Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Tahini czyli chałwowy

Sernik o nieziemskim smaku chałwy- jest delikatny, ale jednocześnie wyrazisty. Do sernika zamiast chałwy dodałam pastę tahini, którą można kupić lub przygotować samodzielnie w domu ze mielonych z olejem nasion sezamu. Przyznam, że miałam lekkie obawy co z tego wszystkiego wyjdzie, bowiem sama pasta jest lekko gorzkawa. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie, goryczka tahini zupełnie zniknęła, pozostał jedynie wspaniały chałwowy aromat. Sernik jest wilgotny i nieprzesłodzony, dlatego doskonale zwieńcza go gęsta polewa czekoladowa. Może nie jest to typowy sernik świąteczny, ale dla odmiany polecam:)

sernik tahini czyli sernik chlwowy

sernik tahini czyli sernik chalwowy

Składniki( na tortownicę 18cm)

Spód:

150g ciasteczek degestive z czekoladą*
20g masła, rozpuścić

Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownicę wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasteczka rozbić na zupełne okruszki w mikserze lub umieścić w woreczku i rozbić wałkiem. Okruszki połączyć z rozpuszczonym masłem do uzyskania tzw. mokrego piasku. Całość przesypać do przygotowanej blaszki, wyrównać i wgnieść mocno w dno. Zapiec około 5 minut w piekarniku. Ostudzić.

*można użyć ciastek bez czekolady, wówczas potrzebne będzie więcej masła( około 40-50g)

Masa sernikowa( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

250g twarogu trzykrotnie mielonego lub dobrego z wiaderka
120g serka typu philadelphia( można zastąpić zwykłym twarogiem)
80ml śmietany kremówki 30%
200g cukru
100g pasty sezamowej Tahini
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 łyżeczki esencji z wanilii

Wymieszać oba rodzaje twarogu oraz śmietanę. Dodać cukier, pastę tahini i mąkę, dokładnie połączyć. Na koniec wlać lekko rozbite jajka oraz wanilię. Całość dobrze wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do ucierania, ale nie ubijać, aby nie napowietrzyć masy. Wylać na przygotowany spód.

Wstawić do nagrzanego do 1500C piekarnika. Obok tortownicy można wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Piec około 50 minut. Sernik powinien być ścięty. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ganache:

100-110g ciemnej czekolady
70-80ml śmietany kremówki minimum 30%

Czekoladę drobno pokroić i umieścić w niedużej miseczce. Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia i zalać nią czekoladę. Odczekać około pół minuty, aby czekolada zmiękła i wymieszać do powstania gęstej, lśniącej masy. Przestudzony( można odczekać, aż zupełnie zgęstnieje) ganache wylać na górze sernika i wyrównać.
Opcjonalnie ozdobić ciasto łyżką sezamu. Schłodzić w lodówce. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

sernik tahini czyli sernik chalwowy



wtorek, 16 grudnia 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/12/16 12:53:27
Pięknie go udekorowałaś!
-
2014/12/16 14:57:24
Czyli pyszny!;))
-
2014/12/16 15:59:02
Sernik zdecydowanie dla mnie, uwielbiam chałwowe smaki: ))
-
Gość: Ania, *.suwalki.vectranet.pl
2014/12/16 16:06:48
Dziękuje za przepis upieke go na święta bo cała rodzina uwielbia sernik a takiego jeszcze nie pieklam wyglada apetycznie
-
2014/12/16 16:42:23
mikimama - dziękuję:)
Gość: pilichola- dokładnie tak:)
Gość: Angie- to w takim razie zdecydowanie polecam:)
Gość: Ania-Mam nadzieję, że będzie smakować:)
-
2014/12/17 21:54:19
dziś skorzystaliśmy z przepisu. Bardzo dobry sernik, z tym, że chyba za mało cukru dodaliśmy. Za drugim razem powinien już wyjść idealnie.
-
2014/12/23 18:22:14
Mam tahini planuję zrobić coś podobnego. Bo i chałwę, i serniki uwielbiam :)
Twoje ciacho wygląda wspaniale :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi