wymieszać łyżką lub zmiksować, do powstania jednolitej, miękkiej, ale zwartej masy. Surowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy , równomiernie rozłożyć, lekko dociskając. W masę powtykać czekoladki. Piec około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego:)

PS.
Czekoladki  przed pieczeniem można włożyć na około 20-30 minut do zamrażalnika, szczególnie jeśli są dość miękkie.

 gigantyczne ciasto z czekoladkami

 gigantyczne ciasto z czekoladkami

 

10:58, anahitka9
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 33

Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi