Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki Stollen z marcepanem

Przepyszne babeczki stollen. Drożdżowe, pełne bakalii i kryjące w sobie kuleczkę marcepanu. Nie będę się długo rozpisywać, powiem po prostu, że są rewelacyjne. Przygotowuje się je szybciej niż cały duży stollen, jaki robiłam 2 lata temu i nie wymagają kilku tygodni dojrzewania. Babeczki mają nawet charakterystyczną dla tego tradycyjnego austriackiego wypieku strukturę. Smakują dobrze zarówno pierwszego jak i trzeciego dnia po upieczeniu, o ile tak długo dotrwają;) Polecam!

babeczki stollen z marcepanem

babeczki stollen z marcepanem

babeczki stollen z marcepanem

babeczki stollen z marcepanem

babeczki stollen z marcepanem

Składniki( na 12 babeczek):

30g rodzynek
40g suszonej żurawiny
40g( 2 sztuki) suszonych fig
50g suszonych moreli
60g migdałów, najlepiej bez skórki
skórka otarta z 1 cytryny
30g skórek kandyzowanych( u mnie mix, ale można dodać tylko jeden rodzaj np. pomarańczowej lub cytrynowej)

150g mąki typu "00"( można zastąpić zwykłą lub chlebową)
200g plus 20-30g mąki typu 450( lub pszennej chlebowej)
na czubku noża( duża szczypta) kardamonu
na czubku noża( duża szczypta) zmielonej gałki muszkatołowej
na czubku noża( duża szczypta) zmielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
7g suchych drożdży
50g cukru
120-150ml letniego mleka
110g rozpuszczonego, przestudzonego masła( lub bardzo miękkiego masła pokrojonego w kostki)
1 jajko
1/4- 1/2 łyżeczki wody różanej( lub kilka kropli aromatu rumowego lub pomarańczowego )
2 łyżeczki esencji waniliowej

dodatkowo:

150g marcepanu
cukier puder
2 łyżki rozpuszczonego masła( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Foremki do muffinek( użyłam silikonowych) wysmarować masłem i obsypać odrobiną mąki.

Rodzynki, żurawinę, figi, morele, skórki kandyzowane i migdały pokroić na nieduże, podobnej wielkości kawałki.

Oba typy maki( typu 450 użyć 200g) przesiać z przyprawami. Dodać sól, cukier i drożdże( tak, aby nie dotykały soli), wlać mleko  oraz masło, jajko, wodę różaną i wanilię- wymieszać. Na koniec dodać pokrojone bakalie i otartą skórkę. Wszystko połączyć łyżką a następnie wyrabiać 5-10 minut mikserem z końcówką do ciast drożdżowych, a na koniec rękoma dosypując pozostałą część mąki typu 450( 20-30g). Ciasto może być dość kleiste.

Masę przełożyć do wysmarowanej odrobiną oleju miski, naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż podwoi swoją wielkość.

Wyrośnięte ciasto, krótko wyrobić w misce( lub na blacie, lekko podsypujące je mąką), aby je odpowietrzyć. Odrywać nieduże kawałki ciasta( łyżką lub rękoma) i umieszczać w przygotowanych foremkach, tak aby sięgały nie wyżej niż do połowy wysokości foremek. Ciasto, które nam zostanie, odstawić na bok.
Marcepan podzielić na 12 równych części, ukształtować z nich kuleczki i lekko wgnieść w środek przygotowanych babeczek. Pozostałą część ciasta drożdżowego podzielić na 12 kawałków, lekko rozpłaszczyć i przykryć nimi babeczki, dość mocno sklejając-dociskając krańce. Odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 30- 45 minut.

Babeczki stollen wstawić do nagrzanego do 1800C piekarnika i piec około 30-40 minut, aż nabiorą brązowo-złotego koloru. Jeszcze ciepłe posmarować rozpuszczonym masłem( można pominąć), po ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego:)

ps.

Jakie bakalie użyjemy zależy od upodobań. Figi i morele czy żurawinę można zastapić większą ilością rodzynek lub skórek czy migdałów. Przyprawy można ostatecznie pominąć lub zastapić 1/4 łyżeczki przyprawy do pierników.

babeczki stollen z marcepanem

babeczki stollen z marcepanem

Przepis z książki "Delia's Happy Christmas" z małymi zmianami

piątek, 19 grudnia 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/12/19 13:20:28
Z pysznym wnętrzem i pięknie podane...
-
2014/12/22 19:21:11
Bardzo mi się podoba taka mini wersja :)
-
2015/07/04 07:24:16
piękne babeczki i piękne zdjęcia :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi