Blog > Komentarze do wpisu

Kostka Cappuccino / kostka Inka

Naprawdę świetna kostka cappuccino. Ciasto czekoladowe, z pyszną warstwą kawową, zwieńczone bitą śmietaną, oprószoną odrobiną kawy. Smaki czekolady i kawy doskonale się komponują i uzupełniają. Całość nie jest przesłodzona, smakuje lekko i wspaniale rozpływa się w ustach. Przyznam, że poczyniłam małą podmiankę i z braku kawy cappuccino zastąpiłam ją inką-efekt rewelacyjny:) Polecam!

kostka cappuccino

kostka cappuccino

kostka cappuccino

Składniki( na blaszkę 23x 23 lub tortownicę 24cm)

Ciasto czekoladowe(składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

125g masła
150g cukru
125g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (roztartej na proszek lub w proszku)
5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
125g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Blaszkę wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyc papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i wlać do masy. Następnie dodawać pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać w 2-3 partiach do masy, dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do surowego ciasta dodać najpierw 2 łyżki piany, wymieszać, aby je trochę rozluźnić a następnie delikatnie połączyć z resztą białek. Przełożyć do przygotowanej foremki.

Piec przez 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto całkowicie wystudzić a następnie  przekroić wzdłuż na dwa blaty. Można nasączy je niewielką ilością kawy lub likieru kawowego.

Masa cappuccino:

250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki, schłodzonej
3 płaskie łyżeczki żelatyny
60 g kawy cappuccino (proszku)-ja dodałam ok 30g kawy Inki
3 łyżki cukru pudru

Serek mascarpone wymieszać dokładnie z proszkiem cappuccino. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i zmiksować lub wymieszać.

Blaty ciasta czekoladowego przełożyć kremem kawowym i udekorować bitą śmietaną. Na koniec gotowe ciasto oprószyć kawą cappuccino

Do dekoracji:

250 ml  schłodzonej śmietany kremówki( użyłam 200ml)
1 łyżka cukru pudru
20 g kawy cappuccino (proszku)- zastąpiłam 2-3 łyżeczkami kawy inki, wymieszanej z 1 łyżeczką kakao do pieczenia
opcjonalnie: fix do śmietany

Śmietanę ubić na sztywno( z fixem lub bez), pod koniec dodać cukier puder. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać i oprószyć kawą.

Schłodzić około 2-3 godzin przed podaniem, przechowywać w lodówce.

Smacznego!

kostka cappuccino

Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki idesery" D. Świątkowskiej

czwartek, 22 stycznia 2015, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2015/01/22 13:57:12
Wygląda świetnie, taka równiutka; ) Bardzo kusi: )
-
2015/01/22 14:46:39
Dawno nie jadłam takich kawowych pyszności...
-
Gość: Ania, 93.105.29.*
2015/01/22 18:36:54
Apetyczie i kuszaco wyglada
-
2015/01/22 23:41:15
Robiłam je już kilka razy. Jest rewelacyjne :) Pięknie Ci wyszło :)
-
2015/01/23 16:14:34
Wow, jakie równe warstwy! :)
Wygląda znakomicie!
-
Gość: dakina, *.chelmnet.pl
2015/02/03 10:20:35
witam ciepło! wczoraj zrobiłam to ciasto, ! jest baaaardzo dobre-delikatne w smaku i efektowne( ćwiczyłam przed marcowymi urodzinami córki:))
Ja również poczyniłam drobne zmiany :
do ciasta nie dodałam kawy,
nasączyłam blaty sokiem wyciśniętym z pomarańczy( plus cukier puder),
do śmietany na wierzchu dodałam dla pewności łyżkę żelatyny/250ml kremówki,
posypałam nie kawa lecz startą czekoladą.
Piekłam w tortownicy 24cm.
Mam natomiast jedno pytanie, które zawsze nurtuje mnie przy tego typu delikatnych wypiekach: czy typ mąki ma tak wielkie znaczenie? czy do tego ciasta i np. do biszkoptów powinno używać się tylko mąki tortowej czy wystarcza zwykła typu 650. Te kostkę upiekłam na tortowej-450. Raczej nie przykładałam wagi do rodzajów mąki , przeważnie piekłam na typie 650, ale dwie osoby twierdzą , że to błąd. Dlatego wdzięczna będę za opinię fachowca.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam!



-
2015/02/05 18:22:21
Ciesze sie ze smakowalo:) Dobry pomysl z sokiem z pomaranczy. Przy kolejnym robieniu tego ciasta tez dodawalam troche zelatyny do bitej smietany, chyba lyzeczke, jesli dobrze pamietam.
Przyznam szczerze, ze nie patrze przy tego typu wypiekach zbytnio na rodzaj maki, ma byc pszenna - to jest pszenna;) Zazwyczaj uzywam uniwersalnej maki ( tylko u mnie uniwersalna to akurat typ 405 lub 450-nigdy nie pamietam,ktory to numer;) chyba, ze w przepisie zaznaczone jest wyraznie, ze z jakis wzgledow ma byc dany rodzaj maki. Co innego jesli pieke chleby lub ciasta drozdzowe, wowczas lubie korzystac z maki chlebowej lub 00. Fachowcem w doborze maki zdecydowanie nie jestem, ale moze cos pomoglam:)
Pozdrawiam
-
Gość: dakina, *.chelmnet.pl
2015/02/06 11:35:38
bardzo dziękuj anahitko9, bardzo mi pomogłaś! Poprostu mnie uspokoiłaś , że typ maki przy wypiekach średnio ważny jest:)) , ale jednak bardzo ważny przy konkretnych wypiekach. Całe życie myślałam podobnie ale jak ktoś ci namiesza w głowie , to zaczynasz się zastanawiać, czy może ciasto, które zawsze wychodzi mogłoby wychodzić jeszcze lepiej ( prawdę mówią , to czepianie się i lekkie bredzenie"))).Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam ciepło!
-
2015/02/16 23:14:23
Ciasto prezentuje się przepysznie, porywam kawałek ze sobą :).
-
2015/07/04 07:23:44
Ciasto wykonane idealnie. Jakby od linijki :)

Zapraszam do mnie :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi